↑ Tillbaka till reportage

februari 2020

Veksö AB möblerar utemiljön när ny stadsdel växer fram i Lund

Det hela började 1950. De gamla landsbygdsskolorna i Danmark stängde och barnen skulle transporteras in till de större städerna för att gå i skolan där. Veksøs grundare, Aage Wolff, märkte att det fanns ett stort behov av bra parkeringsmöjligheter för skolbarnens cyklar och det första cykelstället från Veksø såg dagens ljus.

Några av Veksös produkter kan ses utanför Åhléns City och på Sergels torg i Stockholm.

Många av de första cykelställena från 1950 ingår fortfarande i sortimentet, men i dag är Veksø så mycket mer än det. Företaget har utvecklats till att möblera hela stadsmiljön och idag omfattar produktkatalogen mer än 200 designade kvalitetslösningar inom både stadsmiljö, cykling och belysning.

Företaget sysselsätter cirka 100 medarbetare och är representerat i en rad europeiska länder med showroom i Stockholm, samt tillverkning i egen regi i Danmark och Lettland. Huvudkontoret finns i Kolding i Danmark.

Sedan 2010 har Veksø ett dotterbolag i Sverige, Veksö AB, i Löddeköpinge mellan Malmö och Landskrona. Här arbetar projektchef Göran Nilsson tillsammans med ytterligare sju medarbetare, två inne på kontoret och fem montörer som mestadels är ute på fältet. Göran ser mycket positivt på framtiden när det gäller städernas utemiljöer.

Sedan 2010 har Veksø ett dotterbolag i Sverige, Veksö AB, i Löddeköpinge. Här arbetar projektchef Göran Nilsson tillsammans med ytterligare sju medarbetare.

”En miljon bostäder på tio år”
– Idag tänker man mycket mer på utemiljön än man gjorde förr. Annat var det när miljonprogrammet genomfördes. Något man då glömde var utemiljöerna i de nybyggda områdena. Det var bara bostäder man fokuserade på och kanske en liten lekplats utanför. Sen fick det se ut som det gjorde, säger Göran.

”Miljonprogrammet” var ett projekt för bostadsbyggande i Sverige mellan åren 1965 och 1975 och då myntades också uttrycket ”en miljon bostäder på tio år”. Stora bostadsområden byggdes i bland annat Rinkeby och Tensta i Stockholm, Rosengård i Malmö och Angered i Göteborg.

Många av byggperiodens områden har med tiden fått dåligt rykte och år 2010 var ungefär 650 000 av dess lägenheter i behov av renovering, vilket motsvarar ett investeringsbehov på drygt 650 miljarder kronor!

– När man idag bygger om i till exempel Tensta så infogar man även utemiljön med gårdar, planteringar, rabatter och utemöbler vilket har gjort mycket i de utsatta områdena. Det har blivit riktigt fint på många ställen eftersom man satsat så mycket, fortsätter Göran.

Mycket planering utförs på kontoret innan montering ute på fältet påbörjas. Ju bättre jobb jag gör här inne desto mindre jobb behöver jag göra ute, säger montageledare Mats Olsson.

Involverade i ny stadsdel
Produkterna från Veksö är arkitektritade med fokus på funktionalitet, kvalitet och skandinavisk design.

Ett stort projekt företaget är involverat i är den nya stadsdelen Brunnshög i Lund där över 2 miljoner kvadratmeter tidigare obebyggd mark håller på att förvandlas till en levande och hållbar stadsdel. På sikt kan uppemot 40 000 människor bo och arbeta där.

– I Lund har vi hittills uppfört väderskydd vid två hållplatser för den nya spårvägen som kommer att börja trafikeras nästa år. Väderskydden har en speciell design med en ”näsa”, som både visar att det är en spårvagnshållplats och vilket håll spårvagnen kör åt, säger Göran.

Väderskydden som Veksö AB uppför i Lund har en speciell design med en ”näsa” som både visar att det är en spårvagnshållplats och åt vilket håll spårvagnen kör.

Väderskydden levereras med sittbänkar, ståbänkar, integrerad LED-belysning och underlag i organowood. De är dessutom förberedda för uppvärmning, infoskärmar och digital information. Veksö AB och Skånetrafiken har ett flerårigt ramavtal för leverans av väderskydd till hållplatser för tåg, buss och spårvagn. Skånetrafiken har dagligen 250 000 passagerare. Dessutom satsas det mycket på cyklisterna.

– Skånetrafiken försöker sy ihop allt, från det att du öppnar dörren hemma tills du sitter på din arbetsplats. Om du cyklar till bussen, hur kan du då parkera din cykel på ett bra och säkert sätt? Och när du väntar på bussen eller tåget, hur kan du då stå eller sitta skyddad för väder och vind? Vi är med och kan leverera i alla delar av processen, från design och konstruktion till produktion och montering, säger Göran.

Positiv respons från allmänheten
Något mycket positivt med att jobba med utemiljöer är all trevlig respons från allmänheten. Göran fortsätter:

– Man ser att man arbetar med någonting som sen kommer ut i verkligheten, som gör stor nytta. Speciellt våra montörer märker att när de monterar nytt eller renoverar så kommer folk ofta fram och säger ”så fint här har blivit nu!”. Så allmänheten lägger verkligen märke till när vi monterar tågväderskydd eller bussväderskydd eller sätter upp bänkar eller papperskorgar runt ett torg eller liknande – och uppskattar det!

Möbelserien Klara har en design som är enkel och stilren med sits och ryggstöd i trä samt stomme i stål med en bred kant som kontrast. Med de färgval och mörka träslag som finns att välja på framstår serien alltid som klassisk och elegant. Den stilrena konstruktionen och det naturliga uttrycket framhäver seriens moderna design.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Från enmansföretag till en av landets största John Deerehandlare

Nya sopmaskinen Kärcher MC 250 utvecklad i Tranås på bara 2,5 år!

Noll utsläpp och eldrivet när det var dags för ny redskapsbärare