juni 2024

Ny motorsåg från Stihl: MS 400 med banbrytande prestanda i 60-kubiksklassen

STIHL stärker sin position som globala marknadsledare och tillverkare av maskiner och produkter för skog, trädgård och grönytor med lanseringen av MS 400. Den nya motorsågen är speciellt framtagen för professionella användare inom framförallt skogsbruk. Med enastående effektivitet och användarvänlighet tar MS 400 skogsarbete till en ny nivå.

Den banbrytande MS 400 erbjuder det bästa effekt-till-vikt-förhållandet i 60 cc-klassen, vilket gör den till den ultimata motorsågen för avverkning, kvistning och kapning av träd. Trots dess imponerande 3,9 kW effekt väger MS 400 endast 5,5 kg, vilket gör den särskilt enkel att hantera och manövrera.

– Vi på Stihl ser verkligen fram emot att lansera STIHL MS 400 på marknaden och att få addera ännu en kraftfull motorsåg till vårt produktsegment. Sågen är det perfekta valet för professionella användare inom skogen som kräver en kraftfull, pålitlig och mångsidig motorsåg för att möta de krävande utmaningarna inom skogsbruket, säger Mats Gustafsson, Product Launch Manager på Stihl i Norden.

Med dess höga vridmoment på 4,3 Nm och imponerande acceleration minskar MS 400 avsevärt arbetstiden och möjliggör effektivare skogsarbete. Dessutom har den en undersida med raka ribbor för smidig förflyttning längs stocken. Detta minimerar även smutsansamlingen, vilket resulterar i att användaren behöver spendera mindre tid på rengöring.

Den nya HD2-luftfiltret har en förbättrad design som ger längre intervall mellan underhållsperioder, medan det uppvärmda handtaget (VW) innebär komfort och prestanda även under kalla förhållanden. Dessutom har MS 400 en ny design med mjukare och rundare linjer vilket ger en förbättrad ergonomi.

Några höjdpunkter:
• Hög prestanda och låg vikt: STIHL MS 400 erbjuder det bästa effekt-till-vikt-förhållandet i 60 cc-klassen, med en effekt på 3,9 kW och en vikt på endast 5,5 kg.
• Effektivare arbete: STIHL MS 400 har högt vridmoment och imponerande acceleration – vilket avsevärt minskar arbetstiden och möjliggör effektivare skogsarbete.
• Förbättrad design: Den nya HD2-luftfiltret ger längre intervall mellan underhållsperioder, medan det uppvärmda handtaget (VW) innebär komfort och prestanda även under kalla förhållanden.


juni 2024

Husqvarna lanserar sina första batteridrivna trädgårdstraktorer

HUSQVARNA utökar sitt batteridrivna sortiment och lanserar nu sin första serie batteridrivna trädgårdstraktorer. Med den populära 100-serien som bas, är den nya serien utvecklad som ett helt batteridrivet alternativ. Resultatet är en effektiv, pålitlig och smidig trädgårdstraktor som är tystgående, nästintill underhållsfri, och kan användas utan att generera några koldioxidutsläpp. Tack vare sin kompakta design passar de för stora trädgårdar med lite smalare passager.

Traktorerna i den nya 100-serien har en batteritid på 60 minuter, vilket maximerar klippningen av stora ytor utan frekventa laddningar. Dessutom är de utrustade med Husqvarnas savE-läge som ger användare möjlighet att justera traktorns elförbrukning, exempelvis när man klipper under lättare förhållanden eller vill att det ska vara tystare.

– Med sin kompakta design är de nya batteridrivna modellerna pålitliga traktorer som kommer att leverera riktigt bra resultat. Dessutom är det väldigt få komponenter som behöver servas vilket gör den nya 100-serien nästintill underhållsfri, säger Peter Bergholm, produktchef på Husqvarna.

Med den nya 100-serien är underhållet – som vanligen krävs för alla bensindrivna maskiner – ett minne blott. Inga fler oljebyten, tändstift eller kladdigt bränslespill. Det innebär ett smidigare ägande som ger mer tid till att njuta av trädgården. 100-serien är utrustad med ergonomiska, lättåtkomliga kontroller och reglage, samt en rymlig och bekväm förarplats. Ljudnivån är dessutom mycket låg i transportläget.

100-serien består av Husqvarna TS 100i, med sidoutkast för klippning i tuffare förhållanden, och Husqvarna TC 100i med uppsamlare (250 liter).


maj 2024

Eldrivet ogräsaggregat lanseras

K-Vagnen lanserar inför våren nya K-Heat Compact 9/110 El Park, en miljövänlig ogräsbekämpare som får energin från kraftfulla lithiumbatterier.

– Vi har jobbat med utvecklingen av den här miljöprodukten i två år, avslöjar Jörgen Ohlsson på K-Vagnen. Vi hade inte klarat detta utan samarbetet med våra ingenjörer från ETP AB och NBJ AB.

El Park har inbyggd högtryckstvättning med 110 bars tryck (upp till två timmars effektiv användning per laddning) samt full ogräsbekämpning under en helarbetsdag. Maskinen är flexibel och kan anpassas till en lastmaskin, bilsläp eller plattform till elbil.

K-heat Compact kan monteras på många olika sätt. Till exempel på lastmaskin, bilsläp eller plattform för elbil m.m.

maj 2024

Weidemann GMBH stärker sin närvaro i sydost

Den tyska tillverkaren WEIDEMANN GMBH, ledande aktör inom kompakt- och teleskoplastare, expanderar nu sin närvaro i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Denna strategiska expansion syftar till att stärka marknadspositionen och möjliggöra en ännu bättre service för slutkunderna inom kommun-, park-, industri- och jordbruk.

Den nya expansionen av regionen kommer att möjliggöra en bättre service till de befintliga Weidemann-kunderna, samtidigt som det blir möjligt att nå en bredare kundbas och adressera fler branscher. Målet för Weidemann är att vara ännu närmare sina kunder och erbjuda skräddarsydda lösningar inom alla affärsområden.

Dessa nya återförsäljare kommer också att avsevärt stärka verkstadsnärheten och servicekvaliteten i Sverige. Weidemann GmbH ser fram emot att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med de nya högkvalificerade återförsäljarna i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.

Markvårdsmaskiner Syd kommer tillsammans med Carl Nilsson AB i Älmhult och Uråsa att sköta försäljning och service i området. Öland får en förstärkning genom en auktoriserad servicepartner, Runstens Rep. och Smide, som är välkända och etablerade i området.

– Expansionen av vår närvaro är ett viktigt steg i den riktning vi önskat, och vi är övertygade om att det kommer att göra oss ännu starkare på marknaden. Genom förstärkningar som denna kommer vi att nå hela kundsegmentet inom park- och jordbrukssektorn vilket tidigare inte varit möjligt i denna omfattning, säger Pierre Franzén, National Sales Manager på Weidemann.

Här är förstärkningen av Weidemanns återförsäljarnätverk i södra Sverige: Pierre Franzen, nationell försäljningschef på Weidemann, Jonas Arvidsson, ägare till Carl Nilsson maskiner, Andreas Nilsson ägare till Markvårdsmaskiner Syd och Carl-Martin Nilsson, ägare till Carl Nilsson maskiner.

april 2024

Nyutvecklad harv för alla typer av gräs

IDAMCO AB presenterar en helt ny typ av harv, SPIN-RAKE, som är lika effektiv på fariway som på konstgräs, hybrid- och naturgräs.

Spin-Rake, från nederländska SPIN Turf Machinery, är en nyutvecklad harv där de oscillerande pinnarna arbetar i den översta ytan och river upp det oönskade organiska materialet. Idamco har de exklusiva försäljningsrättigheterna för produkterna från SPIN Turf Machinery i Sverige. Spin-Rake finns i storlekar från 1,5–4,5 m.

Den unika funktionen där de diagonalt monterade harvpinnarna roterar när man kör framåt skapar ett effektivt och skonsamt sätt att frigöra ogräs och organiskt material från ytan. Att harvpinnarna rengör sig själva under körning är bara en av många fördelar.

Tester på konstgräs visar att de tätt monterade pinnarna på Spin-Rake är ett såväl kraftfullt som effektivt arbetssätt att motverkar komprimering i granulatet samtidigt som ytan blir i toppskick.

Så här fungerar harven:
• Frilägger ogräs som inte är för djupt rotat.
• Effektiv mot bredbladiga ogräs som klöver, men låter det friska gräset utvecklas och stå kvar.
• Avlägsnar organiskt material (thatch).
• Ställer grässtrån/fibrer i vertikalt läge och får konstgräsplanen att kännas ”ny” igen.


april 2024

Nordfarm utökar sortimentet med Sany Group

SANY GROUP, världens ledande tillverkare av grävmaskiner under 2022 med över 100 000 sålda enheter globalt, har etablerat sig på den svenska marknaden genom ett strategiskt partnerskap med NORDFARM MASKIN AB.

Sany Group är känt för sitt omfattande sortiment av entreprenadmaskiner, från minigrävare till tunga maskiner, inklusive lastmaskiner, väghyvlar, dumprar och teleskoplastare.

I en tid när räntor stiger och maskinpriserna ökar dramatiskt, erbjuder detta partnerskap en balanserad lösning med rätt produkter och ett oslagbart förhållande mellan pris och kvalitet.

Grävmaskinsentreprenörer kan nu dra nytta av prisvärda alternativ med 5 års garanti eller 10 000 driftstimmar, förmånliga finansieringsalternativ och en förstklassig serviceorganisation.

Komplett leverantör
Nordfarm har under flera år undersökt möjligheterna i att stärka upp och bredda på entreprenadsidan, ett område som företaget redan idag är bekanta med tack vare kompaktlastare från Avant och entreprenaddumprar från Palmse trailer.

– Med Sany kommer vi att ta ytterligare ett stort steg till att bli en mer komplett leverantör mot den gula sidan och det tillsammans med vårt heltäckande och inarbetade återförsäljarnätverk. Vi är otroligt glada över att introducera Sany-grävmaskiner på den svenska marknaden, säger Bo Åkesson, VD på Nordfarm.

Något som Nordfarm tittar på i övervägandet att ta in ett nytt varumärke är självklart hur det står sig idag, och Sany har tagit stora marknadsdelar i övriga världen på relativt kort tid.

– Vi tror starkt på att detta är möjligt även i Sverige. Men för oss är det lika viktigt vart en tillverkare är på väg och Sany har en aggressiv utvecklingsagenda både vad gäller sitt program och sin tillverkningsprocess. Vi ger oss ut på en oerhört spännande och såklart utmanande resa, men för att citera Karin Boye, ”resan är målet”, tillägger Bo.

Viktig milstolpe
Även Wesley Yang, VD för Sany Northern Europe ser fram emot detta strategiska partnerskap med Nordfarm Maskin AB.

– Samarbetet med Nordfarm är en viktig milstolpe för att stärka vår närvaro på den svenska marknaden och vi är övertygade om att vi tillsammans kommer ge mervärde ett till grävmaskinsentreprenörer genom vårt omfattande sortiment och förmånliga finansieringsalternativ. Nordfarm kommer, med deras mångåriga erfarenhet och stora nätverk, att kunna nå ut till samtliga intressenter som finns i Sverige vilket i sig är guld värt. Addera sedan den professionalism och ambition som Nordfarm innehar och vi kan definitivt se fram emot en framgångsrik och givande samarbetsrelation långt framöver, säger Wesley.

Oslagbar garantitid
Petter Hadenius, affärsområdeschef för Entreprenad på Nordfarm, tror att Nordfarm genom detta partnerskap kommer kunna bidra till att erbjuda svenska entreprenörer maskiner av högsta kvalitet från ett företag som verkligen är i framkant vad gäller utveckling.

– Med maskiner från Sany kan vi erbjuda våra kunder en enastående prestanda och en oslagbar garantitid – allt för ett så riskfritt och kostnadseffektivt ägande som möjligt. Det här är ett otroligt spännande steg för både Nordfarm och Sany. Sany har redan gjort en imponerande resa på de största marknaderna i Europa och jag är övertygad om att vi, tillsammans med Sany ska göra en liknande resa i Sverige, säger Petter.


april 2024

7 Av 10 föredrar en mix av batteri och bensin

Nu släpper STIHL en rapport om branschens vanor och preferenser. Rapporten baseras på en undersökning som bland annat visar att branschen föredrar en mix av batteri- och bensindrivna maskiner i arbetet.

Nordic Outdoor Industry Report 2024 är den första rapporten där Stihl tar pulsen på branschen i Norden.

Den första upplagan av rapporten fokuserar på omställningen av energikälla, där personer som använder och/eller köper in maskiner svarat på frågor om deras vanor och preferenser.

Resultaten visar bland annat att 69 procent föredrar en kombination av batteri- och bensindrivna maskiner och att 46 procent idag använder de båda energikällorna lika mycket.

– Trenden visar på en omställning till mer hållbara maskinval och arbetsmetoder i branschen som vi både välkomnar och är redo att möta upp, säger Kjell Svensson, vd för Stihl i Norden.

Undersökningen som ligger till grund för rapporten har tagits fram i samarbete med Novus, ett av Sveriges ledande analys- och forskningsföretag.

Syftet med undersökningen är i första hand att undersöka hur valet av maskiner påverkas av faktorer som hälsa, säkerhet, klimat, miljö, prestanda och mer bland målgruppen.

I undersökningen har branschaktiva i Sverige, Norge, Danmark och Finland deltagit.

– Med rapporten vill vi ta pulsen på branschen i Norden och se hur långt vi har kommit i omställningen till batteri. Vi vill lära oss mer om användarnas arbete och preferenser, och kan förhoppningsvis dela både kunskap och inspiration på samma gång, säger Kjell.


april 2024

Kranman och Lapab bjöd in till skogsdag

Skogsintresserade människor strömmade in till den luftiga och fina tallskogen intill Tränhammar strax utanför Västerås under några timmar lördagen den 23 mars. Där presenterade KRANMAN och LAPAB MASKIN AB ett brett utbud av skogsmaskiner lämpade för de skogsägare som vill värna om sin skog och mark.

De maskiner som visades i bruk under lördagen är alla anpassade för ett stickvägsfritt skogsbestånd. Med Kranmans smidiga och relativt små skotare samt skördare kan skogsägaren välja vilka träd som skall fällas, samtidigt som man kan försäkra sig om att stammar och rotsystem inte skadas och i förlängningen skadar rotsystem och orsakar röta.

– Fördelarna med miniskotare och skördare likt Kranmans är att större delen av skogen blir kvar till den planerade slutavverkningen, och på så vis blir den slutliga avkastningen betydligt högre än om skogsägaren tvingas till breda körvägar under avverkning, berättar Mathias Nilsson, Kranmansäljare på LAPAB.

Magnus Johansson från Kranman visade framkomligheten som gallringsprocessor P25 har i skogen. Den är midjestyrd med drivning på alla åtta hjulen vilket ökar användarvänligheten.

Vi ställer frågan varför man bör ha en P25:a i sin skog och Mathias förklarar att den utför den mest effektiva gallringen om man ser till markskador, personlig arbetsbelastning och till bränsleförbrukning.

– Men vad kunden oftast blir nöjdast över är det slutgiltiga resultatet, avslutar Mathias.

I skogen visades också Kranman skogsvagnar som kan kopplas till en ATV, eller varför inte bakom minilunnaren Järnhästen? Kranman var först i världen med att producera hydrauliska griplastare för fyrhjulingar. Besökarna bjöds på pyttipanna, kaffe och en godbit eller nybakade kanelbullar vilket var mycket uppskattat av både barn och vuxna.

– Vi på LAPAB uppskattar alla tillfällen då vi får möta våra trevliga kunder för en pratstund, säger Anna Pettersson, VD på LAPAB.


april 2024

Ny batteridriven och mångsidig motorsåg

Nu lanseras HUSQVARNA 435i, motorsågen som med sin utmärkta skärprestanda passar användare som söker en batteridriven och mångsidig motorsåg. Med det effektiva vridmomentet och den höga kedjehastigheten, i kombination med vattentät elektronik, passar 435i för en rad olika uppgifter oavsett väder.

Nya Husqvarna 435i ersätter den tidigare modellen 340i som den givna motorsågen för markägare som regelbundet behöver fälla mindre träd, röja, beskära eller hugga ved.

Motorsågens nya optimerade vridmoment och höga kedjehastighet ger pålitlig skärprestanda motsvarande en 35cc motorsåg. Tack vare sin låga vikt och kompakta design är den även enkel att manövrera och möjliggör mer ergonomiska arbetsförhållanden.

– Det här är den perfekta ”all-round”-motorsågen. Den kan användas för allt från att beskära träd till att röja. Den fungerar som allra bäst för träd upp till 20 cm i diameter. Den låga vikten och smarta designen förbättrar dessutom ergonomin när man arbetar med tidskrävande och svåra projekt, säger Peter Bergholm, produktchef på Husqvarna.

435i är vattentät och klassificerad enligt IPX4-systemet vilket innebär att den kan användas året runt och i alla väderförhållanden. Batteriet är dessutom placerat horisontellt genom sågkroppen, vilket minskar risken för att smuts och vatten ska kunna tränga in i batterifacket.

Tack vare den användarvänliga knappsatsen kan användaren enkelt optimera och justera prestandan, se aktuell batterinivå samt slå av och på motorsågen.

Modell 435i bygger på Husqvarnas flexibla 36V-batterisystem BLi-X. Det innebär att batteriet kan användas för andra 36V Husqvarnaverktyg såsom grästrimmers, häcksaxar och lövblåsar.

Husqvarna BLi-X-system passar för både enkla och mer krävande uppgifter, för såväl hemmabruk som professionellt användande.


mars 2024

Drönare, AI och 3D-modeller: STIHL satsar för att främja biologisk mångfald

STIHL satsar stort på biologisk mångfald, det konstateras i det globala familjeföretagets hållbarhetsrapport för 2022. Satsningen har resulterat i en milstolpe för biologisk mångfaldsbevarande, där en kombination av drönarteknologi och AI möjliggör en detaljerad kartläggning av den biologiska mångfalden.

Ett innovativt samarbete mellan STIHL och FlyNex, en ledande aktör inom drönarplattformar från Hamburg, underlättar bevarandet och främjandet av biologisk mångfald på ett helt nytt sätt. I tyska staden Waiblingen, där STIHL har sitt globala huvudkontor, kombineras drönare och AI för att hjälpa till att automatisera dataplanering, insamling och analys av växtligheten kring floden Hörschbach.

När drönaren undersöker drygt 11 500 kvm mark så tar den över 550 bilder i processen. Med hjälp av bilderna genererar FlyNex en 3D-modell som visar varje enskilt grässtrå – inklusive fläckar av den invasiva växten parkslide.

Parkslide breder snabbt ut sig längs Hörschbach och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, och åtgärderna vidtas för att bekämpa spridningen av växten.

Waiblingen är en av de tre städer som deltar i projektet ”STIHL Biodiversity in Communities”. I staden Pirmasens används drönare för att samla drönarbilder över svåråtkomliga områden – så som längs floden Blümelsbach, där jätteloka och gullris (två icke-inhemska växtarter) spridits. AI-baserad igenkänningsmjukvara analyserar drönarbilderna och underlättar skapandet av 3D-modeller där man enkelt kan identifiera neofyter (icke-lokal växt som spridit sig till ett område) samt mäta spridningen. Primasens planerar flera insatser för att främja ytterligare biologisk mångfald i de undersökta utrymmena. Detta genom att bland annat klippa gräset mer sällan och senare på säsongen, etablera en ö av grövre grönavfall samt plantera fruktträd.

– Med hjälp av AI-mjukvaran kunde vi spara pengar och resurser i jakten på neofyterna och det möjliggjorde ett mer effektivt tillvägagångssätt för att ta bort dem, säger Michael Maas, som ansvarar för byggnation och grönområden i Pirmasens.

Losheim am See är den tredje staden som deltar i projektet. Där planerar lokala myndigheter för dedikerade utrymmen med stora områden av välskött gräs, som ska omvandlas till områden med högre biologisk mångfald. Kommunen har exempelvis etablerat fyrkantiga tomter på cirka 100 kvadratmeter vardera runt en lokal grundskola, som främjar biologisk mångfald och erbjuder djur och växtlighet mat, skydd och livsmiljö. Framöver planerar Losheim am See ytterligare åtgärder för att skapa fler häcknings- och skyddsmöjligheter.

– Projektet ger oss värdefulla insikter i hur potentialen kan användas ännu effektivare med modifierade produkter samt nya produkter och tjänster, säger Christoph Hiller von Gaertringen, projektledare på STIHL.


februari 2024

Stihl tar full kontroll över leveranskedjan

STIHL gör logistiksatsningar vid nordiska huvudkontoret i Stenkullen utanför Göteborg. Genom att gå från ett skandinaviskt lager till ett nordiskt lager tar man full kontroll över leveranskedjan och möjliggör mer hållbar logistik.

Stihl vidtar åtgärder för att stärka och effektivisera sin logistikstruktur genom att flytta den finska delen av lagret till det nordiska. Lagret i Stenkullen har tidigare hanterat ordrar till de skandinaviska länderna och ett samarbete med finska Posti har möjliggjort leveranser till Finland. Med förändringen tar Stihl ett tydligare grepp om hela den nordiska marknaden.

– Övergången till ett nordiskt lager ger oss en helt annan kontroll och gör att vi kan optimera hela flödet. Dessutom är det positivt ur en hållbarhetssynpunkt. Vi kan nu koncentrera inflödet till ett och samma logistikcenter och färre transporter behövs, säger Per Christian Salvesen, Head of Supply Chain för Stihl i Norden.

Den nya strukturen är redan på plats och de första lastbilarna från Finland lämnade det finska lagret i slutet av förra veckan. Lagerytorna i Stenkullen har optimerats för att inkludera produkter till Finland, och företaget expanderar personalstyrkan för att stödja den ökade verksamheten. För att garantera en hög servicegrad har även ytterligare åtgärder vidtagits.

– Målet är att våra kunder i Finland inte ska märka av förändringen, utan att det blir en sömlös övergång. För att säkerställa att vi möter kundernas behov vid kritiska leveranser av reservdelar kommer vi erbjuda expresstransporter vid behov, säger Salvesen och fortsätter:

– Vi går nu in i en period av försäsongsordrar vilket innebär höga volymer i lagret. För att säkerställa att det flyter på smidigt har vi ett externt lager här i Stenkullen som står redo vid behov. Allt för att garantera en hög servicegrad.


februari 2024

Elektriska och uppkopplade golfmaskiner från John Deere

JOHN DEERE utökar nu sitt engagemang i elektrifiering och uppkoppling för att även omfatta golfutrustning, vilket ger miljömedvetna kunder möjlighet att satsa på hållbarhet utan att kompromissa med prestandan.

Nya John Deere E-Cut-serien innehåller både hybridmodeller och helt elektriska klippare, där man på de senare helt har eliminerat användning av bränsle och motorolja, och uppkoppling introduceras som standard på många av golfmaskinerna.

185/225 E-Cut
De nya John Deere E-Cut gågreenklipparna är extremt tysta, vilket utökar arbetsfönstret genom att de även kan användas tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

I en elektrisk maskin är det såklart viktigt att det finns ett tillförlitligt batteri. Gågreenklipparna kan täcka cirka 4 650 m² på en laddning tack vare ett litiumbatteri på 58 volt och 3,2 kWh.

Båda maskinerna har en avancerad TechControl-monitor, som möjliggör för arbetsledare att ställa in klippfrekvens baserat på körhastighet och klippcylinderns varvtal. Utöver det kan handtaget ställas in i tio olika lägen och justeras framåt/bakåt.

Ett upprensningsläge som är unikt för branschen ger maximal komfort och enkel användning, inte minst vid vändning. 185 E-Cut-klipparen har en klippbredd på 46 cm, medan den större 225 E-Cut-klipparens arbetsbredd är 56 cm.

6700A/7700A E-Cut
Elektriska klippcylindrar på John Deeres nya hybridfairwayklippare ger en bränslebesparing på upp till 30 procent av bränslet och minskar ljudnivån utan att kompromissa med prestandan. De nya klipparna läggs till det tidigare produktsortimentet och erbjuder ett miljövänligare arbetssätt.

Fler än 150 hydrauliska läckagepunkter har eliminerats, vilket minskar risken för läckage med 90 procent. Klippning i besvärliga förhållanden eller vertikalskärning kan göras utan problem.

LoadMatch-funktionen sänker maskinens hastighet när den utsätts för tung belastning under klippningen, genom att bibehålla klippcylindervarvtalet och prioritera kvalitet.

6700A E-Cut är en trehjulad hybridfairwayklippare som ger enastående manövrerbarhet vid snäva vändningar.

Uppkopplade lösningar
John Deere har under många år gått i bräschen för uppkopplade lösningar för lantbruksmaskiner, och nu kan även golfsektorn dra fördel av uppkoppling och John Deere Operations Center.

John Deere har nu standardutrustat många av sina golfmaskiner med uppkopplingsmöjligheter. Därmed får kunder tillgång till ett administrativt verktyg för hela maskinparken med en historikfunktion och exakt dokumentation som inbegriper maskinanvändning, bränslenivå och diagnostiska felkoder.

Det är dessutom möjligt att upprätta ett geostaket och tidsbegränsa användningen. Båda funktionerna larmar om felaktig användning, och ger därmed ett utökat stöldskydd. Mjukvaran är kostnadsfri i form av en mobilapp och som en version för webbläsare.

Med sin nya golfutrustning leder John Deere fältet på uppkoppling. Den senaste tekniken kombinerat med John Deere maskinernas välkända tillförlitlighet ger en fortsatt ökning av effektivitet och kvalitet.

Elektriska klippcylindrar ger en besparing på upp till 30 procent av bränslet.

februari 2024

Idamco ny generalagent för Lastec och Graden

Nystartade IDAMCO AB tar över försäljningsrättigheterna för två välkända varumärken. Bolaget, som finns i skånska Billesholm, har blivit utvalt att representera såväl amerikanska LASTEC som australiensiska GRADEN på den svenska grönytemarknaden. Detta inkluderar både maskin- och reservdelsförsäljningen.

Idamco fortsätter sin offensiva satsning genom att utöka sitt utbud med kvalitetsprodukter för den svenska grönytebranschen. Både Lastec och Graden är välkända och populära varumärken som funnits på marknaden länge. Nu tar Idamco över försäljningsrättigheterna för både maskin- och reservdelar.

– Vår strategi är att arbeta med noggrant utvalda agenturer och där passar verkligen Lastec och Graden in, säger en nöjd VD Anders Nilsson.

Klipparna från Lastec har under senare år genomgått en uppdatering och den amerikanska tillverkaren har fokuserat på hållbarhet, klippkvalitét och en enkel användning. Idamco har tack vare sitt samarbete med den nordiska huvudimportören kunnat knyta det kända varumärket till sig.

– Då vi alla inom Idamco tidigare jobbat med klipparna från Lastec känns det riktigt bra att kunna göra varumärket ännu större på den svenska marknaden. Lastecs utbud av både spakstyrda, bogserade och frontmonterade klippare är en styrka och vi vet att intresset är stort, menar Anders.

Graden är specialiserade på att få bukt med thatchproblem och har tagit vertikalskärning till en helt egen nivå. Detta tillsammans med maskiner för sandinjection gör varumärket till en stark utmanare inom grönyteskötsel. Under våren kommer den europeiska huvudimportören att bygga ut ett stort maskin- och reservdelslager vilket kommer att gynna även den svenska marknaden med kortare leveranstider för framför allt reservdelar.

Idamco är ny generalagent i Sverige för såväl Lastec som Graden.

februari 2024

K-Vagnen lanserar fossilfri bevattning

De senaste årens varma somrar har medfört ökad efterfrågan på effektivare och miljövänligare system för bevattning. Det är bakgrunden till att K-VAGNEN I KARLSHAMN utvecklat ett fossilfritt bevattningssystem som nu lanseras inför vår- och sommarsäsongen.

– Vi har sedan tidigare ett brett program av bevattningsvagnar, exempelvis TV-30 V med 3 000 liters volym och TV-50 V 5 000 liter. Samtliga modeller är utrustade med bensindrivna och hydrauldrivna bevattningspumpar, förklarar Jörgen Ohlsson på K-vagnen.

