augusti 2020

DSV Frö – en ny aktör på den svenska marknaden

Emma Rasmusson är sedan 18 maj anställd av DSV Frö Danmark. Här ska Emma ansvara för att utveckla den svenska marknaden på professionella gräsfröblandningar för det tyskägda förädlingsföretaget.

– Vi är väldigt glada över att Emma Rasmusson har valt att representera DSV Frö på den svenska professionella marknaden, säger VD Lasse Bech och fortsätter:

–Emma har stor erfarenhet på denna marknaden. Vi menar att med vår teknologi kan vi bidra med mycket. Kombinerat med Emmas kunskap om produkter och marknad, får vi en bra grund att skapa mervärde på en mycket spännande marknad.

DSV – koncernen med huvudsäte i Lippstadt, Tyskland har flera förädlingsstationer, främst i Europa. Utöver gräsfrö, är koncernen också välkänd för stråsäd, raps och vete. Koncernens grässorter ligger ofta i topp på flera europeiska sortlistor.

– Då Emma har en bakgrund som utbildad greenkeeper/trädgårdsanläggare och erfarenhet inom produkterna och den svenska marknaden, är hon den rätta att ge råd om användningen av vår teknologi till de svenska kunderna. Vi ser med stor glädje fram emot att komma igång, säger Lasse.

Emma Rasmusson kommenterar:
– Jag ser verkligen fram emot att möta nya och gamla kunder. Att få visa vilka fantastiska produkter jag arbetar med, det finns frö för alla ändamål hos oss. DSV Frö är ett spännande företag som ständigt har nya försök och sorter i pipelinen. Jag känner ödmjukhet inför förädling och framtagning av de fina sorter som sedan hamnar hos er, slutkunden. Det är med stort ansvar jag axlar rollen som DSV Frös förlängning mot kunden.


augusti 2020

Svenningsens Maskin byter namn till Nellemann Machinery

Från och med den 18 maj ändrar Svenningsens Maskin namn till Nelleman Machinery. Namnändringen är ett viktigt steg på vägen mot att bli en mer specialiserad verksamhet, som fokuserar på kunderna och deras behov genom att erbjuda kvalitetsprodukter.

– Namnändringen är en nödvändig formalitet, som bekräftar att det är en ny verksamhet som kunderna möter när de handlar hos oss. Under de senaste två åren har vi gått mot en högre specialisering, samt färre men noggrant utvalda produkter. Dessutom har vi varumärkesspecifika medarbetare eller experter inom varje bransch, som var och en känner till de behov och utmaningar kunderna möter i respektive bransch, säger Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery.

Nellemann Machinerys pågående utveckling kommer på lång sikt att leda till en högre närvaro ute bland kunderna, med bland annat en expansion av försäljnings- och servicepunkter i hela Skandinavien.

Senast expanderade Nellemann Machinery i Sverige med en ny fullserviceanläggning söder om Stockholm, och företaget har även öppnat två nya filialer i Norge samt byggt nya lokaler i Danmark.

Nellemann Machinery säljer märken som Kubota, Spider, Billy Goat, Wessex och Holder. Det har varit en avsiktlig strategi för företaget att specialisera sig i varumärken som matchar verksamhetens stora kundgrupper väg och park, samt jordbruk.

Kristian avslutar:
– Vi ska vara 100-meters-mästarna i våra varumärken. Det måste vi fortsätta med att sträva efter. Från början har det varit viktigt för oss att kunna ge kunderna ett företag som har den högsta kunskapen om de produkter vi säljer. Därför har avsikten från första början varit att låta våra varumärken vara vår identitet i branschen.

Bildtext: Kristian Refnov, skandinavisk chef för Nellemann Machinery. Foto: Maskinbladet.

augusti 2020

Eldrivet arbetsfordon med marknadens största flak

Nu släpper E-tron AB en ny modell av det eldrivna arbetsfordonet Pro Litium som fått namnet Pro Litium Max. Både bredd och längd har utökats och fordonet har utrustats med marknadens största flak inom fordonssegmentet.

Trots sin storlek är Pro Litium Max ett smidigt, robust arbetsfordon med liten svängradie som passar perfekt i parker, bostadsområden eller trånga gator i city. Fordonet är byggt från grunden för att användas som arbetsfordon och är anpassat för våra nordiska förhållanden. Stort fokus har lagts på säkerhet, hållbarhet och arbetsmiljö.

Förutom flakmodellen så finns Pro Litium Max i flera utföranden. Bland annat som van med ett skåp helt integrerat i chassit eller en kombinerad variant med både skåp och flak.

Pro Litium Max har en topphastighet på 30 km/h vilket gör att den får framföras med AM-behörighet eller traktorkort. Det underlättar för personal utan B-körkort eller till exempel yngre sommarjobbare att få framföra fordonet.

Pro Litium Max har stark motor med högt vridmoment, kraftigt aluminiumchassi med 10 års rostskyddsgaranti, skivbroms runt om samt litiumbatteri som standard. Modellen har en större hytt än föregångarna. Standardutrustningen inkluderar servostyrning, komfortstolar, ställbar ratt och eluppvärmd fram- och bakruta som håller rutorna fria från imma och is.

E-tron har satsat fullt ut på att få fram ett så underhållsfritt elfordon som möjligt. Chassi, hytt, underrede och flak är byggda i aluminium och rostfritt stål. Fordonet är dessutom utrustat med standardiserade bilkomponenter vilket ger den mest ekonomiska och smidiga tillgången till reservdelar.


augusti 2020

Wille 375 följer kraven med starkare motor och hydraulik

Redskapsbäraren Wille kommer nu med en ny modell, som lever upp till miljökraven enligt Steg 5. Samtidigt är den starkare och har fått utökad hydraulkapacitet jämfört med sin föregångare.

Den nya modellen har beteckningen Wille 375, väger 2,9 ton och ersätter den tidigare modellen 365. I den nya maskinen sitter en starkare motor som ger väsentligt högre vridmoment.

Motorbytet innebär att miljöklassningen lever upp till EU:s miljökrav enligt Steg 5. Kohler-motorn har partikelfilter och katalysator vilket ger förbättrade utsläppsvärden jämfört med den gamla modellen.

Ytterligare en nyhet är att maskinen fått ännu en hydraulpump. Med tre pumpar (mot tidigare två) ger den ett hydraulflöde på sammanlagt 110 L/min.

Kombinationen starkare motor och ökad hydraulkapacitet ger inte bara en mer kraftfull maskin, det gör också att Wille 375 levererar mer styrka med mindre ansträngning.

– Tack vare den utökade kapaciteten behöver maskinen inte varva lika mycket för att ge kraft till redskapen. Det förbättrar bränsleekonomin och sänker ljudnivån, berättar Asko Sarinen, försäljningschef hos tillverkaren Vilakone.

Hydrauliken är konstruerad så att de tre pumparna arbetar oberoende av varandra. Med flera redskap i arbete, eller med krävande redskap med många hydrauliska funktioner, innebär det att många samtidiga kommandon kan ske utan tryckfall på andra funktioner.

– Från utsidan är skillnaden inte så stor jämfört med den gamla modellen. Men Wille 375 har blivit rappare med sin större motor, hydrauliken har blivit ännu mer precis och som bonus accelererar den snabbare och har lite högre transporthastighet, säger Asko Sarinen.

De första exemplaren av Wille 375 är redan sålda och tas nu i drift i Sverige. Wille tillverkas av finska Vilakone OY och säljs i Sverige av de sju företag som ingår i Willegruppen.

Som redskapsbärare är maskinen förstavalet för många entreprenadföretag, fastighetsförvaltare, kommuner och kyrkogårdsförvaltningar. Totalt finns sex olika modeller av Wille, från 2 till 6,5 ton.


juni 2020

Kärcher AB förvärvar Mek & Maskin Markvårdsmaskiner

Genom att förvärva det välrenommerade familjeföretaget AB Mek & Maskin Markvårdsmaskiner i Jönköping och Vimmerby räknar Kärcher med att stärka positionerna och öka marknadsandelarna ytterligare i de här regionerna.

Så kommenterar Peter Svensson, chef för aftersales och service på Kärcher, den här affären, som offentliggjordes i början av maj. Peter har tillträtt rollen som VD efter Niclas Samuelsson. Den senare lämnar företaget, medan hans bror Mathias Öhrling, som tills nu varit platschef i Jönköping, stannar kvar som anställd.

– Det här blir en spännande nystart, både för mig och företaget, säger Mathias.

Det var brödernas far, Leif Samuelsson, som startade Mek & Maskin. Sönerna kom tidigt in i företaget och tog så småningom över verksamheten. Idag har Leif hunnit fylla 80 år.

Företaget har över 33 års erfarenhet av att saluföra och serva markvårdsmaskiner. Affärsidén är att erbjuda maskiner av hög kvalitet och en mycket god verkstadsservice. Kunderna finns främst inom offentlig verksamhet men också bland egna företagare och privatpersoner.

Mek & Maskin omsatte cirka 46 miljoner förra året. Bolaget har cirka 17 anställda med kontor i Vimmerby och Jönköping.

– Varken anställda eller kunder kommer att märka så mycket av ägarbytet, betygar Peter. Allt kommer att flyta på som tidigare och förhoppningsvis utvecklas ännu mer framöver.

Förvärvet är en del av Kärchers strategi att finnas nära tillhands och erbjuda högklassiga lösningar och god service till sina kunder.

Ägarskiftet innebär en spännande nystart för Mek & Maskin Markvårdsmaskiner, tycker både Mathias Öhrling, platschef i Jönköping, och Peter Svensson, chef för aftersales och service på Kärcher AB, tillika nytillträdande VD på Mek & Maskin.

juni 2020

Helhetslösningen för stora gräsytor från Husqvarna

Med Husqvarna Fleet Services kan man få all information kring sin maskinpark i realtid. Med Husqvarna Automower Club Solution kan flera gräsklippare arbeta inom en och samma installation.

Med ovan nämnda kombination sköts stora grönytor på fotbollsplaner och andra stora gräsytor på ett tidseffektivt och smart sätt.

