oktober 2021

Världsnyhet: Spillvatten tillvaratas för ogräsbekämpning

Hetvattenföretaget Heatweed tar ytterligare ett steg på väg mot miljövänligare bekämpning av ogräs. Via ett nytt patent lanserar företaget ett containersystem som möjliggör transport av spillvatten från fjärrvärmeverk till användare av Heatweeds Sensormaskiner ute på fältet.

– Genom att tillvarata uppvärmt spillvatten ökar vi kapaciteten med 50 procent, samtidigt som utsläppen av koldioxid minskar med 80 procent, berättar Johan Rud, utvecklingschef på Heatweed.

Fjärrvärmeverk finns idag i nästan alla kommuner. Överkapaciteten av uppvärmt spillvattnet släpps normalt ut direkt i naturen. Genom att leverera till Heatweed kan energin i spillvattnet istället utnyttjas för ogräsbekämpning.

– Här uppstår en win/winsituation, förklarar Johan vidare. Fjärrvärmeverken får betalt för levererad mängd hetvatten och brukaren minskar sina uppvärmningskostnader markant. Även miljön blir vinnare genom minskade utsläpp av koldioxid.

De tankar som används för transport av hetvattnet är specialbyggda med högt isoleringsvärde och utformade så att de inte ska kunna orsaka brännskador vid exempelvis en kollision. Nyheten kommer att finnas på den internationella marknaden redan till nästa säsong.

Johan Rud, som startat och utvecklat Heatweed, har flera elektrifierade nyheter att presentera inför vårsäsongen. Men också ett patenterat system som utnyttjar energin i spillvatten från fjärrvärmeverk.

augusti 2021

Två nya minigrävmaskiner från Wacker Neuson

De nya banddrivna grävmaskinerna i 4- respektive 5-tonsklassen, ET42 och EZ50 — där Z står för Zero Tail, dvs. utan bakre överhäng — möjliggör ett ännu effektivare och bekvämare arbete.

Med dessa minigrävmaskiner utökar Wacker Neuson sin portfölj som spänner över grävmaskiner från 800 kg upp till 15 ton, med två kraftfulla maskiner avsedda för olika ändamål.

– Vid planeringen av de nya minigrävmaskinerna var det viktigt att utveckla kompakta maskiner, som är lätta att handha, övertygar med sina prestanda och motsvarar den nyaste tekniken, förklarar Stefan Bogner, VD för Wacker Neuson Linz GmbH, utvecklings- och kompetenscentrum för grävmaskiner inom Wacker Neuson Group.

Höga prestanda, kompakta mått och komfortabelt arbete, det är förväntningar som ställs på en grävmaskin i denna klass. Med den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 och den banddrivna grävmaskinen utan bakre överhäng EZ50, erbjuder Wacker Neuson den idealiska kombinationen som motsvarar dessa krav.

Båda grävmaskinerna övertygar genom sina stora lyft- och grävkrafter för snabba arbetscykler, liksom trepunktskinematiken med högre brytkraft och dumpningshöjd samt längre insticksdjup.

Effektivt och säkert

För en exakt styrning och hög prestandaeffektivitet sörjer det innovativa hydraulsystemet “lastavkännande flödesdelning“:

Maskinen anpassar sig automatiskt efter belastningen och joysticksrörelserna förblir konstanta för användaren. Det i sin tur gör att arbetet med grävmaskinerna blir särskilt komfortabelt.

Genom de fyra extra styrkretsarna kan olika påbyggnadsredskap användas, exempelvis en Powertilt med grip. Dessutom medför den nya tryckavlastningsomkopplaren att hydrauliska påbyggnadsredskap växlas enklare och snabbare, varigenom arbetsflödet på byggplatsen blir ännu smidigare och bekvämare. Genom tillvalet automatisk stoppfunktion stängs motorn av efter längre inaktivitet, vilket gör arbetet med grävmaskinerna ännu effektivare.

Även vad gäller säkerhet utmärker sig de båda grävmaskinerna. Den nya Active Working Signal (AWS) garanterar en större säkerhet för personer i grävmaskinernas närmiljö.

Så fort grävmaskinen är arbetsberedd lyser en röd LED-remsa som är inbyggd i motorhuven. Därigenom vet alla personer på byggplatsen att grävmaskinen är i drift, en enkel men ändå effektiv funktion för högre byggplatssäkerhet. Dessutom kan en backkamera med en 7-tumsdisplay erhållas, för större säkerhet under arbetsdagen.

Såväl den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 som grävmaskinen Zero Tail EZ50 är tack vare sina kompakta mått också idealiska för trånga byggplatser. Zero Tail EZ50 tillåter ett särskilt säkert arbete vid murar, vid vägkanter och andra begränsningar.

Rymlig förarhytt
Förarhytterna är rymliga och konstruerade så att användaren har optimal sikt åt alla sidor, i synnerhet över det högra bandet och påbyggnadsredskapet.

– Föraren skall vara bekväm i förarhytten och känna sig snabbt och enkelt till rätta. Därför har vi lagt stor vikt på en intuitiv manövrering såväl som bästa möjliga översiktlighet, avslutar Stefan.


augusti 2021

Produktlansering av grävarna Kubota K008-5 och U10-5

Kubota presenterar nu två nya grävmaskiner, K008-5 (975kg) och U10-5 (1125kg), som blir de två minsta i produktlinjen. Maskinerna har fått ny design av motvikt och chassi och flera spännande nyheter.

K008-5 och U10-5 är byggda för små utrymmen. Med den fällbara bågen (ROPS) och breddbar undervagn är det enkelt att ta sig igenom dörröppningar och andra trånga passager och även få perfekt stabilitet vid behov.

LED-belysning på bommen är standard på båda modellerna och nya funktioner såsom bältesalarm och det orangefärgade bältet uppmanar tydligt föraren att använda dessa för högre säkerhet. U10-5 är utrustad med nya sidospakar som fälls bakåt vilket förbättrar både sikten och ergonomin.

Med Kubotas driftsäkra 3 cylindriga dieselmotor D722-E4-BH-4 på 10,3 hk uppfyller nu båda maskinerna steg-5 kraven.

Maskinerna levereras komplett med spårsändare och tre års garanti som standard inom Sverige. Båda modellerna börjar levereras under hösten 2021.


augusti 2021

Sydsvensk Bevattning AB och KSAB i samgående

Från den 1 mars har Sydsvensk Bevattning och KSAB gjort ett samgående gällande företagens verksamheter. Samgåendet är ett steg för att förbättra båda företagens service- och installationsnivå, logistik och närvaro på marknaden.

– Vi ser båda en stor efterfrågan av våra tjänster och produkter. Kravbilden ökar och då är kompetent personal en nyckel för att tillgodose detta. Vår ambition är att utöka vår personalstyrka med fler personer som kan tillgodose våra kunders krav, säger Annette Pettersson på KSAB.

Under 2021 kommer respektive företags bevattningsavdelningar att fortsätta bedriva sina verksamheter under samma namn som tidigare.

– Vi kommer dock redan nu att flytta personal mellan företagen för att tillgodose en snabbare support och service, avslutar Annette.


juni 2021

Mot ljusare tider och gemensam maskinvisningsturné

Den efterlängtade våren breder äntligen ut sig över vårt avlånga land efter en lång, utdragen vinter med en pandemi som satte allt på ”pause”. Nu skymtar ljuset i tunneln och många företag anser nu tiden vara mogen för att trycka på ”on-knappen”!

– Vi är ett trettiotal företag i grönytebranschen som gick ihop och bildade föreningen GSS (Grönyte Sektionen Sverige) för några år sedan och planerar nu att göra en gemensam maskinvisningsturné genom Sverige under september månad, berättar Ola Olsson på P. Olssons i Linderöd AB, en av arrangörerna bakom turnén.

Medlemmarna i GSS består av generalagenter och tillverkare av utrustning för grönytebranschen.

– Vi vet att intresset är stort att få träffas, provköra, se maskinnyheter samt prata med kollegor i branschen, fortsätter Ola. Orterna som vår turné kommer att besöka är: Sundsvall, Falun, Vallentuna, Örebro, Norrköping, Växjö, Kristianstad, Malmö och med avslut i Göteborg.

Under turnén kommer företagen bland annat att visa gräsklippare, redskapsbärare, mindre traktorer, elfordon, minigrävare, redskap med mera från välkända varumärken i det småskaliga segmentet upp till cirka fem ton. Platserna för visningarna är noga utvalda, med gott om utrymme för parkering, montrar och provkörning.

– Vi bjuder också alla våra besökare på enklare förtäring och självklart en kopp kaffe, tillägger Ola. Alla som är intresserade av branschens nyheter och vill komma ut för att prata maskinell utrustning är välkomna!

Läs mer på www.g-s-s.se


juni 2021

Ogräsmaskiner – nu med batteridrift

Oeliatec tillverkar batteridrivna maskiner för ogräsbearbetning. I juni 2021 lanserar Stads & Parkprodukter varumärket i Sverige.

Oeliatec har sedan starten 2010 tillverkat maskiner för ogräsbearbetning. Maskinerna är batteridrivna och brännaren går på förnybar diesel, HVO 100. Produkterna förbrukar en mindre mängd vatten, fyra liter i minuten, vilket gör att användaren inte behöver transportera lika stora vattentankar och påfyllningen går snabbare.

Användarvänligheten är hög, maskinerna har en enkel utformning och är smidiga att hantera. Ljudnivån är låg vilket är en stor fördel i stadsmiljöer. Det finns även en unik lösning med en eldriven vagn som ökar smidigheten i områden där större maskiner inte når.

Oeliatecs styrka ligger i deras breda sortiment, från de minsta maskinerna som placeras på en mindre vagn till de stora sensormaskinerna som monteras på redskapsbärare. Stads & Parkprodukter har nu fyra varumärken i sitt sortiment: Oeliatec, Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


juni 2021

Ströman Maskin AB tar över Brodd sopmaskiner i Sverige

Ströman Maskin har sedan 1960-talet vuxit till en av Sveriges stora leverantörer av maskiner för vägunderhåll. Nu förstärks produktprogrammet ytterligare när företaget tar över försäljningen av Brodd sopmaskiner i Sverige.

Brodd sopmaskiner har sedan länge funnits på den svenska marknaden. Smarta lösningar, bra kvalitet och hög sopkapacitet har gett dem ett gott rykte, något som Ströman nu tar över och kommer fortsätta förvalta.

Ströman ser god potential att växa vidare och öka försäljningen av Brodd maskiner i Sverige.

– Med vår duktiga service- och reservdelsorganisation har vi säkrat bakåt med en bra backup för våra kunder, vi ser bara möjligheter framåt, säger Jan Rhodén, VD på Ströman Maskin.

Strömans kunder finns inom stat, kommun och på entreprenadsidan där företaget med stor framgång sålt sugande sopmaskiner. Nu får de även tillgång till den mekanisk upptagande sopmaskinen.

– Nu kan vi erbjuda ett komplett program av sopmaskiner, släpor, stora och små. Kompakta, sugande, eldrivna, sugande maskiner i mellanklassen, stora chassiburna med motor eller eldrivna, specialanpassade större sugande upp till 14 kubik, fortsätter Jan.

Brodd finns i flera olika modeller: Twist och Twiggy är små, smidiga och flexibla med en kapacitet på 1 300-1 500 kg netto. Gothia är den största modellen och drivs bakom en traktor. Kapaciteten är på 3 180 kg netto. Slutligen Europa och Scandinavia som drivs bakom en lastbil. De har egen motor och hög kapacitet.


juni 2021

Nya gräsklipparrobotar från Robomow – RT och RK

Sveriges generalagent för Robomow — Tidab, presenterar två helt nya modeller från Robomow. Det handlar om produktserien Robomow RT (med modellerna RT300 och RT700) och Robomow RK (med modellerna RK1000 och RK2000).

RT-serien går under mottot: ”Enkel att använda”. Både under den första installationen och kommande underhåll kännetecknas RT-seriens modeller av synnerligen enkel hantering. Tack vare den patenterade gräsrengöraren rengör gräsklipparen sig själv.

Robomow RK-serien riktar sig till professionella användare. Modellerna är utrustade med funktionerna från RT-serien och levereras även med många användbara tillbehör för att spara tid. Till exempel är extra “kantklippning” inte längre aktuellt. Detta beror på att det innovativa kantläget ser till att RK-modellerna automatiskt klipper utanför hjulbasen och lämnar en helt felfri yta efter sig.

RK-modellernas distinkta prestanda och tillförlitlighet framhävs av en klippbredd på 21 cm, upp till 10 cm klipphöjd och 120 min maximal körtid, vilket gör dem lämpade för gräsmattor på upp till 2 000 kvadratmeter. RK-modellerna imponerar även när det gäller hanteringen av backar, med ett konstant jämnt klippmönster i en lutningsvinkel på upp till 45 %. Med sina borstlösa motorer är RK-modellerna också väldigt tysta (mindre än 60 dB), vilket gör det möjligt att klippa oavsett tid på dygnet.

– De nya Robomowmodellerna är otroligt tysta och säkra. Hela kåpan/karossen på roboten är mycket känslig och regerar på minsta tryck både framifrån, uppifrån och från sidorna. Stöter den på något så vrider den sig och ändrar riktning, säger Thomas Kjellin, vd för Tidab.


juni 2021

Gullberg & Jansson förvärvar 51 procent i Nomaco

Gullberg & Jansson AB, som är listat på Spotlight Next, har tecknat ett slutgiltigt aktieöverlåtelseavtal om att förvärva 51 % av Nomaco AB, Nomaco Danmark AS och Nomaco Norge AS som är verksamma i grönytebranschen.

Nomaco är Nordens ledande leverantör av elbilar för närtransporter av personer och lättare gods. Nomaco Sverige har varit verksamma sedan 1991 och Nomaco Danmark och Norge etablerades 2020.

Under denna tid har man levererat flera tusen kundanpassade fordon till beställare över hela Norden, främst till bostadsbolag, industrier, kyrkogårdar, transportföretag, kommunala förvaltningar och entreprenörer.

Nomaco är generalagent för utvalda varumärken där elbilstillverkaren Melex står för den största delen. Man jobbar tätt ihop med Nordens mest erfarna återförsäljare och serviceverkstäder för grönytemaskiner.Finansieringen sker genom egen kassa samt nyemitterade aktier i Gullberg & Jansson AB.

– Jag ser fram emot att fortsätta driva Nomaco med stöd av vår nya och aktiva ägare, Gullberg & Jansson. Bolaget är inne i en expansiv fas och vi kommer att kunna dra nytta av deras samlade styrkor, erfarenhet och processer, säger Nomacos ägare Benny Svenningsen

Gullberg & Janssons ägande i Nomaco AB, Nomaco Danmark AS och Nomaco Norge AS kommer att samlas i Nomaco Nordic AB som är ett nystartat dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Benny Svenningsen kommer att vara VD i Nomaco Nordic AB.

– Nomaco Nordic ansluter sig till Stads & Parkprodukter som självständigt dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Båda bolagen kommer att kunna dra nytta av skalbarhet och den erfarenhet man har byggt i moderbolaget, säger Gullberg & Janssons VD, Peter Bäck.

Stads & Parkprodukter importerar professionella batteriprodukter från Pellenc, produkter inom ogräshantering från Oeliatec och produkter inom släntklippning och höggräshantering från AS Motor.

– Vi vill fortsätta utveckla Nomaco och Stads & Parkprodukter som nu blir två självständiga dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Det betyder att vi kommer att kunna dra nytta av skalbarhet samt kunna stödja varandra att förstärka våra positioner på den svenska marknaden, säger Nomaco AB:s VD Ulf Håkansson och Stads & Parkprodukter AB:s VD, Christian Hjortmar.

Fr.v: Gaetan Boyer, styrelseordförande för Gullberg & Jansson, Benny Svenningsen, VD för Nomaco Nordic AB och Peter Bäck, VD för Gullberg & Jansson.

juni 2021

E-tron levererar fem eldrivna arbetsfordon till Växjö

Som ett led i att bli helt fossilfria till 2030 har Växjö kommun nu fått leverans av fem stycken eldrivna arbetsfordon för användning inom skötsel av utemiljön. Samtliga fordon är av modellen PRO Litium 3800 från E-tron AB.

Växjö kommun har ambitionen att vara den ledande miljökommunen och var med och bildade föreningen Klimatkommunerna som idag har 40 medlemmar.

Som ytterligare ett steg att nå sitt klimatmål har kommunen investerat i fem eldrivna arbetsfordon PRO Litium 3800 för användning inom park- och gatuförvaltningen.

– Vi valde E-tron AB som leverantör då de kunde leverera produkter med hög kvalité och modern teknik. Något som var viktigt för oss var en leverantör som kunde lyssna till verksamhetens behov och anpassa produkterna utefter det specifika ändamålet. Det känns mycket roligt att fordonen nu är levererade. Fordonen kommer att vara med och sköta Växjös offentliga rum med bland annat bevattning och transporter på ett klimateffektivt sätt, säger Sebastian Morin som är planeringsingenjör på Tekniska Förvaltningen i Växjö kommun.

PRO Litium är ett fordonsmärke utvecklat i Sverige av marknadsledande E-tron AB. Fordonen är konstruerade från grunden för att användas som arbetsfordon och finns i olika chassistorlekar. Gemensamt för alla modeller är bland annat att de har ett kraftigt chassi i rostfritt stål och aluminium, kraftiga bakaxlar för att klara tung last- och dragvikt och koboltfria litiumbatterier (LiFePO4).

Stort fokus har lagts på en bra arbetsmiljö för föraren med bland annat servostyrning, eluppvärmda komfortstolar, ställbar ratt, hyttvärme, eluppvärmd fram- och bakruta, trepunktsbälte och komfortfjädring.

Två av fordonen har E-TRONs egna specialkonstruerade vattentankar med inbyggd pump och slangvinda som ska användas för bevattning.


juni 2021

Nyhet från Toro: ZMaster 4000-serien

Nu kommer en ny serie av spakstyrda åkgräsklippare för professionella yrkesanvändare från Toro.

