↑ Tillbaka till reportage

juni 2019

Holländska Roberine tillbaka på den svenska marknaden

Genom Lantmännen Maskin och MF Import är Roberine tillbaka på den svenska marknaden. Under ett par år har varumärket ingått i John Deeres sortiment, men står återigen på egna ben med nya maskiner som nu introduceras i Sverige och några andra länder.

– Vi är redan starka i Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland och Schweiz och nu försöker vi växa på fler marknader som Frankrike, Sverige och Danmark, säger Maarten Ponne, säljansvarig för Roberine i Europa.

Tool Carrier CR10 framförs med en joystick i en ”låda på magen”. Den går att köra i 15 km/h i 55 graders lutning och finns med två motoralterntiv, 55 hk eller 75 hk. Tomas Alexson på MF Import demonstrerade maskinen och den som ville fick pröva på.

Under två dagar i april presenterades de nya maskinerna på Ombergs Golf Resort för återförsäljare och servicetekniker som kommer att ta sig an Roberine i Sverige inom kort.

Inbjudna var personal från bland annat Andresen Maskin i Uddevalla, Myrvolds Maskiner i Årjäng, Maskinservice i Uppsala, GJ Maskin i Falköping, Sundahls Maskin i Växjö och Maskingruppen. Den sistnämnda firman har försäljning i Falkenberg, Ängelholm och Staffanstorp, så många maskinfirmor från Mälardalen och neråt var representerade.

– Lantmännen Maskin och MF Import vill sälja turfprodukter och Roberine har ett stort sortiment av bland annat klippare och lövblåsare, som vi nu introducerar i Sverige, säger Maarten.

De inbjudna fick en genomgång av modellprogrammet och möjlighet till provkörning för att skaffa sig en bättre bild av maskinerna.

De inbjudna gästerna var representerade från Mälardalen och neråt och fick efter genomgången av modellprogrammet möjlighet att provköra maskinerna.

Roberine F3/F5 och R3/R5
På plats för att presentera produktutbudet var Tomas Alexson, chef för produktsupporten på MF Import, och Mats Nyström som jobbar med grönyteprodukter för kommuner, parker, kyrkor och golfbanor på samma företag.

De produkter som presenterades var bland annat precisionsslag- alternativt cylinderklipparna F3/F5 och R3/R5. F står för flail, slag, och R för reel, cylinder, så kunden kan välja om man vill ha en slag- eller cylinderklippare.

– Modell 3 har en klippbredd på 215 cm, en Yanmardiesel på 41 hk och modell 5 en klippbredd på 345 cm och en Yanmardiesel på 63 hk. Båda modellerna finns med eller utan hytt. En av fördelarna med maskinerna är att man kan klippa allt från fotbollsplaner till ytor med väldigt högt gräs. Och all transport med aggregaten sker ”innanför hjulen” på båda modellerna, berättar Mats Nyström.

Mats Nyström (t.v.) och Tomas Alexson visar här slagklipparen Roberine F5 som har en klippbredd på 345 cm och en Yanmardiesel på 63 hk. Liksom den mindre modellen går den att få med eller utan hytt.

Andra produkter
En annan produktgrupp inom Roberines sortiment är lövblåsare med modellbeteckningarna G10-G60, där minstingen G10 även finns i en ”gå-bakom”-variant för bland annat kyrkogårdar och andra småytor där det är lite trångt. G10 finns med motordrift, PTO och hydrauldrift beroende på ändamålet.

– G20 finns också i lite olika utföranden och G40 och G60 är riktigt stora maskiner som sväljer mycket luft och går även att få frontmonterade för att användas exempelvis på golfgreener, fortsätter Mats.

G10 är namnet på minstingen i en serie lövblåsare från Roberine. Den finns bland annat i denna ”gå-bakom”-version för kyrkogårdar och andra småytor där det är lite trångt.

Tool Carrier CR10 är något för entreprenörer och kommuner som klipper utmed vägar och dylikt. Maskinen framförs med en joystick i en ”låda på magen” och har 300 meters räckvidd. Den går att köra i 15 km/h i 55 graders lutning och finns med två motoralterntiv, 55 hk eller 75 hk. Tillbehör såsom slaghacka i två bredder, 140 och 165 cm, och stubbfräs finns att tillgå.

– Med joysticken kan man även ställa bandbredden och tilten, förklarar Tomas Alexson.

Slutligen Vacuum Trailer VT420, som har en arbetsbredd på 170 cm. Man kan använda den med borste, slaghacka och scarifier (en typ av vertikalskärning). En sugslang med munstycke kopplas direkt till turbinen. Uppsamlaren rymmer 4.2 kubikmeter, så man får med sig en hel del under ett arbetspass.

Dutch Power Company
Roberine är ett dotterföretag till holländska Dutch Power Company som även äger bland annat Votex. Totalt har koncernen 160 anställda. Roberine och Votex tillverkas i Enschede i Holland, på gränsen till Tyskland och där jobbar ungefär 60 personer.

Votex tillverkar större maskiner för lantbruket och marknadsförs i Sverige av Lantmännen Maskin med huvudkontor i Malmö. Roberine i sin tur marknadsförs av MF Import med huvudkontor i Uppsala.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Det dagliga miljöarbetet i fokus på Simrishamns kyrkogårdsförvaltning

Palm Valley Golf & Country Club – en av 13 golfbanor i Uganda

Nomaco lanserar nya modellprogram