Nu lanserar företaget dessa modeller med eldriven vattenpump, med lithiumbatteri som energikälla, monterad på vagnschassit.

Jörgen berättar att på dessa modeller kan vattenmängden ställas in med en manöverdosa som sitter monterad fram på vagnen, På så sätt så kan man vid olika tillfällen ha olika mängder vatten till vattensäckar, trädbevattningar mm.

Batterikapaciteten klarar i det närmaste en hel arbetsdag och kan även laddas under raster m.m.


december 2023

Ny helelektrisk hjullastare

Med den nya elektriska hjullastaren WL28e utökar WACKER NEUSON sin produktkatalog med zero emission.

Utöver den redan beprövade modellen WL20e finns det en större och kraftfullare eldriven maskin för materialtransport. Som tillval kan kunderna välja en hytt som tack vare ett genomtänkt värmekoncept gör att maskinen kan användas bekvämt året runt.

Det finns även tre underhållsfria litiumjonbatterier att välja mellan för att täcka våra kunders olika behov. Liksom på teleskoplastaren TH412e övervakas litiumjonbatteriet av det integrerade batterihanteringssystemet. ECO-läget för längre resor hjälper till att förlänga batteritiden, men man kan vid behov använda flexibel mellanladdning.

För WL28e hjullastare och TH412e teleskoplastare gäller att laddningskabeln kan användas med alternativa kontaktdon. Detta möjliggör snabbladdning anpassad till den valda batteristorleken. I kombination med den inbyggda laddaren säkerställer detta en effektiv och säker laddningsprocess.


december 2023

Kubota lanserar ny elektrisk zero-turn gräsklippare

KUBOTA lanserar den senaste generationen av elektriska zero turn-klippare. De nya klipparna ZE-421 och ZE-481 är skräddarsydda för miljömedvetna kunder som kommuner, entreprenörer och fastighetsägare.

Kubota introducerar sin senaste innovation för att stödja en hållbar CO2-neutral värld till år 2050. Ze Electric Zero Turn-serien, med modellerna Ze-421 och Ze-481, är utformad för att tillgodose den växande efterfrågan på nollutsläppslösningar samtidigt som den uppfyller behoven hos kunder som söker produktivitet, effektivitet och hållbarhet i sina maskiner.

Dessa gräsklippare riktar sig specifikt till miljömedvetna kunder, inklusive kommuner, professionella entreprenörer och fastighetsägare, som söker effektivt underhåll av gräsmattan vilket säkerställer förenklad drift med förbättrad förarkomfort.

Den tekniska utvecklingen av Ze-serien påbörjades 2017 med ett tydligt fokus på att leverera en maskin som kan arbeta under en hel arbetsdag, vilket säkerställer utmärkt förarkomfort och enastående skärkvalitet. Omfattande tester över hela Europa säkerställer prestanda oavsett gräsförhållanden.

Tyst kraft
“Hjärtat” i Ze är ett batteri på 48 V/10 kW som är placerat baktill där motorn vanligtvis sitter. Detta batteri har kapacitet för över 15 000 kvm klippning. Framför allt möjliggör Ze snabba och enkla batteribyten, vilket säkerställer oavbruten drift under högsäsong för gräsklippning.

Batteriet kan laddas från laddningskontakten på Ze eller oberoende av maskinen. En full batteriladdning tar cirka 5 timmar. En LCD-skärm övervakar batterinivån.

Eldrift
Ze har tre elektriska drivmotorer – två för hjulen och en för klippdäcket. Batterikapaciteten kan optimeras genom att anpassa effekten till klippaggregatet efter arbetsförhållandena via tre arbetslägen: ECO, Standard och Boost, som vart och ett varierar bladhastigheten för att passa specifika uppgifter.

Bästa skärprestanda
Kubotas avancerade teknik är steglöst integrerad i Ze-serien. K-sense-funktionen övervakar kontinuerligt klipphastigheten, vilket säkerställer optimal prestanda. När aggregatet belastas hårt med tung last kompenseras körhastigheten genom att sakta ner för att bibehålla bästa klippkvalitet och återgår automatiskt till normal hastighet när lasten minskar.

Ze-serien erbjuder 42" eller 48" klippdäck med sidoutkast. Båda kan utrustas med mulching för ökad mångsidighet.

Enkelhet och komfort
En lättmanövrerad fotpedalkontroll för att lyfta och sänka klippdäcket, snabbrattsjustering av däckets höjd och automatisk parkeringsbroms som aktiveras när rörelsedrivspakarna återgår till neutralläge ger enkel användning. Ze-serien är utrustad med ett lyxigt säte med högt ryggstöd med positionsjustering, armstöd och extra svankstöd för ultimat förarkomfort.

Kubotas engagemang för att uppfylla miljömål utan att kompromissa med produktivitet, prestanda eller komfort har lett till utvecklingen av Ze-serien, som erbjuder det bästa av två världar.

De nya gräsklipparna i Ze-serien presenterades för första gången på Saltex-mässan i Storbritannien och kommer att finnas tillgängliga på den europeiska marknaden från och med april 2024.

Den tekniska utvecklingen av Ze-serien påbörjades 2017 med ett tydligt fokus på att leverera en maskin som kan arbeta under en hel arbetsdag, vilket säkerställer utmärkt förarkomfort och enastående skärkvalitet.

december 2023

S & H och Axima återupptar Amazone-samarbete

Det står nu klart att AXIMA blir ny återförsäljare av Amazones produktprogram i Linköping, Norrköping, Motala, Kisa, Flen, Erikstad, Munkedal, Kungälv, Veddige och sedan tidigare även i Kalmar/Färjestaden.

Som en del av Söderberg & Haaks omorganisation har beslut tagits att avveckla anläggningen i Veddige. Avtal om att överlåta denna verksamhet från den 1 november i år har träffats med Axima AB.

– Det känns oerhört bra att inleda ett bredare samarbete med Söderberg & Haak samtidigt som vi får möjlighet att ta över verksamheten i Veddige. Den nyligen förvärvade lokalen tänker vi anpassa så att Case IH får en starkare närvaro i norra Halland. Affärsöverlåtelsen skapar också ett riktigt starkt team, då personalstyrkan utökas med flera erfarna medarbetare. Vi är extra måna om att våra kunder, som investerar i maskiner och service, ska känna trygghet samt få en personlig relation med oss. Vår vision är att bli den starkaste aktören i norra Halland, säger Carl Lindell, VD på Axima AB.

Med Axima som ny återförsäljare för Amazone, får varumärket en starkare representation med fler återförsäljarställen än tidigare. Samarbetet innebär att Amazone kommer att representeras på ytterligare sex orter utan att påverka det övriga återförsäljarnätverket i Sverige. Befintliga och nya kunder i områdena hänvisas till Axima för försäljning, reservdelar och service.

Carl Lindell, VD på Axima AB (t.v.) och Gustaf Thuresson, VD på Söderberg & Haak.

december 2023

Ny Ysta sopvals med eller utan uppsamlingbox

SOPVALS SVF är en ny modellserie från YSTAMASKINER som finns i arbetsbredder mellan 1,3 och 1,8 m. Borstarna är utrustade med 520 mm miljövänliga polypropylen ZigZack borstlameller.

Sopvalsen SVF 130–180 är utrustad med flytlägesfäste med inbyggd påkörningssäkring, vilket gör det enkelt för föraren att kontrollera att sopvalsen är rätt inställd och att den följer underlagets ojämnheter upp eller ner. Justering av borsten görs enkelt genom att man tar ut en bult och sänker borstvalsen till närmsta hål.

Sopvalsen, rak modell, utrustas med stänkskydd i plåt framåt, mekanisk eller hydraulisk sväng för att sopa material till vänster eller höger sida. Den är även utrustad med två stycken stödhjul.

Sopvalsen kan utrustas med hydraulisk uppsamlingsbox för att sopa och samla upp material. Denna modell är utrustad med tre stödhjul. Sopvalsen med uppsamlingsbox kan även användas som rak borste genom att låsa uppsamlingsboxen i uppfällt läge. Det blir därmed som två maskiner i en.

Sopvals SVF kräver endast ett dubbelverkande hydraulikuttag med 25 – 60 l per minut. Den extrautrustas eller eftermonteras med hydraulisk borstvinkling (kräver ett extra dubbelverkande hydrauluttag), en eller två sidoborstar (kräver inget extra hydraulikuttag) och vattentank.

Modellerna passar utmärkt för frontmontering på last-, frontlastare eller teleskoplastare.


december 2023

Möre Maskiner i Kalmar byter ägare efter 50 år

MÖRE MASKINER har i 50 år utvecklat, tillverkat och distribuerat maskiner till Sveriges och Europas skogs-, lantbruks- och entreprenadföretag. Förutom det egna skogs- och dumpervagnsprogrammet så är man även återförsäljare för bland annat Tajfun, Falc, Meprozet och Sipma.

Hans Svensson, ägare och grundare till företaget, har efter 50 år beslutat sig för att sälja verksamheten.

Den nya ägargruppen tog över verksamheten med samtlig personal den 1 november i år och kommer att fortsätta att utveckla och driva företaget.

– Det är en unik möjlighet vi har fått att förvärva Möre Maskiner och en framtida dröm jag haft går i uppfyllelse, säger Jörgen Bogren, VD för Möre Maskiner AB.– Det är en unik möjlighet vi har fått att förvärva Möre Maskiner och en framtida dröm jag haft går i uppfyllelse, säger Jörgen Bogren, VD för Möre Maskiner AB.

Jörgen har varit verksam i maskinbranschen sedan 1996 varav egen verksamhet under åren 2005-2020. Han arbetade på Möre Maskiner under åren 1998-2000 och nu senast från april 2020. Sedan 2021 är Jörgen VD för företaget och kommer att fortsätta i denna roll. Han fortsätter:

– Vi kommer att arbeta för att fördjupa och bredda samarbetet med våra återförsäljare och tillsammans med dem kommer vi att utveckla vårt produktprogram.

Hans Svensson tillägger:

– Aldrig trodde jag att jag skulle äga och driva det här företaget i 50 år! Men varje dag har jag älskat det här jobbet och den här branschen. Jag känner mig helt trygg att lämna över företaget till de nya ägarna. Det är människor som jag har känt i många år.

Hans kommer även fortsättningsvis vara delaktig genom styrelserepresentation i det nya bolaget.

Från vänster: Torbjörn Egerhag, Jörgen Bogren, tidigare ägaren Hans Svensson och Tomas Rapp. Torbjörn, Jörgen och Tomas ingår i den nya ägarkonstellationen.

november 2023

Ny fossilfri lövsug från K-vagnen i Karlshamn

K-VAGNEN har konstruerat en helt ny lövsug, som börjar marknadsföras nu i höst. Den är eldriven och därmed helt fossilfri. Vid intensiv användning räcker batterikapaciteten till cirka tre timmars effektiv arbetstid.

Uppladdningen går snabbt, till exempel under en middagsrast. Ljudnivån vid fullt pådrag är så låg som 80 dB.

K-sugen e-Park, som den döpts till, kan enkelt monteras på alla vagnar med bultförband. Aggregatet mäter 800x500 mm, med en höjd av 900 mm. Totalvikten är på 135 kg.

Sugmunstycket är tillverkat i aluminium med ergonomiskt handtag och stödhjul för effektivt och arbetsbesparande handhavande. Den följsamma flexilangen levereras i fem alternativt tio meters längd. Flexhuset är tillverkat i Hardoxplåt som har extrem slitstyrka.

Aggregatets varvtal styrs via en trådlös fjärrkontroll, som har tre hastigheter, samt batteriindikator, huvudströmbrytare och nödstopp. Lithiumbatterierna arbetar med en spänning på 48 V.


oktober 2023

Proline H600 — en smidig och kompakt gräsklippare

Toros nya rotorklippare PROLINE H600 är en smidig och kompakt gräsklippare med direktuppsamling som passar utmärkt för kyrkogårdar, parker, sportfält, campingplatser m.m. där man vill ha ett snyggt, välklippt resultat direkt.

Toro Proline ProLine H600 har en klippbredd på 113 cm och en vändcirkel på 640 mm vilket gör att man enkelt kan ta sig till och runt i trånga utrymmen. Tack vare klippdäckets höga kapacitet, den rymliga uppsamlaren på 700 liter och den automatiska gräsfördelningsfunktionen blir klippjobbet gjort på ett effektivt sätt. Klippning kan utföras med uppsamling eller mulchning upp till 7 500 kvm/h.

Kubota-dieselmotorn på 13,2 kW (18 hk) är Steg 5-kompatibel med SmartCool-system och erbjuder en transporthastighet på upp till 13 km/h. Den innovativa sensortekniken stänger automatiskt av klippdäcket när uppsamlaren når full kapacitet.

Det är enkelt att tömma gräsklippet med det 1,9 m höga lyftsystemet direkt ner i komposten, på lastbilsflaket eller släpet.


oktober 2023

Högkapacitetsbatterier optimerade för kompaktlastare

AVANT har tillverkat kompaktlastare och redskap i över 30 år och är marknadsledande i världen. Efter att ha arbetat med elektriska kompaktlastare i årtionden insåg Avant att det inte fanns batterier som var perfekt anpassade till just kompaktlastare, och därför bestämde de sig för att tillverka dem på egen hand.

Avant Power startar under 2023 tillverkningen av batterier till Avants eldrivna kompaktlastare. I och med det erbjuds batterier som till 100 % är anpassade till Avant kompaktlastare och som i de flesta fall kan köras under en hel arbetsdag utan att laddas. OptiTemp- batteriet (27 kWh) ger Avant e5 dubbel kapacitet jämfört med andra kompaktlastare i samma storleksklass. Med det nya batteriet kan man arbeta hela dagen på en enda laddning.

Ett världsunikt värmehanteringssystem håller temperaturen på optimal nivå och ger därmed samma kapacitet oavsett om det är kallt eller varmt väder. Tack vare batteriets struktur kan man ladda fullt på bara 1,5 timme med en snabbladdare. Unik säkerhetslösning – batteriets struktur och kylningssystem garanterar 100 % säkra batterier. Numera även med typ-2 uttag.

De två nya helt eldrivna Avant e5-27 och Avant e5-13 kommer vara utrustade med Avant Powers egna OptiTemp-batterier (27 kWh respektive 13 kWh).


oktober 2023

Förändringar i Söderberg & Haaks produktportfölj

Det är sedan tidigare annonserat att Deutz-Fahr och SÖDERBERG & HAAK kommer avsluta sitt samarbete. Efter en tids diskussioner står det nu klart att även samarbetena med Dal-Bo och Krone kommer att upphöra inom kort.

Söderberg & Haak kommer nu att fokusera på Amazone. Bolagets verksamhet inom entreprenad påverkas inte av förändringarna.

Deutz-Fahr kommer att arbeta genom Moni Worldwide A/S som blir ny importör, medan Dal-Bo kommer att sälja direkt genom ett antal olika återförsäljare. Dessa båda förändringar trädde i kraft den 1 oktober 2023.

På grund av olika syn på hur framtida försäljning av lantbruksmaskiner ska se ut i Sverige kommer även samarbetet med Krone att upphöra. Krone kommer från och med den 1 december 2023 att säljas via den digitala plattformen Farmers First

Söderberg & Haak kommer att fortsätta tillhandahålla reservdelar för samtliga varumärken, men alltså inte längre ansvara för maskinförsäljning eller teknisk support.

Initialt kommer förändringarna innebära att bolaget representerar färre varumärken och därmed en lägre volym att hantera, vilket tyvärr kommer få konsekvenser för bolagets organisation. Varsel är lagda och förhandlingar med fackliga organisationer påkallade.

– Det är alltid tråkigt när man tvingas till neddragningar, men vi måste helt enkelt anpassa våra kostnader efter de nya förutsättningarna, säger Gustaf Thuresson, VD på Söderberg & Haak. Vi kommer nu arbeta fokuserat med de varumärken vi representerar och samtidigt öppnar detta möjligheter för nya samarbeten framöver.

Söderberg & Haaks entreprenadverksamhet med Komatsu och Bomag som huvudvarumärken påverkas inte av förändringarna.

– Söderberg & Haak har varit igenom tuffa förändringar tidigare, men alltid tagit sig igenom dem, och jag är övertygad att man även denna gång kommer ut starkare på andra sidan. Vi får inte glömma att bolaget trots allt representerar tre urstarka varumärken, alla med goda förutsättningar att växa ytterligare, säger Sven Knutsson, ordförande i bolaget samt vice VD i ägarbolaget Mellby Gård AB.


augusti 2023

Stihl förvärvar trädgårdsteknikbolaget Mogatec

Familjeföretaget STIHL blir majoritetsägare i trädgårdsteknikbolaget MOGATEC. De båda bolagen har en lång tradition av nära samarbeten vilka nu stärks ytterligare.

– Vi är glada över att Mogatec officiellt är en del av Stihlfamiljen efter att ha arbetat tillsammans i nästan 30 år. Med Mogatecs specialkompetens ges möjlighet för Stihl att utöka utvecklings- och tillverkningskompetensen, särskilt inom batterisegmentet, säger Dr. Nikolas Stihl, ordförande för Advisory Board och Supervisory Board på Stihl.

Stihl har förvärvat en majoritetsandel om 75,1 procent av bolaget och planerar att förvärva de återstående aktierna i etapper under de närmaste åren. Mogatec är specialiserat på modern trädgårdsteknik och har sin bas i Drebach, Tyskland. Förvärvet bygger på en lång och nära relation mellan de två företagen. Stihl och Mogatec arbetar tillsammans för att utveckla och producera individuella verktyg utifrån kundordrar.

Mogatec är specialiserade på modern trädgårdsteknik och grundades 1992. Bolaget sysselsätter cirka 430 medarbetare vid huvudkontoret i Drebach. Bolaget tillverkar komponenter som används vid tillverkning av transmissioner, kopplingsanordningar, skärsystem, samt elektriska och batteridrivna trädgårdsredskap.

Mogatecs VD:ar Tobias Wetzel och Alexander Gränitz kommer att fortsätta leda verksamheten som ett oberoende bolag. De menar att ägarskapet av Stihl ger förutsättningar för att ytterligare lyfta anläggningen i Drebach.

– Att vi blir en del av Stihl är början på ett nytt kapitel i Mogatecs 30-åriga framgångshistoria. Att ha en ledande global aktör som Stihl vid vår sida ger ett långsiktigt uppsving för vår anläggning i Drebach, säger Tobias Wetzel, VD för Mogatec.


augusti 2023

Nytt europeiskt huvudkontor för Globe Technologies

GLOBE TECHNOLOGIES EUROPE GMBH flyttar in i ett nytt huvudkontor i Weiterstadt i närheten av Frankfurt.

Globe Technologies, en av världens ledande tillverkare av batteridrivna trädgårdsredskap, utökar kontinuerligt sin närvaro i Europa genom att flytta både det europeiska huvudkontoret och det tyska lokalkontoret till en ny lokal i Weiter- stadt, i närheten av Frankfurt i Rhein-Main-området i Tyskland.

Yin Chen, vd för Globe Technologies invigde det nya kontoret under en officiell ceremoni den 20:e mars 2023. Det nya moderna och rymliga kontoret erbjuder en 700 kvm stor öppen och inbjudande arbetsmiljö för fler än 50 anställda och siktar mot ytterligare tillväxt. De var tvungna att flytta till ett nytt kontor då de inte hade möjlighet att expandera i det gamla.

Det nya kontoret är toppmodernt och välutrustat. Verksamheten satte igång omedelbart och välkomnade personal, representanter och kunder från Europa och hela världen. Utöver vanliga kontorsrum rymmer det nya huvudkontoret ett extra showroom på 250 kvm samt utbildnings-, workshop- och fotostudiofaciliteter

– Det nya europeiska huvudkontoret i Weiterstadt är ett steg mot centrala Tyskland och Centraleuropa som vår affärsplats där vi på ett bättre sätt kan betjäna och ge stöd åt de olika europeiska marknaderna. Detta i kombination med den exceptionella infrastrukturen i Rhen-Main-området, förklarar Simon Del-Nevo, President EMEA på Globe Technologies. Yin Chen betonar Global Technologies tydliga engagemang för hållbar tillväxt i Europa och hela EMEA-regionen.


augusti 2023

KSAB blir exklusiv återförsäljare för Soil Scout

Under vårvintern slöt finska SOIL SCOUT återförsäljaravtal med KSAB gällande den svenska marknadens golf och idrottssegment. Knappt hade bläcket torkat innan man gjort sina första installationer på både golfbana, arenaanläggning och snart även kommun.

KSAB har länge marknadsfört spjutspetsteknik för odling och grönytor, såsom instrument från Spectrum Tehnologies, TurfTec m.fl. Jan Stavås på företaget har stor kunskap och erfarenhet av hur man ska använda sig av tekniken för bästa möjliga resultat.

– Vi hade redan utmärkta instrument för mätning av både fukt, temperatur och salthalt, men kände att vi saknade ett system för övervakning i realtid, säger Jan som är initiativtagare till samarbetet.

Soil Scouts system med nedgrävda sensorer som sänder data var 20:e sekund, och som sammanställer och presenterar data i form av färdiga och lätt-tolkade kurvor, ger inte bara möjlighet att jämföra resultat mellan områden och tidsperioder. Det ger även ett direkt svar på hur insatserna fungerar – eller inte fungerar.

– Detta tar ”spara vatten”-målet än närmare mållinjen, menar Jan. Med en automatisk bevattning, där du kan styra enskilda spridare eller block i kombination med Soil Scouts sensorsystem har man ett fantastisk beslutsunderlag, och behöver aldrig vare sig övervattna eller övergöda mer.

Soil Scout startade 2013 och det finns idag över 4 000 nedgrävda sensorer världen över på golfbanor, idrottsanläggningar och inom jordbruk och odling. Sensorn har en batteritid (=livslängd) på 20 år och är underhållsfri.

KSABs första installationer av Soil Scout sker just nu på Bro Hof Golf, Sala Golf-klubb samt Friends Arena. Ett flertal kommuner har också visat intresse.


juni 2023

E-tron AB presenterar elektriska Corvus Terrain EX4

Nu lanserar E-TRON AB den första fyrhjulsdrivna UTV:n med litiumbatteri på svenska marknaden: 100% eldrivna CORVUS TERRAIN EX4. Med en kraftfull fyrhjulsdrift, ett slitstarkt chassi samt en stabil och bekväm körupplevelse är den designad att klara av tuffa arbetsuppgifter.

Terrain EX4 finns att tillgå i två olika utföranden – en öppen version utan hyttdörrar och en sluten version med dörrar. Den levererar en topphastighet på cirka 40 km/h och har en räckvidd upp till 100 km beroende på körinställning.

– Att vi som distributör fått förtroendet att introducera en helelektrisk UTV med litiumbatteri på den svenska marknaden är både jätteroligt och spännande. Corvus är en spansk tillverkare som sedan tidigare är väletablerade i hela Europa. Nu har turen kommit till Sverige. Terrain EX4 är ett välkommet tillskott till vårt befintliga sortiment av eldrivna arbetsfordon, säger Daniel Emmendörfer som är försäljningsansvarig på E-tron AB.

Terrain EX4 har en hög markfrigång på hela 30,9 cm och är utrustad med en oberoende bakhjulsupphängning med 28,7 cm fjädringsväg. Dessutom har den en lastkapacitet på 620 kg och en dragkapacitet på upp till 755 kg.

Tack vare sin gedigna konstruktion, en AC-motor på 13 kW och litiumbatteri på 15 Kwh klarar den av även de mest krävande arbetsuppgifterna. Dessutom är den mer underhållsfri än liknande fordon på marknaden.

Terrain EX4 är också utrustad med en rad funktioner som gör körningen så smidig, säker och bekväm som möjligt. I standardutrustningen ingår justerbar fjädring, servostyrning, justerbara stolar, 3 rymliga förvaringsfack (totalt 67 liter) under sätena, mugghållare, vindruta med säkerhetsglas, bogseringsförankring fram, dragkrok, differentialspärr och hasplåtar som skyddar fordonets underrede.


juni 2023

Ny universal häcksax för proffs: batteridrivna Stihl HSA 100

STIHL lanserar en ny universal häcksax inom AP-systemet, batterisystemet från STIHL som riktar sig till proffsanvändaren. HSA 100 är välutrustad med en rad nya, innovativa funktioner som gör den utmärkt för proffs inom grönyteskötsel.

Maskinens optimala balans och det vridbara handtaget gör häcksaxen ergonomiskt bekväm och enkel att jobba med.

– HSA 100 ger proffsen en kombination av effektiv klippning och tyst, ergonomisk användning. Dessutom är den utrustad med vårt utvecklade antivibrationssystem som sänker vibration- och ljudnivån ytterligare, säger Mats Gustafsson, Product Launch Manager på Stihl Norden.

Nya HSA 100 ersätter tidigare modellerna HSA 66 och 86, och finns tillgänglig hos Stihlåterförsäljare. Den batteridrivna häcksaxen kan användas för alla typer av häckar och både klipper och beskär allt från tunna grenar till fleråriga lite grövre grenar. Häcksaxen har dubbelsidigt slipade knivar vilket ger fina snittytor och snabb avverkning. Toppskyddet skyddar spetsen på knivbalken från skador vid arbete nära väggar och mark.

Med ett roterbart bakre handtag främjas ergonomin för användaren. Loophandtaget har strömbrytare på insidan av handtaget som gör det enklare för användaren att manövrera maskinen. HSA 100 är utrustad med EC-motor, vilket ger en lägre ljudvolym och längre batteritid. Häcksaxen får därmed längre driftstid och kan användas utan hörselskydd.

HSA 100 ingår i batterisystemet AP där samma batteri kan användas till flera maskiner och användningsområden. Stihl erbjuder också olika laddlösningar med snabbladdare, batterigenerator samt bottTainer, en innovativ lösning för laddning, transport och förvaring av batterier.

Häcksaxen är även möjlig att utrusta med Smart Connector 1, en digital sensor som bland annat registrerar driftstimmar och överför datan till en smarttelefon eller surfplatta. På så vis får användaren möjlighet att övervaka och optimera prestandan och en tydlig bild över maskinflottans service- och underhållsbehov.

Nya HSA 100 är en tyst och ergonomisk häcksax för proffs.

april 2023

Ny multifunktionell flakvagn för park och kyrka

Våren 2022 åkte företaget ERGOSTORE i Umeå ut i landet och besökte kyrkogårdsförvaltningar för att fråga personalen om vilka arbetsmoment de önskade att man kunde underlätta och förenkla. Vad blev resultatet?

Sammanfattningsvis handlade det ofta om förflyttning av material som upplevdes omständligt. Det beror på att man oftast har för liten tillgång till hjälpmedel och de som finns får inte alla nyttja till exempel på grund av körkortskrav och andra behörigheter.

Ergostore, som tillverkat elektriska vagndragare till transport och logistikindustrin i många år, såg här ett tydligt behov inom kyrkogård och parkförvaltning. Det födde idén om en multifunktionell flakvagn med elektrisk drivning på alla fyra hjul.

Ergocarrier 4WD, som den färdiga produkten heter, tillverkas i Sverige och har nu ett brett användningsområde där den kan användas till allt från bevattning till gravstenstransporter med och utan extra tillkopplade vagnar.

Eftersom användaren har fötterna på marken och inte åker själv så får vem som helst bruka den utan speciella tillstånd. Detta är populärt på arbetsplatser där man har många säsongsarbetare och ungdomar som inte får använda traktorer eller elbilar.


april 2023

Stihl förvärvar amerikansk tillverkare av ljuddämpare

STIHL förvärvar COSMOS MANUFACTURING, en amerikansk tillverkare av ljuddämpare. Förvärvet ska öka Stihls produktionskapacitet, stärka gruppens leveranskedja och fördjupa expertisen inom området.

Cosmos sysselsätter cirka 200 personer inom utveckling, produktion och försäljning av ljuddämparsystem och stämplade komponenter för små och medelstora motorer. Stihl förvärvar nu Cosmos och stärker därmed intern produktion och expertis.