Att använda Husqvarna Automowerteknik på stora grönytor där det ställs höga krav både på gräsmattans funktion och utseende har stora fördelar.

De lätta robotgräsklipparna gör jorden mindre kompakt och ger heller inga spår i gräsmattan, man kan till och med använda dem när det är vått utan att få några oönskade gräsrester. Batteridrift som inte ger några utsläpp samt en stor tidsbesparing är ytterligare bonusar.

Med Husqvarna Automower Club Solution kan klippkapaciteten utökas. Mjukvaran gör att man kan koppla in två till tre Automower robotgräsklippare inom en och samma begränsningskabel, något som gör att installationen blir både enklare och går snabbare. Mjukvaran är utvecklad för Automower 550.

Husqvarna Fleet Services är en internetbaserad molntjänst för modern park- och grönyteskötsel där man i realtid kan samla data om maskinparken. Dygnet runt har man via en dator, surfplatta eller mobil total kontroll på alla anslutna maskiner och operatören eller arbetsledaren kan till exempel se nyttjandegrad, driftstid, modellnummer och övrig maskinstatus.

Vidare kan man även få ut statistik och geopositioner från varje robotgräsklippare, antingen i en lista eller på en karta. Det går att se hur mycket varje klippare har använts och exakt antal driftstimmar. Systemet meddelar även när det är dags för service samt ger tillgång till tidigare servicehistorik.


juni 2020

Ny hemsida visar vägen till Sveriges gröna kulturskatter

Nu lanserar park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens en ny plattform, som guidar besökare till 35 av Sveriges främsta parker.

Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. När vi kan börja röra oss friare igen finns det parker att upptäcka från norr till söder.

Parker behöver vi. Ett ”vi” som omfattar barn, småfåglar, humlor, pensionärer, rödlistade skalbaggar, gräsänder, joggare, singeldejtare, fjärilar – ja alla som andas och lever.

Här kan suset i trädkronorna och en revirhävdande rödhake överrösta trafikbruset utanför. Här kan man ta djupa andetag i luft som är renare. Och vad skönheten hos en nyutslagen ros gör för själen, det kan vi kanske inte sätta ord på, men väl låta oss uppfyllas av. De flesta har en relation till minst en park i sin närhet. Men nu, när vi söker nya sätt att berika vår fritid utan att skada naturen och klimatet, då kan vi välja parkerna som det nya besöksmålet.

Man behöver inte flyga till Japan – i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad anlade Rudolf Abelin sin Japanska trädgård, som är ännu vackrare nu när den mognat än när den anlades för över hundra år sedan. I Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg tar man tillvara Skånes hotade biologiska mångfald: alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd.

På Tjolöholm träder du in i en sagolik Downton Abbeyvärld, och kan ändå passa på att bada vid halländska kobbar.

35 svenska parker: ingen är den andra lik. Från norr till söder, från den kungliga slottsträdgården till den naturnära fjällträdgården och alla individualistiska tolkningar av trädgårdskultur däremellan.


juni 2020

Stihl BGA 86: 50 procent starkare än sin föregångare

Nu lanseras Stihl BGA 86, den nya batteridrivna lövblåsen för proffsanvändare med högt ställda krav. Jämfört med sin föregångare har BGA 86 lägre vikt, utvecklad ergonomi och är nu den mest kraftfulla lövblåsen med batterifack från Stihl.

BGA 86 är en stark lövblås framförallt riktad till yrkesverksamma inom exempelvis kyrkogårdsförvaltning, kommun och fastighetsskötsel. Den är också ett bra val för kräsna fritidsanvändare som vill ha en kraftfull maskin.

Den nya modellen väger nära ett halvt kilo mindre än sin föregångare, BGA 85, men har ändå 50 % mer blåskraft tack vare ett ultrakompakt blåsaggregat och en högeffektiv EC-motor. Via hastighetsreglaget justerar användaren enkelt blåskraften efter behov.

– BGA 86 är en effektiv och lättskött batterilövblås som underlättar arbetet med att få bort löv, gräs, skräp och liknande från exempelvis lekplatser, parkeringar och hållplatser, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

Med sin låga ljudnivå tillåter lövblåsen även användning i mer ljudkänsliga miljöer. BGA 86 är enkel och bekväm att hantera. Den är välbalanserad och lätthanterlig med tyngdpunkten nära handtaget – slimmad och ergonomiskt utformad för bästa användarupplevelse.

– Det här är en flexibel och idealisk maskin för snabba resultat. Den kan användas med såväl batteri i bärsystem som i maskinens batterifack, säger Mats.

BGA 86 tillhör, liksom föregångaren BGA 85, AP-systemet och de båda lövblåsarna är därmed kompatibla med samma batteri.


juni 2020

Först startar en revolution

Nya Först TT6 har en låg vikt på 745 kg, 360 graders roterande vändskiva och en 37-hästars bensinmotor från Vanguard som möter alla stränga miljökrav.

TT6 är starkare än sina föregångare och är uppbyggd runt samma grundkomponenter som Först ST6. Den är otroligt kompakt både i transportläge och när den är vriden 90 grader. Öppningen ner till inmatningen är bred vilket gör att den greppar grenar och träd snabbt. Flishuggens svänghjulssystem kastar ut flis och grönt smidigt vilket eliminerar igensättning och driftstopp. Huggen servas och underhålls snabbt och enkelt. Först säljs av Nordicc i Ljungby.


april 2020

Hetvatten används mot Covid 19 i Norge

Hetvatten är effektivt mot coronavirus på allmänna platser utomhus. Det berättar Johan Rud, vd för norska Heatweed, som tillverkar maskiner för ogräsbekämpning. Företaget har inlett ett samarbete med de norska myndigheterna för att minska spridningen av viruset.

– Vi jobbar tillsammans med Norsk Folkehelse-Institutt, Veterinærinstituttet och Helsedirektoratet (Socialstyrelsen) i Norge för att se vad man kan göra lokalt för att begränsa risken för spridning, förklarar Johan.

Hetvattenaggregat från Heatweed används sedan en tid bland annat för sanering vid entréer till shoppingcenter och matvarubutiker, på shoppingvagnar, parkmöbler och lekplatsutrustning. Medlet är inget annat än hetvatten på 99 grader C och superlågt tryck.

– Det är i princip samma sätt som vi bekämpar ogräs på. Inom vårt företag har vi plantforskare, agronomer, biologer och numera också en immunolog anställd på projektbasis. Vi är givetvis inte experter på virusspridning eller begränsning av virus, men vi följer råd och litteratur på hur man mest effektivt kan uppnå värmedesinfektion enligt metoderna som används för kirugiska instrument i hela världen, förklarar Johan.

Ånga används redan inomhus för tvätt och även sterilisering. Men det funkar inte lika bra utomhus, på grund av vindar och andra faktorer som kan sänka temperaturen.

– Coronaviruset är mycket känsligt för värme. Men förutsättningen för ett lyckat resultat är jämn och hög temperatur, säger Johan. Vi vet att det måste vara stabilt 99 grader C ut från lansen. Covid 19-viruset kan hålla sig vid liv upp till tre dygn på ytor av plast och stål. Regelbundna avspolningar med hetvatten är därför ett bra sätt att minska risken för spridning av det fruktade viruset.


april 2020

Bengt Bergs Maskinservice utökar med dumprar från Ausa

Bengt Bergs Maskinservice AB i Partille satsar ytterligare på marknaden för minidumprar. Företaget är sedan årsskiftet ny generalagent för Ausa och stärker därmed sin position som dumperleverantör i Sverige.

Ausa har hjuldumprar med 1-10 tons lastkapacitet, vissa modeller är högtippande och vissa har svängbart flak 180 grader.

– Vi har lång erfarenhet av minidumprarna från Canycom, och med Ausa blir vi en attraktiv totalleverantör av minidumprar som är både hjul- och larvgående med lastkapacitet upp till 10 ton, säger Martin Svensson, säljare på Bengt Bergs Maskinservice AB.


april 2020

Nytt koncept svärd och kedja från Stihl

Stihl lanserar ett helt nytt koncept svärd och kedja. Svärden blir lättare än någonsin med upp till 20 procent lägre vikt medan den nya kedjan .325" PRO har upp till 20 procent högre skäreffekt jämfört med sin föregångare.

Nyligen lanserade Stihl ett helt nytt koncept svärd och kedja. Den nya generationen ökar skäreffekten samtidigt som vikten minskar.

– Kombinationen av kedjan och de nya svärden blir en bättre skäreffekt och balans vid fällning av träd, vedkapning, kvistning och gallring, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

Light 04
De nya svärden Light 04 finns i modellen .325" och är anpassade till den nya kedjan från Stihl. Svärden har en smalare bredd och smalare sidplattor. Den slimmade designen ger en lägre vikt och optimal balans på motorsågen. Beroende på svärdlängd minskar vikten mellan 10 och 20 procent från tidigare modeller. Det smalare utförandet tillsammans med ett minskat noshjul med färre tänder ökar prestandan vid instick och minskar risken för eventuell kickback. De nya svärden Light 04 är anpassade för Stihl motorsågar MS 261 och MS 271.

Nya kedjan .325" PRO
Kedjan .325" PRO är anpassad för motorsågar i mellanklassen. Med en smalare tandbredd från 7,7 till 6,8 mm minskar vibrationerna med 20 procent och ökar skäreffekten med upp till 20 procent jämfört med föregångaren .325" RS. Samtidigt minskar spånproduktionen och avverkningshastigheten ökar. Kedjan är anpassad för svärd med 1,3 mm spårvidd och är även anpassad efter svärdet Light 04 .325".


april 2020

E-tron i partnerskap med Flex Scandinavia

E-tron har tecknat partneravtal med Flex Scandinavia avseende service- och garantireparationer för park- och trädgårdsverktygen EGO Power+. E-tron blir även återförsäljare av verktygen som ett led i att kunna erbjuda sina kunder 100 procent elektriska alternativ vad gäller både arbetsfordon och arbetsredskap.