Klipparna har en robust ram och ett slitstarkt Turboforceklippdäck med så kallad BullNose-stötfångare. Motorerna är miljöklassade som Steg V.

Bland finesserna kan nämnas en praktisk, elektronisk klippdäckslyft i handtaget/spakreglaget (på utvalda modeller), Voodoo-däck med extra bra grepp samt LED-belysing.

Klippbredder finns mellan 132 eller 152 cm. Uppsamlare, recycleklippdäck, verktygsfästen och randningskit finns som tillval.


juni 2021

Starke Arvid ändrar om i sin stora varumärkesportfölj

Starke Arvid är ett begrepp inom byggsektorn och tar nu steget vidare mot entreprenad och vägunderhåll. Samtidigt samlas hela sortimentet under namnen Starke Arvid Bygg, Starke Arvid Entreprenad och Starke Arvid Vägunderhåll (tidigare Starke Arvid & Fjärås of Sweden).

– I samband med detta kommer vi samla alla våra produkter under ett varumärke – Starke Arvid. Vi gör det tydligare för kunden och förenklar vår kommunikation mot marknaden. De tre branscherna har många beröringspunkter och till viss del överlappar de varandra vilket vi nu bättre fångar upp. säger Mattias Hellner, Starke Arvids VD.

Kvalitet är och har alltid varit en grundpelare i Starke Arvids företagsbygge.

– Våra produkter används i mycket tuffa miljöer – utomhus, på byggarbetsplatser eller i en salt vägmiljö för halkbekämpning – det måste bara fungera oavsett förhållande. Våra kunder är långsiktiga användare som ser nyttan i att produkterna håller och håller länge, fortsätter Mattias.

Under varumärket Starke Arvid Bygg finns produkter och system som underlättar arbete inom bygg för gips, betong och glas.

Starke Arvid Entreprenad marknadsför och säljer redskap till kompaktmaskiner såsom traktorer, lastmaskiner och redskapsbärare inom lyft och materialhantering.

Starke Arvid Vägunderhåll tillverkar innovativa kvalitetsmaskiner för vägunderhåll året runt. Det innebär allt som behövs för att ploga, sanda och sopa effektivt, säkert och driftsekonomiskt. Redskapen är lättanvända, robusta och har lång livslängd. De flesta funktionerna styrs direkt från förarplatsen.


juni 2021

Nyheter från Giant: G2300 HD och G2300 X-TRA HD

Det går framåt för Giant minilastare i Sverige. Med tre nya försäljningsställen och mer på väg fungerar det rikstäckande försäljnings- och servicenätverket mycket väl, informerar importören Brdr. Holst Sørensen.

Den nya modellen heter G2300 HD och finns som standard- och X-TRA-modell. Standardmodellen lyfter högre av de två modellerna medan X-TRA-modellen lyfter tyngre tack vare modellens låga torn.

G2300 HD ligger mellan G2200 HD+ och G2500 HD. Den nya kompaktlastaren är utrustad med en 4-cylindrig motor som också återfinns på G2500 HD. Den kraftfulla växellådan är densamma som på G2200 HD+. Chassit är byggt med samma front som G2200 med ett något längre bakparti, vilket ger plats för den 4-cylindriga motorn. Detta har resulterat i en kraftfull maskin med högt vridmoment och 23 000 N dragkraft.


juni 2021

K-Vagnen presenterar två vårnyheter för K-Heat

Det svensktillverkade hetvattenaggregatet K-Heat från K-Vagnen Vagnsteknik kommer med  två rykande färska nyheter inför säsongen.

K-Heat Compact 9/80 EL, är ett behändigt och miljövänligt aggregat som lämpar sig för exempelvis kyrkogårdstruckar, eldrivna lastfordon m.m. Denna maskin för effektiv ogräsbekämpning kan anpassas för många olika ändamål och monteringar.

Den andra nyheten heter K-Heat Maxi 15/160. Det är företagets största modell för såväl ogräsbekämpning som högtrycksträtt. Maskinen levererar hela 160 bars tryck. Vattentanken har en volym på 600 liter som standard, men kan fås i valfri storlek beroende på önskemål.

Ytterligare en nyhet för säsongen är att K-Heat Maxi Plus nu kan drivas med ett dieseldrivet elverk där HVO- bränsle kan användas för att mimimera påverkan på miljön.


april 2021

Nyhet från Hako: elbilar från Garia

Garias eldrivna arbetsfordon är inte bara bekväma och robusta utan erbjuder också en riktig ”bilkänsla”, äkta körglädje och lågt motorljud.

Garia är krocktestade och har en rymlig, trygg, säker och modern förarmiljö. Fordonen är 100 % eldrivna och har en räckvidd mellan 40 och 100 km per laddning. Det går att välja mellan kort eller långt chassi och dessutom finns många konfigurationsmöjligheter.

Garias elektriska arbetsfordon är utvecklade att fylla transportbehovet inom kommuner, trädgård/park, bostadsbolag, kyrkogårdar, sportanläggningar, nöjesparker, campingplatser och andra grönområden, intern transport på fabriker och ”last mile delivery”.


april 2021

Effektiva batteridrivna stånghäcksaxar från Stihl

Stihl utvecklar utbudet av stånghäcksaxar och presenterar två nya modeller med lång batteritid, räckvidd och ergonomisk utformning. Med HLA 66 och HLA 86 får proffsen två effektiva redskap för trimning och underhåll av häckar och buskar.

De nya stånghäcksaxarna från Stihl är utrustade med en lätt men kraftfull EC-motor för effektiva arbetsdagar. Den tysta gör maskinerna ideala också i bostadsområden och på publika platser – perfekt för exempelvis trädgårdsmästare.

Stånghäcksaxarna ingår i batterisystemet AP och kan användas med samma batteri som flertalet andra verktyg. Tack vare batteriets placering och den låga tyngdpunkten har häcksaxarna dessutom en god viktfördelning och balans som underlättar arbetet.

– Att batteriet nu inte bara sitter baktill, långt från motorn och knivbalken, utan också är centrerat i batterihuset ger ännu bättre avlastning för användaren. Den flexibla knivbalken gör det också möjligt att ha en bra arbetsställning oavsett höjd eller vinkel på klippytan, säger Mats Gustafsson, Nordisk produktchef på Stihl.

Knivbalken går att vinkla i fem lägen, upp till 115 grader, och knivarna är slipade på båda sidor för effektiv och precis klippning.

Medan stånghäcksaxen HLA 66 har en totallängd på två meter har HLA 86 en maximal räckvidd på 3,3 meter, tack vare det kraftiga teleskopskaftet. Och det fyrkantiga röret ger ett stabilt och säkert utförande även i skaftets fulla längd.

HLA 66 är utrustad med ett gummerat loophandtag och HLA 86 kan enkelt förlängas hela 70 cm. Båda modellerna har ett nytt mer ergonomiskt kontrollhandtag samt steglös hastighetskontroll och trepunktsfattning för en säker start.


april 2021

Vilda nyheter för proffs och konsument hos DSV Frö

2020 firade DSV Frö 100 år inom fröförädling. Alla dessa år har gjort företaget bra på att identifiera nya trender. Och det är just vad man kan kalla ängar, en uppåtgående trend.

– Vi kan se att efterfrågan på ängsblommor och ängsblandningar har ökat de senaste åren, berättar Emma Rasmusson, sales manager Sverige på DSV Frö.

Det handlar om att gynna pollinatörer som vi vet har minskat i bestånd.

– Ett enkelt påstående som de flesta kan känna igen sig i är: Du behöver inte stanna på macken och rengöra din vindruta från insekter under sommaren längre. När man lyfter detta är det många som får en aha-upplevelse, man har inte tänkt eller reflekterat över det, men man inser att så är fallet. Vi måste alla hjälpas åt att gynna våra insekter. Att det dessutom är vackert med gräs- eller blomsterängar, det är en fantastisk bonus, fortsätter Emma.

DSV Frö har flera blandningar sedan tidigare och sortimentet kompletteras nu med en av årets nyheter, DSV Naturgräsblandning. Det är en flott, svajande gräsäng som håller sig vacker i många år. Allt gräs i blandningen är tuvbildnade (utan utlöpare) och är naturligt hemmahörande i den nordiska faunan.

– Ytterligare en nyhet är DSV Vildängsblandning. Den består av ett 30-tal olika ett- och fleråriga blommor. Väldigt vacker sammansättning som blommar under hela säsongen. Vildängsblandningen går fint att tillsätta i Naturgräsblandningen om man vill ha in lite blomster, säger Emma.

Även till konsument finns detta att tillgå i DSV Frös NaturGrass-sortiment. I sortimentet finner man bland annat ängsblandningar, robotturf, shadowturf och bi-blandningar.


april 2021

Trossamfundet Svenska kyrkan skriver ramavtal

Svenska kyrkan har tecknat ett nytt ramavtal gällande grönytemaskiner under uppstarten av 2021. Avtalet löper under fem år och är det första ramavtalet som Svenska kyrkan tecknar gällande grönytemaskiner.

Ramavtalet gäller trossamfundet Svenska kyrkans samtliga enheter i hela Sverige och är rikstäckande för alla 1 329 församlingar och dess cirka 3 400 kyrkor.

De leverantörer som tilldelats ramavtal är Maskinparken, Hako Ground & Garden och Walker Mowers. Det gör att Svenska kyrkan nu kan avropa hela sitt behov av framtida inköp för grönytemaskiner från dessa leverantörer. Kyrkan kommer att kunna nyttja Maskinparkens breda sortiment och höga kompetens av maskiner från de minsta maskinerna till de största.

Genom Hako kommer behovet att tillfredsställas av främst gräsklippare för högkvalitativa ytor genom företagets gedigna erfarenheter från golfbanorna.

Walker Mowers kommer att tillgodose kyrkan med spakstyrda gräsklippare som främst är avsedda för trängre ytor. Maskinparken är även återförsäljare för Walkers sortiment.

För dem som jobbar inom Svenska kyrkan kan man läsa mer om vad avtalet innebär på kyrkans intranät under fliken samverkande inköp. Det går också bra att besöka maskinparken.se, hako.se och walkermowers.se och läsa närmare om vilka maskiner som dessa leverantörer erbjuder.

– Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med kyrkan på ett ännu närmare sätt än tidigare i och med ramavtalet. Vi är stolta och glada över att få förtroendet att vara en av tre parter som kommer leverera grönytemaskiner till dem genom detta ramavtal de närmaste fem åren. Vi tror att vi kommer kunna tillgodose deras behov på ett bra och tillfredställande sätt genom vårt gedigna och breda sortiment för den professionelle markvårdsanvändaren. Vi känner att vårt utbud av maskiner passar kyrkans behov av grönytemaskiner som handen i handsken, säger Maskinparkens vd Thomas Lövström.


april 2021

Mer klippt på mindre tid med Egholm rotor-/multiklippare

Rotor-/multiklippare 1500 är det nyaste tillskottet i ett brett utbud av redskap till Park Ranger 2150 — en innovativ lösning med unika hydrauliska egenskaper och nyutvecklade knivar.

Med en arbetsbredd på 1 500 mm och en arbetshastighet på upp till 10 km/h klipper den nya rotor-/multiklipparen 1500 gräs rekordsnabbt. Det gäller även om gräset är långt, grovt eller vått. Redskapet till Park Ranger 2150 är dessutom tillverkat av avancerade material som gör det till en kraftig och hållbar lösning.

Det går att bygga om rotorklipparen till en multiklippare (extrautrustning) med ett nytt knivset genom att montera en skärm på insidan av klippdäcket. Denna gör att redskapet kan finfördela och sprida gräset genom att blåsa ner det i botten av gräsmattan, där det göder jorden med naturliga näringsämnen.

Med det hydrauliska systemet på Park Ranger 2150 kan rotor-/multiklipparen fällas till lodrätt position för att ge enkel tillgång till rengöring och skötsel. Det är det första redskapet i sitt slag som har den här unika funktionen utan att man behöver använda verktyg.Vid avmontering av klipparen ger två stödhjul stor stabilitet och rörlighet under proceduren. Det tar bara några minuter att byta rotor-/multiklipparen mot ett annat redskap. Maskinens hydrauliska system gör det möjligt att justera klipphöjden enkelt och precist.

Redskapet är utrustat med nyutvecklade knivar som är designade för att garantera ett bra resultat och minska både tids- och energiförbrukning. Klipparens robusthet blir ännu tydligare med den stadiga klippskärmen med förstärkta kanter.


april 2021

Slåtterbalk för ökad mångfald från Stads & Parkprodukter

För att öka mångfalden på ängsmark är slåtter nödvändigt. I april 2021 lanserade Stads & Parkprodukter en knivslåtterbalk från AS-Motor.

AS 600 MultiPro är en högkvalitetsslåttermaskin för ängsmark och sluttande områden. Denna teknik är särskilt skonsam mot insekter och små varelser vid klippning. De triangulära bladen som går emot varandra skär av gräset, som en sax.

AS Motor har tillverkat höggräsklippare i över 60 år och är ledande på kvalitetsmaskiner för proffs med höga krav. AS 600 MultiPro är inget undantag – med låga vibrationer, ingen igensättning och hög klipphastighet får den jobbet gjort.Det finns även möjlighet att montera på andra tillbehör som en slaghack på 68 cm eller ett sopaggregat på 100 cm på AS 600 MultiPro.

Stads & Parkprodukter har i sitt sortiment tre varumärken: Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


april 2021

Ny smidig och eldriven modell av K-Heat lanseras

Populära och svensktillverkade K-Heat, ledande inom ogräsbekämpning sedan 2014, har nu kommit med en ny miljövänlig modell: K-Heat Compact 9/80 PRO EL.

K-Heat Compact 9/80 PRO EL lanseras våren 2021 och har samma teknik som övriga Compact PRO-modeller, vilket innebär 80 bars högtryckstvätt till tvättning och sanering. Maskinen har samma ogräsbekämpningstryck som Maxi Compact-modellerna, 0,1 bar, samt 98 grader vid lansen.

K-Heat 9/80 PRO EL drivs av en mycket tyst elmotor på 230 V. Pumpen kan matas från ett vanligt vattenutkast om man inte vill använda vattentanken. Maskinen är robust, tillverkad med stålram, huvar i rostfritt stål och folierad i läckert ljusgrön färg. Den kan användas ihop med K-vagnens övriga släpvagnsalternativ och vattentankar på antingen 300, 450, 600 eller 1 000 liter. Som standard levereras tre ogräsmunstycken och ett högtrycksmunstycke.

Maskinen är perfekt till mindre områden och platser som är svåra att komma åt, till exempel takterrasser, då den kan tas med upp i en hiss och är lätt att lasta på en pickup m.m.


februari 2021

Iseki och Grillo nya agenturer för GVM Gräsvårdsmaskiner

Fr.o.m den 1 januari 2021 har GVM Gräsvårdsmaskiner AB tagit över sälj- och serviceansvaret för Iseki i Sverige. Iseki har funnits på marknaden i många år och är kända för sin höga kvalitet och tillförlitlighet, men framför allt ergonomi och komfort.

Stage V-motorerna mellan 16-66 hk följer de senaste miljönormerna och alla motorer är godkända för HVO-bränsle. Leveranser och service kommer att utgå ifrån GVM:s fyra anläggningar i Malmö, Kungälv, Uppsala och Sundsvall.

– Vi har under lång tid arbetat med Iseki i ett begränsat område och känner väl till Isekis tillförlitlighet, säger GVM:s VD Jon Fundahn, och tillägger:
– I vår offensiva satsning, och tillsammans med vårt redan stora produktprogram, kände vi att det var läge att ta ett större grepp och ansvar för denna välrenommerade produkt. Nu, med en redan stor orderstock, ser vi fram emot ett intensivt 2021.

Patrik Sonesson, försäljningschef på HCP, som ansvarar för Nordenförsäljningen på Iseki är väldigt positiv till GVM:s satsning:

– Det var inget svårt val att ge GVM försäljningsrätten på Iseki i Sverige när vi såg deras försäljning kraftigt öka. Dessutom är vi imponerade över företagets landsomfattande satsning på personal och serviceanläggningar. Vad gäller Iseki ser det ut som att marknaden är mogen för en kvalitetsprodukt som tydligt satsar både på miljö, ergonomi och förarkomfort.

– Vi på HCP arbetar intensivt för att tillgodose GVM med traktorer, i takt med inkommande order och vi ser med tillförsikt fram emot en långvarig relation.

Italiensk kvalitet
Den italienska maskintillverkaren Grillo har efter ett antal år på den svenska marknaden, valt att gå vidare med GVM Gräsvårdsmaskiner AB som ny ansvarig importör. Grillos maskinprogram är imponerande och sträcker sig från enaxlade fräsar med ett enormt tillbehörsprogram till självgående extremt effektiva rotorklippare/uppsamlare med en högtipsfunktion på 2,5 m.

Med dessa rotorklippare/uppsamlare är Grillo marknadsledande i Europa. Historiskt har det även sålts en stor mängd av dessa i Sverige. Ett urval av dessa modeller, från 200 till 1 600 liters uppsamlingskapacitet, kommer att marknadsföras i Sverige av GVM.

– Marknaden för maskiner med uppsamling är stor, säger Anders Nilsson, produktansvarig på GVM. Att hålla paradytor och kyrkogårdens grönytor fria från löv och gräsklipp är ett jättejobb. Väldigt mycket av det vanliga arbetet för hand kan effektiviseras.

Kapacitet, kvalitet och miljö är ledorden för Grilloprodukterna när säljstarten inleds i vår. Alla åkbara maskiner är utrustade med Stage V-miljömotorer.

– För golfsegmentet där effektivitet och kapacitet är av stor vikt har Grillo lyckats bra. Med en utrustning som både kan avverka de sällanklippta ytorna samt vertikalskära och samla upp till exempel fairwayytor med en överkörning, säger Anders.