– Det här förvärvet kommer att fördjupa vår kunskap inom utveckling och tillverkning av ljuddämpare och andra avgaskomponenter. Förvärvet representerar ett stort steg framåt för att uppnå allt striktare utsläppsstandarder och förstärker också vår leverantörskedja, säger Martin Schwarz på Stihl.

Precis som Stihl är Cosmos ett familjeägt företag. Grundaren, John Michelon, lämnar i och med ägarskiftet verksamheten efter flera framgångsrika år vid rodret.

– Cosmos och Stihl har upprätthållit ett framgångsrikt partnerskap i decennier. Jag är glad över att ha säkrat företagets framtid genom övertagandet och är övertygad om att Cosmos kommer att kunna drivas till sin fulla utvecklings- och tillverkningspotential som en del av Stihlfamiljen, säger John.

Transaktionen kommer att gå till som så att Stihl grundar ett nytt företag i USA under namnet CS Cosmos Stihl Manufacturing. Det nya företaget kommer att ta över medarbetare, befintliga kunder och leverantörer och fortsätta Cosmos verksamhet utan avbrott.

– Vi bygger vidare på väletablerade partnerskap. Cosmos kunder kommer därmed fortsätta kunna ta del av de enastående utvecklingstjänsterna och produkterna de är vana vid, avslutar Martin.

Stihl förvärvar Cosmos, en amerikansk tillverkare av ljuddämpare, och ökar därmed produktionskapaciteten.

april 2023

Prestanda möter hållbarhet och komfort: Cub Cadet XZ8

Under säsongen 2023 utökar Cub Cadet sin portfölj av zero-turn åkgräsklippare och presenterar en ny version av den unika zero-turn-tekniken med rattkontroll och fyrhjulsstyrning: nya CUB CADET XZ8 ENDURO-serien.

Precis som sina kollegor i XZ6-serien har de nya XZ8-modellerna kraften hos Cub Cadets åkgräsklippare och kombinerar den med ratten och den unika styrningstekniken. När det gäller klippyta höjer de två nya modellerna ribban återigen, vilket gör XZ8-gräsklipparna till perfekta hjälpmedel för stora gräsmattor.

– Med den enastående designen av stålrörsramen och den patenterade Synchro Steertekniken erbjuder de nya XZ8-modellerna allt för att övertyga våra kunder. Stanley Black & Decker Outdoor GmbH fokuserar på varumärket Cub Cadet och på att ständigt utöka det med övertygande nya produkter för att fortsätta framgångshistorien tillsammans med våra återförsäljare och kunder, säger Wolfgang Rill (Sales Manager Independent Retail på Stanley Black & Decker Outdoor GmbH).

Patenterat styrsystem
Synchro Steertekniken, som är unik för XZ6- och XZ8-serierna, ger maximal manövrerbarhet jämfört med konventionella zero-turn åkgräsklippare, plus full kontroll över framhjulen. Drivning och styrning är perfekt anpassade för att ge exakt hastighet och rotationsriktning för båda drivhjulen i alla rattpositioner.

Detta säkerställer enastående manövrerbarhet och klättringsförmåga. Premiumdäck hjälper till att ge dragkraft för stabilitet och kontroll vid en rad olika väderförhållanden och på olika ytor. De styrbara, pneumatiska framhjulen underlättar vändning på plats.

Kraftfull prestanda
Med kraften hos den högpresterande Kawasaki (XZ8 S122) och Kohler. EFI-motorer (XZ8 S137i) med en cylindervolym på 726 cm3 (XZ8 S122) och 747 cm3 (XZ8 S137i) i kombination med robusta klippdäck med stor klippbredd betyder det att de nya modellerna är designade för att uppnå en klippyta på 11 000 m2/h (XZ8 S122) och 13 000 m2/h (XZ8 S137i).

Gräsklipparna imponerar med en enastående klipp- och mulchprestanda – oavsett den valda klippbredden på 122 cm (XZ8 S122) eller på 137 cm (XZ8 S137i). Det pendel-upphängda klippdäcket kan justeras individuellt i 16 lägen med klipphöjder på 25-114 cm med hjälp av en fotdriven klippdäckslyft.

Den är avsedd för att följa gräsmattans konturer, för att ge ett exakt klippmönster även vid högre hastigheter.

Det medföljande mulchingkittet och uppsamlarsäcken på 380 liter som finns tillgänglig som tillbehör gör XZ8-klipparna till flexibla allrounders.

Livslängd
Förutom de kraftfulla motorerna garanterar högkvalitativa material och komponenter, såsom den robusta stålrörsramen och det solida svetsade klippdäcket, hög stabilitet och lång livslängd. Allt detta gör de nya XZ8-modellerna till pålitliga partners som kräver lite underhåll.

Cub Cadet visar fullt förtroende för de nya XZ8-modellernas hållbarhet och robusthet och ger tre års garanti eller upp till 500 arbetstimmar (beroende på vad som inträffar först) för kommersiell användning eller privat bruk.

Säkerhet och komfort
Säkerheten har naturligtvis högsta prioritet och därför är de nya XZ8-modellerna utrustade med en stabil skyddsbåge som standard.

Komfortfunktioner inkluderar en fotdriven klippdäckslyft, individuellt justerbart premiumsäte med högt ryggstöd och armstöd, justerbar rattstång och extremt ljusa LED-strålkastare.

Ytterligare komfort ges av vibrationsdämpande komponenter överallt där det finns kontaktpunkter: på sätet (individuellt justerbar fjädring), på fötterna (halk- och vibrationsdämpande gummimatta) och på händerna (mjukt grepp i ratten).

Detta bidrar till komfort och ergonomi och minimerar trötthet under arbetet även under långa perioder, i höga hastigheter eller vid arbete i gryning och skymning.


april 2023

Robotgräsklippare utan slinga för villaägare

Under våren släpptes HUSQVARNAS första Automower robotgräsklippare för privatmarknaden som inte kräver nedgrävd begränsningskabel. NERA-modellerna använder satellitnavigeringssystemet EPOS.

Med hjälp av Automower Connect-appen i mobiltelefonen skapar användaren enkelt virtuella gräsklippningszoner. Man bestämmer var, när och på vilken höjd NERA ska klippa. Modellerna klarar också komplex terräng och branta sluttningar med upp till 50 procents lutning. Robotgräsklipparna kan även upptäcka och undvika saker som ligger kvar på gräsmattan.

Fysiska begränsningskablar kan nu ersättas med Husqvarnas satellitnavigeringssystem, EPOS, en väl beprövad teknik som lanserades för det professionella segmentet för två år sedan. För att modellerna ska fungera utan slinga måste de utrustas med ett EPOS-tillbehör som säljs separat.

– Vi vet att många har väntat på detta ända sedan vi först introducerade den tekniken på den professionella marknaden. NERA representerar verkligen nästa generations smarta robotgräsklippare; mer robust installation, ännu lättare att använda, och mer flexibel styrning av hur man vill att gräsmattan ska klippas, säger Anders Lindström, produktexpert på Husqvarna.

NERA kommer i tre modeller som alla har stöd för EPOS. Automower 430X NERA och 450X NERA kan klippa gräsmattor på upp till 3 200 kvm respektive 5 000 kvm. 320 NERA är optimal för gräsmattor upp till 2 200 kvm. Båda gräsklipparna i 400-serien är utrustade med en funktion, baserad på radarteknologi, som kan hjälpa gräsklipparen att undvika föremål som lämnats kvar på gräsmattan.

Anders Lindström, produktexpert på Husqvarna, visar företagets systemlösning för batteridrivna verktyg.

april 2023

Kolmårdens djurpark investerar i eldriven sopbil

Kolmårdens djurpark, en av Sveriges mest besökta attraktioner, har gjort en ny investering för att bidra till en mer hållbar framtid. Parken har nyligen införskaffat en eldriven sopbil från E-TRON AB för att smidigare hantera tömningen av parkens soptunnor.

Kolmårdens djurpark har drygt 600 000 besökare per år och investerar kontinuerligt i hållbarhet. Som exempel drivs parken av 100% grön el, överbliven mat omvandlas till biogas och engångsartiklar av plast har ersatts med miljövänliga material.

Det nya inköpet av sopbilen PRO Litium MAX GT är ett viktigt komplement i detta arbete. Besökare till djurparken kan nu njuta av en mer hållbar och tystare miljö medan de utforskar parkens spännande utbud av djur och aktiviteter.

PRO Litium MAX GT är byggd i aluminium och rostfritt stål och registrerad som Motorredskap Klass 2 med topphastighet på 30 km/h. Den får framföras på allmän väg med som lägst AM-behörighet eller traktorkort.

Fleet managment och direkthjälp från tekniker genom fjärravläsning av serviceåtgärder, vilket spar både tid och kostnad vid problem som kan avhjälpas på distans.


april 2023

Maskinleverantören Hako Ground & Garden 50 år!

Visste du att HAKO GROUND & GARDEN startades i Getinge redan 1973? Det innebär att företaget under 2023 fyller 50 år, något som kommer att firas genom att uppmärksamma kunder, medarbetare, leverantörer och samarbetspartners i kampanjen ”Snyggt jobbat”.

Hako Ground & Garden har idag huvudkontor i Halmstad och lokalkontor över hela Sverige. De senaste tio åren har det hänt mycket i företaget, inte minst i arbetet för att skapa en hög lyhördhet till företagets kunder.

– Vi har vuxit ganska mycket men framförallt att vi arbetar mer som ett lag idag. För tre år sedan tog vi fram våra värdeord, att vi är Lyhörda, Affärsmässiga och Genuina, vilket jag tycker är en bra grund för vårt fortsatta kulturella arbete i organisationen. Genom interna undersökningar kan vi se att alla i hela organisationen är mycket engagerade och stolta över att arbeta på Hako, säger Karl Johan Lindahl, VD på Hako Ground & Garden AB.

Förutom i Sverige finns idag Hako Ground & Garden även i Norge och Finland, och ägs och ingår i tyska Hako-koncernen sedan över 20 år tillbaka. På Hako Ground & Garden finns ett brett sortiment med över 300 olika maskiner för skötsel av inomhus- och utomhusytor.

– Rent affärsmässigt har vi ökat enormt mycket. Tack vare kombinationen av starka varumärken, hög kvalitet och servicegrad har vi kunnat bygga långvariga relationer med några av Sveriges viktigaste företag! Idag är vi en viktig del i utvecklingen av en hållbar städverksamhet. Vi har ett tätt samarbete med samtliga golfklubbar i Sverige, samtidigt som vi hjälper kommuner, regioner, entreprenörer och fastighetsbolag att hålla deras maskinpark uppdaterad och kostnadseffektiv, berättar Karl Johan

Framtiden ser ljus ut i en värld fylld av förändringar.
– Just nu pågår det ju ett paradigmskifte. Vi går mot en värld där el- och batterimaskiner tar över mer och mer och där det samtidigt ställs höga krav på effektiv eftermarknad- och serviceorganisation. Jag tror att vi kommer att få se mer funktionslösningar som går mot en mer cirkulär ekonomi. Vi som branschledande aktör kommer att behöva ta en stor roll i den utvecklingen, avslutar Karl Johan.

Hako Ground & Garden startades 1973 i Getinge, mellan Falkenberg och Halmstad. Idag är huvudkontoret i Halmstad och lokalkontor finns över hela landet. Bilden på en del av Hakos sortiment är från Green Expos turné förra hösten.

februari 2023

Ligier Pulse 4 — nytt eldrivet arbetsfordon hos Postnord

LIGIER GROUP har efter avslutad offentlig upphandling av PostNord utsetts som en av tre officiella ramavtalsleverantörer av lätta eldrivna arbetsfordon för sista milen-distribution i Sverige.

Pulse 4, ett lätt eldrivet arbetsfordon, är en del av Ligier Professionals urval av fordon speciellt framtagna för sista milen-distribution av post och paket. Sista milen står för en stor del av de transporter som görs i samhället och är därför ett område där förändringar har stor betydelse för hållbarheten.

CenntroPulse 4 valdes efter ett noggrant test och utvärdering av PostNord där prestanda och kvalitet samt driftkostnad fanns med i de kriterier som värderades högt. Test och utvärdering omfattade även praktiskt användande i ett fälttest av både brevbärare och fordonsansvariga, där fordonets arbetsmiljö såsom köregenskaper och komfort bedömdes.

Med start i år
Avtalet omfattar ett stort antal fordon inklusive eftermarknadsservice över hela Sverige med start från 2023 fram till 2030.

Justin Bond, Export Manager för Ligier Group och Jon Jansson, Product Manager – Ligier Professional, Dealy Sweden (Ligier Groups svenska generalagent och fordonsimportör) kommenterar utnämningen:

– Vi ser fram emot vårt gemensamma partnerskap med PostNord, att aktivt få utveckla och leverera nästa generation elektriska arbetsfordon särskilt anpassade för sista milen-distribution och därmed bidra till PostNords mål att nå en helt fossilfri fordonsflotta fram till 2030. Ett ambitiöst och viktigt mål för att uppnå minskningen av CO2-avtrycket från transportsektorn, ett åtagande som också delas tillfullo av Ligier Group, säger de.

En kort bakgrund
Pulse 4 utvecklades i samarbete med franska posten (La Poste) och har sedan 2010 varit förstahandsvalet av elfordon för distribution av brev och paket. Ligier Professional är numera officiell leverantör till ett flertal postorganisationer över hela Europa

Driftsäkerheten och de bevisade fördelarna med Pulse 4 har lett till att flera europeiska postorganisationer valt Ligier Professional som den bästa lösningen för leverans av elfordon med fokus på sista milen.

Bland dem finner vi bland annat Italian Post och UK Post (Royal Mail) som använder Pulse 4 vid sina dagliga postrundor.

Mer än 20 miljoner km!
Med en ständigt växande flotta av Pulse 4 i daglig drift står Ligier Group för en samlad körsträcka på mer än 20 miljoner elektriska km årligen.

Pulse 4 finns i ett kort och ett långt chassi med ett stort utbud av påbyggnader för anpassning till kunders olika specifika behov. Ligier Professional har utvecklat flera unika påbyggnader och tekniska funktioner, bland annat Quick Clipsystem, ett lastväxlarsystem som gör det möjligt att snabbt skifta mellan olika påbyggnader.

Ett vridstyvt lätt chassi i aluminium och litiumbatterier med laddteknik av högsta kvalité ger tillsammans med framhjulsdriftens fördelar, där effektbortfall elimineras som annars sker vid bakhjulsdrift, en längre körsträcka med mycket fördelaktig driftkostnad som resultat.

Tillverkning av Pulse 4 sker i sin helhet i den franska staden Boufféré inte långt från Nantes. Där tillverkar Ligier Group även Pulse3, en elektrisk trehjuling för postdistribution.

Pulse3 har en patenterad teknisk lösning med pendelstyrning för en bekvämare och säkrare arbetsmiljö samtidigt som lasten hålls vertikal i drift.

Pulse 4 finns att tillgå i flera olika registreringsformer, Lättlastbil N1, 45km/h, mopedbil L6e, 45 km/h samt motorredskap klass2 MRK2, 30 km/h.


februari 2023

Portabel strömförsörjning som säkrar prestandan

El ute på fältet är ett behov som sträcker sig över branschgränserna. Med STIHL PS 3000 får användaren enkelt ström till sina verktyg, maskiner och batterier — helt utan buller och avgaser.

Stihl fortsätter utvecklingen av bensinfria alternativ med den senaste innovationen PS 3000 – en bärbar kraftstation. Nya Stihl PS 3000 förser användaren med ström när som helst, var som helst. Den bärbara kraftstationen passar proffsanvändare inom skog-, trädgård- och grönytebranschen, men har ett brett användningsområde som sträcker sig hela vägen från friluftsliv till food trucks.

– PS 3000 ger kraft till såväl professionella högtryckstvättar, som industridammsugare och uppladdningsbara batterier. Samtidigt kan den användas i yrket av exempelvis brandmän, men också under campingsemestern. En bärbar kraftstation passar helt enkelt för alla som behöver el i fält, säger Mats Gustafsson, produktchef för Stihl Norden.

Stihl PS 3000 är en av marknadens starkaste bärbara kraftstationer, med ett högt effekt/viktförhållande. Trots en kapacitet på 2 074 Wh, väger PS 3000 bara 19,8 kg och har en kompakt design. Den är utrustad med både 230-voltsuttag och Neutrik powerCON, ett uttag som är speciellt designad för krävande utomhusapplikationer, vilket garanterar prestanda för flertalet produkter och verktyg. Stihl PS 3000 är även damm- och vattensäker, enkel att använda och har en display som visar batteri- och laddstatus.

Ett vridstyvt lätt chassi i aluminium och litiumbatterier med laddteknik av högsta kvalité ger tillsammans med framhjulsdriftens fördelar, där effektbortfall elimineras som annars sker vid bakhjulsdrift, en längre körsträcka med mycket fördelaktig driftkostnad som resultat.

– Stihl är stolta över att ha utvecklat ett kvalitativt och avgasfritt alternativ till den traditionella bensingeneratorn. Med PS 3000 kan vi erbjuda användaren tyst laddning och smidig användning, utan att kompromissa med prestandan, säger Mats.


februari 2023

E-Tron AB lanserar nytt smidigt eldrivet arbetsfordon

Nu lanseras det eldrivna arbetsfordonet PRO LITIUM CARRIER XL — ett efterlängtat tillskott för företag i behov av ett stabilt mindre elfordon med god lastförmåga, och som tål tuffa utmaningar.

Den svenska fordonsutvecklaren av eldrivna arbetsfordon, E-tron AB, lanserar nu en ny modell i sitt breda utbud – PRO Litium Carrier XL. Det är ett smidigt arbetsfordon där den tilltänkta målgruppen är fastighets- och grönyteföretag, industrier, kyrkogårdar och kommuner.

Modellen har tagits fram i samarbete med företagets kunder som efterfrågat ett mer stabilt och kraftfullt alternativ till de modifierade golfbilar som erbjuds på marknaden idag.

För nordiska förhållanden
Med sitt kraftiga chassi helt byggt i aluminium/rostfritt stål och motor med högt vridmoment är Carrier XL en arbetshäst som klarar de mest tuffa utmaningar. Tillsammans med litiumbatteri av typen LiFeOP4 (litiumjärn) blir Carrier XL dessutom i stort sett helt underhållsfri.

Batteriet är utrustat med ett värmepaket för att garantera att fordonet startar utan problem även när det råder minusgrader ute. Carrier XL har utrustats med ombordladdare och Typ 2-uttag vilket innebär att den kan laddas i vanligt eluttag eller laddbox.

Modulär konstruktion
Carrier XL kan utrustas med flak eller skåp och klarar en total lastvikt upp till ett halvt ton. Modellen går också att få i en öppen version utan dörrar för arbetsuppgifter som kräver snabbare i- och urstigning. Motor och batteristorlek anpassas efter kundens behov för att klara en hel arbetsdag utan behov av extra laddning.

Fordonet är utrustat med 14"-däck och skivbroms på samtliga hjul. Strålkastarna är av typen LED. På tillbehörslistan finns bland annat utrustning som dragkrok, stereo med backkamera, alkolås, elvärme i säte, eluppvärmd fram- och bakruta m.m. Carrier XL är registrerad som Motorredskap klass II med topphastighet 30 km/h, vilket endast kräver AM-behörighet eller traktorkort för att få framföras på allmän väg.

Fleet management och fjärravläsning
PRO Litium Carrier är även utrustad med ett 4G-system som bland annat erbjuder möjlighet till Fleet management och direkthjälp från tekniker genom fjärravläsning av serviceåtgärder, vilket spar både tid och kostnad vid problem som kan avhjälpas på distans.


februari 2023

Husqvarna underlättar bytet till batteriprodukter

HUSQVARNA utökar sitt batteridrivna sortiment med nya häcksaxar, grästrimmers och röjsågar som matchar, eller till och med överträffar, de bensindrivna versionerna.

De nya 522i häcksaxarna har en förbättrad prestanda som kan jämföras med professionella bensinhäcksaxar. De är utrustade med högkvalitativa knivar med en genomtänkt utformning och optimerad slipning av tänderna för att säkerställa en hög skärkapacitet.

Produkterna är designade för att vara lätta, välbalanserade och ergonomiska, och de har ett antivibrationssystem samt förbättrad design av handtaget för att göra arbetet behagligt. Underhållet förenklas tack vare den manuella rotationsfunktionen som gör det lättare att inspektera och serva knivarna.

Med dessa modeller kan Husqvarna nu erbjuda ett komplett utbud av batteridrivna häcksaxar för kommersiellt bruk, oavsett vilken typ av klippning det gäller.

Husqvarnas nya 525i elektriska grästrimmer och röjsåg presterar lika bra som 25 cc bensinprodukter, men med lägre ljud och utan direkta utsläpp under drift. Kombinationen av den av Husqvarna utvecklade E-Torq-motorn, en marknadsledande skärdiameter och ett högt effekt-viktförhållande gör det möjligt att bli ännu mer produktiv och såga mer på kortare tid.

Det aktiva batterikylsystemet gör det möjligt att hålla en hög produktivitet även under de mest krävande förhållanden. Alla modeller är utrustade med ett innovativt digitalt användargränssnitt, som visar batteristatus och låter användaren enkelt växla mellan tre hastighetslägen. 525iRXT och 525iLXT är utrustade med ErgoFeed trimmerhuvud, där trimmerlinan kan matas genom att enkelt trycka på en knapp.

522iHD häcksaxar, 525iRXT, 525iLXT och 525iLK kombimaskin börjar säljas under våren 2023.


februari 2023

Hantera, planera och kontrollera med Cramer

Batterier, robotgräsklippare och alla fordon kan hanteras i CRAMER FLEET MANAGEMENT-SYSTEM. Detta underlättar inte bara underhållet av utrustningen, utan gör det också lättare att fördela arbetsuppgifter.

För ägare av flera robotgräsklippare eller åkgräsklippare är ett Fleet Management-system användbart för att få full kontroll och överblick över alla Cramers enheter. Alla fem 82 V-batterier från Cramer kan hanteras via systemet.

När applikationen används på en stationär dator får användaren redan på startsidan en översikt över alla enheter. När man zoomar in eller klickar på detaljer visas allmän information om de enskilda enheterna.

Applikationen visar den aktuella statusen, till exempel total körtid, skärdata och även tekniska data, som batteritemperatur eller aktuell plats. Den visar också om enheten för närvarande är i drift, om den visar ett fel eller om den för närvarande inte är ansluten. De enskilda enheterna kan hanteras mer exakt på enhetens undersidor.

På datorn kan man se till exempel batteristatus samt mer detaljerad information som en översikt över tidigare felkoder. Om det finns ett fel kan den visa vilken del av enheten som har problem och underhållshistorik.

Det går också att ställa in säkerhetsinställningar som PIN-kod, geofence och arbetstider. Arbetstiderna anger till exempel under vilka tider Zero Turnklipparen ska vara i drift. Om den används utanför dessa tider får ägaren ett meddelande.

När det gäller robotgräsklippare kan Cramers Fleet Management-System också användas för att ställa in scheman för en vecka. Precis som arbetstiderna för Zero Turn, visar schemat vilka tider robotgräsklipparen ska klippa. Om den till exempel startas av appen vid en annan tidpunkt lämnar roboten inte garaget – den specificerade tiden i schemat måste justeras i förväg.


februari 2023

Kubota F-251 och F-391 sätter nya standarder i branschen

Nya KUBOTA F-SERIEN kombinerar det bästa av två världar och sätter en ny standard för kvalitet och utrustning.

F-251 är utrustad med en 3-cylindrig direktinsprutad motor på 25 hk och de som väljer F-391 kommer att uppskatta den moderna 4-cylindriga motorn på 37 hk.

Den kraftfulla Kubotamotorn med Common Rail-insprutning, avgasåtercirkulation och dieselpartikelfilter uppfyller inte bara de senaste utsläppsnormerna i EU steg V, den imponerar även med sin låga bränsleförbrukning och sitt höga vridmoment.

Långa timmar på jobbet kan slita på föraren. Därför är F-seriens gräsklippare utvecklade med tanke på förarkomfort med gott om plats och en mängd funktioner för att vara bekväm och produktiv under alla arbetsförhållanden. Skillnaden märks efter en lång dag bakom ratten.

En bränsletank på 61 liter gör att man kan arbeta längre och minska antalet stopp för bränslepåfyllning. Det innebär mer tid för arbete. Gräsklipparna i F-serien är utrustade med hydraulisk servostyrning, vilket gör det enkelt att använda redskap och gör det lättare för föraren att klippa runt träd och andra hinder.

En kraftfull hydrostatisk transmission från Kubota ger snabb respons, hög arbetshastighet, och mer muskler för tuffa klippjobb. Arbetsbelysning och störtbåge är standard på båda modellerna. Som extra tillbehör kan blinkers, hytt (F-391), sopaggregat, snöplog och gräsuppsamlare m.m. levereras. Generalagent i Sverige är Nellemann Machinery.


januari 2023

Camro introducerar två nya märken på svenska marknaden

CENNTRO och MINI-KIPPER. Lägg namnen på minnet, för det är två nya elektriska arbetsfordon som nu introduceras i Sverige av CamRo AB. Det ena märket är amerikanskt och det andra är tyskt.

Cenntro är ett amerikanskt bolag som tillverkar elektriska arbetsfordon. Bilarna för Europamarknaden kommer från deras tyska fabrik. Inom kort har märket även en helt egen fabrik för tillverkning av Litiumbatterier till sina fordon.

Cenntro har modeller från 45 km/h upp till 100 km/h med räckvidder upp till 26 mil per laddning. Arbetsfordonen är rikligt utrustade med bland annat ABS-bromsar, servostyrning, backkamera, Hill-Assist, värme, touchskärm med radio och Bluetooth som standard.

Mini-Kipper är ett tyskt märke som har en lång historia av tillverkning av elektriska arbetsfordon, eller ”kyrkogårdstruckar”, med kompakta storlekar som lastar från 500 upp till 2 400kg. Modellerna går att utrusta med extra hydraulik fram och bak för sandspridare, plog, lövblås, lövsug, ogräsbekämpning med mera.


januari 2023

Redskapsbärare med batteridrift från holländska alltrec

ALLTREC har sedan starten 2019 tillverkat maskiner med 100% batteridrift. De är först ut med maskiner i denna storlek som klarar en hel arbetsdag på en laddning.

Användarvänligheten är hög. Maskinerna har en enkel utformning och är smidiga att hantera. Ljudnivån är låg vilket är en stor fördel i stadsmiljöer. Nu har även den första AllTrec 8015F tagits i drift för vinterunderhåll med mycket stor framgång.

AllTrec 8015F är idealisk för miljövänlig skötsel av stora grönområden som sportanläggningar, stadsparker,omkring skolor och företag och på campingplatser, fritidsområden, nöjesparker m.m.

AllTrec har valt att bygga maskiner från grunden med enbart batteridrift. Detta har skett utan kompromisser som normalt sker när tillverkare måste bygga om fossila maskiner till batteridrift.

Redskapsbäraren kan utrustas med ROPS eller hytt. Väljer man hytt inkluderar den AC, sätesvärmare, Bluetooth-radio, USB-ström, arbetsbelysning och blixtljus integrerat i hytten, vindrutetorkare och spolare, helt öppningsbar bakruta och två dörrar helt i glas med möjlighet att hakas fast i uppställt läge.

AllTrec byggs i Holland och distribueras av Nomaco Nordic här i Skandinavien. I september 2022 lanserade Nomaco Nordic varumärket AllTrec i Norden. Nomaco Nordic har nu fyra varumärken i sitt sortiment: Melex, Oeliatec, Pellenc och AllTrec som alla är nischade på batteridrift inom sina respektive områden.


januari 2023

Elektrisk, inga utsläpp och lika innovativ som tidigare

För dem som vill slippa avgaser med CO2 eller buller och sotpartiklar finns nu uppdaterade WEIDEMANN HOFTRAC 1190E med litiumjon-batterier. Maskinen är speciellt användbar på kyrkogårdar, på materialupplag eller i innerstadens miljözoner.