Flex Scandinavia är exklusiv distributör i Sverige för varumärket Ego Power+ 56 V trädgårdsmaskiner. För den svenska marknaden är Ego än så länge inte så bekant, men internationellt ingår Ego i en koncern som är världens största verktygstillverkare och producerar över 10 miljoner enheter varje år som säljs i 65 länder. Ego Power+ utvecklar batteridrivna proffsmaskiner inom park- och trädgårdsindustrin och är unika med att använda 56 V litium-jonbatterier som tillför mer kraft, längre driftstider och snabbare uppladdning.

– Vi är jätteglada att vi nu kunnat ingå samarbete med Flex Scandinavia om produktlinjen Ego Power+. Både vad gäller som partner för service- och garantiärenden och försäljning av grönyteprodukterna. Flex Scandinavia är väldigt professionella att arbeta med och produkterna håller den höga kvalitetsnivå vi kräver för att passa vår verksamhet, säger Henrik Gunnarsson som är försäljningschef på E-tron.

Flex Scandinavia AB har sedan 1940-talet varit generalagent i Sverige för tyska Flex som tillverkar maskiner för slipning, fräsning, kapning med mera.

– E-tron är sedan många år en väletablerad aktör inom eldrivna arbetsfordon och grönytemaskiner och kommer med sin solida erfarenhet inom mekatronik att bli en strategisk viktig samarbetspartner för att säkerställa en hög servicegrad och stor kundnytta för användaren. Ego Power+ kommer att bli ett perfekt komplement i E-trons produktportfölj, säger Fredrik Sandberg, vd på Flex Scandinavia AB.


april 2020

Mulchinggräsklippare med batteridrift från AS-Motor

Utsläppsfria, tysta och med märkbart lägre vikt men lika robusta och kraftfulla. I mars 2020 lanserade Stads & Parkprodukter tre beprövade gräsklippare från AS-Motor i batteridrivna versioner.

De tre nya modellerna från AS-Motor är lika robusta och kraftfulla som tidigare gräsklippare men har en märkbart lägre vikt. Ett intelligent styrsystem till motorn kontrollerar hur mycket effekt som behövs. Med ett kraftfullt och uppladdningsbart batteri kan modellerna klippa från 30 till 45 minuter beroende på modell och arbetsområde.

Med en batteridriven gräsklippare sänks den dagliga driftkostnaden. En laddningsprocess kostar en bråkdel av vad det skulle kosta att fylla tanken till en förbränningsmotor, det innebär att man kan spara cirka 85 procent i bränslekostnad.

Alla tre modellerna är tysta och utsläppsfria vilket underlättar arbetet kring skolor, kyrkor och bostadsområden. De har beteckningarna AS 420, AS 470 och AS 510.

Stads & Parkprodukter har i sitt sortiment tre varumärken: Pellenc, AS Motor och Etesia, som alla är nischade inom sina respektive områden.


april 2020

Nya eldrivna åkgräsklippare från Cub Cadet

Cub Cadets serie med åkgräsklippare har uppgraderats inför sommarsäsongen 2020. Modellerna heter LR2 ES76 mini-rider och XT2e och de drivs av kraftfulla litium-jonbatterier som kan laddas fulla på bara fyra timmar.

LR2 ES76 mini-rider kommer att komplettera den kompakta LR-serien. Denna nya modell kommer att drivas av ett 56 V litium-jonbatteri. Den generösa klippbredden på 76 cm och körtiden på upp till 60 minuter gör det möjligt att klippa en mycket stor gräsmatta på rekordtid.

Cub Cadets flaggskeppsprodukter i XT-serien får också en elektrisk uppgradering. Kraftfulla avancerade elmotorer är kraften bakom den nya XT2 ES107-modellen. Den drivs av ett 56 V litium-jonbatteri, och är lika kraftfull som de bensindrivna alternativen och dess prestanda är lika imponerande.

Med en körtid på upp till 90 minuter (beroende på gräs och markförhållanden) och en skärbredd på 107 cm kan det elektriska tillskottet till XT-serien användas för att klippa stora gräsmattor utan problem.

XT2 ES107 levereras med sidoutkast och mulchingplugg, allt för att användaren själv ska kunna välja klippsystem utifrån gräsmattans behov.

– Lanseringen av de elektriska klipparna från Cub Cadet är en milstolpe i vårt produktutvecklingsarbete och årets produkthöjdpunkt, säger Christopher Dunström, försäljningschef på Cub Cadet i Sverige och Norge.


april 2020

Linddana ger flishuggstekniken en elskjuts med TP 175 E

Nu är den här och de första kunderna har redan fått den första leveransen av Linddana TP 175 E. Den gröna flishuggen är grönare än någonsin förut, batteridriven och släpper inte ut någon CO2.

Linddana har under de senaste två åren arbetat med att utveckla en batteridriven flishugg i mellanklassen. Nu lanseras maskinen som den absolut grönaste utgåvan i TP Stage V-familjen.

Linddanas återförsäljare Stig från B.M.I. i Rødovre har redan sålt en TP 175 E till Köpenhamns Zoo. Djurparken valde maskinen utifrån önskemålet att arbeta med gröna maskiner. Mindre buller var också ett argument, eftersom djurparken har en känslig miljö vad gäller djur och besökande.

Maskinen har också sålts till Norge, Nederländerna, Spanien och Frankrike, och visas upp på mässor i hela Europa de kommande månaderna.

I framkant tekniskt sett
Nya TP 175 E belastar miljön minimalt. Maskinen släpper nämligen inte ut någon CO2 och är samtidigt mycket billigare i drift än alla tidigare modeller. Maskinen bidrar också till att säkerställa en hållbar utveckling på området utan någon form av utsläpp. Batteripaketet har fem års garanti, och flishuggen de vanliga tre. Även om den nya maskinen är batteridriven och bättre för miljön så ligger den också i framkant rent tekniskt, och har samma funktioner som motsvarande konventionella modeller. TP 175 E har ett 65 V-batteri med 280 Ah.

Den integrerade laddaren kan ladda batteriet från noll till 100 procent på bara sju timmar. Batteriet har en driftstid på upp till fyra timmar när den används för uppröjningsarbete. Den går dessutom att ladda både under drift och under transport.

Inne på det gröna spåret
Med den nya maskinen har Linddana helt slagit in på det gröna spåret. TP 175 E använder Next generation-teknik och är både stads- och miljövänlig.

Maskinen är helt enkelt på alla sätt mer användarvänlig för operatören, som utsätts för mindre oväsen och slipper avgaser. Detta är samtidigt en vinst för den stadsnära arbetsmiljö, som flishuggar i mellanklassen ofta verkar i.

Underhållet har också blivit mycket enklare med den nya maskinen som, liksom andra batteridrivna maskiner, har mycket låga service- och underhållskostnader. Framtiden är här, mycket miljövänligare för operatörer och arbetsmiljö. TP 175 E förenar alla goda egenskaper från övriga välkända TP 175 MOBIL-modeller med den största respekten för miljö och arbetsmiljö.


april 2020

Goupil G2 lanseras på den svenska marknaden

Goupil lanserar ytterligare en nyhet och stärker sitt utbud av elektriska arbetsfordon på den svenska marknaden.

Nu introduceras ett mindre elektriskt fordon från Goupil. G2 är namnet på fordonet och det finns både med ett lastflak med nedfällbara lämmar samt i ett utförande med skåp försett med valfritt antal jalusier. Lasthöjden är mycket ergonomisk och lastutrymmet är helt plant vilket underlättar arbetet.

Som standard finns tre batterialternativ att välja på: ett med blöta blockbatterier samt två alternativ med underhållsfria litium-jonbatterier. Körsträckan är upp till 10 mil på en laddning beroende på batterialternativ, lastvikt samt körsätt. Med en lastvikt upp till 600 kg, utmärkta köregenskaper, stort urval av extrautrustning passar den perfekt till bostadsbolag, kyrkogårdsförvaltning samt inom industrin.

Högtryckscenter AB är generalagent för Goupil i Sverige och har ett väl utbyggt återförsäljarnät där samtliga åf har demofordon i lager. Högtryckscenter har varit verksamt sedan 1984 och huvudkontoret är beläget i Göteborg.

Företaget har tre agenturer i Sverige, varav en av dessa är för Goupil elektriska arbetsfordon. Kunderna finns inom kommuner, bostadsbolag, kyrkogårdsförvaltningar, privata aktörer samt inom industrin. De andra agenturerna är för Dynajet högtryckstvättar samt för Glutton elektriska torg- och gatudammsugare.


april 2020

Fossilfria Raymo Electric lanseras i Sverige

Inför säsongen 2020 lanseras en helt ny och branschunik maskin från det tjeckiska företaget Raymo Electric på den Svenska marknaden via Walker Mowers Sweden AB.

Precis som namnet antyder så drivs maskinen helt elektriskt och styrs dessutom via fjärrkontroll. Fjärrstyrningen ger en mängd olika för- delar till användaren, bland annat vibrationsfri och säker användning, dessutom med ytterst låg ljudexponering för omgivning och förare tack vare eldrift och elektriska knivmotorer.

Raymo Torpedo väger endast 240 kg vilket ger en hög driftstid på batteriet och obetydlig påverkan på gräsmattan. Maskinens extremt låga konstruktion, endast 51 cm hög med unik 4-hjulsdrift, gör det dess- utom möjligt att klippa slänter på över 40 graders lutning.

– Vi är tacksamma att vi fått förtroendet att representera innovativa Raymo Electric på den svenska marknaden i tuff konkurrens med andra. Vi ser Raymo Electric som ett utmärkt komplement till vår befintliga huvudverksamhet som generalagent för Walker Mowers och vår förhoppning är att kunna få synergi- effekter i försäljning mellan dessa två märken då vi får ett bredare och mer komplett utbud av professionella gräsklippare, säger Pontus Herrlin, vd på Walker Mowers Sweden.