Alla Grillos produkter innefattas av mycket innovativ teknik och företaget är tydligt i sin ambition: ”Grillo vill inte följa utvecklingen, vi vill leda den”.
– Det ska bli otroligt spännande att få visa nya och gamla kunder nyheterna för 2021. Grillos maskinprogram kommer att finnas på alla våra anläggningar fr.o.m mars månad, avslutar Anders.

Grillo FD2200TS är en av de populära modellerna som GVM Gräsvårdsmaskiner nu har i sitt sortiment. Med 2,5 m högtippsfunktion och hela 1 600 liters uppsamlingskapacitet är den ett populärt val på bland annat fotbollsanläggningar.
GVM Gräsvårdsmaskiner tar över sälj- och serviceansvaret för Iseki, bekräftar HCP:s försäljningschef Patrik Sonesson och GVM:s VD Jon Fundahn framför den helt nya traktorn Iseki TG 6687.

februari 2021

Goupil förstärker sitt modellprogram med modell G6

Franska Goupil som ägs av amerikanska Polaris lanserar modell G6 och har nu tre fordonsmodeller på den svenska marknaden. Företaget fortsätter att utveckla och förbättra sina fordon kontinuerligt och behåller den ledande positionen i Europa som tillverkare av elektriska arbetsfordon.

Goupil G6 är den största modellen av företagets elektriska arbetsfordon. Kundsegmentet är kommuner, privata aktörer inom grönyteskötsel, bostadsbolag, kyrkor samt inom området last mile delivery.

Påbyggnadsalternativen är många. Kunderna kan välja mellan lastflak med lämmar, elhydrauliskt tippbart flak, lastflak i kombination med ett verktygsskåp, hydrauliskt lastväxlarflak samt skåp.

Trots sin storlek är Goupil G6 ett tyst och oerhört smidigt fordon som med lätthet tar sig fram i våra städer. Med en hastighet upp till 80 km/h är den ett perfekt arbetsredskap vid parkskötsel, avfallshantering, bevattning samt städuppdrag men även för transporter utanför städerna.

Hytten är modern, bekväm och med en hög utrustningsnivå som standard. Inne i hytten finns det gott om plats för tre personer. Högtryckscenter AB i Västra Frölunda är generalagent för Goupil i Sverige.


februari 2021

Stihl släpper världens första motorsåg med magnesiumkolv

I höstas släppte Stihl MS 400 C-M i Norden. Den kraftfulla motorsågen är unik med en kolv i magnesium och vänder sig framförallt till proffsanvändare och skogsägare

– Detta är en motorsåg som har designats för professionellt bruk med mer effekt, vridmoment och snabbare acceleration. MS 400 C-M är den kraftfullaste motorsågen i 60-kubiksklassen från Stihl och vi ser redan ett stort intresse för den, säger Niclas Zetterberg, produktchef Stihl Norden.

MS 400 C-M har en effekt på 4 kW och ett vridmoment på 4,1 Nm. Den är dessutom utrustad med en unik kolv i magnesium som är lättare än traditionella aluminiumkolvar och bidrar till snabbare motoracceleration.

Oavsett om uppgiften är att fälla, kvista eller kapa upp träd är nya MS 400 C-M en effektiv maskin och hjälp i skogen. Maskinen väger 5,8 kg och har ett imponerande effekt/vikt-förhållande på 1,45 kg per kW.

Med senaste generationen helelektronisk motorstyrning, M-Tronic 3.0, får användaren en lättstartad maskin med full effekt direkt från kallstart. Det nya HD2-luftfiltret och förfiltrering bidrar till långa intervaller mellan rengöring och tack vare modern motorteknologi får man effektiv förbränning och låga CO2-utsläpp.


februari 2021

Inzile AB levererar ytterligare fyra ellastbilar till Bring

Inzile levererar fyra ellastbilar till Bring av nya modellen Pro4 Max. Det första Inzilefordonet levererades i juni i år och har fungerat väl i Brings verksamhet. Även de fyra nya elfordonen kommer användas till fossilfria hemleveranser i stadsmiljö.

De fyra levererade lätta ellastbilarna från Inzile är fortsättningen på samarbetet med Bring som inleddes med leverans av en första ellastbil i juni detta år. Posten Norge, som Bring är en del av, äger cirka fem procent av Inzile. Bring har hittills beställt fem lastbilar av Inzile.

Inzile och Bring lanserar nu nya Inzile Pro4 Max som har en skåpdel på mer än sju kubikmeter med en höjd som möjliggör att man kan upprätt när man lastar och lossar. Detta är en lösning som Bring och Inzile har arbetat fram tillsammans.

– Det är glädjande att vi utökar vår elfordonsflotta med dessa nya modeller som är mycket väl lämpade för våra hemleveranser i stadsmiljö. Vårt mål är att alla våra hemleveranser ska vara helt fossilfria i Sverige år 2025. Redan idag är mer än 50 procent av våra hemleveranser i Sverige fossilfria, och totalt har vi fossilfria hemleveranser till 345 orter i Sverige, däribland Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping, säger Tobias Åbonde, ansvarig för hemleveranser på Bring.

– Det är mycket tillfredsställande för oss på Inzile att Bring är nöjda med den första ellastbilen som vi levererade i juni i år och att de nu tar ytterligare fyra Inzilefordon i drift för fossilfria hemleveranser, säger Klas Åhgren, sälj- och marknadschef på Inzile.


december 2020

John Deere säljer Sabo och slutar med gågräsklippare

John Deere har undertecknat ett avtal som innebär att man säljer Sabo Maschinenfabrik till Mutares SE & Co. Uppgörelsen är avhängigt ett godkännande av den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt.

Sabo tillverkar gräsklippare och andra motordrivna utomhusprodukter, som marknadsförs till hemägare, kommuner, och till företag som erbjuder anläggnings- och trädgårdstjänster.

Företaget, baserat i Gummersbach, Tyskland, grundades 1932 och har varit ett dotterbolag till Deere & Company sedan 1991. Sabo har cirka 125 anställda.

Mutares, baserat i München, är ett riskkapitalbolag som för närvarande äger 13 företag som ägnar sig åt fordon och transport, maskinteknik och teknologi, samt varor och tjänster.

Sabo kommer att kvarstå som ett eget varumärke och ha kvar verksamheten i Gummersbach. Man kommer också att fortsätta med tillverkning av gågräsklippare och andra handförda, motordrivna utomhusprodukter, som även fortsättningsvis marknadsförs genom det befintliga nätverket bestående av fler än 1 100 specialiserade återförsäljare i Tyskland, Österrike, Belgien, Nederländerna, Slovakien och Schweiz.

Enligt John Deere och Mutares kommer anställda, kunder, leverantörer, återförsäljare och distributörer knappt att märka någon skillnad mot tidigare.

– Sabo är ett ledande varumärke för högkvalitativa gågräsklippare och handförda produkter i Europa, och företagets utbud av batteridrivna maskiner gör det väl rustat för tillväxt. Emellertid så ändrar John Deere fokus, och koncentrerar sig på de produktionssystem där vår maskinteknik ger oss en särställning på marknaden. Ytterligare investeringar i gågräsklippare passade inte in i den övergripande strategin, säger Tim Merrett, Vice President, Turf and Compact Utility på John Deere.


december 2020

Svenska Golf & Turf i nya mer anpassade lokaler

Svenska Golf & Turf AB har flyttat till Västerås, till lokaler som är mer anpassade för verksamheten.

Svenska Golf & Turf AB är ett rikstäckande företag med flera olika verksamhetsområden och är dessutom en komplett leverantör när det gäller försäljning, uthyrning och entreprenad inom professionell grönyteskötsel.

Företaget bildades 1998 och har sedan starten legat i framkant när det gäller specialmaskiner för underhåll och renovering av aktiva grönytor i hela Sverige.

Svenska Golf & Turfs vd Kjell Lilja kommenterar flytten till de nya lokalerna:
– Med en kraftig ökning av både uthyrning och entreprenadverksamhet kändes det som ett krav att komma till lokaler som är anpassade för verksamheten på ett bättre sätt.

Kjell tillägger:
– Vi har nu bra service och tvättmöjligheter med egen tvätthall. Montering och service sker nu i ljusa och fina lokaler och vi har dessutom tillgång till stora lagerutrymmen både inomhus och utomhus. Västerås känns som en naturlig utgångspunkt. Personalen bor här och vi har närhet till många företag som kan hjälpa oss med det mesta som vi inte löser själva, tillägger Kjell och hälsar alla kunder, nya som gamla, välkomna till Elektrodgatan 2 B.


december 2020

Fyra nya vinterredskap till Egholm City Ranger 3070

Inför vintern lanserar Egholm fyra redskap för snöröjning och halkbekämpning med City Ranger 3070. Det är snöborste, snöplog, v-format snöblad för snöröjning och salt/sandspridare.

Snöborsten avlägsnar enkelt upp till 250 mm lätt fluffig snö med en arbetsbredd på 1 320-1 460 mm beroende på fästets lutningsgrad. Funktionen omvänd rotationsriktning säkerställer att föraren kan sopa bort snö även vid backning från exempelvis en gränd eller parkeringsruta.

Snöplogen hanterar upp till 400 mm blötsnö med en arbetsbredd på 1 360-1 500 mm, beroende på infästningens lutningsgrad. Den inbyggda säkerhetsfunktionen mot påkörning av hinder minskar risken för skador på både plogen och omgivningen.

När tung och isig snö täcker marken är det bra att ha det v-formade snöbladet nära till hands. Bladet utnyttjar änden på v-formen för att skära genom tung skarsnö och sedan ploga snön åt båda sidor. Även stora snömassor avlägsnas med lätthet.

Salt- och sandspridaren passar perfekt till frontmontage. Maxkapacitet: 600 liter eller 950 kg, beroende på val av material. Spridningsbredden kan justeras mellan 1 500 och 6 000 mm. Både spridningsbredd och mängd kan justeras från hytten.

Snöplogen, v-bladet och borsten kan kombineras med salt/sandspridaren, vilket möjliggör två olika arbetsmoment i ett. Det vill säga snöröjning och sandning/saltning på isiga gator och gångstråk under samma arbetspass.


december 2020

GVM blir rikstäckande med fyra fullserviceanläggningar

På kort tid har GVM Gräsvårdsmaskiner AB etablerat sig som en riksomfattande aktör i grönytebranschen. Upprinnelsen till den snabba utvecklingen till en kedja med fullserviceanläggningar på fyra orter i landet var en ny strategi från huvudleverantören och branschgiganten Textron.

Målsättningen är att koncentrera försäljningen av koncernens varumärken till ett färre antal importörer. Detta för att få starkare distributörer som får bättre förutsättningar att supporta sina kunder.

– Med vår nybildade organisation blir vi en av de ledande marknadsaktörerna i landet, förklarar Magnus Andersson, administrativ chef på GVM. Vårt sikte är inställt på fortsatt expansion och det är inte omöjligt att vi får se något ytterligare kvalitativt varumärke under våra vingar framöver.

I april tillkom en helt ny anläggning i Uppsala och för bara någon månad sedan kompletterades GVM:s sverigekarta med en nystartad fullserviceanläggning för den norra delen av landet, lokaliserad till Sundsvall.

Hög kompetensnivå
– Vi ser mycket ljust på framtiden, men det är viktigt för oss att inte växa snabbare än att service och eftermarknad hänger med i utvecklingen. För att säkra hög kompetens i alla led har vi rekryterat ett antal nya medarbetare med stark erfarenhet i branschen. Men det finns behov av fler och nyrekrytering pågår, kommenterar Magnus.

GVM:s affärskoncept bygger vidare på grundstenarna som lades när Gräsvårdsmaskiner i Malmö AB startade sin verksamhet 1984. På agendan stod försäljning av såväl begagnade som nya maskiner, god service och ett välsorterat lager. Den företagsfilosofin har gått i arv till den nybildade affärskedjan.

I GVM:s utbud av produkter från Textron ingår välrenommerade märken som Ransomes, Jacobsen, Cushman, E-Z-GO, Turfco m.fl.

– Vi satsar på ett brett sortiment med starka produktlinjer för att kunna tillgodose hela branschen från golf till park, kyrkogårdar, fastigheter och entreprenörer, fortsätter Magnus.

Ljusa framtidsperspektiv
– Vår strategiska nyetablering på flera orter i landet är givetvis ett led i vår målsättning att nå snabbare ut och komma ännu närmare kunderna, med servicebilar och fullsorterade reservdelslager.

Vi ser också en spännande produktutveckling framför oss vad gäller de ledande varumärken vi representerar, inte minst på elsidan. Det öppnar positiva framtidsperspektiv, såväl för oss som för våra kunder, avslutar Magnus.


december 2020

Fyra nya MF 5710 M för snöröjning till LPR i Uppsala

Massey Fergusons nya traktormodeller, med beteckningen MF 5710 M, hade knappt hunnit landa på svensk mark förrän fyra exemplar var sålda på ett bräde. Köpare är Last & Planering Rail LPR AB i Uppsala, efter att företaget vunnit en upphandling för snöröjning i Stockholmsregionen.

Affären gjordes upp med Staffare AB, återförsäljare av bland annat Massey Ferguson.
– Vi var ute efter lättkörda och bränslesnåla kvalitetsmaskiner som håller i längden, kommenterar Göran Ohlsson, vd på LPR. I det läget kändes det naturligt att testa den senaste modellen från Massey Ferguson.

Traktorerna ska huvudsakligen användas för snöröjning, i enlighet med det femårskontrakt som tecknats med ett distrikt i Stockholmsområdet.

Anbuden på den här typen av uppdrag är prispressade, inte minst till följd av att beställaren i det här fallet ville ha toppmoderna maskiner med högsta möjliga miljöprestanda. För att uppfylla den kravspecifikationen krävdes ett nytillskott i LPR:s maskinpark. Valet föll på MF 5710 M.

– Denna klassiska traktor med ny steg 5 miljömotor, komplett utrustad för effektiv snöröjning med vikplog och sandspridare i senaste version, blev en vinnare i upphandlingen, tillägger Göran. Företagets fyra nya Massey Ferguson MF 5710 M-traktorer är försedda med Trejon sandspridare och Drivex vikplog. Allt levererat av Staffare AB.

LPR AB bildades 1998 av nuvarande ägarna Göran och Maria Ohlsson från Storvreta utanför Uppsala. Företaget har sedan dess vuxit från tiotalet anställda till närmare 50. Största delen av verksamheten är förlagd till Mälardalsregionen men det förekommer också arbeten på andra platser i Sverige.

LPR har en mångårig kundrelation med Staffare AB, som tidigare levererat ett antal entreprenadmaskiner till LPR. Däribland ett 15-tal järnvägsutrustade Huddig grävlastare. Det föll sig därför helt naturligt att Staffare tillfrågades om leveranser även i det här fallet.

Torbjörn Eriksson, säljare på Staffare AB i Uppsala, är mycket tillfreds med att samarbetet med LPR kunnat utvidgas på ett framgångsrikt sätt via den här leveransen.

– Vi ser det som en stor förmån att vi fått förtroendet att även förse LPR med maskiner för snöröjning, kommenterar han. Det är ett nytt och spännande kapitel i vårt långa samarbete.

Mats Nyström på MF Import AB, som är generalagent för Massey Ferguson, är givetvis också mycket glad för att de nya modellerna så snabbt letat sig ut på marknaden.

– Våra tidigare modeller i MF-serien 5700 S är Sveriges mest sålda i sitt slag, inte minst på grund av den utomordentliga framåtsikten, säger han. De nya modellerna lär inte bli mindre framgångsrika när de nu lanserats med uppdaterade prestanda. Bland annat har traktorn fått en helt ny design, högeffektiv drivlina och ett komfortpaket som går utanpå det mesta.

LPR AB, Last & Planering Rail, vann en upphandling om snöröjning i Stockholmsområdet och investerade då i fyra traktorer av senaste modell från Massey Ferguson, MF 5710 M, med motorer på 100 hk som klarar de nya miljökraven. Traktorerna är utrustade med Trejon sandspridare och Drivex vikplog, allt levererat av Staffare AB.

december 2020

Kubota lanserar företagets nya EK1 kompakttraktorer

Kubota lanserade i september företagets nya EK1 kompakttraktorer. Serien är frukten av ett samarbete mellan Kubota Corporation och Escorts Ltd. Instegsmodellen heter EK1-261 och möter behoven från exempelvis småföretag och gårdar.

Den här modellen är utrustad med en trecylindrig Stage V-motor på 1 318 kubik som levererar 25 hk. Tanken rymmer 24 liter, vilket borgar för många arbetstimmar mellan påfyllningarna av bränsle. Fyrhjulsdrift med mekanisk transmission, nio växlar fram och tre bakåt, vilket möjliggör hög precision and den inställning som krävs för varje enskilt arbetsmoment. Den ergonomiska utformningen av reglagen gör det enkelt för föraren att ändra växelläge.

Dessutom erbjuder EK1-261 förvånansvärd manöverbarhet som skapas av den hydrauliska servostyrningen och en hydraulisk pump på 20 l/min. Dessa hydrauliska kraftpaket levererar högre nivåer av snabbhet och ökar lyftkapaciteten bak till 750 kg. Systemet är som standard försett med hydrauliskt dubbelverkande ventil och två PTO- hastigheter: 540 och 540 eko.

Den plana plattformen och breda instrumentpanelen ger en funktionell och väldesignad konstruktion som borgar för en komfortablare körning. Strålkastarna är utrustade med modern LED-teknologi. Traktorn levereras med en verktygslåda som underlättar dagligt underhåll.

EK1-261 är den enda traktorn på marknaden som erbjuder både positions- och dragkontroll. . Det sistnämnda underlättar dragningsarbeten utan att fördyrande merkostnader uppkommer. Denna utomordentliga kombination av kvalitet och pris gör traktorn överkomlig för varje budget. Traktorn kan levereras med tre olika däcktyper: för jordbruk, golf eller industri.


december 2020

Kubota uppgraderar populära G-serien

Kubota lanserade helt nyligen uppdaterade gräsklippare i G-serien. Klipparna har utvecklats speciellt med tanken att möta professionella krav i segmentet förvaltningar, entreprenörer och innehavare av stora gods.

