↑ Tillbaka till reportage

juni 2020

TEST: Raymo elklippare klarar 40 graders lutning utan buller och avgaser

Gräsklippning av starkt lutande kullar och branta slänter har länge varit ett problem. Inte minst för fastighetsbolag, i parker och på lekplatser, speciellt nära bebyggelse där buller och avgaser varit högst ovälkomna. Men nu har en miljövänlig maskin, som specialkonstruerats för att klara besvärliga förhållanden, introducerats på den svenska marknaden. Raymo heter den och importeras av Walker Mowers med säte i Växjö.

Det är ett rent nöje att klippa med Raymo, säger Niklas Wågesson, fastighetsskötare på Vätterhem i Jönköping. Snabbt smidigt och på säkert avstånd. Klippresultatet blir perfekt även i de brantaste stigningar – och motion får man på köpet!

En av de första kunderna som prövat Raymo i verkliga livet är det kommunägda bostadsföretaget Vätterhem i Jönköping. Erfarenheterna hittills är översvallande positiva.

– Tidigare gillade jag inte alls att sitta på en åkgräsklippare timme efter timme, förklarar Niklas Wågesson, fastighetsskötare på bostadsområdet Råslätt strax söder om Jönköping. Men med den fjärrstyrda maskinen blir gräsklippningen ett rent nöje, och jag får motion samtidigt, tillägger han entusiastiskt. Flera tusen steg om dagen!

Huvudanledningen till att Vätterhem köpte den här maskinen var att gräsytorna på sammanlagt sex hektar är starkt kuperade med flertalet kullar kring Råslätts huskroppar, som tillsammans inrymmer 2 600 lägenheter.

– Enligt arbetsmiljöverket får vi av säkerhetsskäl inte använda åkgräsklippare på slänter med större lutning än 14 grader, förklarar Torbjörn Andersson, arbetsledare på Råslätt. Inom området har vi betydligt brantare stigningar än så, som mest över 40 grader!

Säker klippning
Sådana skarpa stigningar klarar Raymo Electric galant. Föraren går vid sidan om, på behörigt säkerhetsavstånd, och manövrerar maskinen via en fjärrkontroll. Både enkelt, smidigt och omväxlande, tycker Niklas.

– Jag som avskyr att sitta stilla njuter numera av varje minuts klippning, säger han.

Maskinen ger ett jämt och bra klippresultat genom finfördelning med hjälp av motroterande knivar under däcket. Dessutom lämnar de breda, fyrhjulsdrivna gräsdäcken inga slirspår, och kanar inte ens på de brantaste partierna.

– Normalt räcker det med att köra på halvfart på knivmotorerna, förklarar Niklas. Men helfartsläget kan vara bra att ta till i tjockare gräs.

Den här modellen drivs enbart med batteri. Driftstiden per laddning är mer än tillräcklig, enligt Niklas:
– Jag har kört fyra timmar i sträck utan problem, säger han. Men för säkerhets skull ställer jag den på laddning vid pauser för frukost och lunch, men maskinen har som mest bara nyttjat 14 procent av batteriets kapacitet.

Maskinen är lätt att rengöra och serva, inte minst tack vare elektrisk lyft av aggregatet. Antalet servicepunkter är betydligt färre än på en konventionellt fossildriven maskin, eller en hybrid.

Tidsbesparande
Utöver släntklippning är Raymo också mycket användbar på mindre ytor och under buskar, där en åkklippare inte tar sig fram så lätt.

– Det spar mycket tid eftersom man slipper byta till en walk behindmaskin för att komma åt sådana ytor, förklarar Pontus Herrlin, VD för Walker Mowers som är generalagent för Raymo i Sverige.

Pontus kom i kontakt med Raymo via branschkollegor i Europa:
– Direkt vid första mötet med företaget i Tjeckien, och efter att ha testat maskinen, så förstod jag ganska snabbt att detta öppnade unika möjligheter för oss då maskinen var helt olik alla andra på ett oerhört positivt sätt.