Raymo Torpedos extremt låga konstruktion, endast 51 cm hög med unik 4-hjulsdrift, gör det möjligt att klippa slänter med mer än 40 graders lutning. Efterfrågan på eldrivna maskiner inom den professionella grönytesektorn är på stark uppgång då fler och fler kunder eftersöker fossilfria alternativ till sin maskinpark. Nyligen gick SKKF, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, ut med en högt ställd målsättning om att ha en fossilfri begravningsverksamhet år 2023.


april 2020

Nya XUV 865R Gator är den bekvämaste någonsin

John Deeres nya premium XUV 865R Gator är den bekvämaste av alla modeller i företagets utbud av crossoverfordon som någonsin producerats.

Modellen har en dieselmotor med en effekt på 23 hk, och kombinerar den etablerat höga prestandan hos XUV 865M med många andra förarvänliga funktioner, inklusive en lyxig hytt.

Standardspecifikationer inkluderar en steglös växellåda med behovsstyrd fyrhjulsdrift, servostyrning, fullt oberoende hjulupphängning och ett tillbehörsförberett elsystem.

Hytt utöver det vanliga
Den tysta, fullt utrustade hytten erbjuder bekväma billiknande säten för upp till tre personer vid offroad-körning, lättöppnade dörrhandtag, en fullt öppningsbar vindruta och ett beprövat och mycket effektivt HVAC-system (värme, ventilation och luftkonditionering).

Dessutom har hytten en tilltalande beigefärgad interiör och en ny, ergonomisk design, med lättanvända, centralt placerade, billiknande reglage. Taket är utformat så att vatten ska leta sig mot kanterna, och de högt placerade fram- och bakljusen sitter skyddade under takkanten.

R-modellen med hytt inkluderar dessutom en rad ytterligare standardutrustning, inklusive ett justerbart 40/60 bänksäte, tiltbar ratt, solskydd, vindrutetorkare och -spolare, samt elkablar för tillbehör, och hel- och halvljus LED strålkastare.

Inga kompromisser
XUV 865R Gator har en trecylindrig, vätskekyld motor på 854 kubikcentimeter, som levererar en motoreffekt på 23 hk vid 3 600 rpm, och en maxhastighet på 50 km/h. Den rena fyrhjulsdriften har en differentialspärr med automatisk låsning och en elektronisk vippströmbrytare på instrumentbrädan för enkel användning.

Som komplement till den robusta ramen, har fordonet en oberoende fyrhjulsupphängning. Denna har utformats för en bekvämare körupplevelse och optimal belastningskapacitet i svår terräng, utan att kompromissa med vare sig körkvalitet eller fordonets stabilitet.

Det mångsidiga deluxe lastflaket är tillverkat av ett hållbart kompositmaterial som eliminerar rost och bucklor och som är ljuddämpande.

Baklämmens handtag har samma konstruktion som på pickuper, och särskilda skydd finns tillgängliga för bakljusen. Lastflaket kan lätt omvandlas till en plan lastyta och har en lastkapacitet på 454 kg, medan bogseringskapaciteten är 900 kg och den totala nyttolasten 680 kg.

För extra mångsidighet kan nya John Deere XUV 865R Gator utrustas med en rad olika tillbehör, från frontblad till vinscher, och har en stor bränsletank på 42 liter för färre stopp för tankning.


februari 2020

Ströman ny generalagent för Johnston och Beam

Från 1 december 2019 är Ströman Maskin generalagent för Johnston och Beam i Sverige, och tar ett helhetsansvar för sopmaskiner inom Bucherkoncernen. Ströman blir därmed Sveriges största leverantör av sugande sopmaskiner.

Landets ledande leverantörer av maskiner för vägunderhåll till kommuner och entreprenörer. Företaget kan nu erbjuda Sveriges bredaste sortiment av sugande gatusopmaskiner. Allt från kompakta maskiner till chassiburet från 1 till 14 kubik.

– Detta är en spännande utmaning och ett tillskott till våra befintliga sopmaskiner från Bucher. Nu kan vi erbjuda våra kunder större och fler specialanpassade maskiner. En ny produktgrupp i ett företag kräver en del, men vi är väl förberedda, säger Jan Rhodén, vd på Ströman Maskin.

Ströman har sålt Buchers sopmaskiner sedan 1995 och har byggt upp en väl fungerande organisation med fokus på försäljning och hög servicenivå på eftermarknaden. Företagets målsättning är att fortsätta stärka och utveckla sin position på marknaden.februari 2020

Nyhet från Weibulls: Planteringsjord med biokol

Inför odlingssäsongen 2020 packar Weibulls en nyhet till jordfamiljen — planteringsjord med biokol i 40 liters säck. Målsättningen är att erbjuda ytterligare en mångsidig och miljöanpassad jordprodukt för en alltmer medveten trädgårdskund.

Planteringsjord med biokol är en blandning av torv, organisk gödsel och biokol, som lämpar sig för plantering i hela trädgården. Såväl grönsaker som blommor och buskar drar nytta av att kolet i jorden fungerar som ett näringsmagasin.

Kolet i planteringsjorden bidrar också till att förbättra jordens struktur, där växternas rötter trivs och kan sprida sig djupt ner i marken.

– Vi arbetar kontinuerligt för att öka antalet produkter som är godkända för ekologisk odling. Weibulls planteringsjord med biokol är ett tillskott i Weibulls familj med KRAV-godkända produkter, säger Isac Svärd, produktchef för torv, gödsel och jord på Weibulls.

Weibulls planteringsjord med biokol är en jordprodukt som är färdig att användas för odling. Det betyder att det inblandade biokolet på förhand är laddat med organisk hygieniserad gödsel. Mikrolivet bidrar till att pytsa ut väl avvägda näringsdoser i jorden över lång tid. Med sin inre byggnad fungerar biokolet också som vattenmagasin och bidrar till att bevara en gynnsam fukthalt i jorden.

– Det är roligt att kunna erbjuda en produkt som på ett enkelt sätt låter vanligt folk, inte minst miljömedvetna hemmaodlare, bidra till att binda mer koldioxid i marken, säger Isac. Den biokol vi adderar har svenskt ursprung och framställs av spannmålsrester med noggrann kontroll i varje led.

Biokolets fördelar vilar på en tusenårig kunskap med ursprung i Sydamerika där urinvånarna använde biokolets egenskaper för att berika Amazonas näringsfattiga jord. Biokol framställs av organiskt material som hettas upp under syrefattiga omständigheter.

Biokol fungerar som kolsänka då dess organiska material inte bryts ner på lång tid. En kolsänka är ett ställe som binder kol så att det hindras från att förenas med syre och bli till koldioxid som sedan slinker ut i atmosfären. Biokol hjälper alltså till att minska atmosfärens innehåll av växthusgasen koldioxid.


februari 2020

Självstyrd gräsklippning för riktigt stora ytor

Husqvarna tar nu ytterligare ett steg framåt när det gäller autonoma och uppkopplade tjänster för professionell grönyteskötsel. Husqvarna Autonomous Systems består av en eller flera självstyrda robotgräsklippare.

Husqvarna Autonomous Systems är utvecklat för att förbättra produktiviteten, arbetsmiljön och säkerheten för dem som professionellt arbetar med att sköta och underhålla stora gräsytor. I många fall är denna typ av områden både svåra och riskfyllda att klippa och underhålla, till exempel flygplatser och solcellsparker.

– Vi har 25 års erfarenhet av robotgräsklippning och med Husqvarna Autonomous Operation visar vi vår innovativa drivkraft. Robotteknik och autonoma lösningar kommer att spela en viktig roll i framtiden när det gäller underhåll av grönområden och Husqvarna Autonomous Systems är bara ett exempel på hur innovationer kan förbättra den professionella gräsmatteskötseln, säger Sascha Menges, President Husqvarna Division.

Husqvarna Autonomous Operation använder Husqvarnas nya EPOS-teknologi, ett satellitnavigeringssystem med hög precision som ger förbättrad position med en noggrannhet på 2–3 cm. Tekniken gör det möjligt att med hjälp av virtuella gränser låta maskinen arbeta såväl inom som mellan arbetsområden. Driftseffektiviteten ökas tack vare att maskinerna kan användas när som helst. Husqvarna Autonomous Operation kommer under 2020 att testas i ett antal pilotprojekt och finns tillgängligt på marknaden under 2021.


februari 2020

Marknadens mest kraftfulla ryggburna lövblås

Stihl presenterar marknadens mest kraftfulla och bekväma lövblås med ny smart start. BR 800 har en enkel sidostart för att underlätta för användaren. Den nya lövblåsen har ett steglöst ställbart blåsrör samt ett handtag som reducerar vibrationer tack vare det nya ergonomiska bärsystemet samt inbyggt antivibrationssystem.

– Den nya selen med S-formade axelremmar i kombination med bröst- och höftsele tillåter ett högt och bekvämt bärläge för både män och kvinnor. Sidostarten SmartStart har även funktionen Easy2Start som gör att man inte behöver rycka så hårt för att få igång maskinen, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

BR 800 är anpassad för professionella användare för effektiv röjning av löv, skräp och kvistar i stora områden. BR 800 har även en av marknadens lägsta bränsleförbrukning men samtidigt en hög blåskraft på hela 41 Newton. Den låga bränsleförbrukning gör att driftstiden ökar med cirka 20 procent och att mer arbete blir utfört på en tank.

Enkel och verktygsfri justering av både gashandtaget och blåsröret ger optimal och individuellt anpassad ergonomi. BR 800 är smidig att transportera tack vare fästanordningen som gör att blåsröret enkelt kan hakas fast på maskinen. Lövblåsen har även ett hål för en väggkrok för smidig förvaring.

– Med Stihsl antivibrationssystem har vibrationerna reducerats till en av marknadens lägsta, samtidigt som vi har sett till att BR 800 ger blåskraft i toppklass. Sammantaget ger det en fantastiskt uthållig och effektiv lövblås, avslutar Mats Gustafsson.


februari 2020

Ny förbättrad köp- och säljtjänst för entreprenörer

Nu lanseras BytUpp, marknadsplatsen för entreprenörer, av entreprenörer, som vill köpa och sälja maskiner och tillbehör.
— Vår egen frustration var startskottet för BytUpp, säger vd Johan Salinder.