Två nya modeller i serien presenteras: G231 and G261. Båda finns med låg- och högtippande gräsuppsamlare. Dessa klippare är utrustade med ny hydrostatisk transmission (HST), för ökad dragförmåga och bättre grepp. De är också försedda med kraftfulla Kubotamotorer på 23 respektive 26 hk, liksom elektromagnetisk PTO-koppling som ersätter hydraulisk PTO vilket minskar kraftförlusten.

Maskinernas prestanda har förbättrats, farten har ökats liksom komforten. Detta sparar pengar, tid och påfrestning. Föraren kan arbeta mer effektivt i varierande och utmanande typer av terräng, med hög finish som resultat. Topphastigheten på 19 km/h möjliggör snabbare klippning och lägre driftskostnader. Dessa nya maskiner förser också förarna med förbättrad styrning och bättre uppsamlingssystem, med kontinuerligt flöde av gräs och minskad klumpbildning.


december 2020

MI ännu en gång årets Ferris-distributör i Europa

Varje år delar den internationella koncernen Briggs & Stratton ut utmärkelsen Årets Ferrisdistributör, och denna står det oftast stämplat Maskinhandler Indkøbsringen (MI) på. Hela 14 av 16 gånger har MI belönats med utmärkelsen!

2003 fick MI ta hand om importen av Ferris Zero Turnklippare och har sedan dess sålt massor av Ferris i både Danmark och Sverige. 2004 fick MI för första gången utmärkelsen Årets Ferrisdistributör, och har sedan dess varje år, med undantag av 2009 och 2019, fått priset.

Vem som får priset fastställs efter flera fastlagda kriterier, som marknadsandel, återförsäljartäthet, synlighet hos återförsäljare, sättet att presentera och lyfta fram varumärket på samt proaktiv demopolitik. Ferris har 18 europeiska distributörer som finns på plats i 22 länder.

Under de senaste 16 åren har MI kört väldigt många demonstrationer i både Danmark och Sverige. Jens Elkrog, försäljningskonsulent hos MI, berättar:

– Vi ställer med glädje upp på demonstrationer, där kunderna kan få göra en provtur före köp, och helst i den miljö där maskinen dagligen ska arbeta. Vi kommer gärna med trailrarna fulla av maskiner med olika klippbredder och motortyper. Kunderna kan utifrån våra rekommendationer prova de olika modellerna så att vi sedan tillsammans kan hitta den maskin som bäst passar kundens behov.

Försäljningschef för Ferris Commercial Mowers, Gerd-Jan Driessen, delar här ut utmärkelsen som Årets Ferrisdistributör 2020 till försäljningskonsulent Jens Elkrog från MI (i mitten).

december 2020

Lännen Tractors utökar säljkåren och storsatsar i Mälardalen

Lännen Tractors rekryterar Kjell Forsén som säljare för Lännen och Lundberg till region Mälardalen samt hela vägen upp till Söderhamn för att täcka de kommande behoven för höstens nya lanseringar.

Ett serviceavtal har tecknats med Frewito AB i Bro för att säkerställa eftermarknaden i Mälardalen för både Lännen grävlastare samt Lundberg redskapsbärare.

Kjell utgår ifrån Sollentuna och har kontor hos Frewito i Bro och kommer att vara ute hos kunder och bearbeta marknaden som en viktig del av sina arbetsuppgifter. Han har en gedigen erfarenhet av marknaden och kommer närmast från Söderberg & Haak. Säljrollen har han axlat i hela 30 år tillbaka tack vare sin passion för maskiner.

Frewito AB är ett familjeföretag som grundades år 2000. Under de första tio åren var Frewito ett enmansbolag, där grundaren Fredrik Thorburn skötte allt från pappersarbete till reparationerna. Men de senaste åren har många duktiga medarbetare anslutit och företaget har snabbt växt till en av Storstockholms mest välrenommerade verkstäder för entreprenadmaskiner.

Företaget servar, utrustar och reparerar alla typer av entreprenadmaskiner, oavsett fabrikat och modell, detta tillsammans med de flesta på marknaden förekommande tillbehören. Till exempel tiltrotatorer, dieselvärmare, AC-system, alkolås och dylikt. Med tolv välutrustade servicebilar kan de flesta ingreppen lösas ute i fält, på plats hos kunden.

Under hösten 2020 har även den nya verkstaden på drygt 1 800 m2 i Bro i nordvästra Stockholm invigts. I de nya toppmoderna lokalerna finns förutom maskinverkstad även en butik, med försäljning av reservdelar, maskinredskap, oljor samt en komplett Hydroscand- verkstad för tillverkning av hydraulslang.

Verkstaden har även utrustats med en cylinderrenoveringsbänk för att kunna reparera hydraulcylindrar upp till 6,7 m långa.


december 2020

100% eldriven lösning för sand- och saltspridning

E-Tron AB kan nu erbjuda en fossilfri lösning för halkbekämpning i form av ett helelektriskt ekipage bestående av eldrivna lätta lastbilar och sand- och saltspridare från Hilltip. Lösningen är särskilt lämpad för bostadsområden och parker där halkbekämpning av till exempel gång- och cykelbanor kan ske tyst och avgasfritt.

De elektriskt drivna sand- och saltspridarna finns i olika storlekar och utförande vilket gör att de kan appliceras på flertalet av E-Trons eldrivna lätta lastbilar oavsett storlek.


oktober 2020

Nytt smalt och smidigt eldrivet flakfordon för grönytearbete

Nya PRO Litium Work Truck är ett arbetsfordon framtaget specifikt för grönytearbete i till exempel parker och på kyrkogårdar. Med sin nätta storlek och bredd på endast 1,1 meter tar den sig enkelt fram även på de smalaste vägar.

I sitt standardutförande har dörrarna skalats bort till förmån för att man snabbt och smidigt ska kunna ta sig in och ur hytten, vilket har varit ett önskemål från användarna inom detta område.

Work Truck är konstruerad från grunden för att nyttjas i professionell miljö. Trots sin storlek är flaket rymligt och har en hög lastkapacitet på cirka 1 ton. Dragvikten ligger på cirka 1,25 ton.

Fordonet har ett kraftigt chassi och hytt i rostfritt stål och aluminium (med 10 års garanti) samt är utrustat med standardiserade bilkomponenter. Fordonet har en stark AC-motor med högt vridmoment samt batteri av typen Li-ion (Litium-järnfosfat), som anses vara den säkraste och mest miljövänliga typen av litiumbatteri. Med andra ord en riktig arbetshäst som kräver minimalt med underhåll, skapad för att hålla.

Som vanligt med modellerna från PRO Litium-serien så har ett stort fokus lagts på arbetsmiljön. Flaket på Work Truck har en låg lasthöjd och ett lågt insteg till förarhytten för att spara både rygg och knän. Servostyrning och ställbar ratt tillhör också standardutrustningen.

Fordonet är vägregistrerat för 30 km/h vilket innebär att det endast behövs AM-behörighet eller traktorkort för att få framföra fordonet.

PRO Litium Work Truck kan utrustas med följande påbyggnader: Flak med eller utan lövlämmar, helskåp med valfria dörrar, kombinerat skåp och flak, hydrauliskt tippbart flak eller hydraulisk 3-vägstipp.


oktober 2020

Nytt saneringsredskap mot mögel och Covid-19

Ett nytt aggregat för sanering av offentliga miljöer inomhus finns nu på den svenska marknaden. Det är K-vagnen i Karlshamn som är leverantör av Jomi Disinfector, ett lätthanterligt aggregat som kommer att underlätta arbetet mot smitta och mögel. Säkerligen en välkommen nyhet, inte minst på äldreboenden sedan besöksförbudet för anhöriga hävts.

Jomi Disinfector är ett enkelt, men smått revolutionerande system som används för ytdesinfektion. Aggregatet är tillverkat i rostfritt stål, tankas med desinfektionsmedel Disinfect 2073 och ansluts sedan till ett vanligt vägguttag.

Systemet sprutar ut en fin dimma över ytor och objekt där mycket folk brukar uppehålla sig eller passera, till exempel kyrksalar, samlingslokaler, toaletter, kontor med mera.

Eftersom systemet endast förbrukar mindre än 1 dl/min så självtorkar dimman snabbt och fungerar sedan som ett långtidsverkande osynligt skydd utan att det märks.


oktober 2020

Nyhet hos P Olssons i Linderöd: trumrensaren Turfcleaner

Trumrensaren Turfcleaner gör nu intåg på den svenska marknaden. Under hösten presenteras nyheten hos P Olssons i Linderöd.

Trumrensaren för gummigranulat drivs av en 230 V elmotor och kräver endast ett 16 A-uttag.

Kapaciteten är 6-8 ton/h. Den är avsedd för stationärt bruk men eftersom vikten endast är 1 050 kg och den är försedd med gaffeltunnlar kan man lätt förflytta den mellan olika platser med hjälp av en lastmaskin om det är kortare sträckor inom avgränsat område eller på en släpkärra/vagn om man vill förflytta den längre sträckor på allmän väg.

Granulat som ska rensas tippas direkt i Turfcleaner. Rent granulat matas ut i ena kortänden och förslagsvis ner i storsäckar eller lämplig maskin för utdressning direkt på fotbollsplanen. Avstrykarborste finns som tillbehör.


oktober 2020

Danska Egholm utökar programmet med fler redskap

Egholm utökar sitt redan breda sortiment av redskap med ytterligare fyra stycken: Ogräsborste för Park Ranger 2150, häcksax för Park Ranger 2150 och City Ranger 2260 och häcktrimmer för City Ranger 2260.

Ogräsborste för Park Ranger 2150: Mekanisk ogräsbekämpning är en effektiv och miljövänlig metod där ogräset både kontrolleras och tas bort, så att det lämnar en trevligare utomhusmiljö. Ogräsborsten finns både med och utan sugbehållare.

Häcksax för Park Ranger 2150/City Ranger 2260 är åter tillgängliga i Egholms redskapssortiment. Armen är stabiliserad med en bredare plattform för bättre stabilitet, och den effektiva frässtången skär grenar upp till en diameter på 25 mm och har en arbetsbredd på 1 300 mm. Häcktrimmern är också optimal för uppgifter där häckar måste beskäras till bredd såväl som för underhåll under säsongen.

Häcktrimmer för City Ranger 2260 är ett effektivt verktyg för att underhålla häckar under säsongen, där det skurna materialet skärs i mycket fina bitar och kan lämnas till kompostering eller insamling, efter önskemål. Häcktrimmern finns både med eller utan arm och kan därför kombineras med häcksaxen.


augusti 2020

DSV Frö – en ny aktör på den svenska marknaden

Emma Rasmusson är sedan 18 maj anställd av DSV Frö Danmark. Här ska Emma ansvara för att utveckla den svenska marknaden på professionella gräsfröblandningar för det tyskägda förädlingsföretaget.

– Vi är väldigt glada över att Emma Rasmusson har valt att representera DSV Frö på den svenska professionella marknaden, säger VD Lasse Bech och fortsätter:

–Emma har stor erfarenhet på denna marknaden. Vi menar att med vår teknologi kan vi bidra med mycket. Kombinerat med Emmas kunskap om produkter och marknad, får vi en bra grund att skapa mervärde på en mycket spännande marknad.

DSV – koncernen med huvudsäte i Lippstadt, Tyskland har flera förädlingsstationer, främst i Europa. Utöver gräsfrö, är koncernen också välkänd för stråsäd, raps och vete. Koncernens grässorter ligger ofta i topp på flera europeiska sortlistor.

– Då Emma har en bakgrund som utbildad greenkeeper/trädgårdsanläggare och erfarenhet inom produkterna och den svenska marknaden, är hon den rätta att ge råd om användningen av vår teknologi till de svenska kunderna. Vi ser med stor glädje fram emot att komma igång, säger Lasse.

Emma Rasmusson kommenterar:
– Jag ser verkligen fram emot att möta nya och gamla kunder. Att få visa vilka fantastiska produkter jag arbetar med, det finns frö för alla ändamål hos oss. DSV Frö är ett spännande företag som ständigt har nya försök och sorter i pipelinen. Jag känner ödmjukhet inför förädling och framtagning av de fina sorter som sedan hamnar hos er, slutkunden. Det är med stort ansvar jag axlar rollen som DSV Frös förlängning mot kunden.


augusti 2020

Svenningsens Maskin byter namn till Nellemann Machinery

Från och med den 18 maj ändrar Svenningsens Maskin namn till Nelleman Machinery. Namnändringen är ett viktigt steg på vägen mot att bli en mer specialiserad verksamhet, som fokuserar på kunderna och deras behov genom att erbjuda kvalitetsprodukter.

– Namnändringen är en nödvändig formalitet, som bekräftar att det är en ny verksamhet som kunderna möter när de handlar hos oss. Under de senaste två åren har vi gått mot en högre specialisering, samt färre men noggrant utvalda produkter. Dessutom har vi varumärkesspecifika medarbetare eller experter inom varje bransch, som var och en känner till de behov och utmaningar kunderna möter i respektive bransch, säger Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery.

Nellemann Machinerys pågående utveckling kommer på lång sikt att leda till en högre närvaro ute bland kunderna, med bland annat en expansion av försäljnings- och servicepunkter i hela Skandinavien.

Senast expanderade Nellemann Machinery i Sverige med en ny fullserviceanläggning söder om Stockholm, och företaget har även öppnat två nya filialer i Norge samt byggt nya lokaler i Danmark.

Nellemann Machinery säljer märken som Kubota, Spider, Billy Goat, Wessex och Holder. Det har varit en avsiktlig strategi för företaget att specialisera sig i varumärken som matchar verksamhetens stora kundgrupper väg och park, samt jordbruk.

Kristian avslutar:
– Vi ska vara 100-meters-mästarna i våra varumärken. Det måste vi fortsätta med att sträva efter. Från början har det varit viktigt för oss att kunna ge kunderna ett företag som har den högsta kunskapen om de produkter vi säljer. Därför har avsikten från första början varit att låta våra varumärken vara vår identitet i branschen.

Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery. Foto: Maskinbladet.

augusti 2020

Eldrivet arbetsfordon med marknadens största flak

Nu släpper E-tron AB en ny modell av det eldrivna arbetsfordonet Pro Litium som fått namnet Pro Litium Max. Både bredd och längd har utökats och fordonet har utrustats med marknadens största flak inom fordonssegmentet.

Trots sin storlek är Pro Litium Max ett smidigt, robust arbetsfordon med liten svängradie som passar perfekt i parker, bostadsområden eller trånga gator i city. Fordonet är byggt från grunden för att användas som arbetsfordon och är anpassat för våra nordiska förhållanden. Stort fokus har lagts på säkerhet, hållbarhet och arbetsmiljö.

Förutom flakmodellen så finns Pro Litium Max i flera utföranden. Bland annat som van med ett skåp helt integrerat i chassit eller en kombinerad variant med både skåp och flak.

Pro Litium Max har en topphastighet på 30 km/h vilket gör att den får framföras med AM-behörighet eller traktorkort. Det underlättar för personal utan B-körkort eller till exempel yngre sommarjobbare att få framföra fordonet.

Pro Litium Max har stark motor med högt vridmoment, kraftigt aluminiumchassi med 10 års rostskyddsgaranti, skivbroms runt om samt litiumbatteri som standard. Modellen har en större hytt än föregångarna. Standardutrustningen inkluderar servostyrning, komfortstolar, ställbar ratt och eluppvärmd fram- och bakruta som håller rutorna fria från imma och is.

E-tron har satsat fullt ut på att få fram ett så underhållsfritt elfordon som möjligt. Chassi, hytt, underrede och flak är byggda i aluminium och rostfritt stål. Fordonet är dessutom utrustat med standardiserade bilkomponenter vilket ger den mest ekonomiska och smidiga tillgången till reservdelar.


augusti 2020

Wille 375 följer kraven med starkare motor och hydraulik

Redskapsbäraren Wille kommer nu med en ny modell, som lever upp till miljökraven enligt Steg 5. Samtidigt är den starkare och har fått utökad hydraulkapacitet jämfört med sin föregångare.

Den nya modellen har beteckningen Wille 375, väger 2,9 ton och ersätter den tidigare modellen 365. I den nya maskinen sitter en starkare motor som ger väsentligt högre vridmoment.

Motorbytet innebär att miljöklassningen lever upp till EU:s miljökrav enligt Steg 5. Kohler-motorn har partikelfilter och katalysator vilket ger förbättrade utsläppsvärden jämfört med den gamla modellen.

Ytterligare en nyhet är att maskinen fått ännu en hydraulpump. Med tre pumpar (mot tidigare två) ger den ett hydraulflöde på sammanlagt 110 L/min.

Kombinationen starkare motor och ökad hydraulkapacitet ger inte bara en mer kraftfull maskin, det gör också att Wille 375 levererar mer styrka med mindre ansträngning.

– Tack vare den utökade kapaciteten behöver maskinen inte varva lika mycket för att ge kraft till redskapen. Det förbättrar bränsleekonomin och sänker ljudnivån, berättar Asko Sarinen, försäljningschef hos tillverkaren Vilakone.

Hydrauliken är konstruerad så att de tre pumparna arbetar oberoende av varandra. Med flera redskap i arbete, eller med krävande redskap med många hydrauliska funktioner, innebär det att många samtidiga kommandon kan ske utan tryckfall på andra funktioner.

– Från utsidan är skillnaden inte så stor jämfört med den gamla modellen. Men Wille 375 har blivit rappare med sin större motor, hydrauliken har blivit ännu mer precis och som bonus accelererar den snabbare och har lite högre transporthastighet, säger Asko Sarinen.

De första exemplaren av Wille 375 är redan sålda och tas nu i drift i Sverige. Wille tillverkas av finska Vilakone OY och säljs i Sverige av de sju företag som ingår i Willegruppen.