Nu introducerar Weidemann en fullständigt omarbetad modell med litiumjon-batterier. Ett lämpligt urval av olika förarhytter, skräddarsydda för olika ändamål, finns till 1190e.

Nya 1190e erbjuder kunden många nya funktioner och alternativ för individuell utrustning och anpassning till arbetet. Här är en översikt över de väsentligaste funktionerna:

• Man kan välja mellan tre underhållsfria modeller av litiumjon-batterier. Standard är 14,1 kWh, tillval är 18,7 kWh eller 23,4 kWh. Dessutom finns som standard ett 3 kW laddaggregat monterat i maskinen. Som tillval kan man ha ytterligare en 3 kW inbyggd laddare, vilket ökar laddningseffekten till 6 kW. Detta är särskilt lämpligt för medelstora och stora batterier för att uppnå kortare laddningstider.

• Ett integrerat batterihanteringssystem (BMS) med avsevärt ökade laddningsströmmar, förvärmning till driftstemperatur, korttidsförsörjning av effekttoppar och permanent övervakning av batteritemperaturen – detta ökar batteriets effektivitet och utesluter helt djup urladdning.

• Lastningsprocessen sker via en lättillgänglig, centralt placerad lucka på höger sida av maskinen. Bakom luckan finns kopplingsdon, strömbrytare och laddningsindikator. För att öka säkerheten är laddningskabeln utrustad med en styrenhet. Denna förhindrar på ett tillförlitligt sätt att laddningssystemet överbelastas.

• Laddkabeln (typ 2-kontakt på maskinsidan) kan kombineras med en mängd olika kontaktdon, till exempel 230 V Schuko, 400 V starkström eller Typ 2 kontaktdon med Wallbox (plus andra adaptrar). Sammantaget innebär det nya laddningssystemet en effektiv, flexibel och säker laddningsprocess och är kompatibel med olika lokala infrastrukturer.

• I maskinen används två separata elmotorer, en för drivningen (6,5 kW) och en för arbetshydrauliken (8,5 kW). Därmed minimeras energiförbrukningen, eftersom elmotorerna bara arbetar då det verkligen behövs. Elmotorn för drivningen ger dessutom maskinen en dynamisk och kraftfull start.

• Den synnerligen säkra, elektriska parkeringsbromsen har både automatisk funktion och motlutsassistent-funktion. Bromsen aktiveras automatiskt när maskinen står stilla, färdväljaren ändras till neutralläge eller då föraren lämnar stolen. Likaledes friges parkeringsbromsen automatiskt, när maskinen sätts igång med gaspedalen. Självklart kan bromsen också aktiveras och avaktiveras manuellt med en strömbrytare. Dessutom återvinns elenergi med bromssystemet med så kallad regenerativ bromsning, vilket också förlänger den tid man kan arbeta med maskinen.

• Steglös justering av oljeflödet i tredje hydraulkretsen gör det möjligt att använda redskap som drivs med konstant hydrauloljeflöde. På så vis anpassas hydrauloljans flöde för de olika redskapens behov. Det innebär att föraren kan arbeta bekvämt och effektivt med maskin och redskap.

• För flexibel användning på flera platser kan 1190e enkelt transporteras på en 3,5 tons trailer.


oktober 2022

Vitra C-serien — en redskapsbärare för årets alla uppgifter

VITRA redskapsbärare tillverkas i Danmark av familjeföretaget Lindholdt Maskiner A/S. Maskinen finns i två storlekar, den mindre modellen med en 25 hk dieselmotor eller en 35 hk bensinmotor och den större med en 50 eller en 75 hk dieselmotor.

Med en bredd på 110 cm tar flexibla Vitra C-serien sig säkert runt i skarpa svängar och trånga passager. Redskapsbäraren klättrar lätt på trottoarkanter upp till 150 mm. Den kraftiga midjan leder sig enkelt upp till 10° och klarar stora ojämnheter utan att hjulen tappar greppet.

Komforten i Vitra C-serien är i toppklass, något som märks så fort man kommer in i hytten. Den revolutionerande ”Silent Cabin”-upphängningen välkomnar föraren med en effektiv avfjädrad arbetsplats. Den effektiva luftfjädrade komfortstolen tar effektivt bort eventuella rester av vibrationer och säkerställer en bekväm och skonsam förarmiljö.

Hytten är utrustad med exklusiv utrustning som tillsammans med den effektiva fjädringen och isolering minskar buller och vibrationer. Den rymliga hytten är utrustad med ett värme- och ventilationssystem med fem luftventiler som effektivt håller föraren varm och fönstren rena i vinterkylan och föraren sval i sommarvärmen.

De olika monteringsalternativen på Vitra C-serien gör den till en riktig multimaskin som kan användas för alla typer av arbetsuppgifter, året runt. Den nyutvecklade A-ramen med inbyggda flatface-snabbkopplingar säkerställer enkel och snabb koppling av redskap.

Vitra har mer än 50 olika verktygsalternativ och är designad för att vara ett bra val 365 dagar om året.


oktober 2022

Kress nya robotklippare — säker, smart och flexibel

KRESS nya generation robotklippare kräver ingen positioneringskabel. Positioneringen sker genom ny satellitteknik med en extrem precision.

– Våra nya robotklippare passar perfekt för golfbanor, parker, fotbollsplaner och andra stora grönytor med krav på såväl hög flexibilitet som driftsäkerhet, säger Per Christiansson, ansvarig för Kress i Skandinavien.

Installationen av robotgräsklipparen Kress RTKn görs på mycket kort tid jämfört med den gamla kabeltekniken. Den nya satellittekniken är både robustare och effektivare. Den gamla tekniken är kostsam och tidsödande att installera, men framför allt är kabeln känslig för fukt och yttre åverkan. Tiden mellan installation och driftstart är, jämfört med maskiner med begränsningskabel, mycket kort.

– En annan stor fördel med det nya navigationssystemet är att du snabbt och enkelt kan ändra gränserna var klipparen ska klippa eller inte. Vare sig du tillfälligt behöver stänga av gräsklippningen på vissa delar eller göra mer permanenta förändringar. Oavsett förändring är den gamla tekniken tidskrävande, medan du nu har total flexibilitet, förklarar Per.

RTKn-klipparna innebär en rad fördelar för både säljare/installatör och kund. Som återförsäljare kan man exempelvis erbjuda en produkt som kräver minimala förberedelser innan den kan driftsättas. Tekniken är dessutom mer robust vilket innebär både mindre support till kund och underhåll.

Jämfört med andra trådlösa navigeringssystem har Kress RTKn ett antal stora fördelar:

PRECISION. Noggrannheten i positioneringen är exakt inom några centimeter, jämfört med det normala två till fem meter.

DRIFTSÄKER. I händelse av att anslutningen bryts har Kress RTKn inbyggd intelligens. Gammal ”klipphistorik” lagras i maskinen, vilket gör det möjligt för den att navigera själv till anslutningen återigen är upprättad.

EKONOMI. Kress RTKn kräver ingen antenn vid anläggningen, vilket sparar såväl material som installation.


oktober 2022

Cramers senaste motorsåg underlättar för krävande jobb

Oavsett om grenar behöver trimmas, träd fällas, ved sågas, underlättar Cramer 82CS34 krävande jobb. Det senaste tillskottet i Cramers 82 V-motorsågssortiment släpptes nu i september. Sågen skiljer sig från konkurrenterna när det gäller kostnadseffektivitet, vridmoment och skärprestanda.

Den har en borstlös motor på 3,4 kW för underhållsfri och effektiv drift. Det 15" stora bladet med ett vridmoment på 4 Nm, en kedjehastighet på 25 m/s och en Oregon-kedja med metallpiggar garanterar grepp, hållbarhet och utmärkt smidig kapning av tjocka grenar.

Med dessa funktioner är motorsågen extremt kraftfull och väger dessutom bara 4,55 kg – ett utmärkt förhållande mellan effekt och vikt. Den borstlösa motorn ger också låga vibrationer, vilket innebär att det är bekvämare och mindre tröttande att använda motorsågen. Produktdesignen för 82CS34 är smal och kompakt för optimal kontroll och ergonomisk hantering. Den avger inga utsläpp eller skadliga gaser under arbetet, tack vare 82 V-batteriet.

Varumärket Cramer finns representerat över hela Europa. Det tillhör Globe Technologies, som är marknadsledande i USA och världsledande tillverkare av batteridrivna verktyg och trädgårdsutrustning med fler än 5.000 anställda över hela världen. Med mer än 350 ingenjörer utvecklar företaget ständigt nya produkter i Nordamerika och Europa. Totalt tillverkas 96 % av produktkomponenterna i företagets egna produktionsanläggningar, som omfattar mer än 240.000 kvadratmeter.

Cramer-maskiner för trädgårds- och landskapsarbete använder det effektiva och innovativa 82 V- batterisystemet och garanterar hög prestanda för professionell användning.


oktober 2022

Waterkracht — nyhet hos Bengt Bergs Maskinservice

WATERKRACHT, Hollands ledande tillverkare av utrustning inom tvätt och miljövänlig ogräsbekämpning säljs nu hos Bengt Bergs Maskinservice i Partille.

Waterkracht grundades 1972 som en avknoppning från företaget Kramp i Holland och är nu specialiserat på olika lösningar inom ogräsbekämpning, stora högtryckstvättar och andra tvättsystem.

– Sedan den 31 mars 2016 råder ett EU-förbud för professionella användare att applicera kemiska ogräsmedel på asfalterade ytor. Syftet med denna åtgärd är att förbättra vattenkvaliteten och skydda människors hälsa. I dagsläget gäller förbudet endast asfalterade ytor, men planen är att utvidga detta även till obelagda ytor inom en snar framtid. Waterkracht har hittat det bästa alternativet till kemisk ogräsbekämpning, som innebär att man förstör ogräs med sin patenterade Boiling Hot water Technique, berättar Martin Svensson som är försäljningchef hos Bengt Bergs Maskinservice.

Vatten leder värme mycket bättre (cirka 25 gånger) än ånga eller varmluft. Genom att endast behandla ytan cirka 3 till 4 gånger per säsong kan man uppnå det mest effektiva resultatet och med mest valuta för pengarna.

– Användarvänlighet och minimering av kemiska rengöringsmedel är en del av Waterkracht-konceptet och detta ligger i linje med de miljömål som många av våra kunder arbetar efter, fortsätter Martin.

En extra spännande produkt från Waterkracht är den nya WeedMaster eM-Line, en eldriven ogräsbekämpare med dubbla 48 V Li-Ion batterier. Den har ett flöde på 8 liter per minut och en konstant temperatur på 99°C vid munstycket.


augusti 2022

PG XPRO-serien — nu med kombinationen gasol och bensin

Ny utveckling och fokuserade förbättringar gör det möjligt att utöka utbudet av GIANNI FERRARI PG XPRO-SERIEN. Produktionen är nu igång av den helt nya modellen PG 333W BiFuel med gasol/bensin (22 kw/24,5 kw — 33 hk).

Det här är en kombination som väldigt få kan erbjuda på marknaden och som möter behovet av att optimera arbetskostnaderna på grund av de höga dieselpriserna.

Den nya versionen är utrustad med en kraftfull bensinmotor från Kubota, och har två tankar på 35 l gasol (LPG) respektive 12 l (bensin) som garanterar täckning under hela dagen för en trädgårdsskötare.

Pengabesparingen är avsevärd tack vare användningen av gasol för alla funktioner, inklusive tömning av gräsuppsamlare. Samtidigt bibehålls produktiviteten alltid på en mycket hög nivå tack vare den kraftfulla bensinmotorn.

Beslutet att utöka kombinationen gasol/bensin kommer också från de olika normativa regleringar som i allt högre grad begränsar tillgången till alla dieselmotorer inom kommunala offentliga och privata arbetsområden. Samma modell kommer också att finnas tillgänglig med endast Kubota 33 hk bensinmotor.

Alla de tekniska och stilmässiga innovationerna i XPRO-serien som många nu har testat på fältet omger en vidareutveckling som blir en stor styrka tack vare maskinens redan kända kompakthet.

Den officiella presentationen kommer att vara på mässorna som är planerade från september: Galabau i Tyskland och EIMA i Italien. De första demonstrationerna kommer att genomföras under nästa DemoGreen i Novegro i mitten av september. Maskinen finns nu för beställning med leverans i höst.


augusti 2022

Effektivare gräsröjning med nya maskiner från Stihl

STIHL uppdaterar nu sortimentet med flera nya proffsröjsågar. De nya funktionerna gör maskinerna effektivare och arbetet mer bekvämt . Röjsågarna får ett nytt grässkydd som tillåter ett förbättrat flöde av trimmerlina, vilket ger ökad effektivitet i arbetet på mark och grönområden.

Dessutom har styret fått en ny vinkel vilket gör arbetet mer ergonomiskt. Nyheterna finns hos modellerna FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 461 C-EM och FS 491 C- EM. Röjsågarna riktar sig främst till de proffs som jobbar med större mark- och grönytor, och med uppdaterad klippdiameter blir sågarna ännu mer effektiva.

– Hemligheten är ett nytt grässkydd som släpper ut mer trimmerlina. På så vis ökas produktiviteten avsevärt och användaren kan jobba snabbare, säger Mats Gustafsson, produktchef på Stihl Norden.

För FS 411 C-EM ingår även en sågklinga som mäter hela 225 mm i diameter, något som kan köpas till även för övriga modeller. Dessutom får röjsågarna en ny optimerad vinkel på handtagen, vilket möjliggör en ännu mer ergonomisk position.

– Till synes små justeringar som vinkeln på ett handtag kan vara väldigt betydelsefulla, det förenklar för användaren på rätt sätt. Det här är proffsröjsågar som utvecklats för mer effektiv gräsröjning. Men ergonomin är en väldigt viktig aspekt, med ett bekvämare styre förbättras hela arbetsupplevelsen, säger Mats Gustafsson.

Easy2Start som standard, ett system som förenklar och kräver mindre kraft vid start av maskinen. Ytterligare nyhet är att samtliga modeller är uppdaterade till den senaste generationen av Stihl M-Tronic 3.0, vilket är en elektrisk motorstyrning som innebär ökad kontroll över tändningstid och bränsledosering samt elektronisk precision.

Med Rotor Flex och Auto Flex kan föraren svänga fram armen så man slipper sitta och vrida huvudet och samtidigt ha full kontroll framåt i körbanan.


augusti 2022

Gräsvårdsmaskiner förstärker sortimentet med Wessex

Sedan 1962 har namnet WESSEX varit synonymt med brittiskt byggda maskiner av enastående kvalitet för jordbruk- och gräsvård.
– Vi kände att Wessex har de produkterna som fattades i vårt utbud och vi är mycket glada över att ha fått denna möjlighet, säger Emma Sollin, försäljningsansvarig på GVM.

Wessex utbud av traktorhängda klippaggregat, används både på fotbollsanläggningar, golfbanor, kommuner och av lantbrukare.

– Wessex har även ett spännande utbud av tillbehör till traktorer, som traktorsläp. Även deras vintersortiment är intressant, med olika typer av salt/sandspridare, fortsätter Emma.

Wessex erbjuder bland annat traktorhängda klippdäck med en klippbredd från 1,5 m upp till 8 m. Klippdäcken är utrustade med rullar, men går även att få med pivothjul för enklare hantering. Det finns klippdäck för både bak-och frammontering.

– Det fina med Wessex är att klippdäcken passar till alla traktorer, stora som små, och självklart kan man anpassa dem efter behov. Detta betyder att anläggningar kan få en fantastisk gräsytan till en rimlig peng, avslutar Emma.

På Scorpion 330 och 430 Plus-modellerna ingår Rotor Flex med Auto Flex vilket möjliggör att redskapet alltid är i rätt position oberoende av armens position. Detta eftersom den undre rotorn på Rotor Flex kan vridas 180° och den övre rotorn 270°.

Med Rotor Flex och Auto Flex kan föraren svänga fram armen så man slipper sitta och vrida huvudet och samtidigt ha full kontroll framåt i körbanan.

Wessex traktorhängda klippdäck har en klippbredd från 1,5 m upp till 8 m.

augusti 2022

Gräsmarksluftare och armklippare från Ystamaskiner

YSTAMASKINER har flera nyheter på gång, bland annat gräsmarksluftaren Zocon G6/G8 Plus och Scorpion armklippare 330/430 Plus.

Gräsmarksluftare Zocon Plus, utrustad med sålåda, är speciellt utvecklad för vallbearbetning och hjälpsådd av vall och svartjord. För att minimera risken för att dra med upprivet restmaterial och för bättre genomsläpp har Plus-modellerna en öppen bakkant på harven.

Vid användning av en gräsmarksluftare river man aggressivt upp cirka 95 % av allt ogräs och dött material vilket bidrar till mer utrymme för det friska gräset att växa sig större och snabbare. Regelbunden användning av denna gräsmarksluftare höjer gräskvaliteten med cirka 5 % och stimuleringen av jordskotten kommer öka gräsavkastningen med 10-15 %.

Gräsmarksluftaren har en mycket stark konstruktion och är konstruerad med extra kraftiga leder i dubbelverkande cylindrar och robotsvetsad helgalvaniserad ram.

Armklippare 330/430 Plus är de minsta modellerna i Scorpion-serien. De monteras i 3-punktsfäste, drivs sedan via traktorns PTO och är i standardutförande utrustade med Hybrid Arm System, vilket gör att de kan köras både med och utan parallellarmfunktion.

På Scorpion 330 och 430 Plus-modellerna ingår Rotor Flex med Auto Flex vilket möjliggör att redskapet alltid är i rätt position oberoende av armens position. Detta eftersom den undre rotorn på Rotor Flex kan vridas 180° och den övre rotorn 270°.

Med Rotor Flex och Auto Flex kan föraren svänga fram armen så man slipper sitta och vrida huvudet och samtidigt ha full kontroll framåt i körbanan.


augusti 2022

Econova Recycling ger restprodukterna nytt liv

ECONOVA RECYCLING skapar cirkulära kretslopp genom att ta tillvara organiska restprodukter från industrier och kommunala aktörer. Cirka 600 000 ton restmaterial omhändertas och förädlas varje år. På så sätt skapas smarta resursflöden där högklassiga produkter återinförs på marknaden, exempelvis som insatsråvara i jordprodukter, bio- och trädbränsle eller som komponent i miljökonstruktioner.

Econova är ett familjeföretag i tredje generationen som arbetat med hållbarhet ända sedan starten 1959 – då med idén att återvinna de resurser som gick till spillo i skogsindustrin. Sedan dess har begreppet hållbarhet etablerats, och är idag en central del inom merparten av alla företag och organisationer.

Det är viktigt att inte bara kärnverksamheten, utan även resthanteringen, är cirkulär. Här har Econova Recycling hittat sin nisch.

– Intresset för hållbarhet har skjutit i höjden under de senaste tio åren. Econova Recycling har en position där vi kan hjälpa företag att göra sin egen verksamhet mer hållbar. Utöver omhändertagandet av restprodukter kan vi bidra med gröna bränslen samt konstruktion- och entreprenadtjänster kopplat till återvinning, säger Christoffer Andersson, VD på Econova Recycling.

NFramträdande kunder är ofta skogsindustri, energibolag och värmeverk.

– Vi kan skapa lösningar som är gynnsamma både för kundens verksamhet och för samhället i stort. Det bästa lösningarna är när vi kan skapa ett kretslopp direkt i kundens egna flöden. Efter vår förädling kan företagets restprodukter återföras och nyttjas i deras verksamheter igen. Men vi agerar även som en spindel i nätet där vi kan ta ett överflödigt restmaterial från en aktör och hitta behovet hos en annan. På så sätt bidrar vi och syr ihop olika flöden som ger en grönare vardag för alla, säger Christoffer.

Idag har Econovakoncernen cirka 135 anställda och omsätter över 500 miljoner kronor om året. Huvudkontoret ligger i Norrköping, men marknaden finns i hela Skandinavien.

Med ett tiotal återvinningsanläggningar från Älvkarleby i norr till Hässleholm i söder omhändertas ungefär 600 000 ton organiskt restmaterial varje år. Bolaget producerar och säljer cirka 12 miljoner jordsäckar och över 100 000 ton anläggningsjord per år.

– Econovas drivkraft har alltid varit att återvinna så mycket som möjligt. Vi har en unik möjlighet att skapa fler och helt nya cirkulära kretslopp tack vare vår breda kunskap om förädling av restmaterial. Idag finns det många outnyttjade möjligheter i industrier runt om i landet – alla som har någon form av organiska bi- och restprodukter kan dra nytta av våra tjänster. Ett bra exempel är vårt samarbete med kaffeproducenten Löfbergs Lila där vi omvandlar en biprodukt från deras kaffeproduktion till en ingrediens i en näringsrik trädgårdsjord. Miljötänket och de cirkulära lösningarna som Econova erbjuder ligger rätt i tiden, och bolagets ambition är att växa brett på nya marknader och återvinna ännu mer, avslutar Christoffer.


augusti 2022

Ny batteriteknik revolutionerar maskiner för proffs

Maskintillverkaren POSITEC, med proffs-varumärket KRESS, meddelar att de till nästa år lanserar produkter med helt ny batteriteknik. De nya batterierna kan laddas till 80 procent på fem minuter! Dessutom har effekten förbättrats avsevärt och livslängden är tio gånger längre än för konventionella litiumjonbatterier.

–Världslanseringen är planerad till september i år, då det nya modellprogrammet också visas i Sverige.

Batterier med låg effekt och som dessutom kräver lång laddningstid har fått stora delar av proffsmarknaden att välja bort eldrivna gräsklippare och handhållna maskiner. Men nu finns tekniken som kommer att ändra på det.

Den nya batteritekniken är utvecklad av kinesiska Positec Group. Sedan starten av Worx varumärkesresa 2004 har företaget arbetat för att minska koldioxidavtrycket med mottot ”Our Mission is Zero Emission”. Företaget lanserade robotgräsklipparen 2011 under varumärket Worx Landroid och blir nu det största globala varumärket.

Nu bekräftar företagets grundare och VD Don Gao att företaget är redo att presentera en för marknaden revolutionerande batteriteknik.

– Jag kan inte avslöja några detaljer kring tekniken just nu, mer än att den bygger på ny batteristruktur. I september gör vi en världsturné då vi ska träffa våra återförsäljare på alla våra prioriterade marknader, där ibland Sverige. Då ska vi presentera den nya tekniken, säger han.

Don Gao menar att en av branschens allra största utmaningar har varit det som nu Positec har en lösning på.

– Batterier med låga effekter och långa laddningstider har varit ett hinder för professionellt användande av eldrivna maskiner i grönytebranschen. Det har även gällt små maskiner. Inom det professionella segmentet räknas varje minut eftersom outnyttjad arbetstid kostar. Om det tar en timme att ladda ett litiumjonbatteri är det inte längre tal om snabbladdning. Ersättningsbatterier är heller inget universalmedel, eftersom de också kostar pengar och binder kapital, säger Don Gao.

Per Christiansson, chef för Positecs verksamhet i Skandinavien, bekräftar att höstens stora nyhet är efterlängtad av marknaden:
– Med vår nya batteriteknik kommer brukaren få ett effektivare verktyg som sparar både tid och pengar.

Positecs VD och grundare Don Gao bekräftar att företaget är redo att presentera en för marknaden revolutionerande batteriteknik. Den nya tekniken gör eldrivna gräsklippare och handhållna maskiner högintressanta även för professionella användare.

augusti 2022

Maskinparken öppnar ny serviceanläggning i Jönköping

MASKINPARKENS ambition är att växa och etablera sig med fullserviceanläggningar på fler orter i Sverige. Jönköping bedöms som en intressant och växande region, där det finns en etablerad marknad med gott om nya kunder samt befintliga avtalskunder.

– För att kunna komma närmare denna växande kundkrets med både försäljning och eftermarknad så stämmer detta väl in på den fastslagna expansionsplanen för bolaget, säger Michael Jansson, Maskinparkens VD.

Anläggningen i Jönköping är planerad att öppna upp portarna för första gången under augusti 2022.

Maskinparken bildades i början av 2020 för att kunna möta kundernas ökade krav på ett stort och brett sortiment för den professionella marknaden och är ursprungligen en sammanslagning av företagen KS Maskiner i Malmö-Svedala, KTT Motor i Karlstad, LMK Markvårdsmaskiner i Stockholm, Markvårdsmaskiner Väst i Göteborg, Markvårdsmaskiner Öst i Mjölby och Parkmaskiner Kinna.

Försäljningen sköts lokalt av cirka 15 säljare som besöker, utvärderar och utför demonstration av maskiner, allt för att kunderna ska få så optimal maskin som möjligt för just sitt behov.

Förutom ett mycket brett och komplett maskinutbud har Maskinparken stor tillgång till kunnig personal som utgörs av ett fyrtiotal servicetekniker och reservdelsmän med lång branscherfarenhet samt en stark lokal närvaro på samtliga orter som går tillbaka till andra- eller tredje generation av företagande.

Här är en del av den blivande personalstyrkan på Maskinparkens nya anläggning i Jönköping. Fr.v. Servicetekniker Torbjörn Henrysson, anläggningschef Kristian Eriksson och servicetekniker Peter Holgersson.

augusti 2022

Skogs- och trädvård med 82 V batteriteknik från Cramer

Här kommer en nyhet inför höst- och vintersäsongen utformad speciellt för professionella arborister: den nya motorsågen CRAMER 82TCS15. Med handtag på ovansidan och anpassad för trädvård är den säker och enkel att använda.

82TCS15 är extremt lätt – den väger endast 2,1 kg – men erbjuder ändå exceptionell prestanda och kraft tack vare den borstlösa motorn på 1,5 kW och 1 Nm vridmoment. Det är den lättaste produkten på marknaden med bäst kraft i relation till vikt.

Motorsågens effekt kan jämföras med 35 cc-bensinmotorer. Kedjehastighet är på 24 m/s och sågkedjan sitter på ett 10 tum långt svärd med 1/4" stigning för snabb och ren skärning av både tjocka och tunnare grenar.

Det är möjligt att upprätthålla den utmärkta arbetsvikten tack vare ett externt 82 V-batteri som är placerat i en ergonomisk ryggsäck och ansluts till motorsågen via en strömkabel. Detta batterifodral skyddar batteriet, är optimerat för klättring och minskar motorsågens vikt.

Motorsågen är mycket lätt att hantera, även under extremt krävande omständigheter. Den integrerade låsmekanismen, på- och av-knappen samt kedjebromsen garanterar enkel användning och uppstart samt hög säkerhet. Den inbyggda kroken på motorsågen är utrustad med en smidig click-in-click-out- karbinkhake och är det perfekta tillskottet till din klätterutrustning. Den gör arbetet på hög höjd extremt effektivt och erbjuder dig hög rörelsefrihet och bekvämlighet. Motorsågen med handtag på ovansidan har låg vibration, låg ljudnivå och noll utsläpp. Med Cramer kan även de mest krävande arboristjobben utföras snabbt, effektivt och säkert.


juni 2022

E-tron vann ny upphandling om eldrivna arbetsfordon

Bostads AB Poseidon, som är ett av Sveriges största bostadsbolag och ägs av Göteborgs Stad, har genomfört en upphandling via nya HBV-avtalet om nio eldrivna arbetsfordon. Upphandlingen vanns av E-TRON AB.

Förra året genomfördes en upphandling om åtta eldrivna arbetsfordon där E- tron valdes som leverantör. Nu har en ny upphandling om ytterligare nio fordon genomförts där E-tron återigen stod som slutlig vinnare. Fordonen kommer att användas inom fastighetsskötseln.

Poseidon har cirka 60 000 hyresgäster, förvaltar 27 300 lägenheter och arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan.

– Vi är stolta och glada att ta hem även denna upphandling. Det är ett bra betyg på att vi levererar hög kvalitet och till rätt pris, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-tron.

HBV är inköpsfunktion åt Sveriges allmännyttiga bostadsbolag och genomför samordnade upphandlingar för produkter och tjänster kopplade till byggnation, renovering och förvaltning av fastigheter.


juni 2022

Cub Cadet utökar sitt E-sortiment

E-sortimentet utökas med en batteridriven 60 V gräsklippare. Hjärtat i 60 V-batterisystemet är ett utbytbart litiumjonbatteri.