Johan fortsätter:
– Vi saknade en marknadsplats anpassad för branschen där man med lätthet kan uppgradera och anpassa sin maskinpark efter säsong och behov. När vi började leta efter platser att annonsera på var alternativen få och vi upplevde att det var svårt att träffa rätt i sökfunktioner.

Då kategoriseringen var bristfällig när det gällde maskiner och tillbehör för entreprenörer behövde de annonserna alltid vara nyast och ligga på förstasidan för att överhuvudtaget upptäckas.

– Vi är därför glada att kunna erbjuda bytUpp.se, ett anpassat och enkelt verktyg med tydliga och anpassade kategorier och sökfunktioner. Oavsett om man vill köpa, hyra eller sälja ett fordon, redskap eller maskin, säger Louise Björkenfors, marknadsansvarig på BytUpp.

Johan tillägger:
– Vi har skapat verktyget vi själva önskar, där annonserna kostar vad de borde kosta. En marknadsplats där man kan fokusera på det man vill och slippa extra krångel för att annonsera och marknadsföra sina grejer.

Här är personerna bakom nya marknadsplatsen BytUpp: Fr.v. Johan Salinder, vd, Louise Björkenfors, marknadsansvarig och Benjamin Mahl, kundansvarig.

februari 2020

Maskinparken blir ny stor aktör i branschen

Maskinparken Sverige AB är en ny aktör inom grönytebranschen. Genom förvärv av sex välrenommerade företag blir det nybildade företaget en av landets största aktörer på grönytemarknaden, med en omsättning överstigande 300 miljoner kr.

De företag som förvärvats är KS Maskiner AB, KTT Motor AB, LMK Markvårdsmaskiner AB, Markvårdsmaskiner Väst AB, Markvårdsmaskiner Öst AB och Parkmaskiner Kinna AB.

Genom förvärven kommer dessa bolag att byta namn till Maskinparken. Huvudkontoret är placerat i Kungälv. VD och delägare i Maskinparken AB är Thomas Lövström, ett välbekant namn inom branschen. Han var tidigare en av de drivande aktörerna bakom Västerservice Traktor AB.

Ledande leverantör
– Vi ser fram emot att välkomna kunder och leverantörer till Maskinparken Sverige AB, kommenterar han. Tillsammans blir vi landets ledande och största leverantör av markvårdsmaskiner. Förvärven stärker möjligheten för oss att erbjuda nya och gamla kunder bästa möjliga maskinlösning för varje ändamål.

Samtliga tidigare ägare av de förvärvade bolagen äger tillsammans aktierna i Maskinparken Sverige AB och satsar vidare under gemensam fana.

– Vi räknar med fortsatt expansion, fortsätter Thomas Lövström. Fler företagsförvärv kan bli aktuella framöver.

Den stora kundkretsen kommer inte att märka alltför mycket av förändringarna, eftersom lokaler, service och saluförda varumärken blir kvar som tidigare.

Komplett program
– Genom samgåendet kan vi utveckla synergieffekter, till exempel ökad satsning på utbildning av vår personal så att vi alltid är uppdaterade med spetskompetens, förklarar Thomas. I kraft av vår storlek kan vi erbjuda våra kunder ett komplett program, som spänner över hela fältet inom vårt marknadsområde. Med bibehållen snabb och fackmannamässig servicenivå. Det gäller såväl nytt som begagnat.

De varumärken som ingår i utbudet är av välkända fabrikat från 40-talet marknadsledande tillverkare. Sortimentet täcker behov som snöröjning, sandning, vårstädning, sandupptagning, gräsklippning, flishuggning, luftning, dressing, lövhantering, transporter med mera. Alla maskiner uppfyller gällande miljökrav. Maskinparken AB sysselsätter i dagsläget ungefär 80 personer.

Röster om Maskinparken:
– Det ska bli roligt att bli en del i en stor koncern och samtidigt behålla den lokala närvaron, säger Roger Svensson, anläggningschef på Maskinparken Malmö-Svedala.

– Efter många år i branschen känns det helt rätt för oss att ta nästa steg i utvecklingen, Det kommer gynna kunderna att det nu finns en större aktör i branschen som driver utvecklingen, kommenterar Peter Karlsson, anläggningschef på Maskinparken Kinna.

– Det är ett naturligt steg att vi nu går samman med det tydliga syftet att vässa vårt kunderbjudande ytterligare och leda utvecklingen i branschen. Nu går vi en gemensam väg framåt, säger Michael Jansson, anläggningschef på Maskinparken Stockholm.

Ett av företagen som förvärvats är KTT Motor i Karlstad. På bilden syns vd Markus Carlsson.

februari 2020

Eldriven ogräsmaskin med 8,5 timmars batteripaket

Årets första europeiska mässa för park och grönytor håller hus i Holland i januari varje år. Hit kommer producenter, leverantörer och kunder från hela centraleuropa för att presentera och ta del av alla nyheter i branschen. Heatweed är en av de stående utställarna på mässan, och varje år brukar företaget komma med med en nyhet. Så även i år.

I sin monter kunde Heatweed presentera Europas starkaste batteripaket för handhållna ogräsmaskiner.Både konkurrenter, leverantörer och inte minst alla kunder som besökte montern kunde förvissa sig om att Heatweeds nyutvecklade batteripaket verkligen fungerar oavbrutet i 8,5 timmar. Johan Kr. Rud, ägare till Heatweed, hade fullt upp med att demonstrera den nya modellen för den stora skaran av intresserade besökare, inklusive internationell media.

Design och funktion
Företaget har sin vana trogen satsat såväl på design som funktion. Men varför varför har ni tagit fram en elversion av just den här modellen, undrade vi på Grönytekontakt.

– Heatweed har haft en elversion av Mini sedan 2015, förklarar Johan. Nu har vi tagit fram ett batteripaket som ger full arbetskapacitet under en hel arbetsdag, 8,5 timmar. Våra kunder har frågat efter en elversion av den lilla maskinen som de kan använda på innegårdar, i bostadsföreningar, på kyrkogårdar, sjukhus och alla platser där man eftersträvar så låga ljudemissoner som möjligt.

– Utifrån detta började vi utveckla en e-version, och vi blev inte nöjda förrän vi fått fram ett batteripaket som fungerar genom hela arbetsdagen, och mera till. På så sätt sparar kunden tid och pengar och även miljön mår bättre. Maskinen kommer att finnas på den svenska marknaden inom kort, lovar Johan.

Stor efterfrågan
– Vi ser framför oss att den här maskinen kommer till Sverige i slutet av mars .Vi producerar för fullt nu, och vi har redan en stor orderbok på Mini med batteripaket från den här mässan.

Batteripaket med så hög kapacitet väger förstås en del?

– Ja, medger Johan, men vi har fått hela paketet till att väga endast 150 kg. Det är vi mycket nöjda med och vi ser fram emot att förse hela Europa med denna snygga lilla ogräsmaskin!

Det här är bara en av flera nyheter från Heatweed som ska lanseras framöver. Än så länge är Johan förtegen om vad det handlar om i övrigt, men lovar att lätta mer på förlåten i kommande nummer av Grönytekontakt.


februari 2020

E-tron servar Stena Fastigheters elbilsflotta

E-tron har slutit avtal med fastighetsbolaget Stena Fastigheter avseende löpande service och reparationer av bolagets totala elfordonsflotta i Stockholm och Uppsala.

Stena Fastigheter har idag runt 120 fastigheter i Stockholm och Uppsala, där fastighetsskötseln till stor del utförs med hjälp av eldrivna arbetsfordon.

– Vi är jätteglada att Stena Fastigheter valt oss som partner för service och reparationer av deras elfordonspark. Det är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete med hög servicegrad ihop med kvalitet och kunskap uppskattas och uppmärksammas, säger Henrik Gunnarsson, försäljningschef på E-tron AB.

Stena Fastigheter är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag med 25 000 bostäder och 3 500 lokaler i storstadsregionerna. Internationellt bedrivs verksamhet genom Stena Realty.

Hållbarhetsfrågorna står högt på agendan och genom arbetssättet relationsförvaltning sker samarbeten med skolor, ideella organisationer och myndigheter för att skapa attraktiva områden där människor trivs och bor kvar länge.


december 2019

Andra generationen ryggburna proffsbatterier

Den första generationen ryggburna AR-batterier från Stihl får nu en uppföljare. AR 2000L och AR 3000L är två nya ryggburna batterier för professionella användare som kräver högre kapacitet för längre arbetspass.

Jämfört med föregångarna AR 2000 och AR 3000 har de nya batterierna mer energi och bättre ergonomi med det nya AR-bärsystemet.

De nya ryggburna batterierna AR 2000L och AR 3000L från Stihl innehåller mer energi än sina föregångare. Energiinnehållet ökar med hela 10–25 procent och batterierna lämpar sig till professionella användare som vill få ut mer av sina maskiner i Stihl batterisystem PRO.

Samtidigt lanseras en ny bärsele anpassad för de nya batterierna. Med bärselen AR kan användaren enkelt justera selen som är anpassad efter alla kroppstyper. Bärselen ger en bättre ergonomi under både korta och långa arbetspass. Med en optimerad ventilation och flera justerbara delar kan selen anpassas efter användaren för en perfekt passform.

– De justerbara axelbanden gör det enkelt att få ryggplattan på exakt rätt ställe och det ledade midjebältet gör att maskinen följer med i rörelsen. Dessutom sätts batteriet fast med ett enkelt klick, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef Stihl. Både AR 2000L ochAR 3000L har en inbyggd Stihl Smart Connector innanför skalet som ger tillgång till den digitala tjänsten. Användaren får enkelt fram värdefull användningsstatistik, historik och direktkoppling till återförsäljare för service.

LED-skärmen ger en tydlig översikt över laddnings- och felstatus samt Bluetooth-anslutning. I sidan på batterierna finns även en USB-port för laddning av exempelvis mobiltelefon.


december 2019

Bygg och konfigurera maskinen på hemsidan

Redan 1997 började Nordfarm en tradition i maskinbranschen genom att ge ut en maskinkatalog med hela sortimentet och alla priser tydligt utsatta. Nu visar företaget återigen riktningen när kunderna kan bygga och konfigurera sina maskiner direkt på hemsidan.