Som redskapsbärare är maskinen förstavalet för många entreprenadföretag, fastighetsförvaltare, kommuner och kyrkogårdsförvaltningar. Totalt finns sex olika modeller av Wille, från 2 till 6,5 ton.


juni 2020

Kärcher AB förvärvar Mek & Maskin Markvårdsmaskiner

Genom att förvärva det välrenommerade familjeföretaget AB Mek & Maskin Markvårdsmaskiner i Jönköping och Vimmerby räknar Kärcher med att stärka positionerna och öka marknadsandelarna ytterligare i de här regionerna.

Så kommenterar Peter Svensson, chef för aftersales och service på Kärcher, den här affären, som offentliggjordes i början av maj. Peter har tillträtt rollen som VD efter Niclas Samuelsson. Den senare lämnar företaget, medan hans bror Mathias Öhrling, som tills nu varit platschef i Jönköping, stannar kvar som anställd.

– Det här blir en spännande nystart, både för mig och företaget, säger Mathias.

Det var brödernas far, Leif Samuelsson, som startade Mek & Maskin. Sönerna kom tidigt in i företaget och tog så småningom över verksamheten. Idag har Leif hunnit fylla 80 år.

Företaget har över 33 års erfarenhet av att saluföra och serva markvårdsmaskiner. Affärsidén är att erbjuda maskiner av hög kvalitet och en mycket god verkstadsservice. Kunderna finns främst inom offentlig verksamhet men också bland egna företagare och privatpersoner.

Mek & Maskin omsatte cirka 46 miljoner förra året. Bolaget har cirka 17 anställda med kontor i Vimmerby och Jönköping.

– Varken anställda eller kunder kommer att märka så mycket av ägarbytet, betygar Peter. Allt kommer att flyta på som tidigare och förhoppningsvis utvecklas ännu mer framöver.

Förvärvet är en del av Kärchers strategi att finnas nära tillhands och erbjuda högklassiga lösningar och god service till sina kunder.

Ägarskiftet innebär en spännande nystart för Mek & Maskin Markvårdsmaskiner, tycker både Mathias Öhrling, platschef i Jönköping, och Peter Svensson, chef för aftersales och service på Kärcher AB, tillika nytillträdande VD på Mek & Maskin.

juni 2020

Helhetslösningen för stora gräsytor från Husqvarna

Med Husqvarna Fleet Services kan man få all information kring sin maskinpark i realtid. Med Husqvarna Automower Club Solution kan flera gräsklippare arbeta inom en och samma installation.

Med ovan nämnda kombination sköts stora grönytor på fotbollsplaner och andra stora gräsytor på ett tidseffektivt och smart sätt.

Att använda Husqvarna Automowerteknik på stora grönytor där det ställs höga krav både på gräsmattans funktion och utseende har stora fördelar.

De lätta robotgräsklipparna gör jorden mindre kompakt och ger heller inga spår i gräsmattan, man kan till och med använda dem när det är vått utan att få några oönskade gräsrester. Batteridrift som inte ger några utsläpp samt en stor tidsbesparing är ytterligare bonusar.

Med Husqvarna Automower Club Solution kan klippkapaciteten utökas. Mjukvaran gör att man kan koppla in två till tre Automower robotgräsklippare inom en och samma begränsningskabel, något som gör att installationen blir både enklare och går snabbare. Mjukvaran är utvecklad för Automower 550.

Husqvarna Fleet Services är en internetbaserad molntjänst för modern park- och grönyteskötsel där man i realtid kan samla data om maskinparken. Dygnet runt har man via en dator, surfplatta eller mobil total kontroll på alla anslutna maskiner och operatören eller arbetsledaren kan till exempel se nyttjandegrad, driftstid, modellnummer och övrig maskinstatus.

Vidare kan man även få ut statistik och geopositioner från varje robotgräsklippare, antingen i en lista eller på en karta. Det går att se hur mycket varje klippare har använts och exakt antal driftstimmar. Systemet meddelar även när det är dags för service samt ger tillgång till tidigare servicehistorik.


juni 2020

Ny hemsida visar vägen till Sveriges gröna kulturskatter

Nu lanserar park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens en ny plattform, som guidar besökare till 35 av Sveriges främsta parker.

Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. När vi kan börja röra oss friare igen finns det parker att upptäcka från norr till söder.

Parker behöver vi. Ett ”vi” som omfattar barn, småfåglar, humlor, pensionärer, rödlistade skalbaggar, gräsänder, joggare, singeldejtare, fjärilar – ja alla som andas och lever.

Här kan suset i trädkronorna och en revirhävdande rödhake överrösta trafikbruset utanför. Här kan man ta djupa andetag i luft som är renare. Och vad skönheten hos en nyutslagen ros gör för själen, det kan vi kanske inte sätta ord på, men väl låta oss uppfyllas av. De flesta har en relation till minst en park i sin närhet. Men nu, när vi söker nya sätt att berika vår fritid utan att skada naturen och klimatet, då kan vi välja parkerna som det nya besöksmålet.

Man behöver inte flyga till Japan – i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad anlade Rudolf Abelin sin Japanska trädgård, som är ännu vackrare nu när den mognat än när den anlades för över hundra år sedan. I Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg tar man tillvara Skånes hotade biologiska mångfald: alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd.

På Tjolöholm träder du in i en sagolik Downton Abbeyvärld, och kan ändå passa på att bada vid halländska kobbar.

35 svenska parker: ingen är den andra lik. Från norr till söder, från den kungliga slottsträdgården till den naturnära fjällträdgården och alla individualistiska tolkningar av trädgårdskultur däremellan.


juni 2020

Stihl BGA 86: 50 procent starkare än sin föregångare

Nu lanseras Stihl BGA 86, den nya batteridrivna lövblåsen för proffsanvändare med högt ställda krav. Jämfört med sin föregångare har BGA 86 lägre vikt, utvecklad ergonomi och är nu den mest kraftfulla lövblåsen med batterifack från Stihl.

BGA 86 är en stark lövblås framförallt riktad till yrkesverksamma inom exempelvis kyrkogårdsförvaltning, kommun och fastighetsskötsel. Den är också ett bra val för kräsna fritidsanvändare som vill ha en kraftfull maskin.

Den nya modellen väger nära ett halvt kilo mindre än sin föregångare, BGA 85, men har ändå 50 % mer blåskraft tack vare ett ultrakompakt blåsaggregat och en högeffektiv EC-motor. Via hastighetsreglaget justerar användaren enkelt blåskraften efter behov.

– BGA 86 är en effektiv och lättskött batterilövblås som underlättar arbetet med att få bort löv, gräs, skräp och liknande från exempelvis lekplatser, parkeringar och hållplatser, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

Med sin låga ljudnivå tillåter lövblåsen även användning i mer ljudkänsliga miljöer. BGA 86 är enkel och bekväm att hantera. Den är välbalanserad och lätthanterlig med tyngdpunkten nära handtaget – slimmad och ergonomiskt utformad för bästa användarupplevelse.

– Det här är en flexibel och idealisk maskin för snabba resultat. Den kan användas med såväl batteri i bärsystem som i maskinens batterifack, säger Mats.

BGA 86 tillhör, liksom föregångaren BGA 85, AP-systemet och de båda lövblåsarna är därmed kompatibla med samma batteri.


juni 2020

Först startar en revolution

Nya Först TT6 har en låg vikt på 745 kg, 360 graders roterande vändskiva och en 37-hästars bensinmotor från Vanguard som möter alla stränga miljökrav.

TT6 är starkare än sina föregångare och är uppbyggd runt samma grundkomponenter som Först ST6. Den är otroligt kompakt både i transportläge och när den är vriden 90 grader. Öppningen ner till inmatningen är bred vilket gör att den greppar grenar och träd snabbt. Flishuggens svänghjulssystem kastar ut flis och grönt smidigt vilket eliminerar igensättning och driftstopp. Huggen servas och underhålls snabbt och enkelt. Först säljs av Nordicc i Ljungby.


april 2020

Hetvatten används mot Covid 19 i Norge

Hetvatten är effektivt mot coronavirus på allmänna platser utomhus. Det berättar Johan Rud, vd för norska Heatweed, som tillverkar maskiner för ogräsbekämpning. Företaget har inlett ett samarbete med de norska myndigheterna för att minska spridningen av viruset.

– Vi jobbar tillsammans med Norsk Folkehelse-Institutt, Veterinærinstituttet och Helsedirektoratet (Socialstyrelsen) i Norge för att se vad man kan göra lokalt för att begränsa risken för spridning, förklarar Johan.

Hetvattenaggregat från Heatweed används sedan en tid bland annat för sanering vid entréer till shoppingcenter och matvarubutiker, på shoppingvagnar, parkmöbler och lekplatsutrustning. Medlet är inget annat än hetvatten på 99 grader C och superlågt tryck.

– Det är i princip samma sätt som vi bekämpar ogräs på. Inom vårt företag har vi plantforskare, agronomer, biologer och numera också en immunolog anställd på projektbasis. Vi är givetvis inte experter på virusspridning eller begränsning av virus, men vi följer råd och litteratur på hur man mest effektivt kan uppnå värmedesinfektion enligt metoderna som används för kirugiska instrument i hela världen, förklarar Johan.

Ånga används redan inomhus för tvätt och även sterilisering. Men det funkar inte lika bra utomhus, på grund av vindar och andra faktorer som kan sänka temperaturen.

– Coronaviruset är mycket känsligt för värme. Men förutsättningen för ett lyckat resultat är jämn och hög temperatur, säger Johan. Vi vet att det måste vara stabilt 99 grader C ut från lansen. Covid 19-viruset kan hålla sig vid liv upp till tre dygn på ytor av plast och stål. Regelbundna avspolningar med hetvatten är därför ett bra sätt att minska risken för spridning av det fruktade viruset.


april 2020

Bengt Bergs Maskinservice utökar med dumprar från Ausa

Bengt Bergs Maskinservice AB i Partille satsar ytterligare på marknaden för minidumprar. Företaget är sedan årsskiftet ny generalagent för Ausa och stärker därmed sin position som dumperleverantör i Sverige.

Ausa har hjuldumprar med 1-10 tons lastkapacitet, vissa modeller är högtippande och vissa har svängbart flak 180 grader.

– Vi har lång erfarenhet av minidumprarna från Canycom, och med Ausa blir vi en attraktiv totalleverantör av minidumprar som är både hjul- och larvgående med lastkapacitet upp till 10 ton, säger Martin Svensson, säljare på Bengt Bergs Maskinservice AB.


april 2020

Nytt koncept svärd och kedja från Stihl

Stihl lanserar ett helt nytt koncept svärd och kedja. Svärden blir lättare än någonsin med upp till 20 procent lägre vikt medan den nya kedjan .325" PRO har upp till 20 procent högre skäreffekt jämfört med sin föregångare.

Nyligen lanserade Stihl ett helt nytt koncept svärd och kedja. Den nya generationen ökar skäreffekten samtidigt som vikten minskar.

– Kombinationen av kedjan och de nya svärden blir en bättre skäreffekt och balans vid fällning av träd, vedkapning, kvistning och gallring, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

Light 04
De nya svärden Light 04 finns i modellen .325" och är anpassade till den nya kedjan från Stihl. Svärden har en smalare bredd och smalare sidplattor. Den slimmade designen ger en lägre vikt och optimal balans på motorsågen. Beroende på svärdlängd minskar vikten mellan 10 och 20 procent från tidigare modeller. Det smalare utförandet tillsammans med ett minskat noshjul med färre tänder ökar prestandan vid instick och minskar risken för eventuell kickback. De nya svärden Light 04 är anpassade för Stihl motorsågar MS 261 och MS 271.

Nya kedjan .325" PRO
Kedjan .325" PRO är anpassad för motorsågar i mellanklassen. Med en smalare tandbredd från 7,7 till 6,8 mm minskar vibrationerna med 20 procent och ökar skäreffekten med upp till 20 procent jämfört med föregångaren .325" RS. Samtidigt minskar spånproduktionen och avverkningshastigheten ökar. Kedjan är anpassad för svärd med 1,3 mm spårvidd och är även anpassad efter svärdet Light 04 .325".


april 2020

E-tron i partnerskap med Flex Scandinavia

E-tron har tecknat partneravtal med Flex Scandinavia avseende service- och garantireparationer för park- och trädgårdsverktygen EGO Power+. E-tron blir även återförsäljare av verktygen som ett led i att kunna erbjuda sina kunder 100 procent elektriska alternativ vad gäller både arbetsfordon och arbetsredskap.

Flex Scandinavia är exklusiv distributör i Sverige för varumärket Ego Power+ 56 V trädgårdsmaskiner. För den svenska marknaden är Ego än så länge inte så bekant, men internationellt ingår Ego i en koncern som är världens största verktygstillverkare och producerar över 10 miljoner enheter varje år som säljs i 65 länder. Ego Power+ utvecklar batteridrivna proffsmaskiner inom park- och trädgårdsindustrin och är unika med att använda 56 V litium-jonbatterier som tillför mer kraft, längre driftstider och snabbare uppladdning.

– Vi är jätteglada att vi nu kunnat ingå samarbete med Flex Scandinavia om produktlinjen Ego Power+. Både vad gäller som partner för service- och garantiärenden och försäljning av grönyteprodukterna. Flex Scandinavia är väldigt professionella att arbeta med och produkterna håller den höga kvalitetsnivå vi kräver för att passa vår verksamhet, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-tron.

Flex Scandinavia AB har sedan 1940-talet varit generalagent i Sverige för tyska Flex som tillverkar maskiner för slipning, fräsning, kapning med mera.

– E-tron är sedan många år en väletablerad aktör inom eldrivna arbetsfordon och grönytemaskiner och kommer med sin solida erfarenhet inom mekatronik att bli en strategisk viktig samarbetspartner för att säkerställa en hög servicegrad och stor kundnytta för användaren. Ego Power+ kommer att bli ett perfekt komplement i E-trons produktportfölj, säger Fredrik Sandberg, vd på Flex Scandinavia AB.


april 2020

Mulchinggräsklippare med batteridrift från AS-Motor

Utsläppsfria, tysta och med märkbart lägre vikt men lika robusta och kraftfulla. I mars 2020 lanserade Stads & Parkprodukter tre beprövade gräsklippare från AS-Motor i batteridrivna versioner.

De tre nya modellerna från AS-Motor är lika robusta och kraftfulla som tidigare gräsklippare men har en märkbart lägre vikt. Ett intelligent styrsystem till motorn kontrollerar hur mycket effekt som behövs. Med ett kraftfullt och uppladdningsbart batteri kan modellerna klippa från 30 till 45 minuter beroende på modell och arbetsområde.

Med en batteridriven gräsklippare sänks den dagliga driftkostnaden. En laddningsprocess kostar en bråkdel av vad det skulle kosta att fylla tanken till en förbränningsmotor, det innebär att man kan spara cirka 85 procent i bränslekostnad.

Alla tre modellerna är tysta och utsläppsfria vilket underlättar arbetet kring skolor, kyrkor och bostadsområden. De har beteckningarna AS 420, AS 470 och AS 510.

Stads & Parkprodukter har i sitt sortiment tre varumärken: Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


april 2020

Nya eldrivna åkgräsklippare från Cub Cadet

Cub Cadets serie med åkgräsklippare har uppgraderats inför sommarsäsongen 2020. Modellerna heter LR2 ES76 mini-rider och XT2e och de drivs av kraftfulla litium-jonbatterier som kan laddas fulla på bara fyra timmar.

LR2 ES76 mini-rider kommer att komplettera den kompakta LR-serien. Denna nya modell kommer att drivas av ett 56 V litium-jonbatteri. Den generösa klippbredden på 76 cm och körtiden på upp till 60 minuter gör det möjligt att klippa en mycket stor gräsmatta på rekordtid.

Cub Cadets flaggskeppsprodukter i XT-serien får också en elektrisk uppgradering. Kraftfulla avancerade elmotorer är kraften bakom den nya XT2 ES107-modellen. Den drivs av ett 56 V litium-jonbatteri, och är lika kraftfull som de bensindrivna alternativen och dess prestanda är lika imponerande.

Med en körtid på upp till 90 minuter (beroende på gräs och markförhållanden) och en skärbredd på 107 cm kan det elektriska tillskottet till XT-serien användas för att klippa stora gräsmattor utan problem.

XT2 ES107 levereras med sidoutkast och mulchingplugg, allt för att användaren själv ska kunna välja klippsystem utifrån gräsmattans behov.

– Lanseringen av de elektriska klipparna från Cub Cadet är en milstolpe i vårt produktutvecklingsarbete och årets produkthöjdpunkt, säger Christopher Dunström, försäljningschef på Cub Cadet i Sverige och Norge.


april 2020

Linddana ger flishuggstekniken en elskjuts med TP 175 E

Nu är den här och de första kunderna har redan fått den första leveransen av Linddana TP 175 E. Den gröna flishuggen är grönare än någonsin förut, batteridriven och släpper inte ut någon CO2.

Linddana har under de senaste två åren arbetat med att utveckla en batteridriven flishugg i mellanklassen. Nu lanseras maskinen som den absolut grönaste utgåvan i TP Stage V-familjen.

Linddanas återförsäljare Stig från B.M.I. i Rødovre har redan sålt en TP 175 E till Köpenhamns Zoo. Djurparken valde maskinen utifrån önskemålet att arbeta med gröna maskiner. Mindre buller var också ett argument, eftersom djurparken har en känslig miljö vad gäller djur och besökande.

Maskinen har också sålts till Norge, Nederländerna, Spanien och Frankrike, och visas upp på mässor i hela Europa de kommande månaderna.

I framkant tekniskt sett
Nya TP 175 E belastar miljön minimalt. Maskinen släpper nämligen inte ut någon CO2 och är samtidigt mycket billigare i drift än alla tidigare modeller. Maskinen bidrar också till att säkerställa en hållbar utveckling på området utan någon form av utsläpp. Batteripaketet har fem års garanti, och flishuggen de vanliga tre. Även om den nya maskinen är batteridriven och bättre för miljön så ligger den också i framkant rent tekniskt, och har samma funktioner som motsvarande konventionella modeller. TP 175 E har ett 65 V-batteri med 280 Ah.

