↑ Tillbaka till reportage

augusti 2019

Ideella krafter till stor hjälp på Carlskrona Golfklubb

Andra veckan i juli varje år avgörs den traditionsenliga Carlskronaveckan på natursköna Carlskrona GK. Sex tävlingar som spelas på sju dagar ger den tävlingssugne många möjligheter. Men utan ideella krafter skulle inte banorna vara lika inbjudande som de är idag…

– Ideella krafter, våra egna medlemmar, ställer mer än gärna upp och hjälper till med att göra omgivningarna fina inför Carlskronaveckan som vi har här varje år, säger Florim Spahija, Assistant Head Greenkeeper på Carlskrona GK.

”Utan deras insats hade det på många ställen bara varit en massa hög vass i vägen.”

Det är inte svårt att få de egna medlemmarna att ställa upp med att till exempel sköta dammar och röja vass. Många ser det som en trevlig motion och är det är till stor hjälp för de fem i personalen som sköter banorna på heltid.

– Tack vare de ideella har vi en mycket fin utsikt mot havet. Utan deras insats hade det på många ställen bara varit en massa hög vass i vägen, berömmer Florim. För 20 år sen var det helt igenvuxet på många ställen här.

En av alla Ideella krafter som hjälper till med att göra omgivningarna fina inför årets upplaga av Carlskronaveckan.

En speciell golfvecka
Under andra veckan i juli varje år anordnas Carlskronaveckan på golfklubben, en traditionell golfvecka som arrangerats här sedan 1987.

Formatet med speciella golfveckor är inte något som är unikt för Carlskrona GK. Många golfklubbar runt om i landet har liknande arrangemang. Bara under juli och augusti så anordnas golfveckor på bland annat Billingens GK, Åre GK, Torshälla GK, Partille GK, Åtvidabergs GK, Landskrona GK och Bosjökloster GK.

Något Carlskrona Golfklubb kan locka med är de natursköna miljöerna på Almö. Inte många golfbanor finns så nära havet. Från nästan alla hål har man någon form av vy över havet vilket betyder att när det blåser kan det vara tufft.

Carlskrona golfklubb70 år
Golfklubben ligger på Almö mitt emellan Ronneby och Karlskrona i Blekinge och kan beskrivas som en skärgårdsbana vackert inringad av Östersjön på båda sidorna, med soluppgång i öster och solnedgång i väster.

Banan ligger i ett naturreservat och gränsar till en gammal kulturbygd med rika lämningar från tidig järnålder. Trots läget mitt i skärgården är det fast förbindelse till ön och endast 4 km från E22:an.

Klubben, som i år firar 70 år, erbjuder ett helhetskoncept med en trevlig klubbhusanläggning som inkluderar bland annat en restaurang, shop och en fullutrustad svingstudio. Här finns en 18-hålsbana och en korthålsbana på sju hål.

Även en vanlig sommardag kan det vara många besökare på Carlskrona GK. Den här bilden togs några dagar innan Carlskronaveckan.

Mycket nöjd med resultatet
Några dagar innan Carlskronaveckan är Florim ute och kör med en spruttruck. När man arbetar med kemikalier för grästäckta ytor är det ofta en balansgång mellan att spruta för mycket eller att inte spruta tillräckligt. Men med denna maskinen, en Toro MultiPro 1250, är det enkel att kalibrera och styra. Florim är mycket nöjd med resultatet.

Florim Spahija, Assistant Head Greenkeeper på Carlskrona GK, är mycket nöjd med spruttrucken Toro MultiPro 1250.

– Idag har jag varit ute och sprutat kväve på några av banorna, säger han. Vi är ute och kör med denna ungefär varannan vecka.

I år hade Carlskronaveckan 1 200 deltagare, vilket var nytt rekord.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Holländska Roberine tillbaka på den svenska marknaden

Det dagliga miljöarbetet i fokus på Simrishamns kyrkogårdsförvaltning

Palm Valley Golf & Country Club – en av 13 golfbanor i Uganda