Nordfarm Maskin arbetar med ständig utveckling och förbättring och sedan över ett år har alla återförsäljare haft möjlighet att bygga och konfigurera nya maskiner direkt på nätet. Nyttan har varit tydlig och företaget lanserar nu denna möjlighet för alla genom sin hemsida, nordfarm.se.

På hemsidan hittar man nu detaljerad information om respektive maskin, med utrustning och tillvalsmöjligheter, fotografier och i många fall även rörlig media.

Den stora nyheten är att man nu kan bygga och konfigurera sin maskin i detalj innan man bestämmer dig för exakt den maskinkonfiguration som passar allra bäst. Och i hela processen fortsätter Nordfarm att vara mycket tydliga med prissättningen, precis som tidigare.

Kunden kan bygga sin maskin när det passar bäst, dag som kväll, vardag som helg. Den färdigkonfigurerade maskin kan enkelt skickas till den egna e-posten eller skickas till närmaste återförsäljare för vidare diskussion om utrustning eller exempelvis leveranstid.


december 2019

Ny åretruntmaskin från Multihog lanserad

Multihog lanserar en ny sopmaskin och redskapsbärare som med fördel också kan utrustas med vinterredskap. På det sättet blir maskinen användbar året om.

– Bland det bästa i branschen, förklarar Lasse Sannes med 36 års erfarenhet av arbete med sopmaskiner. Det han åsyftar är nya Multihog CV 350, som HM Maskin har agenturen för i Sverige, där Kalle Lindén är säljare.

– Multihog CV350 symboliserar komfort, miljö och kraft, hävdar Kalle Lindén. Enorm sugkraft och en bra förarmiljö gör att maskinen tåls att jämföras.

Lasse tillägger:
– Maskinen har individuell fjädring på alla hjulen, fyrhjulsdrift, steg 5-motor och mycket god sugkraft, med flera finesser som återvinningsvatten i separat tank med tryckpump.

Tack vare fyrhjulsdriften och den individuella hjulupphängningen har maskinen goda egenskaper vid vinterkörning. Det betyder att man med fördel kan utrusta maskinen med vinterredskap, för att få mer användning året runt.

Lasse Sannes (t.h) och Kalle Lindén, som är säljare på HM Maskin.

december 2019

Svanenmärkta utemöbler i återvunnen plast

Nu kan möblerna i parker, skolor och bostadsrättsföreningar produceras i återvunnen plast. Danska out-sider lanserar en lång rad produkter som alla är certifierade enligt det officiella nordiska miljömärket Svanen och är Nordens första Svanenmärkta utemöbler i återvunnen plast.

Företaget out-siders nya möbellinje har skapats med hänsyn till naturen och klimatet. Alla material är nämligen miljömässigt hållbara, eftersom de har producerats av återvunna material och dessutom går att återvinna på nytt.

Det betyder att de lever upp till FN:s globala hållbarhetsmål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion.

– Miljövänliga material i leksaker, mat och kläder är något som har diskuterats länge, och trots att möbler och utelek har ignorerats i debatten kring hållbarhet i vardagen har det för oss varit ett helt naturligt steg att även eftersträva samma höga standarder för våra produkter, berättar Ib Mogensen, vd för out-sider.

Han fortsätter:
– För oss är det viktigt att börja med oss själva. I stället för CSR-satsningar som ser bra ut på hemsidan har vi gjort våra kärnprodukter 100 procent hållbara. Och så gör det ju inget att möblerna dessutom är vackra att titta på.

Miljømærkning Danmark, som ansvarar för Svanenmärkningen i Danmark, delar entusiasmen för den nya produktserien från out-sider:

– Det är en god nyhet att out-sider har valt att certifiera en rad av sina utemöbler med Svanen. Deras produkter har en spännande funktion eftersom de är både möbler och lekredskap, och så har de samtidigt en spännande historia i och med att de är tillverkade av enbart återvunnen plast, förklarar Martin Fabiansen, direktör på Miljømærkning Danmark.

De Svanenmärkta möblerna är producerade av 100 procent återvunnen polyetenplast, varav 85 procent kommer från internt spill och överskott i produktionen. Det innebär att felproduktioner, uppstartsrester och gamla produkter återanvänds i den nya produktionen i stället för att skickas med förorenande transporter till andra länder för förbränning.

Resterande 15 procent kommer från polyetenpåsar som mals ner och smälts samman med det övriga materialet, vilket skapar spännande färgskiftningar.

Hållbara lösningar
Den nya serien med Svanenmärkta produkter tydliggör out-siders strävan efter att bidra till en hållbar utveckling.

– Vi har alla ett ansvar för att göra vår värld mer hållbar. Med våra nya helt återvunna produkter axlar vi en del av ansvaret och skapar en mer hållbar framtid. För oss känns det meningsfullt att börja här, och vi hoppas naturligtvis att resten av branschen ska följa efter, berättar Ib.

Att förbereda sina produkter för en framtid med större fokus på hållbarhet ligger helt rätt i tiden. Ett ökat miljöfokus betyder att efterfrågan kommer att skifta under de närmaste åren.

Enligt Miljømærkning Danmark ställer många offentliga inköpare krav på miljömärkning i sina upphandlingar – och många har även en policy för miljömärkta inköp.

– Många kommuner efterfrågar miljömärkta produkter i allt högre grad, och vi märker dessutom av ett ökande intresse för Svanenmärkta byggvaror, berättar Martin och fortsätter:

– Därför är jag övertygad om att out-sider kommer att uppleva det som en stor styrka att kunna erbjuda Svanenmärkta utemöbler när öppna ytor för förskolor, bostadsrättsföreningar och parkområden ska inredas.


oktober 2019

Ny spridare med enastående bevattningsjämnhet

Östorps Bevattning, distributör för Hunter i Sverige, presenterar nu en ny spridare från tillverkaren med beteckningen TTS-800.

Spridaren TTS-800 har marknadens starkaste drivenhet, ett rostfritt cylinderfoder och kan även användas med smutsigt och återvunnet vatten.

Bevattningsjämnheten är enastående. Det finns 12 olika standardmunstycken och 9 lågvinkelmunstycken att tillgå. Det gör att spridaren passar på de flesta ytor med kastradie från 11,3 meter till 28,7 meter. Perfekt på alla golfbanans ytor men också för fotbollsplaner och i parker.

Det väl tilltagna kopplingsutrymmet är stort nog för att rymma alla spridarens komponenter tillsammans med dekoder och skarvkopplingar.

Att kunna utföra all service uppifrån utan att man behöver gräva har varit en unik självklarhet på Hunterspridare i många år. Med TTS-800 blir det ännu enklare. Allt för att ge kunderna en produkt som har lång livslängd och låga driftkostnader.

Spridaren fungerar tillsammans med alla på marknaden förekommande styrsystem.


oktober 2019

Michelin X Tweel Turf till JD 900-serien ZTrak

Från 2019 finns Michelin X Tweel Turf luftfria radialdäck tillgängliga för John Deere 900-serien ZTrak-gräsklippare med noll vändradie för professionellt bruk.

Kunder som utrustar sina ZTrak-maskiner med de nya luftfria däcken kommer sannolikt aldrig mer att behöva köpa bakdäck till sina klippare med noll vändradie.

I jämförelse med traditionella pneumatiska däck, eliminerar Michelin X Tweel Turf i stort sett alla stillestånd på grund av däckproblem, och är så gott som underhållsfria.

Den nya Z994R-klipparen erbjuder både förarkomfort och produktivitet och är konstruerad för att tilltala kunder som letar efter en kompakt lösning för begränsade ytor. Den är utrustad med en kraftfull 25 hk (18,4 kW) dieselmotor, en extra kraftig ram och ett remdrivet klippdäck för optimal effektivitet.

Hög kapacitet uppnås också genom 137 cm 7-Iron PRO rotorklippdäcket med sidoutkast.

– Z994R kommer till sin rätt i de besvärligaste klippförhållanden, medan den samtidigt är bränslesnål, kompakt, och ger prov på en hållbarhet som professionella kunder förstår att sätta värde på, säger Carlos Aragones, John Deeres marknadschef för grönyteprodukter, i Europa.

Bland de olika tillvalen finns de spännande nya Michelin X Tweel Turf-däcken, som, till skillnad från traditionella pneumatiska däck, är punkteringsfria. Däckstorlek och bultmönster är desamma som på standarddäck, men X Tweel-däcket har konstruerats med samma gummiteknik som vanliga bildäck, vilket innebär att det håller upp till tre gånger längre.


augusti 2019

GML har fått skötselavtal med Särö Golf Club

GML Sport AB har fått förtroendet att ansvara för skötseln av Särö Golf Clubs 9-hålsbana och 9-håls korthålsbana. Avtalet är tecknat på 1+2 år.

Intresset för extern bandrift ökar konstant och GML Sport AB är glada att nu starta upp ett samarbete med Särö Golf Club.

Avtalet, som även innehåller ett dispositionsavtal för befintlig maskinpark, stärker GML:s position i den västra regionen där man i dagsläget har skötselavtal med fyra golfanläggningar. Ordförande i Särö Golf Club, Bertil Wiktoren, ser fram emot en spännande golfsäsong:

– Vi ser fram emot ett givande samarbete med GML Sport. I samband med att vår greenkeeper gick i pension blev det ett naturligt steg för klubben att pröva möjligheten med en extern partner för banskötseln. Efter en normal upphandlingsprocess föll vårt val på GML Sport, främst mot bakgrund av deras erfarenhet från skötsel av golfbanor men givetvis också på grund av att de var kostnadsmässigt konkurrenskraftiga.

GML:s försäljningschef Anders Kristiansson ser positivt på utvecklingen för extern bandrift. Han säger:

– Vår ambition är alltid att skapa trygghet, god ekonomi och hög kvalitet för våra kunder. Det uppnår vi tack vare en kombination av kostnadseffektiv drift, mindre administration och hög kompetens.