Den integrerade laddaren kan ladda batteriet från noll till 100 procent på bara sju timmar. Batteriet har en driftstid på upp till fyra timmar när den används för uppröjningsarbete. Den går dessutom att ladda både under drift och under transport.

Inne på det gröna spåret
Med den nya maskinen har Linddana helt slagit in på det gröna spåret. TP 175 E använder Next generation-teknik och är både stads- och miljövänlig.

Maskinen är helt enkelt på alla sätt mer användarvänlig för operatören, som utsätts för mindre oväsen och slipper avgaser. Detta är samtidigt en vinst för den stadsnära arbetsmiljö, som flishuggar i mellanklassen ofta verkar i.

Underhållet har också blivit mycket enklare med den nya maskinen som, liksom andra batteridrivna maskiner, har mycket låga service- och underhållskostnader. Framtiden är här, mycket miljövänligare för operatörer och arbetsmiljö. TP 175 E förenar alla goda egenskaper från övriga välkända TP 175 MOBIL-modeller med den största respekten för miljö och arbetsmiljö.


april 2020

Goupil G2 lanseras på den svenska marknaden

Goupil lanserar ytterligare en nyhet och stärker sitt utbud av elektriska arbetsfordon på den svenska marknaden.

Nu introduceras ett mindre elektriskt fordon från Goupil. G2 är namnet på fordonet och det finns både med ett lastflak med nedfällbara lämmar samt i ett utförande med skåp försett med valfritt antal jalusier. Lasthöjden är mycket ergonomisk och lastutrymmet är helt plant vilket underlättar arbetet.

Som standard finns tre batterialternativ att välja på: ett med blöta blockbatterier samt två alternativ med underhållsfria litium-jonbatterier. Körsträckan är upp till 10 mil på en laddning beroende på batterialternativ, lastvikt samt körsätt. Med en lastvikt upp till 600 kg, utmärkta köregenskaper, stort urval av extrautrustning passar den perfekt till bostadsbolag, kyrkogårdsförvaltning samt inom industrin.

Högtryckscenter AB är generalagent för Goupil i Sverige och har ett väl utbyggt återförsäljarnät där samtliga åf har demofordon i lager. Högtryckscenter har varit verksamt sedan 1984 och huvudkontoret är beläget i Göteborg.

Företaget har tre agenturer i Sverige, varav en av dessa är för Goupil elektriska arbetsfordon. Kunderna finns inom kommuner, bostadsbolag, kyrkogårdsförvaltningar, privata aktörer samt inom industrin. De andra agenturerna är för Dynajet högtryckstvättar samt för Glutton elektriska torg- och gatudammsugare.


april 2020

Fossilfria Raymo Electric lanseras i Sverige

Inför säsongen 2020 lanseras en helt ny och branschunik maskin från det tjeckiska företaget Raymo Electric på den Svenska marknaden via Walker Mowers Sweden AB.

Precis som namnet antyder så drivs maskinen helt elektriskt och styrs dessutom via fjärrkontroll. Fjärrstyrningen ger en mängd olika för- delar till användaren, bland annat vibrationsfri och säker användning, dessutom med ytterst låg ljudexponering för omgivning och förare tack vare eldrift och elektriska knivmotorer.

Raymo Torpedo väger endast 240 kg vilket ger en hög driftstid på batteriet och obetydlig påverkan på gräsmattan. Maskinens extremt låga konstruktion, endast 51 cm hög med unik 4-hjulsdrift, gör det dess- utom möjligt att klippa slänter på över 40 graders lutning.

– Vi är tacksamma att vi fått förtroendet att representera innovativa Raymo Electric på den svenska marknaden i tuff konkurrens med andra. Vi ser Raymo Electric som ett utmärkt komplement till vår befintliga huvudverksamhet som generalagent för Walker Mowers och vår förhoppning är att kunna få synergi- effekter i försäljning mellan dessa två märken då vi får ett bredare och mer komplett utbud av professionella gräsklippare, säger Pontus Herrlin, vd på Walker Mowers Sweden.

Raymo Torpedos extremt låga konstruktion, endast 51 cm hög med unik 4-hjulsdrift, gör det möjligt att klippa slänter med mer än 40 graders lutning. Efterfrågan på eldrivna maskiner inom den professionella grönytesektorn är på stark uppgång då fler och fler kunder eftersöker fossilfria alternativ till sin maskinpark. Nyligen gick SKKF, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, ut med en högt ställd målsättning om att ha en fossilfri begravningsverksamhet år 2023.


april 2020

Nya XUV 865R Gator är den bekvämaste någonsin

John Deeres nya premium XUV 865R Gator är den bekvämaste av alla modeller i företagets utbud av crossoverfordon som någonsin producerats.

Modellen har en dieselmotor med en effekt på 23 hk, och kombinerar den etablerat höga prestandan hos XUV 865M med många andra förarvänliga funktioner, inklusive en lyxig hytt.

Standardspecifikationer inkluderar en steglös växellåda med behovsstyrd fyrhjulsdrift, servostyrning, fullt oberoende hjulupphängning och ett tillbehörsförberett elsystem.

Hytt utöver det vanliga
Den tysta, fullt utrustade hytten erbjuder bekväma billiknande säten för upp till tre personer vid offroad-körning, lättöppnade dörrhandtag, en fullt öppningsbar vindruta och ett beprövat och mycket effektivt HVAC-system (värme, ventilation och luftkonditionering).

Dessutom har hytten en tilltalande beigefärgad interiör och en ny, ergonomisk design, med lättanvända, centralt placerade, billiknande reglage. Taket är utformat så att vatten ska leta sig mot kanterna, och de högt placerade fram- och bakljusen sitter skyddade under takkanten.

R-modellen med hytt inkluderar dessutom en rad ytterligare standardutrustning, inklusive ett justerbart 40/60 bänksäte, tiltbar ratt, solskydd, vindrutetorkare och -spolare, samt elkablar för tillbehör, och hel- och halvljus LED strålkastare.

Inga kompromisser
XUV 865R Gator har en trecylindrig, vätskekyld motor på 854 kubikcentimeter, som levererar en motoreffekt på 23 hk vid 3 600 rpm, och en maxhastighet på 50 km/h. Den rena fyrhjulsdriften har en differentialspärr med automatisk låsning och en elektronisk vippströmbrytare på instrumentbrädan för enkel användning.

Som komplement till den robusta ramen, har fordonet en oberoende fyrhjulsupphängning. Denna har utformats för en bekvämare körupplevelse och optimal belastningskapacitet i svår terräng, utan att kompromissa med vare sig körkvalitet eller fordonets stabilitet.

Det mångsidiga deluxe lastflaket är tillverkat av ett hållbart kompositmaterial som eliminerar rost och bucklor och som är ljuddämpande.

Baklämmens handtag har samma konstruktion som på pickuper, och särskilda skydd finns tillgängliga för bakljusen. Lastflaket kan lätt omvandlas till en plan lastyta och har en lastkapacitet på 454 kg, medan bogseringskapaciteten är 900 kg och den totala nyttolasten 680 kg.

För extra mångsidighet kan nya John Deere XUV 865R Gator utrustas med en rad olika tillbehör, från frontblad till vinscher, och har en stor bränsletank på 42 liter för färre stopp för tankning.


februari 2020

Ströman ny generalagent för Johnston och Beam

Från 1 december 2019 är Ströman Maskin generalagent för Johnston och Beam i Sverige, och tar ett helhetsansvar för sopmaskiner inom Bucherkoncernen. Ströman blir därmed Sveriges största leverantör av sugande sopmaskiner.

Landets ledande leverantörer av maskiner för vägunderhåll till kommuner och entreprenörer. Företaget kan nu erbjuda Sveriges bredaste sortiment av sugande gatusopmaskiner. Allt från kompakta maskiner till chassiburet från 1 till 14 kubik.

– Detta är en spännande utmaning och ett tillskott till våra befintliga sopmaskiner från Bucher. Nu kan vi erbjuda våra kunder större och fler specialanpassade maskiner. En ny produktgrupp i ett företag kräver en del, men vi är väl förberedda, säger Jan Rhodén, vd på Ströman Maskin.

Ströman har sålt Buchers sopmaskiner sedan 1995 och har byggt upp en väl fungerande organisation med fokus på försäljning och hög servicenivå på eftermarknaden. Företagets målsättning är att fortsätta stärka och utveckla sin position på marknaden.februari 2020

Nyhet från Weibulls: Planteringsjord med biokol

Inför odlingssäsongen 2020 packar Weibulls en nyhet till jordfamiljen — planteringsjord med biokol i 40 liters säck. Målsättningen är att erbjuda ytterligare en mångsidig och miljöanpassad jordprodukt för en alltmer medveten trädgårdskund.

Planteringsjord med biokol är en blandning av torv, organisk gödsel och biokol, som lämpar sig för plantering i hela trädgården. Såväl grönsaker som blommor och buskar drar nytta av att kolet i jorden fungerar som ett näringsmagasin.

Kolet i planteringsjorden bidrar också till att förbättra jordens struktur, där växternas rötter trivs och kan sprida sig djupt ner i marken.

– Vi arbetar kontinuerligt för att öka antalet produkter som är godkända för ekologisk odling. Weibulls planteringsjord med biokol är ett tillskott i Weibulls familj med KRAV-godkända produkter, säger Isac Svärd, produktchef för torv, gödsel och jord på Weibulls.

Weibulls planteringsjord med biokol är en jordprodukt som är färdig att användas för odling. Det betyder att det inblandade biokolet på förhand är laddat med organisk hygieniserad gödsel. Mikrolivet bidrar till att pytsa ut väl avvägda näringsdoser i jorden över lång tid. Med sin inre byggnad fungerar biokolet också som vattenmagasin och bidrar till att bevara en gynnsam fukthalt i jorden.

– Det är roligt att kunna erbjuda en produkt som på ett enkelt sätt låter vanligt folk, inte minst miljömedvetna hemmaodlare, bidra till att binda mer koldioxid i marken, säger Isac. Den biokol vi adderar har svenskt ursprung och framställs av spannmålsrester med noggrann kontroll i varje led.

Biokolets fördelar vilar på en tusenårig kunskap med ursprung i Sydamerika där urinvånarna använde biokolets egenskaper för att berika Amazonas näringsfattiga jord. Biokol framställs av organiskt material som hettas upp under syrefattiga omständigheter.

Biokol fungerar som kolsänka då dess organiska material inte bryts ner på lång tid. En kolsänka är ett ställe som binder kol så att det hindras från att förenas med syre och bli till koldioxid som sedan slinker ut i atmosfären. Biokol hjälper alltså till att minska atmosfärens innehåll av växthusgasen koldioxid.


februari 2020

Självstyrd gräsklippning för riktigt stora ytor

Husqvarna tar nu ytterligare ett steg framåt när det gäller autonoma och uppkopplade tjänster för professionell grönyteskötsel. Husqvarna Autonomous Systems består av en eller flera självstyrda robotgräsklippare.

Husqvarna Autonomous Systems är utvecklat för att förbättra produktiviteten, arbetsmiljön och säkerheten för dem som professionellt arbetar med att sköta och underhålla stora gräsytor. I många fall är denna typ av områden både svåra och riskfyllda att klippa och underhålla, till exempel flygplatser och solcellsparker.

– Vi har 25 års erfarenhet av robotgräsklippning och med Husqvarna Autonomous Operation visar vi vår innovativa drivkraft. Robotteknik och autonoma lösningar kommer att spela en viktig roll i framtiden när det gäller underhåll av grönområden och Husqvarna Autonomous Systems är bara ett exempel på hur innovationer kan förbättra den professionella gräsmatteskötseln, säger Sascha Menges, President Husqvarna Division.

Husqvarna Autonomous Operation använder Husqvarnas nya EPOS-teknologi, ett satellitnavigeringssystem med hög precision som ger förbättrad position med en noggrannhet på 2–3 cm. Tekniken gör det möjligt att med hjälp av virtuella gränser låta maskinen arbeta såväl inom som mellan arbetsområden. Driftseffektiviteten ökas tack vare att maskinerna kan användas när som helst. Husqvarna Autonomous Operation kommer under 2020 att testas i ett antal pilotprojekt och finns tillgängligt på marknaden under 2021.


februari 2020

Marknadens mest kraftfulla ryggburna lövblås

Stihl presenterar marknadens mest kraftfulla och bekväma lövblås med ny smart start. BR 800 har en enkel sidostart för att underlätta för användaren. Den nya lövblåsen har ett steglöst ställbart blåsrör samt ett handtag som reducerar vibrationer tack vare det nya ergonomiska bärsystemet samt inbyggt antivibrationssystem.

– Den nya selen med S-formade axelremmar i kombination med bröst- och höftsele tillåter ett högt och bekvämt bärläge för både män och kvinnor. Sidostarten SmartStart har även funktionen Easy2Start som gör att man inte behöver rycka så hårt för att få igång maskinen, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

BR 800 är anpassad för professionella användare för effektiv röjning av löv, skräp och kvistar i stora områden. BR 800 har även en av marknadens lägsta bränsleförbrukning men samtidigt en hög blåskraft på hela 41 Newton. Den låga bränsleförbrukning gör att driftstiden ökar med cirka 20 procent och att mer arbete blir utfört på en tank.

Enkel och verktygsfri justering av både gashandtaget och blåsröret ger optimal och individuellt anpassad ergonomi. BR 800 är smidig att transportera tack vare fästanordningen som gör att blåsröret enkelt kan hakas fast på maskinen. Lövblåsen har även ett hål för en väggkrok för smidig förvaring.

– Med Stihsl antivibrationssystem har vibrationerna reducerats till en av marknadens lägsta, samtidigt som vi har sett till att BR 800 ger blåskraft i toppklass. Sammantaget ger det en fantastiskt uthållig och effektiv lövblås, avslutar Mats Gustafsson.


februari 2020

Ny förbättrad köp- och säljtjänst för entreprenörer

Nu lanseras BytUpp, marknadsplatsen för entreprenörer, av entreprenörer, som vill köpa och sälja maskiner och tillbehör.
— Vår egen frustration var startskottet för BytUpp, säger vd Johan Salinder.

Johan fortsätter:
– Vi saknade en marknadsplats anpassad för branschen där man med lätthet kan uppgradera och anpassa sin maskinpark efter säsong och behov. När vi började leta efter platser att annonsera på var alternativen få och vi upplevde att det var svårt att träffa rätt i sökfunktioner.

Då kategoriseringen var bristfällig när det gällde maskiner och tillbehör för entreprenörer behövde de annonserna alltid vara nyast och ligga på förstasidan för att överhuvudtaget upptäckas.

– Vi är därför glada att kunna erbjuda bytUpp.se, ett anpassat och enkelt verktyg med tydliga och anpassade kategorier och sökfunktioner. Oavsett om man vill köpa, hyra eller sälja ett fordon, redskap eller maskin, säger Louise Björkenfors, marknadsansvarig på BytUpp.

Johan tillägger:
– Vi har skapat verktyget vi själva önskar, där annonserna kostar vad de borde kosta. En marknadsplats där man kan fokusera på det man vill och slippa extra krångel för att annonsera och marknadsföra sina grejer.

Här är personerna bakom nya marknadsplatsen BytUpp: Fr.v. Johan Salinder, vd, Louise Björkenfors, marknadsansvarig och Benjamin Mahl, kundansvarig.

februari 2020

Maskinparken blir ny stor aktör i branschen

Maskinparken Sverige AB är en ny aktör inom grönytebranschen. Genom förvärv av sex välrenommerade företag blir det nybildade företaget en av landets största aktörer på grönytemarknaden, med en omsättning överstigande 300 miljoner kr.

De företag som förvärvats är KS Maskiner AB, KTT Motor AB, LMK Markvårdsmaskiner AB, Markvårdsmaskiner Väst AB, Markvårdsmaskiner Öst AB och Parkmaskiner Kinna AB.

Genom förvärven kommer dessa bolag att byta namn till Maskinparken. Huvudkontoret är placerat i Kungälv. VD och delägare i Maskinparken AB är Thomas Lövström, ett välbekant namn inom branschen. Han var tidigare en av de drivande aktörerna bakom Västerservice Traktor AB.

Ledande leverantör
– Vi ser fram emot att välkomna kunder och leverantörer till Maskinparken Sverige AB, kommenterar han. Tillsammans blir vi landets ledande och största leverantör av markvårdsmaskiner. Förvärven stärker möjligheten för oss att erbjuda nya och gamla kunder bästa möjliga maskinlösning för varje ändamål.

Samtliga tidigare ägare av de förvärvade bolagen äger tillsammans aktierna i Maskinparken Sverige AB och satsar vidare under gemensam fana.

– Vi räknar med fortsatt expansion, fortsätter Thomas Lövström. Fler företagsförvärv kan bli aktuella framöver.

Den stora kundkretsen kommer inte att märka alltför mycket av förändringarna, eftersom lokaler, service och saluförda varumärken blir kvar som tidigare.

Komplett program
– Genom samgåendet kan vi utveckla synergieffekter, till exempel ökad satsning på utbildning av vår personal så att vi alltid är uppdaterade med spetskompetens, förklarar Thomas. I kraft av vår storlek kan vi erbjuda våra kunder ett komplett program, som spänner över hela fältet inom vårt marknadsområde. Med bibehållen snabb och fackmannamässig servicenivå. Det gäller såväl nytt som begagnat.

De varumärken som ingår i utbudet är av välkända fabrikat från 40-talet marknadsledande tillverkare. Sortimentet täcker behov som snöröjning, sandning, vårstädning, sandupptagning, gräsklippning, flishuggning, luftning, dressing, lövhantering, transporter med mera. Alla maskiner uppfyller gällande miljökrav. Maskinparken AB sysselsätter i dagsläget ungefär 80 personer.

Röster om Maskinparken:
– Det ska bli roligt att bli en del i en stor koncern och samtidigt behålla den lokala närvaron, säger Roger Svensson, anläggningschef på Maskinparken Malmö-Svedala.