Trots, eller tack vare, sitt kompakta format har Raymo mångsidiga egenskaper som gör den unik på marknaden. Det konstaterar fr.v. Pontus Herrlin, Walker Mowers, Kristian Eriksson, Mek & Maskin, Niklas Wågesson, Vätterhem, Mathias Öhrling, Mek & Maskin samt Torbjörn Andersson, Vätterhem.

Han fortsätter:
– Vi ser Raymo Electric som ett utmärkt komplement till agenturen för Walker som vi innehar sedan 1986. Med Raymos eldrift och möjlighet att klippa komplexa områden så känner vi oss övertygande om att potentialen är stor på den svenska marknaden. Som jag ser det så finns det ett uppdämt behov inom förvaltningar, kommuner eller bostadsbolag med flera för denna typ av maskin.

Avknoppning från Spider
Konstruktörerna bakom Raymo Electric har en bred erfarenhet från branschen, sammantaget mer än 40 år. Samtliga fem delägare har ett förflutet i ledande positioner på Spider, som bland annat tillverkar släntklippare.

För några år sedan beslöt de att hoppa av sina arbeten och starta upp i egen regi då de hade en starkt tro på en idé om hur framtidens maskiner skulle konstrueras för att möta kundernas krav.

Resultatet av denna gedigna erfarenhet och stort kunnande ledde fram till lanseringen av Raymo så sent som i höstas.

– Kanske en av branschens mest spännande nyheter på länge, anser Pontus.

Under framväxten av maskinen utgick konstruktörerna från vissa fokusområden:
• Maskinen skulle vara miljövänlig (eldriven)
• Maskinen skulle vara förarvänlig (extremt låg ljudnivå och vibrationsfri)
• Maskinen skulle kunna klippa både paradytor och kuperade ytor (slänter och sluttningar).

– De kom fram till den optimala kombinationen av egenskaperna från en Spider, i form av fjärrstyrning, och Walkers zero-turndrift med frontmonterade aggregat, kommenterar Pontus. Denna kombination, adderat med maskinens 4-hjulsdrift, gör att den kan klippa nästan uteslutande alla områden där gräs växer. Dessutom på ett miljövänligt sätt, speciellt då maskinen via sin extremt låga höjd på 51 cm kommer in i väldigt trånga utrymmen.

Uthängande balkonger på första våningsplan, under parkbänkar, solpanelsparker, ja listan kan göras lång över ytor och områden där idag få andra maskiner kommer åt.

Redskapsbärare
– Raymo Torpedo är imponerande nog konstruerad som en mindre redskapsbärare, där tanken på sikt är att man skall kunna montera på olika tillbehör beroende på årstid och användningsområde, fortsätter Pontus.

Vad som ligger i pipeline inom kort är en slåtterbalk och även ett sopaggregat.

– Vi kommer nog inom en snar framtid även få se snörelaterade redskap, vertikalskärare med mera, spår Pontus. Möjligheterna är stora med den lilla Raymo Torpedo.

Samtliga Walkeråterförsäljare i landet har erbjudits möjligheten att även sälja Raymo.

– Majoriteten har redan tackat ja och arbetar aktivt med kundbesök och demonstrationer med väldigt goda resultat, tillägger han.

RAYMO TORPEDO

Tillverkare: Raymo Electric s.r.o.,Tjeckien
Släntkapacitet: +> 40 grader
Ljudnivå: <40 dB vid körning, 68,7 dB (vid drift med klippaggregat)
Styrning: Fjärrstyrd (100 m räckvidd)
Drivmotorer: Kolborstfria
Drivning: Zero-Turn med 4-hjuls drift
Klippbredd: 105 cm
Klipphöjd: 40-100 mm
Batterispänning: 54 V
Batteri: Lithium 120 Ah
Maximal körtid: 5-10 timmar
Laddtid: Max 8 timmar (från tom > full)
Vikt: 240 kg inklusive aggregat
Dimensioner: Höjd 51 cm, bredd 105 cm, längd 205 cm

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


33 naturum i Sverige – ett av dem finns i Karlstads stadspark

Gustafssons Marktjänst utvidgar sin maskinpark med en Multihog

Pärlan vid Vänerns strand strax norr om Lidköping