GML har i dagsläget skötselavtal med fyra olika golfanläggningar i den västra regionen.


augusti 2019

Gunnars Maskiner expanderar vidare i Borås

Gunnars Maskiner, med säte i Åsarp mellan Falköping och Ulricehamn, har expanderat vidare. Under maj månad invigdes de nyrenoverade lokalerna i Borås.

Numera finns Gunnars Maskiner representerade på sju platser i Västra Götaland: Åsarp, Lidköping, Vara, Skövde, Töreboda, Kungälv samt nu även i Borås. Företaget jobbar främst med lantbruks- och entreprenadmaskiner och omsätter idag över en halv miljard kronor.

Martin Gunnarsson, VD på Gunnars Maskiner, är mycket positiv inför framtiden:

– Det ser spännande ut framöver med mycket ny teknik som kommer in i våra maskiner. Vi har idag över 200 maskiner som är uppkopplade mot våra anläggningar och som vi kan hjälpa proaktivt. Till detta över 300 självstyrande traktorer ute på åkrarna.

– Detta är något som sparar miljön på många sätt, med mindre mängder bekämpningsmedel och diesel som går åt till att bruka våra jordar.

I Borås kommer Gunnars Maskiner att sälja både lantbruks-, entreprenad- och grönytemaskiner.

– Vår kunder ligger i framkant och efterfrågar den nya tekniken. Vi på Gunnars Maskiner fortsätter att investera i anläggningar och utbildning för våra anställda så vi kan möta våra kunders förväntningar nu och i framtiden, avslutar Martin.


augusti 2019

Utsläppsfri körning med Trejon Flexitrac iON

Trejon Flexitrac iON är en ny medlem i den sedan tidigare populära Trejon Flexitrac 11-serien. iON-modellerna är helt eldrivna och ger en extremt tyst och helt utsläppsfri körning.

Trejon Flexitrac kännetecknas av riklig standardutrustning, smidighet, stabilitet och hög lyftkraft. Det tillsammans med ett brett utbud av redskap för olika ändamål och behov gör lastaren mycket mångsidig.

Kompaktlastaren är utrustad med två elmotorer. En elmotor är inbyggd i drivsystemet, vilket ger hög prestanda och dragkraft, och en elmotor genererar kraften till hydrauliken. Ett system med två separata elmotorer garanterar full kraft i hydraulik och drift var för sig såväl som samtidigt.

Trejon Flexitrac iON lämpar sig utmärkt i miljöer som är känsliga för buller och utsläpp. Modellen är anpassad för körning både inomhus och i utemiljöer. Andra plus är lågt underhållsbehov och lång körtid.

iON-serien är liksom övriga Flexitrac-modeller rikligt standardutrustad med bland annat parallellföring, full trafikbelysning, arbetsbelysning, hydrauliskt Trima/SMS redskapsfäste och hydraulisk 3:e funktion.

Modellen finns i två versioner. Modell 1130 har ett blybatteri på 300 Ah/ 14,4 Kwh och modell 1140 har Li-ionbatteriteknologi på hela 400 Ah/19,2 Kwh, vilket är marknadens kraftigaste kompaktlastarbatteri.

Laddaren, som beställs separat, finns i två utföranden. Normalladdaren är på 48 V/50 A och passar båda modellerna. Snabbladdaren på 60 V/200 A (kräver 25 A-säkring) och laddar 0-100 % på cirka 2-3 timmar. Även den är en av marknadens mest kraftfulla och passar modell 1140.


augusti 2019

Ny tillverkare av släp på svenska marknaden

Två ambitiösa estländare har introducerat egentillverkade släpvagnar på den svenska marknaden. Företaget heter ForeSteel och marknadsför sju versioner av släp med tillbehör. Bland annat med tipp och lövsug.

Bolaget är sedan tidigare etablerat i de baltiska länderna, Danmark, Norge, Tyskland och nu sedan en tid även i Sverige. Antalet återförsäljare uppgår redan till 18 stycken.

– Vi har blivit mottagna med öppna armar, säger Argo Rossner, en av de två ägarna.

FT-1000 är beteckningen på den populäraste modellen med 1 000 kg lastkapacitet. Släpet har flera hydrauliska tippfunktioner och en plattform avsedd för mindre maskiner typ småtraktorer, eldrivna fordon, minilastare och ATV. Modellprogrammet omfattar släp med lastkapacitet från 500 till 2 500 kg med off-roadegenskaper. Konstruktionen ger lätt vikt, hög stabilitet och stor flexibilitet, enligt tillverkarna.

Lövsugen Foresteel 18HP PROvac är utarbetad för användning med traktorer, och är konstruerad för att uppnå lägre ljudnivå och högre sugeffekt.

Lövsugen är avsedd för röjning av skräp, löv, avfall och andra material från parker, vägar, vägslänter med mera.

– Vi fortsätter att växa, och vi ökar vår produktion, förklarar Argo. Vi kommer att hålla oss i Nordeuropa och ser fram emot att träffa många kunder på Elmia.


augusti 2019

Mer än 4 000 City Rangers från 2200-serien!

I år kan Egholm fira att mer än 4 000 maskiner från City Ranger 2200-serien (nu modell 2260) rullat ut från produktionen i Lemvig. Ställer man så många maskiner i en rak linje efter varandra skulle det motsvara 10 km!

Går man tillbaka till 2008 var det en mycket speciell dag för Egholm och för de anställda i Lemvig i Danmark, när City Ranger 2200-serien introducerades efter flera års förberedelse.

Alla medarbetare var stolta över den nya multifunktionsmaskinen och såg fram emot hur marknaden skulle ta emot den. City Ranger 2200-serien var speciell på många sätt. Quick-shift-funktionen för byte av verktyg från 1 till 4 minuter var en bedrift inom branschen.

Sedan 2008 har City Ranger-modellen utvecklats flera gånger – till exempel 2012 uppdaterades den till modell 2250 och förra sommaren till modell 2260.

Den mer miljövänliga, bensindrivna City Ranger 2260 har flera innovativa förbättringar, bland annat bättre hyttkomfort, ny ergonomisk gaspedal och 96 % reduktion av NOx.


augusti 2019

Walker Mowers möjliggör fossilfri grönyteskötsel genom HVO100

Som ett steg i att vara framtidens leverantör av professionella åkgräsklippare så godkänner Walker Mowers Sweden AB per omgående användning av det fossilfria förnybara bränslet HVO100 i dieselmaskiner från Walker.

HVO100 (hydrerad vegetabilisk olja), som är helt fossilfritt och förnybart, minskar utsläppen av CO2 med upp till 90 % och är därigenom extremt skonsamt mot miljön.

– Den miljömässiga aspekten har blivit en central del för våra kunder i processen då man skall välja maskiner för sin grönyteskötsel och de senaste åren har vi sett en ökad användning av HVO100 i Walkers dieselklippare. De goda resultat vi sett och upplevt möjliggör för oss att släppa HVO100-bränslet fritt för våra kunder att använda med full garanti i Walkers dieselmaskiner, säger Pontus Herrlin, VD för Walker Mowers Sweden AB.


augusti 2019

HVO 100 godkänns för alla Gianni Ferraris dieselmodeller

– Då miljön har blivit en mycket viktig del när kunderna ska välja maskiner för grönyteskötsel, och HVO 100 har visat sig fungera väl, så väljer vi att släppa användningen fritt på samtliga maskiner med dieselmotor i Gianni Ferraris sortiment. Det positiva med användningen av HVO 100 när det gäller minskningen av CO2 bör inte underskattas. Vill man dock helt slippa hälsofarliga utsläpp, vibrationer och buller så rekommenderar vi våra batteridrivna modeller, säger Roberto Mozzi, VD för Camro AB som är importör av Gianni Ferrari i Sverige.


augusti 2019

Toro Greensmaster 1000-serien

Toro lanserar en helt ny serie av greenklippare under 2019. Greensmaster 1021 finns redan nu tillgänglig på den svenska marknaden och de andra två modellerna, 1018 och 1026, kommer till hösten. Klipparna kan enkelt anpassas till greenkeeperns längd tack vare det justerbara teleskophandtaget. De lättskötta reglagen och det avvibrerade handtaget ger ett jämnt och snyggt klippresultat varje gång. Det går att välja mellan 8, 11 och 14 knivar.


juni 2019

Ny toppmodell för professionell klippning

Utrustad med en kraftfull ny motor från Kawasaki höjer XM3 ER53 ribban i XM Enduro-serien. Klipparen uppfyller helt och hållet de högsta kraven för professionell gräsklippning.

2018 lanserade Cub Cadet XM Enduroserien och för att bygga vidare på denna framgång utökas serien av modeller under 2019. Nu kommer XM3 ER53 att lanseras som det nya flaggskeppet. Denna toppmodell erbjuder mycket hög kvalitet på klippegenskaperna, hög effektivitet, användarvänlighet och imponerar även med sitt professionella utseende.

Modellens höga prestanda beror dels på den starka Kawasakimotorn och dels fördelen med knivbromskopplingen. Det är nu möjligt att hålla motorn igång när klippaggregatet är avstängt, vilket innebär att det inte behöver startas om.

Detta garanterar säkerhet vid tömning av uppsamlingspåsen, men sparar samtidigt tid då motorn inte behöver startas om. En ytterligare fördel är att när klippaggregatet är avstängt kan XM3 säkert köras över till exempel grus eller sandytor utan att kniven skadas eller att damm rörs upp.

Tack vare 3T-tekniken erbjuder XM3 ER53 också exceptionell klippning. Vidare förbättrar dess kullagrade hjul och stålfälgar på framaxeln köregenskaperna och ger gräsklipparen ännu bättre stabilitet än tidigare.

Enduroserien
Med XM Enduroserien presenterade Cub Cadet 2018 en ny generation gräsklippare som erbjuder en hel del kraft och maximal prestanda. De olika modellerna XM1 och XM2 samt XM3 ER53 är alla utrustade med kraftfulla motorer från Cub Cadet, Honda eller Kawasaki (upp till 196 cc), vilket ger gräsklipparna en bra effekt för att klippa enkelt och snabbt.