– Efter många år i branschen känns det helt rätt för oss att ta nästa steg i utvecklingen, Det kommer gynna kunderna att det nu finns en större aktör i branschen som driver utvecklingen, kommenterar Peter Karlsson, anläggningschef på Maskinparken Kinna.

– Det är ett naturligt steg att vi nu går samman med det tydliga syftet att vässa vårt kunderbjudande ytterligare och leda utvecklingen i branschen. Nu går vi en gemensam väg framåt, säger Michael Jansson, anläggningschef på Maskinparken Stockholm.

Ett av företagen som förvärvats är KTT Motor i Karlstad. På bilden syns vd Markus Carlsson.

februari 2020

Eldriven ogräsmaskin med 8,5 timmars batteripaket

Årets första europeiska mässa för park och grönytor håller hus i Holland i januari varje år. Hit kommer producenter, leverantörer och kunder från hela centraleuropa för att presentera och ta del av alla nyheter i branschen. Heatweed är en av de stående utställarna på mässan, och varje år brukar företaget komma med med en nyhet. Så även i år.

I sin monter kunde Heatweed presentera Europas starkaste batteripaket för handhållna ogräsmaskiner.Både konkurrenter, leverantörer och inte minst alla kunder som besökte montern kunde förvissa sig om att Heatweeds nyutvecklade batteripaket verkligen fungerar oavbrutet i 8,5 timmar. Johan Kr. Rud, ägare till Heatweed, hade fullt upp med att demonstrera den nya modellen för den stora skaran av intresserade besökare, inklusive internationell media.

Design och funktion
Företaget har sin vana trogen satsat såväl på design som funktion. Men varför varför har ni tagit fram en elversion av just den här modellen, undrade vi på Grönytekontakt.

– Heatweed har haft en elversion av Mini sedan 2015, förklarar Johan. Nu har vi tagit fram ett batteripaket som ger full arbetskapacitet under en hel arbetsdag, 8,5 timmar. Våra kunder har frågat efter en elversion av den lilla maskinen som de kan använda på innegårdar, i bostadsföreningar, på kyrkogårdar, sjukhus och alla platser där man eftersträvar så låga ljudemissoner som möjligt.

– Utifrån detta började vi utveckla en e-version, och vi blev inte nöjda förrän vi fått fram ett batteripaket som fungerar genom hela arbetsdagen, och mera till. På så sätt sparar kunden tid och pengar och även miljön mår bättre. Maskinen kommer att finnas på den svenska marknaden inom kort, lovar Johan.

Stor efterfrågan
– Vi ser framför oss att den här maskinen kommer till Sverige i slutet av mars .Vi producerar för fullt nu, och vi har redan en stor orderbok på Mini med batteripaket från den här mässan.

Batteripaket med så hög kapacitet väger förstås en del?

– Ja, medger Johan, men vi har fått hela paketet till att väga endast 150 kg. Det är vi mycket nöjda med och vi ser fram emot att förse hela Europa med denna snygga lilla ogräsmaskin!

Det här är bara en av flera nyheter från Heatweed som ska lanseras framöver. Än så länge är Johan förtegen om vad det handlar om i övrigt, men lovar att lätta mer på förlåten i kommande nummer av Grönytekontakt.


februari 2020

E-tron servar Stena Fastigheters elbilsflotta

E-tron har slutit avtal med fastighetsbolaget Stena Fastigheter avseende löpande service och reparationer av bolagets totala elfordonsflotta i Stockholm och Uppsala.

Stena Fastigheter har idag runt 120 fastigheter i Stockholm och Uppsala, där fastighetsskötseln till stor del utförs med hjälp av eldrivna arbetsfordon.

– Vi är jätteglada att Stena Fastigheter valt oss som partner för service och reparationer av deras elfordonspark. Det är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete med hög servicegrad ihop med kvalitet och kunskap uppskattas och uppmärksammas, säger Henrik Gunnarsson, försäljningschef på E-tron AB.

Stena Fastigheter är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag med 25 000 bostäder och 3 500 lokaler i storstadsregionerna. Internationellt bedrivs verksamhet genom Stena Realty.

Hållbarhetsfrågorna står högt på agendan och genom arbetssättet relationsförvaltning sker samarbeten med skolor, ideella organisationer och myndigheter för att skapa attraktiva områden där människor trivs och bor kvar länge.


december 2019

Andra generationen ryggburna proffsbatterier

Den första generationen ryggburna AR-batterier från Stihl får nu en uppföljare. AR 2000L och AR 3000L är två nya ryggburna batterier för professionella användare som kräver högre kapacitet för längre arbetspass.

Jämfört med föregångarna AR 2000 och AR 3000 har de nya batterierna mer energi och bättre ergonomi med det nya AR-bärsystemet.

De nya ryggburna batterierna AR 2000L och AR 3000L från Stihl innehåller mer energi än sina föregångare. Energiinnehållet ökar med hela 10–25 procent och batterierna lämpar sig till professionella användare som vill få ut mer av sina maskiner i Stihl batterisystem PRO.

Samtidigt lanseras en ny bärsele anpassad för de nya batterierna. Med bärselen AR kan användaren enkelt justera selen som är anpassad efter alla kroppstyper. Bärselen ger en bättre ergonomi under både korta och långa arbetspass. Med en optimerad ventilation och flera justerbara delar kan selen anpassas efter användaren för en perfekt passform.

– De justerbara axelbanden gör det enkelt att få ryggplattan på exakt rätt ställe och det ledade midjebältet gör att maskinen följer med i rörelsen. Dessutom sätts batteriet fast med ett enkelt klick, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef Stihl. Både AR 2000L ochAR 3000L har en inbyggd Stihl Smart Connector innanför skalet som ger tillgång till den digitala tjänsten. Användaren får enkelt fram värdefull användningsstatistik, historik och direktkoppling till återförsäljare för service.

LED-skärmen ger en tydlig översikt över laddnings- och felstatus samt Bluetooth-anslutning. I sidan på batterierna finns även en USB-port för laddning av exempelvis mobiltelefon.


december 2019

Bygg och konfigurera maskinen på hemsidan

Redan 1997 började Nordfarm en tradition i maskinbranschen genom att ge ut en maskinkatalog med hela sortimentet och alla priser tydligt utsatta. Nu visar företaget återigen riktningen när kunderna kan bygga och konfigurera sina maskiner direkt på hemsidan.

Nordfarm Maskin arbetar med ständig utveckling och förbättring och sedan över ett år har alla återförsäljare haft möjlighet att bygga och konfigurera nya maskiner direkt på nätet. Nyttan har varit tydlig och företaget lanserar nu denna möjlighet för alla genom sin hemsida, nordfarm.se.

På hemsidan hittar man nu detaljerad information om respektive maskin, med utrustning och tillvalsmöjligheter, fotografier och i många fall även rörlig media.

Den stora nyheten är att man nu kan bygga och konfigurera sin maskin i detalj innan man bestämmer dig för exakt den maskinkonfiguration som passar allra bäst. Och i hela processen fortsätter Nordfarm att vara mycket tydliga med prissättningen, precis som tidigare.

Kunden kan bygga sin maskin när det passar bäst, dag som kväll, vardag som helg. Den färdigkonfigurerade maskin kan enkelt skickas till den egna e-posten eller skickas till närmaste återförsäljare för vidare diskussion om utrustning eller exempelvis leveranstid.


december 2019

Ny åretruntmaskin från Multihog lanserad

Multihog lanserar en ny sopmaskin och redskapsbärare som med fördel också kan utrustas med vinterredskap. På det sättet blir maskinen användbar året om.

– Bland det bästa i branschen, förklarar Lasse Sannes med 36 års erfarenhet av arbete med sopmaskiner. Det han åsyftar är nya Multihog CV 350, som HM Maskin har agenturen för i Sverige, där Kalle Lindén är säljare.

– Multihog CV350 symboliserar komfort, miljö och kraft, hävdar Kalle Lindén. Enorm sugkraft och en bra förarmiljö gör att maskinen tåls att jämföras.

Lasse tillägger:
– Maskinen har individuell fjädring på alla hjulen, fyrhjulsdrift, steg 5-motor och mycket god sugkraft, med flera finesser som återvinningsvatten i separat tank med tryckpump.

Tack vare fyrhjulsdriften och den individuella hjulupphängningen har maskinen goda egenskaper vid vinterkörning. Det betyder att man med fördel kan utrusta maskinen med vinterredskap, för att få mer användning året runt.

Lasse Sannes (t.h) och Kalle Lindén, som är säljare på HM Maskin.

december 2019

Svanenmärkta utemöbler i återvunnen plast

Nu kan möblerna i parker, skolor och bostadsrättsföreningar produceras i återvunnen plast. Danska out-sider lanserar en lång rad produkter som alla är certifierade enligt det officiella nordiska miljömärket Svanen och är Nordens första Svanenmärkta utemöbler i återvunnen plast.

Företaget out-siders nya möbellinje har skapats med hänsyn till naturen och klimatet. Alla material är nämligen miljömässigt hållbara, eftersom de har producerats av återvunna material och dessutom går att återvinna på nytt.

Det betyder att de lever upp till FN:s globala hållbarhetsmål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion.

– Miljövänliga material i leksaker, mat och kläder är något som har diskuterats länge, och trots att möbler och utelek har ignorerats i debatten kring hållbarhet i vardagen har det för oss varit ett helt naturligt steg att även eftersträva samma höga standarder för våra produkter, berättar Ib Mogensen, vd för out-sider.

Han fortsätter:
– För oss är det viktigt att börja med oss själva. I stället för CSR-satsningar som ser bra ut på hemsidan har vi gjort våra kärnprodukter 100 procent hållbara. Och så gör det ju inget att möblerna dessutom är vackra att titta på.

Miljømærkning Danmark, som ansvarar för Svanenmärkningen i Danmark, delar entusiasmen för den nya produktserien från out-sider:

– Det är en god nyhet att out-sider har valt att certifiera en rad av sina utemöbler med Svanen. Deras produkter har en spännande funktion eftersom de är både möbler och lekredskap, och så har de samtidigt en spännande historia i och med att de är tillverkade av enbart återvunnen plast, förklarar Martin Fabiansen, direktör på Miljømærkning Danmark.

De Svanenmärkta möblerna är producerade av 100 procent återvunnen polyetenplast, varav 85 procent kommer från internt spill och överskott i produktionen. Det innebär att felproduktioner, uppstartsrester och gamla produkter återanvänds i den nya produktionen i stället för att skickas med förorenande transporter till andra länder för förbränning.

Resterande 15 procent kommer från polyetenpåsar som mals ner och smälts samman med det övriga materialet, vilket skapar spännande färgskiftningar.

Hållbara lösningar
Den nya serien med Svanenmärkta produkter tydliggör out-siders strävan efter att bidra till en hållbar utveckling.

– Vi har alla ett ansvar för att göra vår värld mer hållbar. Med våra nya helt återvunna produkter axlar vi en del av ansvaret och skapar en mer hållbar framtid. För oss känns det meningsfullt att börja här, och vi hoppas naturligtvis att resten av branschen ska följa efter, berättar Ib.

Att förbereda sina produkter för en framtid med större fokus på hållbarhet ligger helt rätt i tiden. Ett ökat miljöfokus betyder att efterfrågan kommer att skifta under de närmaste åren.

Enligt Miljømærkning Danmark ställer många offentliga inköpare krav på miljömärkning i sina upphandlingar – och många har även en policy för miljömärkta inköp.

– Många kommuner efterfrågar miljömärkta produkter i allt högre grad, och vi märker dessutom av ett ökande intresse för Svanenmärkta byggvaror, berättar Martin och fortsätter:

– Därför är jag övertygad om att out-sider kommer att uppleva det som en stor styrka att kunna erbjuda Svanenmärkta utemöbler när öppna ytor för förskolor, bostadsrättsföreningar och parkområden ska inredas.


oktober 2019

Ny spridare med enastående bevattningsjämnhet

Östorps Bevattning, distributör för Hunter i Sverige, presenterar nu en ny spridare från tillverkaren med beteckningen TTS-800.

Spridaren TTS-800 har marknadens starkaste drivenhet, ett rostfritt cylinderfoder och kan även användas med smutsigt och återvunnet vatten.

Bevattningsjämnheten är enastående. Det finns 12 olika standardmunstycken och 9 lågvinkelmunstycken att tillgå. Det gör att spridaren passar på de flesta ytor med kastradie från 11,3 meter till 28,7 meter. Perfekt på alla golfbanans ytor men också för fotbollsplaner och i parker.

Det väl tilltagna kopplingsutrymmet är stort nog för att rymma alla spridarens komponenter tillsammans med dekoder och skarvkopplingar.

Att kunna utföra all service uppifrån utan att man behöver gräva har varit en unik självklarhet på Hunterspridare i många år. Med TTS-800 blir det ännu enklare. Allt för att ge kunderna en produkt som har lång livslängd och låga driftkostnader.

Spridaren fungerar tillsammans med alla på marknaden förekommande styrsystem.


oktober 2019

Michelin X Tweel Turf till JD 900-serien ZTrak

Från 2019 finns Michelin X Tweel Turf luftfria radialdäck tillgängliga för John Deere 900-serien ZTrak-gräsklippare med noll vändradie för professionellt bruk.

Kunder som utrustar sina ZTrak-maskiner med de nya luftfria däcken kommer sannolikt aldrig mer att behöva köpa bakdäck till sina klippare med noll vändradie.

I jämförelse med traditionella pneumatiska däck, eliminerar Michelin X Tweel Turf i stort sett alla stillestånd på grund av däckproblem, och är så gott som underhållsfria.

Den nya Z994R-klipparen erbjuder både förarkomfort och produktivitet och är konstruerad för att tilltala kunder som letar efter en kompakt lösning för begränsade ytor. Den är utrustad med en kraftfull 25 hk (18,4 kW) dieselmotor, en extra kraftig ram och ett remdrivet klippdäck för optimal effektivitet.

Hög kapacitet uppnås också genom 137 cm 7-Iron PRO rotorklippdäcket med sidoutkast.

– Z994R kommer till sin rätt i de besvärligaste klippförhållanden, medan den samtidigt är bränslesnål, kompakt, och ger prov på en hållbarhet som professionella kunder förstår att sätta värde på, säger Carlos Aragones, John Deeres marknadschef för grönyteprodukter, i Europa.

Bland de olika tillvalen finns de spännande nya Michelin X Tweel Turf-däcken, som, till skillnad från traditionella pneumatiska däck, är punkteringsfria. Däckstorlek och bultmönster är desamma som på standarddäck, men X Tweel-däcket har konstruerats med samma gummiteknik som vanliga bildäck, vilket innebär att det håller upp till tre gånger längre.


augusti 2019

GML har fått skötselavtal med Särö Golf Club

GML Sport AB har fått förtroendet att ansvara för skötseln av Särö Golf Clubs 9-hålsbana och 9-håls korthålsbana. Avtalet är tecknat på 1+2 år.

Intresset för extern bandrift ökar konstant och GML Sport AB är glada att nu starta upp ett samarbete med Särö Golf Club.

Avtalet, som även innehåller ett dispositionsavtal för befintlig maskinpark, stärker GML:s position i den västra regionen där man i dagsläget har skötselavtal med fyra golfanläggningar. Ordförande i Särö Golf Club, Bertil Wiktoren, ser fram emot en spännande golfsäsong:

– Vi ser fram emot ett givande samarbete med GML Sport. I samband med att vår greenkeeper gick i pension blev det ett naturligt steg för klubben att pröva möjligheten med en extern partner för banskötseln. Efter en normal upphandlingsprocess föll vårt val på GML Sport, främst mot bakgrund av deras erfarenhet från skötsel av golfbanor men givetvis också på grund av att de var kostnadsmässigt konkurrenskraftiga.

GML:s försäljningschef Anders Kristiansson ser positivt på utvecklingen för extern bandrift. Han säger:

– Vår ambition är alltid att skapa trygghet, god ekonomi och hög kvalitet för våra kunder. Det uppnår vi tack vare en kombination av kostnadseffektiv drift, mindre administration och hög kompetens.

GML har i dagsläget skötselavtal med fyra olika golfanläggningar i den västra regionen.


augusti 2019

Gunnars Maskiner expanderar vidare i Borås

Gunnars Maskiner, med säte i Åsarp mellan Falköping och Ulricehamn, har expanderat vidare. Under maj månad invigdes de nyrenoverade lokalerna i Borås.

Numera finns Gunnars Maskiner representerade på sju platser i Västra Götaland: Åsarp, Lidköping, Vara, Skövde, Töreboda, Kungälv samt nu även i Borås. Företaget jobbar främst med lantbruks- och entreprenadmaskiner och omsätter idag över en halv miljard kronor.

Martin Gunnarsson, VD på Gunnars Maskiner, är mycket positiv inför framtiden:

– Det ser spännande ut framöver med mycket ny teknik som kommer in i våra maskiner. Vi har idag över 200 maskiner som är uppkopplade mot våra anläggningar och som vi kan hjälpa proaktivt. Till detta över 300 självstyrande traktorer ute på åkrarna.

– Detta är något som sparar miljön på många sätt, med mindre mängder bekämpningsmedel och diesel som går åt till att bruka våra jordar.

I Borås kommer Gunnars Maskiner att sälja både lantbruks-, entreprenad- och grönytemaskiner.

– Vår kunder ligger i framkant och efterfrågar den nya tekniken. Vi på Gunnars Maskiner fortsätter att investera i anläggningar och utbildning för våra anställda så vi kan möta våra kunders förväntningar nu och i framtiden, avslutar Martin.


augusti 2019

Utsläppsfri körning med Trejon Flexitrac iON

Trejon Flexitrac iON är en ny medlem i den sedan tidigare populära Trejon Flexitrac 11-serien. iON-modellerna är helt eldrivna och ger en extremt tyst och helt utsläppsfri körning.