Man kan välja mellan två uppladdningsbara batterier i 2,5 eller 5,0 Ah-versioner med en laddtid på 75 eller 150 minuter, vilket bekvämt kan kombineras med alla enheter i serien beroende på önskad prestanda.

Beroende på vald hastighetsnivå och med ett 2,5 Ah-batteri är körtiden upp till 45/60 minuter (LH5 T60 grästrimmer), 80 minuter (LH5 H60 häcksax), 90 minuter (LH5 B60 lövblås) och upp till 140 skärningar om 10 x 10 cm tryckimpregnerad tall (LH5 C60 motorsåg).

Utöver en lång drifttid garanteras att prestandan inte faller även om batterinivån är låg.


juni 2022

Praktiskt test visar att eldrivna maskiner övertygar

I centrala Stuttgart övertygade sig byggföretaget Leonhard Weiss om WACKER NEUSONS utsläppsfria byggmaskiner och -utrustningar. Vad visade det praktiska testet?

Jo, att övertygande prestanda, enkel hantering och tyst drift gör zero emission-serien till det mest praktiska alternativet för det vardagliga arbetet på byggarbetsplatsen.

I samband med upprustningen av Stuttgarter Marktplatz testade Leonhard Weiss hela produktportföljen med zero emission från Wacker Neuson. Byggföretaget är en mångårig partner till Wacker Neuson och har följt utvecklingen med zero emission från början ur ett användarperspektiv. Nu används hela portföljen – från batteristamp till eldriven grävmaskin – på byggarbetsplatsen.

– Vi gillar att de elektriska maskinerna och byggutrustningarna har samma prestanda som konventionella maskiner, framhåller Simon Schall, chef på Zentrale Maschinentechnik hos Leonhard Weiss.

Kai Hieber, försäljningschef för region sydväst hos Wacker Neuson, tillägger:
– Återkopplingen från användaren på byggarbetsplatsen är enormt viktig.

På byggarbetsplatsen i Stuttgart används de sedan 2015 beprövade batteri- stamparna och batteridrivna vibratorplattorna, bland annat den nya APS-serien för markkomprimering.

Den banddrivna dumpern DT10e, hjuldumpern DW15e och hjullastaren WL20e möjliggör för kunderna effektiv materialhantering utan direkta avgaser och med ytterst lite buller.

Grävmaskinen Zero Tail EZ17e står för utgrävnings- och rivningsarbeten. Elektriska byggmaskiner och -utrustning kan bidra till att uppfylla de allt strängare gränsvärdena för avgaser och buller på byggarbetsplatserna, eftersom det inte uppstår några lokala avgasutsläpp. Därtill är de eldrivna byggmaskinerna upp till 20 dBA tystare än sina bensindrivna kollegor. Det är en extrem minskning eftersom redan 10 dB betyder en halvering av den upplevda ljudnivån.


juni 2022

Ljunghusens Golfklubb GEO-certifierad för 5:e gången

Första gången var 2009 och då som första klubb i världen att certifieras av Golf Environment Organisation (GEO). Förutsättningarna för att behålla certifieringen är att uppdatera det vart tredje år och 2021 blev alltså femte gången. Och än en gång först i världen med detta!

Ljunghusens Golfklubb på Falsterbonäset, bildades 1932 och blev första 27-hålsbanan i Skandinavien 1965. Banan är belägen i Ljung- skogens Naturreservat och miljöarbete är en naturlig del av verksamheten.

GEO är en internationell icke-vinstdrivande organisation som grundades för 16 år sedan. Syftet är att hjälpa golfklubbar och golfanläggningar att inspirera, stödja och belöna trovärdiga hållbarhetsåtgärder och för att stärka och främja golfens sociala och miljömässiga värde. Certifieringen visar att golfklubbens och golfanläggningens miljöarbete håller god internationell standard.

GEO-certifiering lanserades på Europatourens tävling BMW PGA Championship i Wentworth i maj 2009. Många anläggningar i främst Europa har certifierat sig. I Sverige har 20 klubbar certifierat sig och ytterligare cirka 80 klubbar är registrerade i GEO.

– Ljunghusens Golfklubb är en välskött golfbana i spektakulära ekologiska omgivningar av hedar och Östersjön. Klubben har lång erfarenhet av miljö- och naturförbättringar och står förmodligen inför en av de mest krävande hållbarhetsutmaningarna med klimatförändringar och förväntade höjda havsnivåer i framtiden. Jag ser fram emot att se den långsiktiga planeringen för åtgärder i en ny masterplan och dess hållbarhetsbidrag, bland annat med att modernisera bevattningen för hål 19 – 27 (2019 installerades ny bevattning på hål 1–18) och en ny lösning för drivingrange med förbättrad säkerhet. Jag är säker på att det blir en stor framgång, säger Kerstin Antonsson, GEO-ackrediterad oberoende verifierare.


juni 2022

Mer klippt på mindre tid med rotor-/multiklippare 1500

Rotor-/multiklippare 1500 är det nyaste tillskottet i ett brett utbud av redskap till EGHOLM CITY RANGER 2260 — en innovativ lösning med unika hydrauliska egenskaper och specialutvecklade knivar.

Välskötta gräsområden ser bra ut och är attraktivt för både boende som besökare. Tid och effektivitet är dock avgörande faktorer för kommunen, entreprenören eller parkägaren som ansvarar för skötsel av grönområdena. Med en arbetsbredd på 1 500 mm och en arbetshastighet på upp till 10 km/h klipper den nya rotor-/multiklipparen 1500 gräs rekordsnabbt. Det gäller även om gräset är långt, grovt eller vått.

Dessutom är redskapet till City Ranger 2260 tillverkat av kvalitetsmaterial, vilket gör det till en robust och hållbar lösning. Man kan välja att bygga om rotorklipparen till en multiklippare (extrautrustning) med ett nytt knivset och genom att montera en skärm på insidan av klippdäcket. Denna gör att redskapet kan finfördela och sprida gräset genom att blåsa ner det i botten av gräsmattan, där det göder jorden med naturliga näringsämnen. Man slipper också besväret med att ta bort gräset när arbetet är klart.

Med hjälp av City Ranger 2260:s hydraulsystem kan klipparen vippas upp för enkel rengöring och underhåll – det första redskap i sin klass som har denna unika funktion utan användning av verktyg. Och det tar bara några få minuter att byta rotor-/multiklipparen till ett annat redskap.

Maskinens hydrauliska system justerar klipphöjden enkelt och precist. Rotor-/multiklippare 1500 är utrustad med specialutvecklade knivar som är designade för att garantera ett bra resultat och minska både tids- och energiförbrukning. Klipparens robusthet blir ännu tydligare med den stadiga klippskärmen med förstärkta kanter.

City Ranger 2260 är med sin midjestyrning, som gör den mycket manövrerbar, byggd så att den kan nå de smalaste ställena och köra nära hinder. Föraren har dessutom fri sikt över klipparen när gräset klipps.


april 2022

Eldriven nyhet från det tyska märket BioMant

Årets stora nyhet från BIOMANT är den helt nyutvecklade maskinen BioMant Flex som är en elektrisk maskin utöver en inbyggd brännare i sig som drivs av HVO 100, diesel eller gasol.

Mantis ULV har sedan 1975 tillverkat maskiner inom ogräsbekämpning. Deras största patent är ULV, Ultra Low Volume som är en teknik med bland annat roterande munstycken som medför väldigt låg förbrukning av bekämpningsmedel.

En stor del av försäljningen till kommuner, kyrka och fastighetssidan är nu deras BioMant-sortiment som består av ogräsbekämpning med enbart 99,5 gradigt vatten, där BioMant Flex är den stora nyheten för året.

Tack vare den elektriska driften minskas utsläppen och ljudnivån. Liksom tidigare modeller så är BioMant Flex kompakt samt har alla komponenter integrerat under skalet. Även vattentanken på 500-liter är inbyggd i maskinen. Ett stort fokus under utvecklingen av maskinen har varit att få till ett högt minutliterflöde så att det är möjligt att hålla en högre arbetshastighet vid bekämpningen samt att maskinen ska klara en hel arbetsdag utan stödladdning.

CamRo AB är importör för BioMant i Sverige.


april 2022

Cramer driver utvecklingen framåt med 82 V ren batterikraft

CRAMER har genomgått en omfattande omorganisation. Med omedelbar verkan startar företaget sin verksamhet i Europa på nytt med extremt kraftfull 82 V-batteriteknik för utsläppsfri trädgårdsskötsel och trädgårdsanläggning anpassad för framtiden.

Varumärket Cramer har nu i fyra år tillhört Globe Group, marknadsledare i USA och världsledande tillverkare av batteridrivna verktyg och trädgårdsredskap. Företaget har redan hunnit göra sig ett namn som specialister på högpresterande och hållbar teknik.

Produkterna utvecklas av ett 45-mannateam på företagets forsknings- och utvecklingscenter i Jönköping. Där har man lyckats skapa banbrytande batteriteknik samt nya innovationer inom IoT och inom segmentet robotgräsklippare.

Kombinationen av batterier, mjukvaruchip och motorer befinner sig i perfekt harmoni med Cramers produkter. Det modulära konceptet möjliggör användning av ett 82 V-batteripaket i alla Cramers produkter, inklusive motorsågar, gräsklippare, häcksaxar, lövblåsar och kapmaskiner.

Oavsett spänning säkerställer Cramers batteriteknik att trädgårdsmästare, anläggare och privatpersoner kan arbeta säkert utan direkta utsläpp av koldioxid och utan högfrekventa ljud.

Den ergonomiska produktdesignen och lättviktiga strukturen gör produkterna enkla att hantera i alla situationer. Verktyg med högkvalitativ batteriteknik är dessutom mycket mer kostnadseffektiva när det gäller drift och underhåll i jämförelse med konventionella, bränsledrivna verktyg.


april 2022

Cirkulär bevattning med eldriven lösning från E-tron

För att minska användandet av färskvatten vid bevattning gav Tierps Energi & Miljö uppdraget till E-TRON AB att utveckla ett elfordon där vattnet istället kan pumpas upp från sjö eller vattendrag.

Resultatet blev PRO Litium AQUA, ett eldrivet arbetsfordon som har en vattentank inbyggd i chassit och en egenutvecklad lösning med en vattenpump monterad på en flytboj som pumpar upp vattnet till fordonets tank.

– Det är i stort sett bara Sverige som tillåter bevattning med färskvatten från nätet. Övriga Europa fyller vatten från sjö, damm, bäck och å. Det är bra att Tierp nu tar på sig ledartröjan för en mer cirkulär bevattning, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-tron AB.

PRO Litium AQUA är ett smidigt och robust eldrivet arbetsfordon utvecklat i Sverige. Fordonet har en vattentank på 600 eller 800 liter inbyggd i chassit och kan utrustas med lösningar för ogräsbekämpning, klottersanering eller bevattning. Fordonet är konstruerat för nordiska förhållanden med fokus på säkerhet, hållbarhet och arbetsmiljö.

Topphastigheten ligger på 30 km/h vilket gör att det endast krävs AM- behörighet eller traktorkort för att få framföra fordonet.


april 2022

Wiklund tar över ansvaret för eftermarknaden för Schaeff/Terex i Sverige

Från och med den 1 januari har WIKLUND TRADING AB tagit över all reservdels- och eftermarknadsförsäljning för Shaeff och Terex minigrävare, hjulgrävare och mindre lastmaskiner i hela Sverige.

2017 förvärvade Japanska Yanmar, del del av Terex koncernen som producerar minigrävare, hjulgrävare och hjullastare. Dessa produkter har tidigare gått under varumärkena Schaeff och Terex, men har nu integrerats i Yanmar familjen och marknadsförs nu under varumärket Yanmar.

Wiklund Trading har sedan 2006 varit importör för Yanmar i hela Sverige, och från årsskiftet är man nu den enda importören av både maskiner och reservdelar för dessa produkter.

Noterbart för övrigt är att alla maskiner från 2022 byter färg till ’’Yanmar premium Red’’.


april 2022

AI-lösning från Husqvarna utvald som ”top innovator”

HUGSI – Husqvarna Urban Green Space Index, en AI-driven satellitlösning med fokus på urbana grönområden, har valts ut av World Economic Forum som en av de 15 främsta innovatörerna i en ny utmaning inom UpLinks innovationsnätverk.

UpLink är den öppna innovationsplattformen för World Economic Forum, som lanserades i Davos 2020. Plattformen kretsar kring innovationsutmaningar och digitala samhällen, dedikerade till att främja FN:s mål för hållbar utveckling.

Gruppen har valts ut av en oberoende grupp internationella experter, och denna gång letade World Economic Forum efter nya digitala lösningar för att stödja städers utveckling i harmoni med naturen. HUGSI mäter och analyserar urbana grönområden i utvalda städer över hela världen. Med denna överblick och kvantifiering av urbana grönområden kan städerna följa sin utveckling.

– Urbaniseringen ökar och behovet av att utveckla och förvalta städers grönområden får nu större fokus över hela världen. Vi utvecklade den AI-drivna satellitlösningen för att öka medvetenheten om värdet av grönområden och för att stödja beslutsfattare och politiker att fatta beslut baserade på data för att skapa smarta, gröna och hållbara städer för framtiden, säger Glen Instone, President för Husqvarna Forest & Garden-divisionen.

Husqvarna Group fortsätter att forma fantastiska upplevelser och att leda branschomvandlingen mot elektrifiering, autonoma lösningar och uppkopplade enheter. Genom företagets passion för innovation strävar Husqvarna efter att göra skillnad för dem som arbetar med och formar grönområden och stadsmiljöer. Förra året lanserade Husqvarna Group HUGSI-rapporten 2021 med fokus på grönområden i 177 städer i 60 länder, som nu har vuxit till mer än 250 städer.

HUGSI står för Husqvarna Urban Green Space Index – ett innovationsinitiativ utvecklat av Husqvarna.


april 2022

Nomaco AB förvärvar 100 % av Stads & Park AB

Gullberg & Jansson AB, vilka hittills stått som ägare av Stads & Park produkter AB i sin helhet, är också ägare av NOMACO AB till 51 %. Bolagen arbetar mot samma marknad och kundsegment men med olika varumärken inom grönyteskötsel. Genom en inkråmsaffär tar nu alltså Nomaco AB över 100 % av Stads & Park AB.

I samband med affären anställer Nomaco AB Jonathan Brodersen som ny utesäljare/demonstratör. Christian Hjortmar, tidigare VD på Stads & Park, kommer att arbeta som försäljningschef i Nomaco.

Tillsammans med den övriga personalen på Nomaco kommer kunderna att få ännu bättre service i framtiden.

– Sammanslagningen av bolagen kommer att ge stora synergieffekter. Vi har mycket att lära varandra och tillsammans kommer vi att effektivisera verksamheten inom många områden. Tillsammans blir vi en större aktör inom grönytesektorn och det ger oss större möjligheter att växa, säger Ulf Håkansson, VD på Nomaco AB.

Nomaco AB kommer att marknadsföra sina gemensamma varumärken Melex elfordon, Pellenc handhållna batterimaskiner, AS Motor grönytemaskiner för utmanade terräng, Oeliatec produkter för miljövänlig ogräsbekämpning samt Alltrec helelektrisk redskapsbärare för proffs.

Ulf Håkansson och Christian Hjortmar på Nomaco AB.

juli 2022

Besök Branschdagen Park & Gata i Ljusdal den 18 augusti

Få en gratis e-biljett genom att klicka på länken HÄR

I och med branschdagen Mittia: Park & Gata den 18 augusti 2022, inleds arbetet mot att etablera en egen årligen återkommande mötesplats för grönyta, park och gata i norra Sverige.

– Vårt förarbete har visat att de som besöker en branschfokuserad mötesplats som denna, söker en kombination av erfarenhetsutbyte med likasinnade, möjlighet till kompetensutveckling och givetvis kunna se, klämma och känna på nya produkter. Därför är vi glada att kunna erbjuda just detta i samverkan med våra föredragspartners och utställare. Så hjälp nu till att sprida information om denna första branschdag till kollegor på såväl ditt eget jobb som på andra anläggningar eller fastigheter oavsett om du är beslutsfattare, upphandlare eller den som praktiskt utför jobbet. Och vem vet – nästa gång vi ses kanske det blir med vintertema under vinterförhållanden, säger Henrik Bruveris, projektledare på Mittia: Park & Gata.


maj 2022

Grönyteturnén Green Roadshow på vägarna igen till hösten

Nio platser, från Borlänge till Borgeby i Skåne, kommer under tre veckor i september få besök av Green Roadshow. Över 35 företag inom grönytebranschen visar upp sina produkter och förhoppningen är att det kommer minst lika många besökare som under hösten 2021, när förra turnén genomfördes.

– Förra året kom det mellan 4 500 och 5 000 besökare till de olika orterna som turnén stannade till vid. I år kommer den att genomföras mellan den 6 till 22 september.

I år stannar turnén till vid, i nämnd ordning, Borlänge, Uppsala, Örebro, Stockholm, Norrköping, Skövde, Göteborg, Växjö och Borgeby (mellan Landskrona och Malmö).

Ola Olsson på Grönytesektionen Sverige, föreningen som genomför Green Roadshow, är mycket positiv till höstens turné:

– Vi har ett mycket starkt koncept, där vi lyckats samla i stort sett alla i branschen. Så för våra besökare finns det något för alla att se, prova och jämföra. Det tror jag är styrkan med vårt koncept. Här är allt samlat på ett ställe. Även för oss som ställer ut är det en fantastisk möjlighet. Vi är visserligen konkurrenter men vi är också kollegor.

Läs mer på www.greenroadshow.se

Växjö i september 2021.

april 2022

Värmländsk kaffejord från Löfbergs kan få Sverige att växa

Kan rester från Löfbergs kafferosteri användas för att tillverka näringsrik trädgårdsjord? Det ska ett unikt pilotförsök hos Econova på Hammarö utanför Karlstad ge svar på. Faller testet väl ut kan kafferesterna ersätta fossil torv vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser.

– Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade dom på en gång, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.

Anders Bergquist, chef för hållbar utveckling och strategi på Econova, tillägger:

– Vad vi vet har det inte gjorts några storskaliga försök med kaffejord tidigare, så vi kände direkt att det här var en spännande möjlighet att utveckla en ny, unik och miljövänlig produkt. Pilotförsöket avslutas inom kort, och det ser väldigt lovande ut så här långt.

Löfbergs och Econova är två familjeföretag med hållbarhet högt på agendan. I det gemensamma testet används drygt 9 ton kafferester från Löfbergs, avfall som i vanliga fall går till förbränning och återvinns som energi.

– Nu blandas och komposteras kafferesterna i stället tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen. Resultatet är en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårdsjord över hela landet, säger Anders.

Annika tillägger:
– Att kafferesterna materialåtervinns och ersätter den fossila torven ger miljömässiga vinster, men det finns ekonomiska fördelar också. Idag betalar vi för att bli av med kafferesterna, kan dom användas som råmaterial till nya produkter i stället får det plötsligt ett värde, en viktig drivkraft i en cirkulär ekonomi.

Cirkulär omställning
Econovas målsättning är att inom 15 år kunna tillverka jord av 100 % cirkulära råvaror och komposterade kafferester är en av flera återvunna råvaror som testas eller används. För Löfbergs är samarbetet med Econova ett led i den cirkulära omställningen där målet är att generera noll avfall. Löfbergs har kommit en bra bit på väg, idag kasseras bara 0,5 procent av det producerade kaffet.

– Kaffejorden har potential att minska vårt svinn ytterligare. Samtidigt är det en lösning vi gärna ser att andra rosterier också använder eftersom hela kaffebranschen har behov av en cirkulär omställning, säger Annika.

För att driva på den cirkulära omställningen har Löfbergs startat Circular Coffee Community, ett initiativ där Löfbergs bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

Anders Bergquist på Econova och Annika Djurberg på Löfbergs.

februari 2022

Elmia Park flyttas till 2023

En av Sveriges största branschmässor för utemiljöer, Elmia Park, som skulle ha ägt rum den 4-6 oktober 2022, flyttats fram och arrangeras istället hösten 2023.

”Efter de uppsägningar Elmia har genomgått p.g.a. pandemin har vi ett gediget arbete framför oss att rekrytera personal. Detta tar mer tid än vad vi hade beräknat. Arbetet med att bygga upp organisationen igen pågår för fullt och under våren påbörjas utvecklingsarbetet för ett ännu bättre Elmia Park 2023 i samarbete med våra partnerorganisationer” meddelar Elmia på sin hemsida.

Elmia Park senaste gången det begav sig, 2019.

februari 2022

Nya Trejon Flexitrac 1238 – lika komplett som tidigare

Förra våren presenterade Trejon en ny modell av sina populära kompaktlastare, Trejon Flexitrac 1238. En modell med maskinvikt på 2 350 till 2 500 kg beroende på utrustning och en lyftkraft på 2 000 kg. Miljö och miljöteknik har fått stort fokus under utvecklingen, bland annat har motorerna miljöklass Euro 5.

Trejon Flexitrac introducerades på den svenska marknaden redan 2010 och har genom åren blivit en vanlig syn på gårdar och företag runt hela landet.

Maskinerna är uppdelade i 5 olika modellserier och den nya Trejon Flexitrac 1238 hör till den näst största 12-serien.

Kompaktlastarna från Trejon Flexitrac kännetecknas av att de är kompletta maskiner med hög utrustningsnivå. De kommer som standard med fyrhjulsdrift, motorvärmare, parallellförd lastare, hydrauliskt redskapslås, hydraulisk tredjefunktion, Trima/SMS redskapsfäste och belysning. Allt detta finns med i den nya modellen 1238 som finns tillgänglig med ROPS säkerhetsbåge eller hel hytt med värme.

– Att kunna erbjuda en komplett maskin till ett bra och komplett pris har varit viktigt för oss sedan första lanseringen. Denna nya modell är inget undantag utan det är samma höga nivå men i ett helt nytt chassi som ger maskinen nya dimensioner mot föregångaren, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon.

Trejon Flexitrac 1238 är helt ny från grunden med ett nytt längre chassi med 90 mm längre hjulbas, kraftig pendlande midja och plats för stora 17 tums hjul. Det nya chassit tillsammans med den nya lastaren med dubbla lyftkolvar ger ökad stabilitet och kraft vilket lett till att lyftkraften ökats till hela 2 000 kg.

Motorn är likt övriga modeller en Kubota, i detta fall en 4-cylindrig modell på 38 hk. Den är klassad enligt miljöklass Euro 5 och utrustad med partikelfilter. Kubota är sedan länge marknadsledande på mindre motorer med denna tekniska lösning och är ett välfungerande system med autoregenerering.

– Miljön är en viktig aspekt för oss alla, våra kompaktlastare är effektiva och har förhållandevis låga utsläpp. Att vi nu dessutom har lyft dem till Euro 5-klassningen känns väldigt bra för en långsiktig framtid, avslutar Johan.

MasTransmissionen finns i två versioner med antingen enkelhastighet upp till 18 km/h eller med två hastigheter upp till 22 km/h. Till modellerna erbjuds ett brett sortiment av tillbehör och redskap för att anpassa till var användares unika behov.


februari 2022

Italcar – nya lätta eldrivna arbetsfordon från Italien lanseras på svenska marknaden

Den väletablerade europeiska tillverkaren Italcar lanserar nu ett nytt brett program för eldrivna arbetsfordon i Sverige. Italcar har hög hållbarhet vad beträffar kvalitet och miljö. De har en snygg italiensk design och många bra tillbehör.

Italcar finns i Turin i Italien och har varit tillverkare av små elfordon sedan 1980-talet. Företaget exporterar till ett 30-tal länder i och utanför Europa. Företaget finns sedan fyra år tillbaka i Danmark och nu tar man steget in också på den svenska marknaden.

Italcar importeras av Sarner Trading, som drivit importverksamhet av fordon sedan 80-talet. Företaget har arbetat med mopeder, mopedbilar, fyrhjulingar och lätta lastbilar.  Eftermarknaden prioriteras högt plus att kunna ge bra service samt erbjuda teknisk support och anpassningar genom lokala samarbetspartners.

Det breda programmet med eldrivna arbetsfordon omfattar golfbilar och arbetsfordon för bland annat greenkeepers, park och kyrkogårdsförvaltare, djurparker och nöjesparker, hamnar, fritidsanläggningar, bostadsområden, inom industrin samt lokala transporter.

Fordonen kan till hög grad anpassas till kundens önskemål för att kunna lösa olika arbetsuppgifter. Bland de lätta eldrivna arbetsfordonen finns flera olika typer och utformning med elmotorer av olika styrka. Det finns även varianter med hög markfrigång som kan ta sig fram i terrängen.

februari 2022

Amerikanskt ägarbyte stoppar LAPAB Maskin AB:s import av arbetsfordonet Ventrac

Familjeföretaget LAPAB Maskin AB i Hallstahammar har i 23 år utvecklat, lanserat och distribuerat arbetsfordonet Ventrac i Sverige. Ett beslut mellan två fordonsaktörer i USA medför nu att LAPAB Maskin AB tvingas avsluta all hantering av varumärket.

LAPAB Maskin AB i Hallstahammar är sedan 40 år tillbaka verksamt inom distribution av maskiner och redskap för skog, trädgårdar och grönytor. År 1998 blev företaget generalagent i Sverige för arbetsfordonet och multiredskapet Ventrac. Lars Persson, grundare av LAPAB Maskin AB, står bakom ett flertal av Ventracs patent och funktioner. Idag drivs LAPAB Maskin AB av dottern Anna Pettersson.

– Vi är förvånade då vi har haft en superstark utveckling av varumärket under många år, säger Anna. Våra kunder förknippar oss med Ventrac och produkten har utgjort vår kärnverksamhet. Vi beklagar att cirka 2000 av våra kunder och användare kommer att påverkas av ägarbytet i USA men tyvärr har vi inte kunnat påverka detta.

Venture Product Inc sålde under 2021 varumärket Ventrac till Toro Company. Den 8 februari 2022 upphör allt samarbete mellan Venture Product Inc och LAPAB Maskin AB. Ny importör av Ventrac i Sverige blir Hako Ground Garden.

– Samtidigt är vi ändå stolta över vad vi åstadkommit under åren; att vi byggt upp Ventrac från noll till ett välkänt och välrenommerat varumärke i Sverige. Vårt fokus ligger nu på att utveckla och expandera andra produktsegment då vi ser nya behov och möjligheter, säger Anna.

Familjeföretaget LAPAB Maskin AB har mer än 40 års erfarenhet av distribution av högkvalitativa och funktionella fordon, arbetsredskap och tillbehör för skog, trädgård och grönytor. Vår ledstjärna är att erbjuda våra kunder och användare rätt maskin för rätt arbete samt att förmedla god kunskap och förståelse för branschens behov och utmaningar. LAPAB Maskin AB finns i Hallstahammar, Västmanland. Läs mer på www.lapab.com


februari 2022

YstaMaskiner presenterar GreenTecs nya redskapsarm Fox

Greentec redskapsarm Fox är speciellt utvecklad för att bära kant- och stolpklippare RI 80. Redskapsarmen är en idealisk lösning för yrkesfolk som behöver klippa under inhägnad eller runt stolpar och staket.

Fokus har lagts på att hålla ner totalvikten utan att göra avkall på kvaliteten. Totalvikt för Fox tillsammans med RI 80 är under 200 kg.

Räckvidden för redskapsarm Fox kan anpassas ut eller in efter terrängen som ska köras. Armen har fyra inställningar och kan förlängas från 122 cm upp till 188 cm från centrum på redskapsbäraren till centrum på kant- och stolpklipparen RI 80.

Fox kan monteras fram eller bak i traktorn 3-punktsfäste Kat. 1-2 eller i redskapsbärarens fäste med till exempel Trima, Euro, Avant, Weidemann, Schäffer, Wille m.fl.

Mängdfördelare som reglerar oljemängden har inbyggd övertrycksventil. Fri rotation på oljan vid stopp är standard vilket ger en lång livslängd. Det krävs endast ett oljeflöde på 25 alternativt 40 liter per minut.