Modellernas antivibrationssystem (AVS) minskar vibrationerna betydligt. Motorvibrationer dämpas av AVS via specialdämpare som är monterade ovanför däcken. Tack vare den speciellt utvecklade geometrin hos chassit (3T-tekniken) samlar den upp gräsklippet maximalt samtidigt som den fyller uppsamlaren till max, allt för att få så få tömningar av uppsamlaren som möjligt.

De olika modellerna erbjuder en skärbredd på 46 cm till 84 cm och klarar av att klippa en yta på upp till 2 000< m² per timme. Tuffa stötdämpare på framsidan och sidorna ökar säkerheten och gör att gräsklipparen skyddas från skador och onödigt slitage.

XM-familjen innehåller slutligen modellen XM3 KR84es. Gräsklipparen avrundar serien och i motsats till de andra modellerna är den utrustad med motorn Briggs & Stratton B&S 3105-series (344 cc). Denna motor är mycket hållbar och erbjuder hög prestanda, även för högt gräs.


juni 2019

Husqvarna lanserar nya och lätta häcksaxar

Husqvarnas nya serie med häcksaxar för professionella park- och trädgårdsarbetare har en imponerande låg vikt. Jämfört med tidigare sortiment väger dessa häcksaxar upp till 15 % mindre.

De nya häcksaxarna ger proffsen en kombination av tillförlitlighet och hög effektivitet utan att kompromissa när det gäller hantering och ergonomi.

För att erbjuda professionella park- och trädgårdsarbetare fler lösningar utökar Husqvarna nu sitt sortiment med häcksaxar med den nya 522-serien. Dessa lättviktsmaskiner kombinerar en ny, välbalanserad design med låga ljud- och vibrationsnivåer, vilket ger utmärkt hantering och ergonomi med minskad belastning på användarens armar och rygg. Modellerna med höghastighetsväxel ger utmärkt skärprestanda när man trimmar och det höga vridmomentet gör det möjligt att hantera grova och täta häckar.

– Vi är glada att kunna utöka vårt urval av professionella häcksaxar med 522-serien och lägga till fler lättviktsmodeller i vårt sortiment. Häcksaxar som är extremt lätta att använda och som samtidigt lever upp till riktigt höga förväntningar vad gäller produktivitet och precision, säger David Holmstedt, global produktspecialist på Husqvarna Division.

Totalt ingår tre modeller i den nya X-serien, 522HDR60X, 522HDR75X och 522HD60X. Alla inom ett viktintervall mellan 4,9 och 5,2 kilo.

– Eftersom det kan innebära hög belastning för användaren vid häckklippning spelar den totala vikten som man hanterar under en dag stor roll. Jämfört med tidigare 226HD60S-modell har vi lyckats göra den nya 522HD60X 0,9 kilo lättare tack vare nya material och ny design. Varje detalj, från motor och skärutrustning till hur maskinen hanteras, har optimerats samtidigt som prestandan har ökat, tillägger David.

HD-modellerna är utformade för att uppnå ett perfekt resultat när man trimmar häckar. Modellerna är utrustade med höghastighetsväxel (4 400 snitt/minut) och tredimensionella blad för en hög produktivitet och ett perfekt resultat. HDR-modellerna är konstruerade för tyngre klippning i tjocka och täta häckar som inte beskärs så ofta. Dessa modeller är utrustade med ett högt vridmoment (3 200 snitt/minut) och knivbalkar med större tänder för att kunna klippa även de tuffaste grenarna.


juni 2019

Wacker Neuson och Kramer på Bauma 2019

För besökarna på Baumamässan i München den 4-10 april bar det uppåt i montern hos Wacker Neuson och Kramer. Ett jättehjul förde upp alla äventyrslystna till 35 meters höjd och det utgjorde en riktig publikmagnet. För en elektrifierad upplevelse sörjde framför allt de nya produkterna i nollutsläppsserien, vilka stod i centrum av mässingången under mottot #electrified.

År 2019 visade Bauma återigen att den räknas som en världsledande mässa och takthållare för branschen.

– Effektivitet, hållbarhet och digitalisering var trendteman i årets Bauma, säger Martin Lehner, VD för Wacker Neuson Group och tillägger:

– Genom vårt produktprogram för eldrivna och utsläppsfria produkter samt vårt digitala tjänsteutbud är vi en av de ledande för dessa framtidsteman. Mässan var en stor framgång för oss.

Med hela två världspremiärer inom området för nollutsläpp grundmurade Wacker Neuson Group sitt innovationsledarskap inom dessa segment.

– På årets Bauma såg vi att teman eloberoende och alternativa drivningar fick stort utrymme. Det gläder och styrker oss att ständigt fortsätta på vår inslagna väg. Genom teknikstudien för den helt eldrivna minigrävmaskinen EZ26e i 2-3-tonsklassen kunde vi visa att vi i framtiden kan bygga ut vår nollutsläpps- serie ytterligare, säger Martin.

Genom mässmontern löpte en nollutsläppsboulevard som visade upp det totala sortimentet av batteridrivna stampar, vibratorplattor och stavvibratorer, såväl som eldrivna hjullastare, dumprar och minigrävmaskiner. En nyhet är den helt eldrivna minigrävmaskinen EZ17e och den helt eldrivna hjuldumpern DW15e. Wacker Neuson är idag den enda leverantören som kan erbjuda sina kunder ett helt färdigt program av eldrivna maskiner och utrustningar för innerstadsbyggplatser eller bullerkänsliga miljöer.

Kramer presenterade sin nya teleskophjullastare 8145T i prestandaklassen 9 till 11 ton. Det teleskopiska lastsystemet utökar hjullastaren med bättre överbelastnings-, staplings- och tippningshöjder såväl som räckvidd.

Ytterligare en innovation rörde sig kring temat användar- och byggplatssäkerhet. På den hjuldrivna dumpern DW15e med ”Dual View” och 6-10 tons nyttolast har föraren alltid fullständig sikt. Vid lossning har denne sikt i riktning mot flaket, för vidare körning roterar föraren stolen 180 grader och har därigenom obegränsad sikt i körriktningen.


juni 2019

Real Madrid skaffar sig Cub Cadet Infinicut-flotta

Den spanska fotbollsklubben Real Madrid har installerat en flotta med 22 Cub Cadet Infinicut FL precisionsgräsklippare för underhåll av alla naturgräs- och hybridområden på klubbens prestigefyllda träningsanläggningar.

För Paul Burgess, chef för klubbens fotbollsplaner och miljö, innebär bytet till det elektriska Infinicut-systemet ett stort steg mot hans mål att minska koldioxidutsläppen.

Cub Cadets Infinicut precisionsgräsklippare har redan använts i två år på Santiago Bernabéu Stadium. Den senaste leveransen innebär att de elektriska Infinicut-gräsklipparna nu utgör 25 av gräsklipparna i Real Madrid-flottan. Burgess, som leder teamet med 60 personer, ansvariga för underhållet av klubbens gräsplaner, är övertygad inte bara om den förbättrade miljövänligheten hos Infinicut gräsklipparna, utan även om deras goda prestanda:

– Vi har ansvaret att införa ett prejudikat när det gäller koldioxidutsläpp, säger Burgess. Att kunna köra gräsklipparna på el är en viktig fråga för mig och uppfyller min önskan att använda en renare energiteknik. Dessutom är prestandan och klippkvaliteten vi uppnår med dessa maskiner utmärkt.

Precisionsgräsklipparen är utformad så att den är anpassningsbar till de olika förhållandena så mycket som möjligt. Med en dynamisk returhuvudmekanism, variabel skärhastighet, skärhöjdsjustering, rörliga bottenklingor och en utbytbar strömkälla erbjuder Infinicut fler funktioner än någon annan gräsklippare i den här klassen.

I motsats till vad som idag är extremt höga tekniska krav när det gäller höjdhantering ger Infinicut maximal flexibilitet. Det innebär att maskinen kan reagera på det ofta oförutsägbara mikroklimatet på sportytor och ge ett bra resultat.

Lågt marktryck
Marktrycket hos en Infinicut utjämnas via bakrullen och de två chassisrullarna tack vare den flytande huvudkonstruktionen. Infinicut-systemet utför därmed sin uppgift utan att belasta gräset. Genom denna försiktiga behandling kan användningen av kemikalier i kampen mot grässjukdomar tydligt minimeras. Paul Burgess är glad att kunna förbättra effekterna på miljön utan att den totala gräshanteringen påverkas negativt.

– Vi är mycket imponerade av systemets prestanda och har redan uppnått bra resultat.

Strömmen för gräsklipparen och trummans borstlösa likströmsmotor produceras av en 48 Volts LiPo-batterimodul (20, 30 och 40 Ah). Beroende på arbetsmiljö kan de bytas ut snabbt på planen efter behov. Dessutom producerar en batteridriven gräsklippare mindre buller.

Anpassningsbart chassi
Både den främre hjulhöjden och de justerbara bottenklingorna kan användaren justera för att maximera skärningseffektiviteten oberoende av miljöförhållanden.

Cub Cadets ATT Turf Management System med många olika chassin och matchande adaptersatser är helt kompatibel med Cub Cadet Infinicut. Det är kassettsystemet som möjliggör att prestandan hos Infinicut-gräsklipparen blir den absolut bästa och gör precisionsgräsklipparen till ett komplett system för underhåll av gräsmattor.

Systemet är baserat på principen att byta kassetter beroende på vilket arbete som ska utföras såsom exempelvis luftning, borstning, avtagning, utjämning, trimning, vertikalskärning och toppdressing. Den erbjuder en lämplig kassett för att uppfylla alla kraven för modernt gräsunderhåll. Det gör att du slipper köpa en mängd olika maskiner, utan kan nöja dig med en. Det hela blir därmed betydligt mer ekonomiskt än med konventionella lösningar.

Infinicut precisionsgräsklipparen och ATT Turf Management System tillverkas i bredderna 22, 26, 30 och 34 tum.


Nya numret ute nu!