Trejon Flexitrac kännetecknas av riklig standardutrustning, smidighet, stabilitet och hög lyftkraft. Det tillsammans med ett brett utbud av redskap för olika ändamål och behov gör lastaren mycket mångsidig.

Kompaktlastaren är utrustad med två elmotorer. En elmotor är inbyggd i drivsystemet, vilket ger hög prestanda och dragkraft, och en elmotor genererar kraften till hydrauliken. Ett system med två separata elmotorer garanterar full kraft i hydraulik och drift var för sig såväl som samtidigt.

Trejon Flexitrac iON lämpar sig utmärkt i miljöer som är känsliga för buller och utsläpp. Modellen är anpassad för körning både inomhus och i utemiljöer. Andra plus är lågt underhållsbehov och lång körtid.

iON-serien är liksom övriga Flexitrac-modeller rikligt standardutrustad med bland annat parallellföring, full trafikbelysning, arbetsbelysning, hydrauliskt Trima/SMS redskapsfäste och hydraulisk 3:e funktion.

Modellen finns i två versioner. Modell 1130 har ett blybatteri på 300 Ah/ 14,4 Kwh och modell 1140 har Li-ionbatteriteknologi på hela 400 Ah/19,2 Kwh, vilket är marknadens kraftigaste kompaktlastarbatteri.

Laddaren, som beställs separat, finns i två utföranden. Normalladdaren är på 48 V/50 A och passar båda modellerna. Snabbladdaren på 60 V/200 A (kräver 25 A-säkring) och laddar 0-100 % på cirka 2-3 timmar. Även den är en av marknadens mest kraftfulla och passar modell 1140.


augusti 2019

Ny tillverkare av släp på svenska marknaden

Två ambitiösa estländare har introducerat egentillverkade släpvagnar på den svenska marknaden. Företaget heter ForeSteel och marknadsför sju versioner av släp med tillbehör. Bland annat med tipp och lövsug.

Bolaget är sedan tidigare etablerat i de baltiska länderna, Danmark, Norge, Tyskland och nu sedan en tid även i Sverige. Antalet återförsäljare uppgår redan till 18 stycken.

– Vi har blivit mottagna med öppna armar, säger Argo Rossner, en av de två ägarna.

FT-1000 är beteckningen på den populäraste modellen med 1 000 kg lastkapacitet. Släpet har flera hydrauliska tippfunktioner och en plattform avsedd för mindre maskiner typ småtraktorer, eldrivna fordon, minilastare och ATV. Modellprogrammet omfattar släp med lastkapacitet från 500 till 2 500 kg med off-roadegenskaper. Konstruktionen ger lätt vikt, hög stabilitet och stor flexibilitet, enligt tillverkarna.

Lövsugen Foresteel 18HP PROvac är utarbetad för användning med traktorer, och är konstruerad för att uppnå lägre ljudnivå och högre sugeffekt.

Lövsugen är avsedd för röjning av skräp, löv, avfall och andra material från parker, vägar, vägslänter med mera.

– Vi fortsätter att växa, och vi ökar vår produktion, förklarar Argo. Vi kommer att hålla oss i Nordeuropa och ser fram emot att träffa många kunder på Elmia.


augusti 2019

Mer än 4 000 City Rangers från 2200-serien!

I år kan Egholm fira att mer än 4 000 maskiner från City Ranger 2200-serien (nu modell 2260) rullat ut från produktionen i Lemvig. Ställer man så många maskiner i en rak linje efter varandra skulle det motsvara 10 km!

Går man tillbaka till 2008 var det en mycket speciell dag för Egholm och för de anställda i Lemvig i Danmark, när City Ranger 2200-serien introducerades efter flera års förberedelse.

Alla medarbetare var stolta över den nya multifunktionsmaskinen och såg fram emot hur marknaden skulle ta emot den. City Ranger 2200-serien var speciell på många sätt. Quick-shift-funktionen för byte av verktyg från 1 till 4 minuter var en bedrift inom branschen.

Sedan 2008 har City Ranger-modellen utvecklats flera gånger – till exempel 2012 uppdaterades den till modell 2250 och förra sommaren till modell 2260.

Den mer miljövänliga, bensindrivna City Ranger 2260 har flera innovativa förbättringar, bland annat bättre hyttkomfort, ny ergonomisk gaspedal och 96 % reduktion av NOx.


augusti 2019

Walker Mowers möjliggör fossilfri grönyteskötsel genom HVO100

Som ett steg i att vara framtidens leverantör av professionella åkgräsklippare så godkänner Walker Mowers Sweden AB per omgående användning av det fossilfria förnybara bränslet HVO100 i dieselmaskiner från Walker.

HVO100 (hydrerad vegetabilisk olja), som är helt fossilfritt och förnybart, minskar utsläppen av CO2 med upp till 90 % och är därigenom extremt skonsamt mot miljön.

– Den miljömässiga aspekten har blivit en central del för våra kunder i processen då man skall välja maskiner för sin grönyteskötsel och de senaste åren har vi sett en ökad användning av HVO100 i Walkers dieselklippare. De goda resultat vi sett och upplevt möjliggör för oss att släppa HVO100-bränslet fritt för våra kunder att använda med full garanti i Walkers dieselmaskiner, säger Pontus Herrlin, VD för Walker Mowers Sweden AB.


augusti 2019

HVO 100 godkänns för alla Gianni Ferraris dieselmodeller

– Då miljön har blivit en mycket viktig del när kunderna ska välja maskiner för grönyteskötsel, och HVO 100 har visat sig fungera väl, så väljer vi att släppa användningen fritt på samtliga maskiner med dieselmotor i Gianni Ferraris sortiment. Det positiva med användningen av HVO 100 när det gäller minskningen av CO2 bör inte underskattas. Vill man dock helt slippa hälsofarliga utsläpp, vibrationer och buller så rekommenderar vi våra batteridrivna modeller, säger Roberto Mozzi, VD för Camro AB som är importör av Gianni Ferrari i Sverige.


augusti 2019

Toro Greensmaster 1000-serien

Toro lanserar en helt ny serie av greenklippare under 2019. Greensmaster 1021 finns redan nu tillgänglig på den svenska marknaden och de andra två modellerna, 1018 och 1026, kommer till hösten. Klipparna kan enkelt anpassas till greenkeeperns längd tack vare det justerbara teleskophandtaget. De lättskötta reglagen och det avvibrerade handtaget ger ett jämnt och snyggt klippresultat varje gång. Det går att välja mellan 8, 11 och 14 knivar.


juni 2019

Ny toppmodell för professionell klippning

Utrustad med en kraftfull ny motor från Kawasaki höjer XM3 ER53 ribban i XM Enduro-serien. Klipparen uppfyller helt och hållet de högsta kraven för professionell gräsklippning.

2018 lanserade Cub Cadet XM Enduroserien och för att bygga vidare på denna framgång utökas serien av modeller under 2019. Nu kommer XM3 ER53 att lanseras som det nya flaggskeppet. Denna toppmodell erbjuder mycket hög kvalitet på klippegenskaperna, hög effektivitet, användarvänlighet och imponerar även med sitt professionella utseende.

Modellens höga prestanda beror dels på den starka Kawasakimotorn och dels fördelen med knivbromskopplingen. Det är nu möjligt att hålla motorn igång när klippaggregatet är avstängt, vilket innebär att det inte behöver startas om.

Detta garanterar säkerhet vid tömning av uppsamlingspåsen, men sparar samtidigt tid då motorn inte behöver startas om. En ytterligare fördel är att när klippaggregatet är avstängt kan XM3 säkert köras över till exempel grus eller sandytor utan att kniven skadas eller att damm rörs upp.

Tack vare 3T-tekniken erbjuder XM3 ER53 också exceptionell klippning. Vidare förbättrar dess kullagrade hjul och stålfälgar på framaxeln köregenskaperna och ger gräsklipparen ännu bättre stabilitet än tidigare.

Enduroserien
Med XM Enduroserien presenterade Cub Cadet 2018 en ny generation gräsklippare som erbjuder en hel del kraft och maximal prestanda. De olika modellerna XM1 och XM2 samt XM3 ER53 är alla utrustade med kraftfulla motorer från Cub Cadet, Honda eller Kawasaki (upp till 196 cc), vilket ger gräsklipparna en bra effekt för att klippa enkelt och snabbt.

Modellernas antivibrationssystem (AVS) minskar vibrationerna betydligt. Motorvibrationer dämpas av AVS via specialdämpare som är monterade ovanför däcken. Tack vare den speciellt utvecklade geometrin hos chassit (3T-tekniken) samlar den upp gräsklippet maximalt samtidigt som den fyller uppsamlaren till max, allt för att få så få tömningar av uppsamlaren som möjligt.

De olika modellerna erbjuder en skärbredd på 46 cm till 84 cm och klarar av att klippa en yta på upp till 2 000< m² per timme. Tuffa stötdämpare på framsidan och sidorna ökar säkerheten och gör att gräsklipparen skyddas från skador och onödigt slitage.

XM-familjen innehåller slutligen modellen XM3 KR84es. Gräsklipparen avrundar serien och i motsats till de andra modellerna är den utrustad med motorn Briggs & Stratton B&S 3105-series (344 cc). Denna motor är mycket hållbar och erbjuder hög prestanda, även för högt gräs.


juni 2019

Husqvarna lanserar nya och lätta häcksaxar

Husqvarnas nya serie med häcksaxar för professionella park- och trädgårdsarbetare har en imponerande låg vikt. Jämfört med tidigare sortiment väger dessa häcksaxar upp till 15 % mindre.

De nya häcksaxarna ger proffsen en kombination av tillförlitlighet och hög effektivitet utan att kompromissa när det gäller hantering och ergonomi.

För att erbjuda professionella park- och trädgårdsarbetare fler lösningar utökar Husqvarna nu sitt sortiment med häcksaxar med den nya 522-serien. Dessa lättviktsmaskiner kombinerar en ny, välbalanserad design med låga ljud- och vibrationsnivåer, vilket ger utmärkt hantering och ergonomi med minskad belastning på användarens armar och rygg. Modellerna med höghastighetsväxel ger utmärkt skärprestanda när man trimmar och det höga vridmomentet gör det möjligt att hantera grova och täta häckar.

– Vi är glada att kunna utöka vårt urval av professionella häcksaxar med 522-serien och lägga till fler lättviktsmodeller i vårt sortiment. Häcksaxar som är extremt lätta att använda och som samtidigt lever upp till riktigt höga förväntningar vad gäller produktivitet och precision, säger David Holmstedt, global produktspecialist på Husqvarna Division.

Totalt ingår tre modeller i den nya X-serien, 522HDR60X, 522HDR75X och 522HD60X. Alla inom ett viktintervall mellan 4,9 och 5,2 kilo.

– Eftersom det kan innebära hög belastning för användaren vid häckklippning spelar den totala vikten som man hanterar under en dag stor roll. Jämfört med tidigare 226HD60S-modell har vi lyckats göra den nya 522HD60X 0,9 kilo lättare tack vare nya material och ny design. Varje detalj, från motor och skärutrustning till hur maskinen hanteras, har optimerats samtidigt som prestandan har ökat, tillägger David.

HD-modellerna är utformade för att uppnå ett perfekt resultat när man trimmar häckar. Modellerna är utrustade med höghastighetsväxel (4 400 snitt/minut) och tredimensionella blad för en hög produktivitet och ett perfekt resultat. HDR-modellerna är konstruerade för tyngre klippning i tjocka och täta häckar som inte beskärs så ofta. Dessa modeller är utrustade med ett högt vridmoment (3 200 snitt/minut) och knivbalkar med större tänder för att kunna klippa även de tuffaste grenarna.


juni 2019

Wacker Neuson och Kramer på Bauma 2019

För besökarna på Baumamässan i München den 4-10 april bar det uppåt i montern hos Wacker Neuson och Kramer. Ett jättehjul förde upp alla äventyrslystna till 35 meters höjd och det utgjorde en riktig publikmagnet. För en elektrifierad upplevelse sörjde framför allt de nya produkterna i nollutsläppsserien, vilka stod i centrum av mässingången under mottot #electrified.

År 2019 visade Bauma återigen att den räknas som en världsledande mässa och takthållare för branschen.

– Effektivitet, hållbarhet och digitalisering var trendteman i årets Bauma, säger Martin Lehner, VD för Wacker Neuson Group och tillägger:

– Genom vårt produktprogram för eldrivna och utsläppsfria produkter samt vårt digitala tjänsteutbud är vi en av de ledande för dessa framtidsteman. Mässan var en stor framgång för oss.

Med hela två världspremiärer inom området för nollutsläpp grundmurade Wacker Neuson Group sitt innovationsledarskap inom dessa segment.

– På årets Bauma såg vi att teman eloberoende och alternativa drivningar fick stort utrymme. Det gläder och styrker oss att ständigt fortsätta på vår inslagna väg. Genom teknikstudien för den helt eldrivna minigrävmaskinen EZ26e i 2-3-tonsklassen kunde vi visa att vi i framtiden kan bygga ut vår nollutsläpps- serie ytterligare, säger Martin.

Genom mässmontern löpte en nollutsläppsboulevard som visade upp det totala sortimentet av batteridrivna stampar, vibratorplattor och stavvibratorer, såväl som eldrivna hjullastare, dumprar och minigrävmaskiner. En nyhet är den helt eldrivna minigrävmaskinen EZ17e och den helt eldrivna hjuldumpern DW15e. Wacker Neuson är idag den enda leverantören som kan erbjuda sina kunder ett helt färdigt program av eldrivna maskiner och utrustningar för innerstadsbyggplatser eller bullerkänsliga miljöer.

Kramer presenterade sin nya teleskophjullastare 8145T i prestandaklassen 9 till 11 ton. Det teleskopiska lastsystemet utökar hjullastaren med bättre överbelastnings-, staplings- och tippningshöjder såväl som räckvidd.

Ytterligare en innovation rörde sig kring temat användar- och byggplatssäkerhet. På den hjuldrivna dumpern DW15e med ”Dual View” och 6-10 tons nyttolast har föraren alltid fullständig sikt. Vid lossning har denne sikt i riktning mot flaket, för vidare körning roterar föraren stolen 180 grader och har därigenom obegränsad sikt i körriktningen.


juni 2019

Real Madrid skaffar sig Cub Cadet Infinicut-flotta

Den spanska fotbollsklubben Real Madrid har installerat en flotta med 22 Cub Cadet Infinicut FL precisionsgräsklippare för underhåll av alla naturgräs- och hybridområden på klubbens prestigefyllda träningsanläggningar.

För Paul Burgess, chef för klubbens fotbollsplaner och miljö, innebär bytet till det elektriska Infinicut-systemet ett stort steg mot hans mål att minska koldioxidutsläppen.

Cub Cadets Infinicut precisionsgräsklippare har redan använts i två år på Santiago Bernabéu Stadium. Den senaste leveransen innebär att de elektriska Infinicut-gräsklipparna nu utgör 25 av gräsklipparna i Real Madrid-flottan. Burgess, som leder teamet med 60 personer, ansvariga för underhållet av klubbens gräsplaner, är övertygad inte bara om den förbättrade miljövänligheten hos Infinicut gräsklipparna, utan även om deras goda prestanda:

– Vi har ansvaret att införa ett prejudikat när det gäller koldioxidutsläpp, säger Burgess. Att kunna köra gräsklipparna på el är en viktig fråga för mig och uppfyller min önskan att använda en renare energiteknik. Dessutom är prestandan och klippkvaliteten vi uppnår med dessa maskiner utmärkt.

Precisionsgräsklipparen är utformad så att den är anpassningsbar till de olika förhållandena så mycket som möjligt. Med en dynamisk returhuvudmekanism, variabel skärhastighet, skärhöjdsjustering, rörliga bottenklingor och en utbytbar strömkälla erbjuder Infinicut fler funktioner än någon annan gräsklippare i den här klassen.

I motsats till vad som idag är extremt höga tekniska krav när det gäller höjdhantering ger Infinicut maximal flexibilitet. Det innebär att maskinen kan reagera på det ofta oförutsägbara mikroklimatet på sportytor och ge ett bra resultat.

Lågt marktryck
Marktrycket hos en Infinicut utjämnas via bakrullen och de två chassisrullarna tack vare den flytande huvudkonstruktionen. Infinicut-systemet utför därmed sin uppgift utan att belasta gräset. Genom denna försiktiga behandling kan användningen av kemikalier i kampen mot grässjukdomar tydligt minimeras. Paul Burgess är glad att kunna förbättra effekterna på miljön utan att den totala gräshanteringen påverkas negativt.

– Vi är mycket imponerade av systemets prestanda och har redan uppnått bra resultat.

Strömmen för gräsklipparen och trummans borstlösa likströmsmotor produceras av en 48 Volts LiPo-batterimodul (20, 30 och 40 Ah). Beroende på arbetsmiljö kan de bytas ut snabbt på planen efter behov. Dessutom producerar en batteridriven gräsklippare mindre buller.

Anpassningsbart chassi
Både den främre hjulhöjden och de justerbara bottenklingorna kan användaren justera för att maximera skärningseffektiviteten oberoende av miljöförhållanden.

Cub Cadets ATT Turf Management System med många olika chassin och matchande adaptersatser är helt kompatibel med Cub Cadet Infinicut. Det är kassettsystemet som möjliggör att prestandan hos Infinicut-gräsklipparen blir den absolut bästa och gör precisionsgräsklipparen till ett komplett system för underhåll av gräsmattor.

Systemet är baserat på principen att byta kassetter beroende på vilket arbete som ska utföras såsom exempelvis luftning, borstning, avtagning, utjämning, trimning, vertikalskärning och toppdressing. Den erbjuder en lämplig kassett för att uppfylla alla kraven för modernt gräsunderhåll. Det gör att du slipper köpa en mängd olika maskiner, utan kan nöja dig med en. Det hela blir därmed betydligt mer ekonomiskt än med konventionella lösningar.

Infinicut precisionsgräsklipparen och ATT Turf Management System tillverkas i bredderna 22, 26, 30 och 34 tum.


Nytt nummer ute nu!