↑ Tillbaka till reportage

oktober 2020

De flesta branscher pekar nedåt – men för golfen är det tvärtom!

Nu under coronapandemin, när de flesta branscher pekar nedåt, är det en bransch som gått åt motsatt håll: golfen. Enligt Svenska Golfförbundet har man för första gången på tio år återigen passerat en halv miljon medlemskap och fram till den 30 augusti i år hade antalet bokade ronder ökat med över 2,2 miljoner jämfört med förra året.

Wäsby Golf i norra Stockholm är en av alla golfklubbar som fått ett rejält uppsving under året.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Det har aldrig spelats så mycket golf som i år! Och anledningarna är flera.

Först och främst har golf visat sig vara en, i stort sett, smittsäker utomhusaktivitet under den rådande pandemin. Men även bra väder och en tidig säsongsstart i stora delar av landet har bidragit till ett rekordår.

Flera rekord slagna
Enligt Svenska Golfförbundets hemsida är det både nya spelare och ”återvändare” som börjat spela golf. Den 1 augusti var 16 procent av alla golfare nya spelare, alltså sådana som inte var medlemmar förra året. Snittåldern för de nya är 35 år, att jämföra med den totala snittåldern på 49 år.

Inte bara golfslag har slagits som aldrig tidigare, även dagsrekord i antal spelade ronder har slagits gång på gång under året. Onsdagen den 22 juli sattes ett nytt rekord, det nya rekordet för en enskild speldag är nu nästan 88000! Faktum är att alla datum på topp 10-listan är slagna under 2020.

Ett rejält uppsving
Wäsby Golf i norra Stockholm är en av alla golfklubbar som haft ett rejält uppsving under året. Lotta Alveheim, vd för klubben berättar:

– I våras var vi rädda för att vi skulle vara tvungna att stänga golfbanan, precis som man gjorde med många skidanläggningar. Men vi har varit väldigt noga med att sköta alla föreskrifter vi fått, bland annat genom att inte ha några tävlingar.

Nu under sommaren har de första spelarna gått ut redan klockan 6 på morgonen, och sen har det vissa dagar gått ut spelare var 8:e minut fram till kl. 20 på kvällen.

– Medlemmarna har varit fantastiska genom att hålla avstånd och enligt en beräkning har spelet här ökat med nästan 50 procent, säger Lotta. Inte så att det har varit tomt tidigare, men nu är det mer fyrbollar som spelas, tidigare var det mest tvåbollar och trebollar.

Lotta Alveheim är vd för Wäsby Golf AB.

Duktiga medarbetare
Banorna, en på 18 hål och en på 9 hål, huserar på över 60 hektar och även om parkeringsplatsen nästan är fylld till bristningsgränsen så finns det gott om plats för alla spelare.

Lotta berömmer sin personal, banchef Pär Öhman och hans medarbetare, för att det flutit på så bra:
– De har varit jätteduktiga med tanke på att trycket har ökat så mycket under säsongen. Kvaliteten på banorna har hållits uppe, de har till och med varit ute på nätterna och arbetat. Och dagtid har de fått passa på mellan bollarna, interaktionen mellan spelare och banarbetare har fungerat fantastiskt!

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Inzile AB i Västervik satsar på 1000 svenskbyggda elfordon under 2022

Weidemann blev valet vid byte från kompakttraktor till kompaktlastare

Walker Mowers 40 år – ett genuint familjeföretag i tredje generationen