Redskapsarm Fox är en enkel och robust konstruktion. Den kan monteras med RI 80 på höger alternativt vänster sida. Stödben är standard så föraren enkelt kan ställa av sin Fox efter användning.


december 2021

Nytt samarbete mellan Maskin Väst och Söderberg & Haak

Söderberg & Haak har två spännande nyheter! Den första är att man återupptar samarbetet med Maskin Väst som återförsäljare och den andra är att man i samband med detta avyttrar Mariestads Maskin & Energi AB till Maskin Väst.

Som en del i en effektivisering av åf-nätet har Söderberg & Haak kommit överens med Maskin Väst om ett förnyat samarbete. Det återupptagna samarbetet avser både entreprenad och lantbruk, för såväl försäljning och service och reservdelar. Samarbetet kommer att omfatta Värmland, Närke och som en del i förvärvet av Mariestad Maskin & Energi AB från Söderberg & Haak, utökar Maskin Väst sitt geografiska ansvar i Västra Götaland.

– Vi ser fram emot att återuppta samarbetet med Maskin Väst. Detta skapar en stark konstellation i ett viktigt område. Maskin Väst är väl etablerade och har gedigen kunskap kring försäljning och service av maskiner samt tillbehör, detta i kombination med våra starka varumärken inom lantbruk och entreprenad ger mycket goda förutsättningar i området. Vi ser också framför oss att Maskin Västs förvärv av Mariestad Maskin & Energi AB kommer att lyfta en sedan tidigare framgångsrik verksamhet ytterligare, säger Söderberg & Haaks VD Jonas Jaenecke.

Daniel Bryske, VD på Maskin Väst, tillägger:

– Vi ser mycket positivt på att vi tillsammans med våra nya delägare Springlake & Partners har gjort förvärvet av Mariestads Maskin & Energi. Det är en del i vår gemensamma tillväxtstrategi och vi ser fram emot att fortsätta resan med ytterligare förvärv i närtid. Att samarbetet med Söderberg & Haak återupptas betyder bland annat att vi kommer att ta upp försäljningen av Komatsu och Amazone i Värmland och Närke, vilket kommer stärka vårt utbud på de tyngre entreprenadmaskinerna samt komplettera vårt produktsortiment mot lantbruket.

Fr. v: Daniel Bryske och Thomas Olsson (Maskin Väst), Jonas Jaenecke (Söderberg & Haak) och Johan Meinhardt (Springlake & partners).

december 2021

Sveriges modernaste butik inom skog och trädgård invigd

Midaq har sedan ett antal år tillbaka varit ägare till Gårdsman i Jönköping. Gårdsman har butiksverksamhet och är samtidigt ett av de största e-handelsföretagen i Norden när det gäller produkter till skog och trädgård.

– Midaq vill modernisera den traditionella butiksförsäljningen genom att gå före och visa vägen med framtidens butik så att produkterna lyfts fram på ett än bättre sätt än tidigare. Dagens handel måste bli mer digital där upplevelse och sortiment lyfts fram. Både Husqvarna och Stihl är med och moderniserar butiken med det absolut senaste inom produkter och butiksmiljö, säger Jonas Netterström, VD på Midaq Outdoor Living.

Gårdsman är en av de största aktörerna på e-handel och säljer idag över stora delar av Norden och Europa.

– Tillsammans med våra skickliga medarbetare har vi fått möjligheten att förverkliga vår största satsning någonsin. Där kombinerar vi upplevelse och shopping, online och offline. Vi har produkter, tillbehör, service, expertråd och tjänster – allt under ett och samma tak, säger Rikard Samuelsson, VD på Gårdsman.

29-31 oktober var det en invigningshelg fylld av aktiviteter och erbjudanden. På lördagen och söndagen showade Svenska Landslaget från Stihl Timbersports med atleter som Ferry Svan, Pontus Skye och Calle Svadling. Husqvarnas H-Team med VM i motorsåg och arborister var med under helgen och även världsmästaren i motorsåg, Logging Linn Arvidsson från Oregon.


december 2021

Ny ryggburen lövblås från Pellenc: Airion Backpack

Airion Backpack är en nyutvecklad eldriven och ryggburen lövblås för professionellt bruk. Det här är ett kraftfullt arbetsredskap med ett optimerat luftflöde på 1 455 m³/h.

Tekniken, signerad Pellenc R & D-team, ger batterierna förlängd kapacitet och ökad livslängd. Återstående batterikapacitet med flera data visas på en display placerad på handtaget, som hela tiden finns i operatörens blickfång under arbetets gång. Återstående batterikraft visas både i procent och förväntad arbetstid innan laddning blir nödvändig.

Trots effektiviteten är ljudnivån så låg att blåsaren kan användas även i störningskänsliga områden nära bostäder, sjukhus med mera. Hastigheten, och därmed ljudnivån, kan regleras i fyra steg, plus boostfunktion som ger en vindhastighet på hela 75 m/s!

Konstruktörerna har inte sparat någon möda på att optimera ergonomin. Vibrationerna är knappt märkbara, mindre än 10 procent av ett jämförbart bensindrivet verktyg. Välavvägd tyngdpunkt minskar känslan av att bli dragen bakåt vid användning. Upphängningskonstruktionen tillåter stor rörelsefrihet. Komfortabla dynor i den justerbara bärselen minskar trycket på användarens axlar och minskar belastningen på handlederna.

Det här redskapet är väl skyddat för såväl damm som regn och kan därför användas i alla väder. Till och med våta löv som klistrat sig fast mot underlaget går enkelt att avlägsna, enligt de tester som gjorts i samarbete med användare under utvecklingen av det här redskapet.

Redskapets utformning ökar operatörens rörelsefrihet och komfort på flera vitala punkter samtidigt som belastningen på axlar, rygg och handleder minskats.

december 2021

Portabla hjulbroddar minskar risken för att köra fast

Efter att ha nått framgång på andra sidan Atlanten har nu Tracgrabber kommit till Skandinavien. De patenterade hjulbroddarna erbjuder en snabb och effektiv lösning för att ta sig loss när ens fordon fastnat i snö, sand eller lera.

När däcken börjar spinna och fordonet fastnat kan portabla hjulbroddar mycket väl vara lösningen. Oavsett om det handlar om en sandgrop på en strand, en igensnöad väg som inte blivit plogad eller en lerig passage.

TracGrabbers set med hjulbroddar är ursprungligen framtagen för terrängbilar och tuff terrängkörning men har därefter även anpassats för vanliga personbilar, fyrhjulingar, skåpbilar ända upp till tunga lastbilar. Förutom privatpersoner och företag används TracGrabber av polis, ambulans och andra myndigheter i USA.

Hjulbroddarna går snabbt att montera och gör det enkelt att få loss fordonet när behovet uppstår. Det gäller dessutom alla tider på året eftersom TracGrabber fungerar lika bra på snö och is som på sand och lera.

Genom att koncentrera bilens tyngd till en liten yta hjälper TracGrabbers tåliga gummiblock till att lyfta upp bilen från marken och trycka den framåt med en “paddelrörelse”. Broddarna fäster man lätt på de drivande hjulen, vilket innebär att man kan både köra framåt och backa med dem installerade.

TracGrabber fungerar lika bra på en personbil, minibuss, husbil eller en fyrhjuling. Se bara till att det är tillräckligt stora hål i fälgarna som man kan trä säkerhetsremmen igenom. Hjulet måste ha möjlighet att rotera fritt även om man väljer att svänga.

Eftersom broddarna är monterade på fordonets hjul får man hjälp hela vägen till säker mark. Efter det är det bara att ta loss dem. Broddarna passar även extra breda däck tack vare den extra långa säkerhetsremmen som används.


december 2021

Höstvisning av eldrivet och ogräsbekämpning i Göteborg

När Eblon/Wheels4U visade upp sitt nya produktutbud i november lockades besökare från såväl golf som park och kyrka, huvudsakligen inom Storgöteborg.

Bland nyheterna som presenterades under de tre visningsdagarna kan nämnas de eldrivna fordonen Ligier Pulse 4 samt Italcar, två miljöalternativ som vänder sig till allt från park till golfskötsel. I sortimentet återfinns också Segway fyrhjulingar samt välkända Kawasaki.

Ett ytterligare verksamhetsområde inom Eblon är ogräsbekämpning med Foamstream, en maskin som arbetar med hetvatten i kombination med en tillsats av skum.

Mannen som står bakom Wheels4u under namnet Eblon är Thomas Johansson, välkänd sedan tidigare från Svensk Jordelit AB, där han nu jobbar deltid.

Wheels4u ägs av Thomas samt Staffan och Jan Johansson och är ett företag som förr låg inom Jordelit, men som bröts ut i samband med att Green Landscaping förvärvade Jordelit.

Wheels4u jobbar lokalt i Storgöteborg med mopeder, mopedbilar och fyrhjulingar samt förfogar över en omfattande serviceavdelning för den här verksamheten.

Thomas Johanson på Eblon/Wheels4U.

oktober 2021

CamRo expanderar och satsar ytterligare på agenturerna

CamRo är generalagent i Sverige för Gianni Ferrari, Shibaura och BioMant. Genom återförsäljare och egna försäljningsområden förser företaget kunderna med maskiner, reservdelar, redskap och tillbehör. Företagets kundgrupper är i huvudsak kommuner, kyrkogårdsförvaltningar, fastighetsbolag och entreprenörer.

Året 2021 är händelsernas år i CamRo. Ny VD i bolaget samt en helt ny filial i Sundsvall där företaget har försäljning, service och support.

Vad säger företagets nya VD Fredrik Wiklander om den nya satsningen?

Fredrik är sedan i vintras ny ägare i CamRo där tidigare ägare Roberto Mozzi valt att kliva ett steg tillbaka för att ta hand om reservdelar och eftermarknad i företaget.

– Roberto har byggt upp ett fantastiskt fint bolag. Jag är väldigt tacksam över att han är kvar som min kollega så att vi kan fortsätta att utveckla i samma anda, fortsätter Fredrik.

Genom företagets tre agenturer så nås en stor del av grönytebranschen med gräsklippare som är rattstyrda och spakstyrda, redskapsbärare, kompakttraktorer och maskiner för ogräsbekämpning. CamRo är även återförsäljare för elbilar.

– Vi har valt att fokusera på få märken för att kunna lägga mer resurser på dessa i form av utbildningar, maskinlager, reservdelslager och support. Snabba beslut, kunnig personal och driftsäkra maskiner underlättar för långa kundrelationer, säger Fredrik.

–Företaget har även en del spännande maskinnyheter på gång som kommer att presenteras inom kort på CamRos hemsida.

– Nu ser vi framöver en händelserik höst och vinter med maskinvisningar och demokörningar tillsammans med alla våra återförsäljare och kunder, avslutar Fredrik.

Fredrik Wiklander på CamRo AB.

oktober 2021

X-serien uppdateras samt tre nya ZTrak-klippare

En välskött gräsmatta är alltid en fröjd för ögat, kanske nu mer än någonsin. X100-serien åkgräsklippare för 2021 från John Deere har fått nya funktioner, medan X300- och X500-serien uppdaterats, och tre nya ZTrak-klippare med noll vändradie tar plats i sortimentet.

Alla sex modellerna i X100-serien är utrustade med den nya, eleganta huven. Maskinerna är bekväma att köra, med en hydrostatisk växellåda och pedaler sida vid sida, så att föraren lätt kan ändra körriktning utan att lyfta foten

Uppsamlaren har fått en ny utformning för enklare tömning och rengöring. Den är standard på åkgräsklipparna X117R, X147R och X167R, och finns tillgänglig som tillval för X107-, X127- och X167-klipparna med sidoutkast.

Alla åkgräsklipparna i X300- och X500-serien för 2021 har försetts med kraftfullare motorer, vilket ger fördelen av att man kan arbeta snabbare på större ytor samtidigt som klipparna kan hantera brantare sluttningar. Det ger också effektivare snöröjning på vintrarna. X354-, X370- och X380-klipparna är utrustade med ett säte i en ny stil och med ett högt ryggstöd som ger mer komfort och bättre stöd.

Tre nya Z500 åkgräsklippare med noll vändradie tar plats i sortimentet för 2021. Z515E, Z530M och toppmodellen Z545R levererar alla enastående rörlighet för snabb klippning, särskilt runt hinder och på ojämn mark.

Alla tre maskinerna är utrustade med ett djupt klippdäck med en klippbredd på 122 cm, och ett brett utkast för utmärkt spridning av gräsklipp, även i höga körhastigheter. Samtliga modeller är standardutrustade med en robust ram och överstörtningsskydd (ROPS). Z545R ger en extra fördel i form av en motor med elektrisk bränsleinsprutning och ett elektroniskt handgasreglage, samt integrerad LED belysning (standard på R-modellerna och tillval på E- och M-modellerna).

Tre nya Z500 åkgräsklippare med noll vändradie har tagit plats i sortimentet: Z515E, Z530M och toppmodellen Z545R.

oktober 2021

PRO Litium Carrier – nytt smidigt eldrivet arbetsfordon

E-tron AB presenterar nu 100 % elektriska PRO Litium Carrier. Ett litet, smidigt arbetsfordon för park- och kyrkogårdsskötsel samt som transportfordon inom industrier, hotell och resorts.

Modellen har tagits fram i samarbete med kunder som efterfrågat stabilare och kraftfullare alternativ till de modifierade golfbilar som erbjuds på marknaden idag.

PRO Litium Carrier är nätt till sin storlek och tar sig enkelt fram där andra fordon blir för stora. Den är endast 120 cm bred och 250 cm lång och har liten svängradie. Fordonet har ett kraftigt byggt chassi helt i aluminium och rostfritt stål och drivs med en stark elmotor samt underhållsfria litiumbatterier av typen LiFeOP4 (litiumjärn), som anses var den mest säkra och miljövänliga batteritypen. Fordonet kan utrustas med flak eller skåp efter kundernas önskemål.

– Den här modellen är absolut inte unik. Men de som finns på marknaden i dagsläget är ofta klent byggda. Så på direkta önskemål från kunder tog vi fram en modell som är ordentligt byggd från grunden. Ett litet smidigt arbetsfordon som klarar tuffare uppgifter och i stort sett är helt underhållsfritt, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-Tron.

Inuti hytten hittar vi bekväma stolar för två personer med trepunktsbälte. Fordonet har inga dörrar för att underlätta en smidigare i- och urstigning.

Den är utrustad med 14" däck och skivbroms på samtliga hjul. Strålkastarna är av typen LED. Fordonet är utrustat med ombordladdare och Typ 2-uttag vilket innebär att den kan laddas i vanligt eluttag eller laddbox.

– Vi har fått en kanonbra respons på fordonet. Intresset är större än förväntat och vi har redan beställningar som fabriken arbetar med att färdigställa. En första leverans på sex stycken går till Svenska kyrkan i Göteborg som har flaggat för ett behov av totalt 20 stycken fram till 2025, säger Henrik.


oktober 2021

Fossilfri batteridriven lövsug från K-vagnen Vagnsteknik

En nyhet från K-vagnen är den fossildrivna lövsugen K-sugen KS-EL48V. Den passar till alla trevägstippande alternativt vagnar med högtippsfunktion i modellerna 1000T3-4000HT3.

K-sugen KS-EL48V passar perfekt för användning i bland annat parker och kyrkogårdar men även vid skolområden och hotell. Lövsugen har en kompakt och kraftig elektrisk enhet som enkelt och effektivt suger upp löv, burkar, kvistar och skräp. Drifttiden är lång, cirka fyra timmar vid intensiv användning och vid maximal hastighet. Den kan även laddas vid pauser.

Slangupphängningen på vagnen är mycket praktisk och slangsetet är mycket lätt och flexibelt. Måtten på slangsetet är 50 m längd med en diameter på 200 mm. Ett följsamt och lätt sugmunstycke i aluminium med stödhjul ingår.

För enkel styrning används en fjärrkontroll med tre hastigheter.


oktober 2021

Världsnyhet: Spillvatten tillvaratas för ogräsbekämpning

Hetvattenföretaget Heatweed tar ytterligare ett steg på väg mot miljövänligare bekämpning av ogräs. Via ett nytt patent lanserar företaget ett containersystem som möjliggör transport av spillvatten från fjärrvärmeverk till användare av Heatweeds Sensormaskiner ute på fältet.

– Genom att tillvarata uppvärmt spillvatten ökar vi kapaciteten med 50 procent, samtidigt som utsläppen av koldioxid minskar med 80 procent, berättar Johan Rud, utvecklingschef på Heatweed.

Fjärrvärmeverk finns idag i nästan alla kommuner. Överkapaciteten av uppvärmt spillvattnet släpps normalt ut direkt i naturen. Genom att leverera till Heatweed kan energin i spillvattnet istället utnyttjas för ogräsbekämpning.

– Här uppstår en win/winsituation, förklarar Johan vidare. Fjärrvärmeverken får betalt för levererad mängd hetvatten och brukaren minskar sina uppvärmningskostnader markant. Även miljön blir vinnare genom minskade utsläpp av koldioxid.

De tankar som används för transport av hetvattnet är specialbyggda med högt isoleringsvärde och utformade så att de inte ska kunna orsaka brännskador vid exempelvis en kollision. Nyheten kommer att finnas på den internationella marknaden redan till nästa säsong.

Johan Rud, som startat och utvecklat Heatweed, har flera elektrifierade nyheter att presentera inför vårsäsongen. Men också ett patenterat system som utnyttjar energin i spillvatten från fjärrvärmeverk.

augusti 2021

Två nya minigrävmaskiner från Wacker Neuson

De nya banddrivna grävmaskinerna i 4- respektive 5-tonsklassen, ET42 och EZ50 — där Z står för Zero Tail, dvs. utan bakre överhäng — möjliggör ett ännu effektivare och bekvämare arbete.

Med dessa minigrävmaskiner utökar Wacker Neuson sin portfölj som spänner över grävmaskiner från 800 kg upp till 15 ton, med två kraftfulla maskiner avsedda för olika ändamål.

– Vid planeringen av de nya minigrävmaskinerna var det viktigt att utveckla kompakta maskiner, som är lätta att handha, övertygar med sina prestanda och motsvarar den nyaste tekniken, förklarar Stefan Bogner, VD för Wacker Neuson Linz GmbH, utvecklings- och kompetenscentrum för grävmaskiner inom Wacker Neuson Group.

Höga prestanda, kompakta mått och komfortabelt arbete, det är förväntningar som ställs på en grävmaskin i denna klass. Med den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 och den banddrivna grävmaskinen utan bakre överhäng EZ50, erbjuder Wacker Neuson den idealiska kombinationen som motsvarar dessa krav.

Båda grävmaskinerna övertygar genom sina stora lyft- och grävkrafter för snabba arbetscykler, liksom trepunktskinematiken med högre brytkraft och dumpningshöjd samt längre insticksdjup.

Effektivt och säkert
För en exakt styrning och hög prestandaeffektivitet sörjer det innovativa hydraulsystemet “lastavkännande flödesdelning“:

Maskinen anpassar sig automatiskt efter belastningen och joysticksrörelserna förblir konstanta för användaren. Det i sin tur gör att arbetet med grävmaskinerna blir särskilt komfortabelt.

Genom de fyra extra styrkretsarna kan olika påbyggnadsredskap användas, exempelvis en Powertilt med grip. Dessutom medför den nya tryckavlastningsomkopplaren att hydrauliska påbyggnadsredskap växlas enklare och snabbare, varigenom arbetsflödet på byggplatsen blir ännu smidigare och bekvämare. Genom tillvalet automatisk stoppfunktion stängs motorn av efter längre inaktivitet, vilket gör arbetet med grävmaskinerna ännu effektivare.

Även vad gäller säkerhet utmärker sig de båda grävmaskinerna. Den nya Active Working Signal (AWS) garanterar en större säkerhet för personer i grävmaskinernas närmiljö.

Så fort grävmaskinen är arbetsberedd lyser en röd LED-remsa som är inbyggd i motorhuven. Därigenom vet alla personer på byggplatsen att grävmaskinen är i drift, en enkel men ändå effektiv funktion för högre byggplatssäkerhet. Dessutom kan en backkamera med en 7-tumsdisplay erhållas, för större säkerhet under arbetsdagen.

Såväl den konventionella banddrivna grävmaskinen ET42 som grävmaskinen Zero Tail EZ50 är tack vare sina kompakta mått också idealiska för trånga byggplatser. Zero Tail EZ50 tillåter ett särskilt säkert arbete vid murar, vid vägkanter och andra begränsningar.

Rymlig förarhytt
Förarhytterna är rymliga och konstruerade så att användaren har optimal sikt åt alla sidor, i synnerhet över det högra bandet och påbyggnadsredskapet.

– Föraren skall vara bekväm i förarhytten och känna sig snabbt och enkelt till rätta. Därför har vi lagt stor vikt på en intuitiv manövrering såväl som bästa möjliga översiktlighet, avslutar Stefan.


augusti 2021

Produktlansering av grävarna Kubota K008-5 och U10-5

Kubota presenterar nu två nya grävmaskiner, K008-5 (975kg) och U10-5 (1125kg), som blir de två minsta i produktlinjen. Maskinerna har fått ny design av motvikt och chassi och flera spännande nyheter.

K008-5 och U10-5 är byggda för små utrymmen. Med den fällbara bågen (ROPS) och breddbar undervagn är det enkelt att ta sig igenom dörröppningar och andra trånga passager och även få perfekt stabilitet vid behov.

LED-belysning på bommen är standard på båda modellerna och nya funktioner såsom bältesalarm och det orangefärgade bältet uppmanar tydligt föraren att använda dessa för högre säkerhet. U10-5 är utrustad med nya sidospakar som fälls bakåt vilket förbättrar både sikten och ergonomin.

Med Kubotas driftsäkra 3 cylindriga dieselmotor D722-E4-BH-4 på 10,3 hk uppfyller nu båda maskinerna steg-5 kraven.

Maskinerna levereras komplett med spårsändare och tre års garanti som standard inom Sverige. Båda modellerna börjar levereras under hösten 2021.


augusti 2021

Sydsvensk Bevattning AB och KSAB i samgående

Från den 1 mars har Sydsvensk Bevattning och KSAB gjort ett samgående gällande företagens verksamheter. Samgåendet är ett steg för att förbättra båda företagens service- och installationsnivå, logistik och närvaro på marknaden.

– Vi ser båda en stor efterfrågan av våra tjänster och produkter. Kravbilden ökar och då är kompetent personal en nyckel för att tillgodose detta. Vår ambition är att utöka vår personalstyrka med fler personer som kan tillgodose våra kunders krav, säger Annette Pettersson på KSAB.

Under 2021 kommer respektive företags bevattningsavdelningar att fortsätta bedriva sina verksamheter under samma namn som tidigare.

– Vi kommer dock redan nu att flytta personal mellan företagen för att tillgodose en snabbare support och service, avslutar Annette.


juni 2021

Mot ljusare tider och gemensam maskinvisningsturné

Den efterlängtade våren breder äntligen ut sig över vårt avlånga land efter en lång, utdragen vinter med en pandemi som satte allt på ”pause”. Nu skymtar ljuset i tunneln och många företag anser nu tiden vara mogen för att trycka på ”on-knappen”!

– Vi är ett trettiotal företag i grönytebranschen som gick ihop och bildade föreningen GSS (Grönyte Sektionen Sverige) för några år sedan och planerar nu att göra en gemensam maskinvisningsturné genom Sverige under september månad, berättar Ola Olsson på P. Olssons i Linderöd AB, en av arrangörerna bakom turnén.

Medlemmarna i GSS består av generalagenter och tillverkare av utrustning för grönytebranschen.

– Vi vet att intresset är stort att få träffas, provköra, se maskinnyheter samt prata med kollegor i branschen, fortsätter Ola. Orterna som vår turné kommer att besöka är: Sundsvall, Falun, Vallentuna, Örebro, Norrköping, Växjö, Kristianstad, Malmö och med avslut i Göteborg.

Under turnén kommer företagen bland annat att visa gräsklippare, redskapsbärare, mindre traktorer, elfordon, minigrävare, redskap med mera från välkända varumärken i det småskaliga segmentet upp till cirka fem ton. Platserna för visningarna är noga utvalda, med gott om utrymme för parkering, montrar och provkörning.

– Vi bjuder också alla våra besökare på enklare förtäring och självklart en kopp kaffe, tillägger Ola. Alla som är intresserade av branschens nyheter och vill komma ut för att prata maskinell utrustning är välkomna!

Läs mer på www.g-s-s.se


juni 2021

Ogräsmaskiner – nu med batteridrift

Oeliatec tillverkar batteridrivna maskiner för ogräsbearbetning. I juni 2021 lanserar Stads & Parkprodukter varumärket i Sverige.

Oeliatec har sedan starten 2010 tillverkat maskiner för ogräsbearbetning. Maskinerna är batteridrivna och brännaren går på förnybar diesel, HVO 100. Produkterna förbrukar en mindre mängd vatten, fyra liter i minuten, vilket gör att användaren inte behöver transportera lika stora vattentankar och påfyllningen går snabbare.

Användarvänligheten är hög, maskinerna har en enkel utformning och är smidiga att hantera. Ljudnivån är låg vilket är en stor fördel i stadsmiljöer. Det finns även en unik lösning med en eldriven vagn som ökar smidigheten i områden där större maskiner inte når.

Oeliatecs styrka ligger i deras breda sortiment, från de minsta maskinerna som placeras på en mindre vagn till de stora sensormaskinerna som monteras på redskapsbärare. Stads & Parkprodukter har nu fyra varumärken i sitt sortiment: Oeliatec, Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


juni 2021

Ströman Maskin AB tar över Brodd sopmaskiner i Sverige

Ströman Maskin har sedan 1960-talet vuxit till en av Sveriges stora leverantörer av maskiner för vägunderhåll. Nu förstärks produktprogrammet ytterligare när företaget tar över försäljningen av Brodd sopmaskiner i Sverige.

Brodd sopmaskiner har sedan länge funnits på den svenska marknaden. Smarta lösningar, bra kvalitet och hög sopkapacitet har gett dem ett gott rykte, något som Ströman nu tar över och kommer fortsätta förvalta.

Ströman ser god potential att växa vidare och öka försäljningen av Brodd maskiner i Sverige.

– Med vår duktiga service- och reservdelsorganisation har vi säkrat bakåt med en bra backup för våra kunder, vi ser bara möjligheter framåt, säger Jan Rhodén, VD på Ströman Maskin.

Strömans kunder finns inom stat, kommun och på entreprenadsidan där företaget med stor framgång sålt sugande sopmaskiner. Nu får de även tillgång till den mekanisk upptagande sopmaskinen.

– Nu kan vi erbjuda ett komplett program av sopmaskiner, släpor, stora och små. Kompakta, sugande, eldrivna, sugande maskiner i mellanklassen, stora chassiburna med motor eller eldrivna, specialanpassade större sugande upp till 14 kubik, fortsätter Jan.

Brodd finns i flera olika modeller: Twist och Twiggy är små, smidiga och flexibla med en kapacitet på 1 300-1 500 kg netto. Gothia är den största modellen och drivs bakom en traktor. Kapaciteten är på 3 180 kg netto. Slutligen Europa och Scandinavia som drivs bakom en lastbil. De har egen motor och hög kapacitet.


juni 2021

Nya gräsklipparrobotar från Robomow – RT och RK

Sveriges generalagent för Robomow — Tidab, presenterar två helt nya modeller från Robomow. Det handlar om produktserien Robomow RT (med modellerna RT300 och RT700) och Robomow RK (med modellerna RK1000 och RK2000).

RT-serien går under mottot: ”Enkel att använda”. Både under den första installationen och kommande underhåll kännetecknas RT-seriens modeller av synnerligen enkel hantering. Tack vare den patenterade gräsrengöraren rengör gräsklipparen sig själv.

Robomow RK-serien riktar sig till professionella användare. Modellerna är utrustade med funktionerna från RT-serien och levereras även med många användbara tillbehör för att spara tid. Till exempel är extra “kantklippning” inte längre aktuellt. Detta beror på att det innovativa kantläget ser till att RK-modellerna automatiskt klipper utanför hjulbasen och lämnar en helt felfri yta efter sig.

