↑ Tillbaka till reportage

oktober 2020

TEST: Weidemann blev valet vid byte från kompakttraktor till kompaktlastare

Inför säsongen 2020 beslöt Karlshamn-Trensums pastorat att uppgradera maskinparken och effektivisera arbetet på de fyra kyrkogårdarna genom att byta från kompakttraktor till kompaktlastare. Flera olika fabrikat testades och utvärderades noggrant, innan valet till sist föll på Weidemann i två olika storlekar. 1280 och 1880.

Byte av redskap går lekande lätt med snabbkopplingar såväl fram som bak.

– De maskinerna visade sig passa bäst för våra arbetsförhållanden, förklarar Christian Berggren, kyrkogårdsanläggare och en av de tiotalet fastanställda inom förvaltningen.

Efter ett halvår med Weidemann har personal och ledning enbart lovord att säga om de nya arbetsredskapen.

– Skillnaden mot tidigare är så stor att det knappt går att jämföra, kommenterar Josefin Olofsson, en av kyrkogårdsarbetarna som ofta sitter bakom ratten i någon av de båda nyförvärvade Weidemannlastarna.

Effektivare och säkrare
– Tack vare den här investeringen har arbetet på våra kyrkogårdar blivit mycket effektivare och säkrare, förklarar pastoratets kyrkogårds- och fastighetschef Per-Olof Clarin. De nya lastarna från Weidemann ger helt annan kraft, smidighet och framkomlighet. Förarmiljön är ergonomiskt utformad, bekväm och överskådlig, med utomordentlig runtomsikt.

– Samtidigt har arbetet blivit roligare, inflikar Christian, och får medhåll av Josefin. Det är lätt och smidigt att ta sig fram överallt, inte minst tack vare midjestyrningen. Byte av redskap går på ett ögonblick, såväl fram som bak, via snabbkopplingar till hydrauliken.

Ett arbetsmoment som numera går mycket smidigare är stenlyft med hjälp av en tillkopplad bom. Både gravstenar och tunga granitblock hanteras lekande lätt med det här redskapet och arbetet underlättas av midjestyrningen.

Midjestyrningen och det kompakta formatet gör maskinerna lättkörda och smidiga utan att tappa kraft.

I pastoratets arsenal av tillbehör som fungerar perfekt ihop med Weidemannlastarna ingår också sopaggregat, snöplog, sandspridare, gafflar, harv och skopa.

– Mångsidighet och flexibilitet är viktiga delar i verksamheten, förklarar Per-Olof. Arbetsmaskiner av det här slaget ska vara igång så mycket som möjligt. Maskiner som står stilla eller används sällan är dyra och olönsamma investeringar!

Brett redskapsprogram
– Det finns en uppsjö av redskap som snabbt kan kopplas till och bytas för olika arbetsuppgifter, berättar Andreas Nilsson på Markvårdsmaskiner Syd i Karlshamn.

Det är han som levererat de båda Weidemannlastarna till pastoratet. Markvårdsmaskiner svarar även för service och reservdelslager inom det här distriktet.

– Vi saluför också Kärcher Belos med samma garantier gällande snabb och sakkunnig service samt reservdelar, förklarar Andreas. På programmet har vi också en rad tillbehör från GMR, STAMA, Stensballe, Fjärås, Norje och Ysta Maskiner.

Intresset för det här varierade utbudet från MVM Syd har snabbt ökat, inte minst till följd av de goda erfarenheterna från Karlshamn-Trensums pastorat. Ryktet har spridit sig som en löpeld bland närliggande kolleger, och Andreas har därmed fått allt fler förfrågningar att hantera.

Efter det att Andreas Nilsson från MVM Syd (t.v.) levererat två nya kompaktlastare från Weidemann har arbetet blivit både effektivare, säkrare, lättare och roligare. Det konstateras samstämmigt av kyrkogårdschefen på Karlshamn-Trensums pastorat Per-Olof Clarin och hans båda medarbetare Josefin Olofsson och Christian Berggren.

– Genom min mångåriga bakgrund som maskinförare kan jag bidra med råd och tips utifrån egna erfarenheter, säger han. Det kan ge kunderna värdefull vägledning i valet av maskiner och redskap. I vårt affärskoncept ingår också god fackkunskap och hög servicenivå. Det är lika viktiga beståndsdelar som maskiner av högsta kvalitet i våra relationer med den växande kundkretsen.

Weidemann är ett av de äldsta fabrikaten i sitt slag på marknaden och satsar stenhårt på att ligga i topp vad gäller kvalitet, förklarar Andreas Nilsson, säljare och servicetekniker på Markvårdsmaskiner Syd i Karlshamn.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Walker Mowers 40 år – ett genuint familjeföretag i tredje generationen

Trånga utrymmen och långa sträckor inga problem för minstingen Goupil G2

Många utmaningar men också många möjligheter för Mölle GK