↑ Tillbaka till reportage

juni 2020

Gustafssons Marktjänst utvidgar sin maskinpark med en Multihog

Han startade sin affärsbana redan som 13-åring med att åka omkring och sälja ägg från hönsen hemma på gården. Nästa projekt blev finhuggen brasved, som han själv högg och paketerade i 40-kilossäckar. Blott 18 år gammal startade han sitt entreprenadföretag. Idag, sex år senare, har han 20-talet anställda och en årsomsättning överstigande 21 miljoner. Det handlar om Marcus Gustafsson och företaget Gustafssons Marktjänst i Huskvarna.

Marcus Gustafsson i Huskvarna var bara 13 år när han startade sin bana som företagare med att sälja ägg och ved. Idag, sex år senare, har verksamheten utvecklats till ett framgångsrikt entreprenadföretag med 20-talet anställda.

– Försäljningen av ägg och ved gav mig startkapital så jag kunde köpa in min första gräsklippare, en Cub Cadet, berättar Marcus. Därmed var jag inne i entreprenadbranschen. Som ensamföretagare, till att börja med, med gräsklippning och entreprenad på programmet.

Kundkretsen växte snabbt och snart blev det nödvändigt att utöka såväl maskinpark som personalstyrka. En av dem som anställdes var Marcus´ egen far! Han hoppade av jobbet som kommunalarbetare efter 33 år och fick sin son som chef.

– Det har fungerat jättebra, säger Marcus. Jag tror inte att vi varit osams någon gång under hela mitt liv.

”Vi är väldigt nöjda med vår Multihog. Den fungerar faktiskt bättre än förväntat! Den är lättskött och driftssäker, har hög arbetskapacitet och goda fartresurser.”

Markarbeten och grönytor
– Vi har två verksamhetsgrenar: markarbeten och grönyteskötsel, förklarar Marcus. Vi hjälper våra kunder med det mesta som gäller mark och trädgård. Sätta upp stängsel, bygga stenmurar, anlägga gräsmattor, plantera träd och buskar med mera.

Gräsklippning, halkbekämpning vintertid och likande servicejobb utförs ofta via individuella skötselavtal. I den omfattande kundkretsen ingår såväl privatpersoner som fastighetsbolag och företag, bland dem Svevia.

– Tack vare att vi har ett så stort antal kunder så är vi inte beroende av några få stora, och har därför god beläggning året om, förklarar Marcus. Några permitteringar är inte aktuella, trots coronaepidemin.

Till sitt förfogande har de anställda på Gustafssons Marktjänst ett välsorterat maskinstall med bland annat grävare, lastmaskin, kranbil, gräsklippare, fyra jordbrukstraktorer och diverse redskap.

Väldigt nöjda
Ett av de senaste förvärven i maskinstallet är en Multihog redskapsbärare. Den används än så länge för sopning sommartid och salt/sandspridning vintertid. Men det kan bli aktuellt med fler redskap.

En Multihog redskapsbärare tillhör de senaste förvärven i maskinstallet hos Gustafssons Marktjänst i Husqvarna. Den fungerar till och med bättre än förväntat, förklarar Marcus Gustafsson för Kalle Lindén, säljare hos generalagenten för Multihog, HM Maskin i Jönköping.

– Vi är väldigt nöjda med vår Multihog, kommenterar Marcus. Den fungerar faktiskt bättre än förväntat! Den är lättskött och driftssäker, har hög arbetskapacitet och goda fartresurser, som möjliggör snabb förflyttning mellan olika uppdrag. Förarmiljön är komfortabel och ger god överblick.

Bakom detta omdöme ligger en hel del erfarenhet av andra maskiner som företaget tidigare haft tillgång till Ingen har kunnat mäta sig med det här irlandstillverkade nyförvärvet i maskinstallet, enligt Marcus. Att fem års maskinskadeförsäkring ingår i priset gör ju inte saken sämre, menar han.

Den nyinköpta Multihogmaskinen används än så länge huvudsakligen för sopning sommartid. Men det kan bli aktuellt att komplettera med fler redskap.

Bra och snabb service
– Till detta kommer bra och snabb service från återförsäljaren, HM Maskin här i Jönköping, tillägger Marcus. Vi har goda erfarenheter av dem sedan tidigare, då vi köpte en Kramer lastmaskin. Den är vi också mycket nöjda med. Vi har inte haft några problem. Inget som krånglar och hög kvalitet.

Gustafssons entreprenad är inte ensamma om att ha förvärvat en Multihog från HM Maskin. Det berättar Kalle Lindén, säljare på HM Maskin:
– Jönköpings kommun har köpt in fyra stycken.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Pärlan vid Vänerns strand strax norr om Lidköping

Svenska Aspen fortsätter expandera – nu står USA på tur!

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal – en levande kulturmiljö