RK-modellernas distinkta prestanda och tillförlitlighet framhävs av en klippbredd på 21 cm, upp till 10 cm klipphöjd och 120 min maximal körtid, vilket gör dem lämpade för gräsmattor på upp till 2 000 kvadratmeter. RK-modellerna imponerar även när det gäller hanteringen av backar, med ett konstant jämnt klippmönster i en lutningsvinkel på upp till 45 %. Med sina borstlösa motorer är RK-modellerna också väldigt tysta (mindre än 60 dB), vilket gör det möjligt att klippa oavsett tid på dygnet.

– De nya Robomowmodellerna är otroligt tysta och säkra. Hela kåpan/karossen på roboten är mycket känslig och regerar på minsta tryck både framifrån, uppifrån och från sidorna. Stöter den på något så vrider den sig och ändrar riktning, säger Thomas Kjellin, vd för Tidab.


juni 2021

Gullberg & Jansson förvärvar 51 procent i Nomaco

Gullberg & Jansson AB, som är listat på Spotlight Next, har tecknat ett slutgiltigt aktieöverlåtelseavtal om att förvärva 51 % av Nomaco AB, Nomaco Danmark AS och Nomaco Norge AS som är verksamma i grönytebranschen.

Nomaco är Nordens ledande leverantör av elbilar för närtransporter av personer och lättare gods. Nomaco Sverige har varit verksamma sedan 1991 och Nomaco Danmark och Norge etablerades 2020.

Under denna tid har man levererat flera tusen kundanpassade fordon till beställare över hela Norden, främst till bostadsbolag, industrier, kyrkogårdar, transportföretag, kommunala förvaltningar och entreprenörer.

Nomaco är generalagent för utvalda varumärken där elbilstillverkaren Melex står för den största delen. Man jobbar tätt ihop med Nordens mest erfarna återförsäljare och serviceverkstäder för grönytemaskiner.Finansieringen sker genom egen kassa samt nyemitterade aktier i Gullberg & Jansson AB.

– Jag ser fram emot att fortsätta driva Nomaco med stöd av vår nya och aktiva ägare, Gullberg & Jansson. Bolaget är inne i en expansiv fas och vi kommer att kunna dra nytta av deras samlade styrkor, erfarenhet och processer, säger Nomacos ägare Benny Svenningsen

Gullberg & Janssons ägande i Nomaco AB, Nomaco Danmark AS och Nomaco Norge AS kommer att samlas i Nomaco Nordic AB som är ett nystartat dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Benny Svenningsen kommer att vara VD i Nomaco Nordic AB.

– Nomaco Nordic ansluter sig till Stads & Parkprodukter som självständigt dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Båda bolagen kommer att kunna dra nytta av skalbarhet och den erfarenhet man har byggt i moderbolaget, säger Gullberg & Janssons VD, Peter Bäck.

Stads & Parkprodukter importerar professionella batteriprodukter från Pellenc, produkter inom ogräshantering från Oeliatec och produkter inom släntklippning och höggräshantering från AS Motor.

– Vi vill fortsätta utveckla Nomaco och Stads & Parkprodukter som nu blir två självständiga dotterbolag till Gullberg & Jansson AB. Det betyder att vi kommer att kunna dra nytta av skalbarhet samt kunna stödja varandra att förstärka våra positioner på den svenska marknaden, säger Nomaco AB:s VD Ulf Håkansson och Stads & Parkprodukter AB:s VD, Christian Hjortmar.

Fr.v: Gaetan Boyer, styrelseordförande för Gullberg & Jansson, Benny Svenningsen, VD för Nomaco Nordic AB och Peter Bäck, VD för Gullberg & Jansson.

juni 2021

E-tron levererar fem eldrivna arbetsfordon till Växjö

Som ett led i att bli helt fossilfria till 2030 har Växjö kommun nu fått leverans av fem stycken eldrivna arbetsfordon för användning inom skötsel av utemiljön. Samtliga fordon är av modellen PRO Litium 3800 från E-tron AB.

Växjö kommun har ambitionen att vara den ledande miljökommunen och var med och bildade föreningen Klimatkommunerna som idag har 40 medlemmar.

Som ytterligare ett steg att nå sitt klimatmål har kommunen investerat i fem eldrivna arbetsfordon PRO Litium 3800 för användning inom park- och gatuförvaltningen.

– Vi valde E-tron AB som leverantör då de kunde leverera produkter med hög kvalité och modern teknik. Något som var viktigt för oss var en leverantör som kunde lyssna till verksamhetens behov och anpassa produkterna utefter det specifika ändamålet. Det känns mycket roligt att fordonen nu är levererade. Fordonen kommer att vara med och sköta Växjös offentliga rum med bland annat bevattning och transporter på ett klimateffektivt sätt, säger Sebastian Morin som är planeringsingenjör på Tekniska Förvaltningen i Växjö kommun.

PRO Litium är ett fordonsmärke utvecklat i Sverige av marknadsledande E-tron AB. Fordonen är konstruerade från grunden för att användas som arbetsfordon och finns i olika chassistorlekar. Gemensamt för alla modeller är bland annat att de har ett kraftigt chassi i rostfritt stål och aluminium, kraftiga bakaxlar för att klara tung last- och dragvikt och koboltfria litiumbatterier (LiFePO4).

Stort fokus har lagts på en bra arbetsmiljö för föraren med bland annat servostyrning, eluppvärmda komfortstolar, ställbar ratt, hyttvärme, eluppvärmd fram- och bakruta, trepunktsbälte och komfortfjädring.

Två av fordonen har E-TRONs egna specialkonstruerade vattentankar med inbyggd pump och slangvinda som ska användas för bevattning.


juni 2021

Nyhet från Toro: ZMaster 4000-serien

Nu kommer en ny serie av spakstyrda åkgräsklippare för professionella yrkesanvändare från Toro.

Klipparna har en robust ram och ett slitstarkt Turboforceklippdäck med så kallad BullNose-stötfångare. Motorerna är miljöklassade som Steg V.

Bland finesserna kan nämnas en praktisk, elektronisk klippdäckslyft i handtaget/spakreglaget (på utvalda modeller), Voodoo-däck med extra bra grepp samt LED-belysing.

Klippbredder finns mellan 132 eller 152 cm. Uppsamlare, recycleklippdäck, verktygsfästen och randningskit finns som tillval.


juni 2021

Starke Arvid ändrar om i sin stora varumärkesportfölj

Starke Arvid är ett begrepp inom byggsektorn och tar nu steget vidare mot entreprenad och vägunderhåll. Samtidigt samlas hela sortimentet under namnen Starke Arvid Bygg, Starke Arvid Entreprenad och Starke Arvid Vägunderhåll (tidigare Starke Arvid & Fjärås of Sweden).

– I samband med detta kommer vi samla alla våra produkter under ett varumärke – Starke Arvid. Vi gör det tydligare för kunden och förenklar vår kommunikation mot marknaden. De tre branscherna har många beröringspunkter och till viss del överlappar de varandra vilket vi nu bättre fångar upp. säger Mattias Hellner, Starke Arvids VD.

Kvalitet är och har alltid varit en grundpelare i Starke Arvids företagsbygge.

– Våra produkter används i mycket tuffa miljöer – utomhus, på byggarbetsplatser eller i en salt vägmiljö för halkbekämpning – det måste bara fungera oavsett förhållande. Våra kunder är långsiktiga användare som ser nyttan i att produkterna håller och håller länge, fortsätter Mattias.

Under varumärket Starke Arvid Bygg finns produkter och system som underlättar arbete inom bygg för gips, betong och glas.

Starke Arvid Entreprenad marknadsför och säljer redskap till kompaktmaskiner såsom traktorer, lastmaskiner och redskapsbärare inom lyft och materialhantering.

Starke Arvid Vägunderhåll tillverkar innovativa kvalitetsmaskiner för vägunderhåll året runt. Det innebär allt som behövs för att ploga, sanda och sopa effektivt, säkert och driftsekonomiskt. Redskapen är lättanvända, robusta och har lång livslängd. De flesta funktionerna styrs direkt från förarplatsen.


juni 2021

Nyheter från Giant: G2300 HD och G2300 X-TRA HD

Det går framåt för Giant minilastare i Sverige. Med tre nya försäljningsställen och mer på väg fungerar det rikstäckande försäljnings- och servicenätverket mycket väl, informerar importören Brdr. Holst Sørensen.

Den nya modellen heter G2300 HD och finns som standard- och X-TRA-modell. Standardmodellen lyfter högre av de två modellerna medan X-TRA-modellen lyfter tyngre tack vare modellens låga torn.

G2300 HD ligger mellan G2200 HD+ och G2500 HD. Den nya kompaktlastaren är utrustad med en 4-cylindrig motor som också återfinns på G2500 HD. Den kraftfulla växellådan är densamma som på G2200 HD+. Chassit är byggt med samma front som G2200 med ett något längre bakparti, vilket ger plats för den 4-cylindriga motorn. Detta har resulterat i en kraftfull maskin med högt vridmoment och 23 000 N dragkraft.


juni 2021

K-Vagnen presenterar två vårnyheter för K-Heat

Det svensktillverkade hetvattenaggregatet K-Heat från K-Vagnen Vagnsteknik kommer med  två rykande färska nyheter inför säsongen.

K-Heat Compact 9/80 EL, är ett behändigt och miljövänligt aggregat som lämpar sig för exempelvis kyrkogårdstruckar, eldrivna lastfordon m.m. Denna maskin för effektiv ogräsbekämpning kan anpassas för många olika ändamål och monteringar.

Den andra nyheten heter K-Heat Maxi 15/160. Det är företagets största modell för såväl ogräsbekämpning som högtrycksträtt. Maskinen levererar hela 160 bars tryck. Vattentanken har en volym på 600 liter som standard, men kan fås i valfri storlek beroende på önskemål.

Ytterligare en nyhet för säsongen är att K-Heat Maxi Plus nu kan drivas med ett dieseldrivet elverk där HVO- bränsle kan användas för att mimimera påverkan på miljön.


april 2021

Nyhet från Hako: elbilar från Garia

Garias eldrivna arbetsfordon är inte bara bekväma och robusta utan erbjuder också en riktig ”bilkänsla”, äkta körglädje och lågt motorljud.

Garia är krocktestade och har en rymlig, trygg, säker och modern förarmiljö. Fordonen är 100 % eldrivna och har en räckvidd mellan 40 och 100 km per laddning. Det går att välja mellan kort eller långt chassi och dessutom finns många konfigurationsmöjligheter.

Garias elektriska arbetsfordon är utvecklade att fylla transportbehovet inom kommuner, trädgård/park, bostadsbolag, kyrkogårdar, sportanläggningar, nöjesparker, campingplatser och andra grönområden, intern transport på fabriker och ”last mile delivery”.


april 2021

Effektiva batteridrivna stånghäcksaxar från Stihl

Stihl utvecklar utbudet av stånghäcksaxar och presenterar två nya modeller med lång batteritid, räckvidd och ergonomisk utformning. Med HLA 66 och HLA 86 får proffsen två effektiva redskap för trimning och underhåll av häckar och buskar.

De nya stånghäcksaxarna från Stihl är utrustade med en lätt men kraftfull EC-motor för effektiva arbetsdagar. Den tysta gör maskinerna ideala också i bostadsområden och på publika platser – perfekt för exempelvis trädgårdsmästare.

Stånghäcksaxarna ingår i batterisystemet AP och kan användas med samma batteri som flertalet andra verktyg. Tack vare batteriets placering och den låga tyngdpunkten har häcksaxarna dessutom en god viktfördelning och balans som underlättar arbetet.

– Att batteriet nu inte bara sitter baktill, långt från motorn och knivbalken, utan också är centrerat i batterihuset ger ännu bättre avlastning för användaren. Den flexibla knivbalken gör det också möjligt att ha en bra arbetsställning oavsett höjd eller vinkel på klippytan, säger Mats Gustafsson, Nordisk produktchef på Stihl.

Knivbalken går att vinkla i fem lägen, upp till 115 grader, och knivarna är slipade på båda sidor för effektiv och precis klippning.

Medan stånghäcksaxen HLA 66 har en totallängd på två meter har HLA 86 en maximal räckvidd på 3,3 meter, tack vare det kraftiga teleskopskaftet. Och det fyrkantiga röret ger ett stabilt och säkert utförande även i skaftets fulla längd.

HLA 66 är utrustad med ett gummerat loophandtag och HLA 86 kan enkelt förlängas hela 70 cm. Båda modellerna har ett nytt mer ergonomiskt kontrollhandtag samt steglös hastighetskontroll och trepunktsfattning för en säker start.


april 2021

Vilda nyheter för proffs och konsument hos DSV Frö

2020 firade DSV Frö 100 år inom fröförädling. Alla dessa år har gjort företaget bra på att identifiera nya trender. Och det är just vad man kan kalla ängar, en uppåtgående trend.

– Vi kan se att efterfrågan på ängsblommor och ängsblandningar har ökat de senaste åren, berättar Emma Rasmusson, sales manager Sverige på DSV Frö.

Det handlar om att gynna pollinatörer som vi vet har minskat i bestånd.

– Ett enkelt påstående som de flesta kan känna igen sig i är: Du behöver inte stanna på macken och rengöra din vindruta från insekter under sommaren längre. När man lyfter detta är det många som får en aha-upplevelse, man har inte tänkt eller reflekterat över det, men man inser att så är fallet. Vi måste alla hjälpas åt att gynna våra insekter. Att det dessutom är vackert med gräs- eller blomsterängar, det är en fantastisk bonus, fortsätter Emma.

DSV Frö har flera blandningar sedan tidigare och sortimentet kompletteras nu med en av årets nyheter, DSV Naturgräsblandning. Det är en flott, svajande gräsäng som håller sig vacker i många år. Allt gräs i blandningen är tuvbildnade (utan utlöpare) och är naturligt hemmahörande i den nordiska faunan.

– Ytterligare en nyhet är DSV Vildängsblandning. Den består av ett 30-tal olika ett- och fleråriga blommor. Väldigt vacker sammansättning som blommar under hela säsongen. Vildängsblandningen går fint att tillsätta i Naturgräsblandningen om man vill ha in lite blomster, säger Emma.

Även till konsument finns detta att tillgå i DSV Frös NaturGrass-sortiment. I sortimentet finner man bland annat ängsblandningar, robotturf, shadowturf och bi-blandningar.


april 2021

Trossamfundet Svenska kyrkan skriver ramavtal

Svenska kyrkan har tecknat ett nytt ramavtal gällande grönytemaskiner under uppstarten av 2021. Avtalet löper under fem år och är det första ramavtalet som Svenska kyrkan tecknar gällande grönytemaskiner.

Ramavtalet gäller trossamfundet Svenska kyrkans samtliga enheter i hela Sverige och är rikstäckande för alla 1 329 församlingar och dess cirka 3 400 kyrkor.

De leverantörer som tilldelats ramavtal är Maskinparken, Hako Ground & Garden och Walker Mowers. Det gör att Svenska kyrkan nu kan avropa hela sitt behov av framtida inköp för grönytemaskiner från dessa leverantörer. Kyrkan kommer att kunna nyttja Maskinparkens breda sortiment och höga kompetens av maskiner från de minsta maskinerna till de största.

Genom Hako kommer behovet att tillfredsställas av främst gräsklippare för högkvalitativa ytor genom företagets gedigna erfarenheter från golfbanorna.

Walker Mowers kommer att tillgodose kyrkan med spakstyrda gräsklippare som främst är avsedda för trängre ytor. Maskinparken är även återförsäljare för Walkers sortiment.

För dem som jobbar inom Svenska kyrkan kan man läsa mer om vad avtalet innebär på kyrkans intranät under fliken samverkande inköp. Det går också bra att besöka maskinparken.se, hako.se och walkermowers.se och läsa närmare om vilka maskiner som dessa leverantörer erbjuder.

– Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med kyrkan på ett ännu närmare sätt än tidigare i och med ramavtalet. Vi är stolta och glada över att få förtroendet att vara en av tre parter som kommer leverera grönytemaskiner till dem genom detta ramavtal de närmaste fem åren. Vi tror att vi kommer kunna tillgodose deras behov på ett bra och tillfredställande sätt genom vårt gedigna och breda sortiment för den professionelle markvårdsanvändaren. Vi känner att vårt utbud av maskiner passar kyrkans behov av grönytemaskiner som handen i handsken, säger Maskinparkens vd Thomas Lövström.


april 2021

Mer klippt på mindre tid med Egholm rotor-/multiklippare

Rotor-/multiklippare 1500 är det nyaste tillskottet i ett brett utbud av redskap till Park Ranger 2150 — en innovativ lösning med unika hydrauliska egenskaper och nyutvecklade knivar.

Med en arbetsbredd på 1 500 mm och en arbetshastighet på upp till 10 km/h klipper den nya rotor-/multiklipparen 1500 gräs rekordsnabbt. Det gäller även om gräset är långt, grovt eller vått. Redskapet till Park Ranger 2150 är dessutom tillverkat av avancerade material som gör det till en kraftig och hållbar lösning.

Det går att bygga om rotorklipparen till en multiklippare (extrautrustning) med ett nytt knivset genom att montera en skärm på insidan av klippdäcket. Denna gör att redskapet kan finfördela och sprida gräset genom att blåsa ner det i botten av gräsmattan, där det göder jorden med naturliga näringsämnen.

Med det hydrauliska systemet på Park Ranger 2150 kan rotor-/multiklipparen fällas till lodrätt position för att ge enkel tillgång till rengöring och skötsel. Det är det första redskapet i sitt slag som har den här unika funktionen utan att man behöver använda verktyg.Vid avmontering av klipparen ger två stödhjul stor stabilitet och rörlighet under proceduren. Det tar bara några minuter att byta rotor-/multiklipparen mot ett annat redskap. Maskinens hydrauliska system gör det möjligt att justera klipphöjden enkelt och precist.

Redskapet är utrustat med nyutvecklade knivar som är designade för att garantera ett bra resultat och minska både tids- och energiförbrukning. Klipparens robusthet blir ännu tydligare med den stadiga klippskärmen med förstärkta kanter.


april 2021

Slåtterbalk för ökad mångfald från Stads & Parkprodukter

För att öka mångfalden på ängsmark är slåtter nödvändigt. I april 2021 lanserade Stads & Parkprodukter en knivslåtterbalk från AS-Motor.

AS 600 MultiPro är en högkvalitetsslåttermaskin för ängsmark och sluttande områden. Denna teknik är särskilt skonsam mot insekter och små varelser vid klippning. De triangulära bladen som går emot varandra skär av gräset, som en sax.

AS Motor har tillverkat höggräsklippare i över 60 år och är ledande på kvalitetsmaskiner för proffs med höga krav. AS 600 MultiPro är inget undantag – med låga vibrationer, ingen igensättning och hög klipphastighet får den jobbet gjort.Det finns även möjlighet att montera på andra tillbehör som en slaghack på 68 cm eller ett sopaggregat på 100 cm på AS 600 MultiPro.

Stads & Parkprodukter har i sitt sortiment tre varumärken: Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


april 2021

Ny smidig och eldriven modell av K-Heat lanseras

Populära och svensktillverkade K-Heat, ledande inom ogräsbekämpning sedan 2014, har nu kommit med en ny miljövänlig modell: K-Heat Compact 9/80 PRO EL.

K-Heat Compact 9/80 PRO EL lanseras våren 2021 och har samma teknik som övriga Compact PRO-modeller, vilket innebär 80 bars högtryckstvätt till tvättning och sanering. Maskinen har samma ogräsbekämpningstryck som Maxi Compact-modellerna, 0,1 bar, samt 98 grader vid lansen.

K-Heat 9/80 PRO EL drivs av en mycket tyst elmotor på 230 V. Pumpen kan matas från ett vanligt vattenutkast om man inte vill använda vattentanken. Maskinen är robust, tillverkad med stålram, huvar i rostfritt stål och folierad i läckert ljusgrön färg. Den kan användas ihop med K-vagnens övriga släpvagnsalternativ och vattentankar på antingen 300, 450, 600 eller 1 000 liter. Som standard levereras tre ogräsmunstycken och ett högtrycksmunstycke.

Maskinen är perfekt till mindre områden och platser som är svåra att komma åt, till exempel takterrasser, då den kan tas med upp i en hiss och är lätt att lasta på en pickup m.m.


februari 2021

Iseki och Grillo nya agenturer för GVM Gräsvårdsmaskiner

Fr.o.m den 1 januari 2021 har GVM Gräsvårdsmaskiner AB tagit över sälj- och serviceansvaret för Iseki i Sverige. Iseki har funnits på marknaden i många år och är kända för sin höga kvalitet och tillförlitlighet, men framför allt ergonomi och komfort.

Stage V-motorerna mellan 16-66 hk följer de senaste miljönormerna och alla motorer är godkända för HVO-bränsle. Leveranser och service kommer att utgå ifrån GVM:s fyra anläggningar i Malmö, Kungälv, Uppsala och Sundsvall.

– Vi har under lång tid arbetat med Iseki i ett begränsat område och känner väl till Isekis tillförlitlighet, säger GVM:s VD Jon Fundahn, och tillägger:
– I vår offensiva satsning, och tillsammans med vårt redan stora produktprogram, kände vi att det var läge att ta ett större grepp och ansvar för denna välrenommerade produkt. Nu, med en redan stor orderstock, ser vi fram emot ett intensivt 2021.

Patrik Sonesson, försäljningschef på HCP, som ansvarar för Nordenförsäljningen på Iseki är väldigt positiv till GVM:s satsning:

– Det var inget svårt val att ge GVM försäljningsrätten på Iseki i Sverige när vi såg deras försäljning kraftigt öka. Dessutom är vi imponerade över företagets landsomfattande satsning på personal och serviceanläggningar. Vad gäller Iseki ser det ut som att marknaden är mogen för en kvalitetsprodukt som tydligt satsar både på miljö, ergonomi och förarkomfort.

– Vi på HCP arbetar intensivt för att tillgodose GVM med traktorer, i takt med inkommande order och vi ser med tillförsikt fram emot en långvarig relation.

Italiensk kvalitet
Den italienska maskintillverkaren Grillo har efter ett antal år på den svenska marknaden, valt att gå vidare med GVM Gräsvårdsmaskiner AB som ny ansvarig importör. Grillos maskinprogram är imponerande och sträcker sig från enaxlade fräsar med ett enormt tillbehörsprogram till självgående extremt effektiva rotorklippare/uppsamlare med en högtipsfunktion på 2,5 m.

Med dessa rotorklippare/uppsamlare är Grillo marknadsledande i Europa. Historiskt har det även sålts en stor mängd av dessa i Sverige. Ett urval av dessa modeller, från 200 till 1 600 liters uppsamlingskapacitet, kommer att marknadsföras i Sverige av GVM.

– Marknaden för maskiner med uppsamling är stor, säger Anders Nilsson, produktansvarig på GVM. Att hålla paradytor och kyrkogårdens grönytor fria från löv och gräsklipp är ett jättejobb. Väldigt mycket av det vanliga arbetet för hand kan effektiviseras.

Kapacitet, kvalitet och miljö är ledorden för Grilloprodukterna när säljstarten inleds i vår. Alla åkbara maskiner är utrustade med Stage V-miljömotorer.

– För golfsegmentet där effektivitet och kapacitet är av stor vikt har Grillo lyckats bra. Med en utrustning som både kan avverka de sällanklippta ytorna samt vertikalskära och samla upp till exempel fairwayytor med en överkörning, säger Anders.

Alla Grillos produkter innefattas av mycket innovativ teknik och företaget är tydligt i sin ambition: ”Grillo vill inte följa utvecklingen, vi vill leda den”.
– Det ska bli otroligt spännande att få visa nya och gamla kunder nyheterna för 2021. Grillos maskinprogram kommer att finnas på alla våra anläggningar fr.o.m mars månad, avslutar Anders.

Grillo FD2200TS är en av de populära modellerna som GVM Gräsvårdsmaskiner nu har i sitt sortiment. Med 2,5 m högtippsfunktion och hela 1 600 liters uppsamlingskapacitet är den ett populärt val på bland annat fotbollsanläggningar.
GVM Gräsvårdsmaskiner tar över sälj- och serviceansvaret för Iseki, bekräftar HCP:s försäljningschef Patrik Sonesson och GVM:s VD Jon Fundahn framför den helt nya traktorn Iseki TG 6687.

februari 2021

Goupil förstärker sitt modellprogram med modell G6

Franska Goupil som ägs av amerikanska Polaris lanserar modell G6 och har nu tre fordonsmodeller på den svenska marknaden. Företaget fortsätter att utveckla och förbättra sina fordon kontinuerligt och behåller den ledande positionen i Europa som tillverkare av elektriska arbetsfordon.

Goupil G6 är den största modellen av företagets elektriska arbetsfordon. Kundsegmentet är kommuner, privata aktörer inom grönyteskötsel, bostadsbolag, kyrkor samt inom området last mile delivery.

Påbyggnadsalternativen är många. Kunderna kan välja mellan lastflak med lämmar, elhydrauliskt tippbart flak, lastflak i kombination med ett verktygsskåp, hydrauliskt lastväxlarflak samt skåp.

Trots sin storlek är Goupil G6 ett tyst och oerhört smidigt fordon som med lätthet tar sig fram i våra städer. Med en hastighet upp till 80 km/h är den ett perfekt arbetsredskap vid parkskötsel, avfallshantering, bevattning samt städuppdrag men även för transporter utanför städerna.

Hytten är modern, bekväm och med en hög utrustningsnivå som standard. Inne i hytten finns det gott om plats för tre personer. Högtryckscenter AB i Västra Frölunda är generalagent för Goupil i Sverige.


februari 2021

Stihl släpper världens första motorsåg med magnesiumkolv

I höstas släppte Stihl MS 400 C-M i Norden. Den kraftfulla motorsågen är unik med en kolv i magnesium och vänder sig framförallt till proffsanvändare och skogsägare

– Detta är en motorsåg som har designats för professionellt bruk med mer effekt, vridmoment och snabbare acceleration. MS 400 C-M är den kraftfullaste motorsågen i 60-kubiksklassen från Stihl och vi ser redan ett stort intresse för den, säger Niclas Zetterberg, produktchef Stihl Norden.

MS 400 C-M har en effekt på 4 kW och ett vridmoment på 4,1 Nm. Den är dessutom utrustad med en unik kolv i magnesium som är lättare än traditionella aluminiumkolvar och bidrar till snabbare motoracceleration.

Oavsett om uppgiften är att fälla, kvista eller kapa upp träd är nya MS 400 C-M en effektiv maskin och hjälp i skogen. Maskinen väger 5,8 kg och har ett imponerande effekt/vikt-förhållande på 1,45 kg per kW.

Med senaste generationen helelektronisk motorstyrning, M-Tronic 3.0, får användaren en lättstartad maskin med full effekt direkt från kallstart. Det nya HD2-luftfiltret och förfiltrering bidrar till långa intervaller mellan rengöring och tack vare modern motorteknologi får man effektiv förbränning och låga CO2-utsläpp.


februari 2021

Inzile AB levererar ytterligare fyra ellastbilar till Bring

Inzile levererar fyra ellastbilar till Bring av nya modellen Pro4 Max. Det första Inzilefordonet levererades i juni i år och har fungerat väl i Brings verksamhet. Även de fyra nya elfordonen kommer användas till fossilfria hemleveranser i stadsmiljö.

De fyra levererade lätta ellastbilarna från Inzile är fortsättningen på samarbetet med Bring som inleddes med leverans av en första ellastbil i juni detta år. Posten Norge, som Bring är en del av, äger cirka fem procent av Inzile. Bring har hittills beställt fem lastbilar av Inzile.

Inzile och Bring lanserar nu nya Inzile Pro4 Max som har en skåpdel på mer än sju kubikmeter med en höjd som möjliggör att man kan upprätt när man lastar och lossar. Detta är en lösning som Bring och Inzile har arbetat fram tillsammans.

– Det är glädjande att vi utökar vår elfordonsflotta med dessa nya modeller som är mycket väl lämpade för våra hemleveranser i stadsmiljö. Vårt mål är att alla våra hemleveranser ska vara helt fossilfria i Sverige år 2025. Redan idag är mer än 50 procent av våra hemleveranser i Sverige fossilfria, och totalt har vi fossilfria hemleveranser till 345 orter i Sverige, däribland Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping, säger Tobias Åbonde, ansvarig för hemleveranser på Bring.

– Det är mycket tillfredsställande för oss på Inzile att Bring är nöjda med den första ellastbilen som vi levererade i juni i år och att de nu tar ytterligare fyra Inzilefordon i drift för fossilfria hemleveranser, säger Klas Åhgren, sälj- och marknadschef på Inzile.


december 2020

John Deere säljer Sabo och slutar med gågräsklippare

John Deere har undertecknat ett avtal som innebär att man säljer Sabo Maschinenfabrik till Mutares SE & Co. Uppgörelsen är avhängigt ett godkännande av den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt.

Sabo tillverkar gräsklippare och andra motordrivna utomhusprodukter, som marknadsförs till hemägare, kommuner, och till företag som erbjuder anläggnings- och trädgårdstjänster.

Företaget, baserat i Gummersbach, Tyskland, grundades 1932 och har varit ett dotterbolag till Deere & Company sedan 1991. Sabo har cirka 125 anställda.

Mutares, baserat i München, är ett riskkapitalbolag som för närvarande äger 13 företag som ägnar sig åt fordon och transport, maskinteknik och teknologi, samt varor och tjänster.

Sabo kommer att kvarstå som ett eget varumärke och ha kvar verksamheten i Gummersbach. Man kommer också att fortsätta med tillverkning av gågräsklippare och andra handförda, motordrivna utomhusprodukter, som även fortsättningsvis marknadsförs genom det befintliga nätverket bestående av fler än 1 100 specialiserade återförsäljare i Tyskland, Österrike, Belgien, Nederländerna, Slovakien och Schweiz.

Enligt John Deere och Mutares kommer anställda, kunder, leverantörer, återförsäljare och distributörer knappt att märka någon skillnad mot tidigare.

– Sabo är ett ledande varumärke för högkvalitativa gågräsklippare och handförda produkter i Europa, och företagets utbud av batteridrivna maskiner gör det väl rustat för tillväxt. Emellertid så ändrar John Deere fokus, och koncentrerar sig på de produktionssystem där vår maskinteknik ger oss en särställning på marknaden. Ytterligare investeringar i gågräsklippare passade inte in i den övergripande strategin, säger Tim Merrett, Vice President, Turf and Compact Utility på John Deere.


december 2020

Svenska Golf & Turf i nya mer anpassade lokaler

Svenska Golf & Turf AB har flyttat till Västerås, till lokaler som är mer anpassade för verksamheten.

Svenska Golf & Turf AB är ett rikstäckande företag med flera olika verksamhetsområden och är dessutom en komplett leverantör när det gäller försäljning, uthyrning och entreprenad inom professionell grönyteskötsel.

Företaget bildades 1998 och har sedan starten legat i framkant när det gäller specialmaskiner för underhåll och renovering av aktiva grönytor i hela Sverige.

Svenska Golf & Turfs vd Kjell Lilja kommenterar flytten till de nya lokalerna:
– Med en kraftig ökning av både uthyrning och entreprenadverksamhet kändes det som ett krav att komma till lokaler som är anpassade för verksamheten på ett bättre sätt.

Kjell tillägger:
– Vi har nu bra service och tvättmöjligheter med egen tvätthall. Montering och service sker nu i ljusa och fina lokaler och vi har dessutom tillgång till stora lagerutrymmen både inomhus och utomhus. Västerås känns som en naturlig utgångspunkt. Personalen bor här och vi har närhet till många företag som kan hjälpa oss med det mesta som vi inte löser själva, tillägger Kjell och hälsar alla kunder, nya som gamla, välkomna till Elektrodgatan 2 B.


december 2020

Fyra nya vinterredskap till Egholm City Ranger 3070

Inför vintern lanserar Egholm fyra redskap för snöröjning och halkbekämpning med City Ranger 3070. Det är snöborste, snöplog, v-format snöblad för snöröjning och salt/sandspridare.

Snöborsten avlägsnar enkelt upp till 250 mm lätt fluffig snö med en arbetsbredd på 1 320-1 460 mm beroende på fästets lutningsgrad. Funktionen omvänd rotationsriktning säkerställer att föraren kan sopa bort snö även vid backning från exempelvis en gränd eller parkeringsruta.

Snöplogen hanterar upp till 400 mm blötsnö med en arbetsbredd på 1 360-1 500 mm, beroende på infästningens lutningsgrad. Den inbyggda säkerhetsfunktionen mot påkörning av hinder minskar risken för skador på både plogen och omgivningen.

När tung och isig snö täcker marken är det bra att ha det v-formade snöbladet nära till hands. Bladet utnyttjar änden på v-formen för att skära genom tung skarsnö och sedan ploga snön åt båda sidor. Även stora snömassor avlägsnas med lätthet.

Salt- och sandspridaren passar perfekt till frontmontage. Maxkapacitet: 600 liter eller 950 kg, beroende på val av material. Spridningsbredden kan justeras mellan 1 500 och 6 000 mm. Både spridningsbredd och mängd kan justeras från hytten.

Snöplogen, v-bladet och borsten kan kombineras med salt/sandspridaren, vilket möjliggör två olika arbetsmoment i ett. Det vill säga snöröjning och sandning/saltning på isiga gator och gångstråk under samma arbetspass.


december 2020

GVM blir rikstäckande med fyra fullserviceanläggningar

På kort tid har GVM Gräsvårdsmaskiner AB etablerat sig som en riksomfattande aktör i grönytebranschen. Upprinnelsen till den snabba utvecklingen till en kedja med fullserviceanläggningar på fyra orter i landet var en ny strategi från huvudleverantören och branschgiganten Textron.

Målsättningen är att koncentrera försäljningen av koncernens varumärken till ett färre antal importörer. Detta för att få starkare distributörer som får bättre förutsättningar att supporta sina kunder.

– Med vår nybildade organisation blir vi en av de ledande marknadsaktörerna i landet, förklarar Magnus Andersson, administrativ chef på GVM. Vårt sikte är inställt på fortsatt expansion och det är inte omöjligt att vi får se något ytterligare kvalitativt varumärke under våra vingar framöver.

I april tillkom en helt ny anläggning i Uppsala och för bara någon månad sedan kompletterades GVM:s sverigekarta med en nystartad fullserviceanläggning för den norra delen av landet, lokaliserad till Sundsvall.

Hög kompetensnivå
– Vi ser mycket ljust på framtiden, men det är viktigt för oss att inte växa snabbare än att service och eftermarknad hänger med i utvecklingen. För att säkra hög kompetens i alla led har vi rekryterat ett antal nya medarbetare med stark erfarenhet i branschen. Men det finns behov av fler och nyrekrytering pågår, kommenterar Magnus.

GVM:s affärskoncept bygger vidare på grundstenarna som lades när Gräsvårdsmaskiner i Malmö AB startade sin verksamhet 1984. På agendan stod försäljning av såväl begagnade som nya maskiner, god service och ett välsorterat lager. Den företagsfilosofin har gått i arv till den nybildade affärskedjan.

I GVM:s utbud av produkter från Textron ingår välrenommerade märken som Ransomes, Jacobsen, Cushman, E-Z-GO, Turfco m.fl.

– Vi satsar på ett brett sortiment med starka produktlinjer för att kunna tillgodose hela branschen från golf till park, kyrkogårdar, fastigheter och entreprenörer, fortsätter Magnus.

Ljusa framtidsperspektiv
– Vår strategiska nyetablering på flera orter i landet är givetvis ett led i vår målsättning att nå snabbare ut och komma ännu närmare kunderna, med servicebilar och fullsorterade reservdelslager.

Vi ser också en spännande produktutveckling framför oss vad gäller de ledande varumärken vi representerar, inte minst på elsidan. Det öppnar positiva framtidsperspektiv, såväl för oss som för våra kunder, avslutar Magnus.


december 2020

Fyra nya MF 5710 M för snöröjning till LPR i Uppsala

Massey Fergusons nya traktormodeller, med beteckningen MF 5710 M, hade knappt hunnit landa på svensk mark förrän fyra exemplar var sålda på ett bräde. Köpare är Last & Planering Rail LPR AB i Uppsala, efter att företaget vunnit en upphandling för snöröjning i Stockholmsregionen.

Affären gjordes upp med Staffare AB, återförsäljare av bland annat Massey Ferguson.
– Vi var ute efter lättkörda och bränslesnåla kvalitetsmaskiner som håller i längden, kommenterar Göran Ohlsson, vd på LPR. I det läget kändes det naturligt att testa den senaste modellen från Massey Ferguson.

Traktorerna ska huvudsakligen användas för snöröjning, i enlighet med det femårskontrakt som tecknats med ett distrikt i Stockholmsområdet.

Anbuden på den här typen av uppdrag är prispressade, inte minst till följd av att beställaren i det här fallet ville ha toppmoderna maskiner med högsta möjliga miljöprestanda. För att uppfylla den kravspecifikationen krävdes ett nytillskott i LPR:s maskinpark. Valet föll på MF 5710 M.

– Denna klassiska traktor med ny steg 5 miljömotor, komplett utrustad för effektiv snöröjning med vikplog och sandspridare i senaste version, blev en vinnare i upphandlingen, tillägger Göran. Företagets fyra nya Massey Ferguson MF 5710 M-traktorer är försedda med Trejon sandspridare och Drivex vikplog. Allt levererat av Staffare AB.

LPR AB bildades 1998 av nuvarande ägarna Göran och Maria Ohlsson från Storvreta utanför Uppsala. Företaget har sedan dess vuxit från tiotalet anställda till närmare 50. Största delen av verksamheten är förlagd till Mälardalsregionen men det förekommer också arbeten på andra platser i Sverige.

LPR har en mångårig kundrelation med Staffare AB, som tidigare levererat ett antal entreprenadmaskiner till LPR. Däribland ett 15-tal järnvägsutrustade Huddig grävlastare. Det föll sig därför helt naturligt att Staffare tillfrågades om leveranser även i det här fallet.

Torbjörn Eriksson, säljare på Staffare AB i Uppsala, är mycket tillfreds med att samarbetet med LPR kunnat utvidgas på ett framgångsrikt sätt via den här leveransen.

– Vi ser det som en stor förmån att vi fått förtroendet att även förse LPR med maskiner för snöröjning, kommenterar han. Det är ett nytt och spännande kapitel i vårt långa samarbete.

Mats Nyström på MF Import AB, som är generalagent för Massey Ferguson, är givetvis också mycket glad för att de nya modellerna så snabbt letat sig ut på marknaden.

– Våra tidigare modeller i MF-serien 5700 S är Sveriges mest sålda i sitt slag, inte minst på grund av den utomordentliga framåtsikten, säger han. De nya modellerna lär inte bli mindre framgångsrika när de nu lanserats med uppdaterade prestanda. Bland annat har traktorn fått en helt ny design, högeffektiv drivlina och ett komfortpaket som går utanpå det mesta.

LPR AB, Last & Planering Rail, vann en upphandling om snöröjning i Stockholmsområdet och investerade då i fyra traktorer av senaste modell från Massey Ferguson, MF 5710 M, med motorer på 100 hk som klarar de nya miljökraven. Traktorerna är utrustade med Trejon sandspridare och Drivex vikplog, allt levererat av Staffare AB.

december 2020

Kubota lanserar företagets nya EK1 kompakttraktorer

Kubota lanserade i september företagets nya EK1 kompakttraktorer. Serien är frukten av ett samarbete mellan Kubota Corporation och Escorts Ltd. Instegsmodellen heter EK1-261 och möter behoven från exempelvis småföretag och gårdar.

Den här modellen är utrustad med en trecylindrig Stage V-motor på 1 318 kubik som levererar 25 hk. Tanken rymmer 24 liter, vilket borgar för många arbetstimmar mellan påfyllningarna av bränsle. Fyrhjulsdrift med mekanisk transmission, nio växlar fram och tre bakåt, vilket möjliggör hög precision and den inställning som krävs för varje enskilt arbetsmoment. Den ergonomiska utformningen av reglagen gör det enkelt för föraren att ändra växelläge.

Dessutom erbjuder EK1-261 förvånansvärd manöverbarhet som skapas av den hydrauliska servostyrningen och en hydraulisk pump på 20 l/min. Dessa hydrauliska kraftpaket levererar högre nivåer av snabbhet och ökar lyftkapaciteten bak till 750 kg. Systemet är som standard försett med hydrauliskt dubbelverkande ventil och två PTO- hastigheter: 540 och 540 eko.

Den plana plattformen och breda instrumentpanelen ger en funktionell och väldesignad konstruktion som borgar för en komfortablare körning. Strålkastarna är utrustade med modern LED-teknologi. Traktorn levereras med en verktygslåda som underlättar dagligt underhåll.

EK1-261 är den enda traktorn på marknaden som erbjuder både positions- och dragkontroll. . Det sistnämnda underlättar dragningsarbeten utan att fördyrande merkostnader uppkommer. Denna utomordentliga kombination av kvalitet och pris gör traktorn överkomlig för varje budget. Traktorn kan levereras med tre olika däcktyper: för jordbruk, golf eller industri.


december 2020

Kubota uppgraderar populära G-serien

Kubota lanserade helt nyligen uppdaterade gräsklippare i G-serien. Klipparna har utvecklats speciellt med tanken att möta professionella krav i segmentet förvaltningar, entreprenörer och innehavare av stora gods.

Två nya modeller i serien presenteras: G231 and G261. Båda finns med låg- och högtippande gräsuppsamlare. Dessa klippare är utrustade med ny hydrostatisk transmission (HST), för ökad dragförmåga och bättre grepp. De är också försedda med kraftfulla Kubotamotorer på 23 respektive 26 hk, liksom elektromagnetisk PTO-koppling som ersätter hydraulisk PTO vilket minskar kraftförlusten.

Maskinernas prestanda har förbättrats, farten har ökats liksom komforten. Detta sparar pengar, tid och påfrestning. Föraren kan arbeta mer effektivt i varierande och utmanande typer av terräng, med hög finish som resultat. Topphastigheten på 19 km/h möjliggör snabbare klippning och lägre driftskostnader. Dessa nya maskiner förser också förarna med förbättrad styrning och bättre uppsamlingssystem, med kontinuerligt flöde av gräs och minskad klumpbildning.


december 2020

MI ännu en gång årets Ferris-distributör i Europa

Varje år delar den internationella koncernen Briggs & Stratton ut utmärkelsen Årets Ferrisdistributör, och denna står det oftast stämplat Maskinhandler Indkøbsringen (MI) på. Hela 14 av 16 gånger har MI belönats med utmärkelsen!

2003 fick MI ta hand om importen av Ferris Zero Turnklippare och har sedan dess sålt massor av Ferris i både Danmark och Sverige. 2004 fick MI för första gången utmärkelsen Årets Ferrisdistributör, och har sedan dess varje år, med undantag av 2009 och 2019, fått priset.

Vem som får priset fastställs efter flera fastlagda kriterier, som marknadsandel, återförsäljartäthet, synlighet hos återförsäljare, sättet att presentera och lyfta fram varumärket på samt proaktiv demopolitik. Ferris har 18 europeiska distributörer som finns på plats i 22 länder.

Under de senaste 16 åren har MI kört väldigt många demonstrationer i både Danmark och Sverige. Jens Elkrog, försäljningskonsulent hos MI, berättar:

– Vi ställer med glädje upp på demonstrationer, där kunderna kan få göra en provtur före köp, och helst i den miljö där maskinen dagligen ska arbeta. Vi kommer gärna med trailrarna fulla av maskiner med olika klippbredder och motortyper. Kunderna kan utifrån våra rekommendationer prova de olika modellerna så att vi sedan tillsammans kan hitta den maskin som bäst passar kundens behov.

Försäljningschef för Ferris Commercial Mowers, Gerd-Jan Driessen, delar här ut utmärkelsen som Årets Ferrisdistributör 2020 till försäljningskonsulent Jens Elkrog från MI (i mitten).

december 2020

Lännen Tractors utökar säljkåren och storsatsar i Mälardalen

Lännen Tractors rekryterar Kjell Forsén som säljare för Lännen och Lundberg till region Mälardalen samt hela vägen upp till Söderhamn för att täcka de kommande behoven för höstens nya lanseringar.

Ett serviceavtal har tecknats med Frewito AB i Bro för att säkerställa eftermarknaden i Mälardalen för både Lännen grävlastare samt Lundberg redskapsbärare.

Kjell utgår ifrån Sollentuna och har kontor hos Frewito i Bro och kommer att vara ute hos kunder och bearbeta marknaden som en viktig del av sina arbetsuppgifter. Han har en gedigen erfarenhet av marknaden och kommer närmast från Söderberg & Haak. Säljrollen har han axlat i hela 30 år tillbaka tack vare sin passion för maskiner.

Frewito AB är ett familjeföretag som grundades år 2000. Under de första tio åren var Frewito ett enmansbolag, där grundaren Fredrik Thorburn skötte allt från pappersarbete till reparationerna. Men de senaste åren har många duktiga medarbetare anslutit och företaget har snabbt växt till en av Storstockholms mest välrenommerade verkstäder för entreprenadmaskiner.

Företaget servar, utrustar och reparerar alla typer av entreprenadmaskiner, oavsett fabrikat och modell, detta tillsammans med de flesta på marknaden förekommande tillbehören. Till exempel tiltrotatorer, dieselvärmare, AC-system, alkolås och dylikt. Med tolv välutrustade servicebilar kan de flesta ingreppen lösas ute i fält, på plats hos kunden.

Under hösten 2020 har även den nya verkstaden på drygt 1 800 m2 i Bro i nordvästra Stockholm invigts. I de nya toppmoderna lokalerna finns förutom maskinverkstad även en butik, med försäljning av reservdelar, maskinredskap, oljor samt en komplett Hydroscand- verkstad för tillverkning av hydraulslang.

Verkstaden har även utrustats med en cylinderrenoveringsbänk för att kunna reparera hydraulcylindrar upp till 6,7 m långa.


december 2020

100% eldriven lösning för sand- och saltspridning

E-Tron AB kan nu erbjuda en fossilfri lösning för halkbekämpning i form av ett helelektriskt ekipage bestående av eldrivna lätta lastbilar och sand- och saltspridare från Hilltip. Lösningen är särskilt lämpad för bostadsområden och parker där halkbekämpning av till exempel gång- och cykelbanor kan ske tyst och avgasfritt.

De elektriskt drivna sand- och saltspridarna finns i olika storlekar och utförande vilket gör att de kan appliceras på flertalet av E-Trons eldrivna lätta lastbilar oavsett storlek.


oktober 2020

Nytt smalt och smidigt eldrivet flakfordon för grönytearbete

Nya PRO Litium Work Truck är ett arbetsfordon framtaget specifikt för grönytearbete i till exempel parker och på kyrkogårdar. Med sin nätta storlek och bredd på endast 1,1 meter tar den sig enkelt fram även på de smalaste vägar.

I sitt standardutförande har dörrarna skalats bort till förmån för att man snabbt och smidigt ska kunna ta sig in och ur hytten, vilket har varit ett önskemål från användarna inom detta område.

Work Truck är konstruerad från grunden för att nyttjas i professionell miljö. Trots sin storlek är flaket rymligt och har en hög lastkapacitet på cirka 1 ton. Dragvikten ligger på cirka 1,25 ton.

Fordonet har ett kraftigt chassi och hytt i rostfritt stål och aluminium (med 10 års garanti) samt är utrustat med standardiserade bilkomponenter. Fordonet har en stark AC-motor med högt vridmoment samt batteri av typen Li-ion (Litium-järnfosfat), som anses vara den säkraste och mest miljövänliga typen av litiumbatteri. Med andra ord en riktig arbetshäst som kräver minimalt med underhåll, skapad för att hålla.

Som vanligt med modellerna från PRO Litium-serien så har ett stort fokus lagts på arbetsmiljön. Flaket på Work Truck har en låg lasthöjd och ett lågt insteg till förarhytten för att spara både rygg och knän. Servostyrning och ställbar ratt tillhör också standardutrustningen.

Fordonet är vägregistrerat för 30 km/h vilket innebär att det endast behövs AM-behörighet eller traktorkort för att få framföra fordonet.

PRO Litium Work Truck kan utrustas med följande påbyggnader: Flak med eller utan lövlämmar, helskåp med valfria dörrar, kombinerat skåp och flak, hydrauliskt tippbart flak eller hydraulisk 3-vägstipp.


oktober 2020

Nytt saneringsredskap mot mögel och Covid-19

Ett nytt aggregat för sanering av offentliga miljöer inomhus finns nu på den svenska marknaden. Det är K-vagnen i Karlshamn som är leverantör av Jomi Disinfector, ett lätthanterligt aggregat som kommer att underlätta arbetet mot smitta och mögel. Säkerligen en välkommen nyhet, inte minst på äldreboenden sedan besöksförbudet för anhöriga hävts.

Jomi Disinfector är ett enkelt, men smått revolutionerande system som används för ytdesinfektion. Aggregatet är tillverkat i rostfritt stål, tankas med desinfektionsmedel Disinfect 2073 och ansluts sedan till ett vanligt vägguttag.

Systemet sprutar ut en fin dimma över ytor och objekt där mycket folk brukar uppehålla sig eller passera, till exempel kyrksalar, samlingslokaler, toaletter, kontor med mera.

Eftersom systemet endast förbrukar mindre än 1 dl/min så självtorkar dimman snabbt och fungerar sedan som ett långtidsverkande osynligt skydd utan att det märks.


oktober 2020

Nyhet hos P Olssons i Linderöd: trumrensaren Turfcleaner

Trumrensaren Turfcleaner gör nu intåg på den svenska marknaden. Under hösten presenteras nyheten hos P Olssons i Linderöd.

Trumrensaren för gummigranulat drivs av en 230 V elmotor och kräver endast ett 16 A-uttag.

Kapaciteten är 6-8 ton/h. Den är avsedd för stationärt bruk men eftersom vikten endast är 1 050 kg och den är försedd med gaffeltunnlar kan man lätt förflytta den mellan olika platser med hjälp av en lastmaskin om det är kortare sträckor inom avgränsat område eller på en släpkärra/vagn om man vill förflytta den längre sträckor på allmän väg.

Granulat som ska rensas tippas direkt i Turfcleaner. Rent granulat matas ut i ena kortänden och förslagsvis ner i storsäckar eller lämplig maskin för utdressning direkt på fotbollsplanen. Avstrykarborste finns som tillbehör.


oktober 2020

Danska Egholm utökar programmet med fler redskap

Egholm utökar sitt redan breda sortiment av redskap med ytterligare fyra stycken: Ogräsborste för Park Ranger 2150, häcksax för Park Ranger 2150 och City Ranger 2260 och häcktrimmer för City Ranger 2260.

Ogräsborste för Park Ranger 2150: Mekanisk ogräsbekämpning är en effektiv och miljövänlig metod där ogräset både kontrolleras och tas bort, så att det lämnar en trevligare utomhusmiljö. Ogräsborsten finns både med och utan sugbehållare.

Häcksax för Park Ranger 2150/City Ranger 2260 är åter tillgängliga i Egholms redskapssortiment. Armen är stabiliserad med en bredare plattform för bättre stabilitet, och den effektiva frässtången skär grenar upp till en diameter på 25 mm och har en arbetsbredd på 1 300 mm. Häcktrimmern är också optimal för uppgifter där häckar måste beskäras till bredd såväl som för underhåll under säsongen.

Häcktrimmer för City Ranger 2260 är ett effektivt verktyg för att underhålla häckar under säsongen, där det skurna materialet skärs i mycket fina bitar och kan lämnas till kompostering eller insamling, efter önskemål. Häcktrimmern finns både med eller utan arm och kan därför kombineras med häcksaxen.


augusti 2020

DSV Frö – en ny aktör på den svenska marknaden

Emma Rasmusson är sedan 18 maj anställd av DSV Frö Danmark. Här ska Emma ansvara för att utveckla den svenska marknaden på professionella gräsfröblandningar för det tyskägda förädlingsföretaget.

– Vi är väldigt glada över att Emma Rasmusson har valt att representera DSV Frö på den svenska professionella marknaden, säger VD Lasse Bech och fortsätter:

–Emma har stor erfarenhet på denna marknaden. Vi menar att med vår teknologi kan vi bidra med mycket. Kombinerat med Emmas kunskap om produkter och marknad, får vi en bra grund att skapa mervärde på en mycket spännande marknad.

DSV – koncernen med huvudsäte i Lippstadt, Tyskland har flera förädlingsstationer, främst i Europa. Utöver gräsfrö, är koncernen också välkänd för stråsäd, raps och vete. Koncernens grässorter ligger ofta i topp på flera europeiska sortlistor.

– Då Emma har en bakgrund som utbildad greenkeeper/trädgårdsanläggare och erfarenhet inom produkterna och den svenska marknaden, är hon den rätta att ge råd om användningen av vår teknologi till de svenska kunderna. Vi ser med stor glädje fram emot att komma igång, säger Lasse.

Emma Rasmusson kommenterar:
– Jag ser verkligen fram emot att möta nya och gamla kunder. Att få visa vilka fantastiska produkter jag arbetar med, det finns frö för alla ändamål hos oss. DSV Frö är ett spännande företag som ständigt har nya försök och sorter i pipelinen. Jag känner ödmjukhet inför förädling och framtagning av de fina sorter som sedan hamnar hos er, slutkunden. Det är med stort ansvar jag axlar rollen som DSV Frös förlängning mot kunden.


augusti 2020

Svenningsens Maskin byter namn till Nellemann Machinery

Från och med den 18 maj ändrar Svenningsens Maskin namn till Nelleman Machinery. Namnändringen är ett viktigt steg på vägen mot att bli en mer specialiserad verksamhet, som fokuserar på kunderna och deras behov genom att erbjuda kvalitetsprodukter.

– Namnändringen är en nödvändig formalitet, som bekräftar att det är en ny verksamhet som kunderna möter när de handlar hos oss. Under de senaste två åren har vi gått mot en högre specialisering, samt färre men noggrant utvalda produkter. Dessutom har vi varumärkesspecifika medarbetare eller experter inom varje bransch, som var och en känner till de behov och utmaningar kunderna möter i respektive bransch, säger Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery.

Nellemann Machinerys pågående utveckling kommer på lång sikt att leda till en högre närvaro ute bland kunderna, med bland annat en expansion av försäljnings- och servicepunkter i hela Skandinavien.

Senast expanderade Nellemann Machinery i Sverige med en ny fullserviceanläggning söder om Stockholm, och företaget har även öppnat två nya filialer i Norge samt byggt nya lokaler i Danmark.

Nellemann Machinery säljer märken som Kubota, Spider, Billy Goat, Wessex och Holder. Det har varit en avsiktlig strategi för företaget att specialisera sig i varumärken som matchar verksamhetens stora kundgrupper väg och park, samt jordbruk.

Kristian avslutar:
– Vi ska vara 100-meters-mästarna i våra varumärken. Det måste vi fortsätta med att sträva efter. Från början har det varit viktigt för oss att kunna ge kunderna ett företag som har den högsta kunskapen om de produkter vi säljer. Därför har avsikten från första början varit att låta våra varumärken vara vår identitet i branschen.

Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery. Foto: Maskinbladet.

augusti 2020

Eldrivet arbetsfordon med marknadens största flak

Nu släpper E-tron AB en ny modell av det eldrivna arbetsfordonet Pro Litium som fått namnet Pro Litium Max. Både bredd och längd har utökats och fordonet har utrustats med marknadens största flak inom fordonssegmentet.

Trots sin storlek är Pro Litium Max ett smidigt, robust arbetsfordon med liten svängradie som passar perfekt i parker, bostadsområden eller trånga gator i city. Fordonet är byggt från grunden för att användas som arbetsfordon och är anpassat för våra nordiska förhållanden. Stort fokus har lagts på säkerhet, hållbarhet och arbetsmiljö.

Förutom flakmodellen så f