↑ Tillbaka till reportage

april 2020

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal – en levande kulturmiljö

Sveriges andra största stad, Göteborg, förknippas ofta med en mängd besöksdestinationer: Liseberg, Botaniska Trädgården, Universeum‚ Trädgårdsföreningen, Slottsskogen, ja listan kan göras mycket lång. Men det finns även en satsning som heter Strax utanför Göteborg, ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co och Västtrafik, där besöksmål nära staden lyfts fram och uppmärksammas. Däribland Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal.

Gunnebo Slotts huvudbyggnad är på 900 kvadratmeter och har 25 rum. Det finns även andra byggnader på gården, som tjänstefolksbyggnad, orangeri, eremitage och drivhus.

”Bästkusten” eller ”Sveriges framsida” – de fyndiga namnen på västkusten, med Göteborg i centrum, är många. Göteborgsregionen är ett mycket populärt turistmål i Sverige, något som många siffror visar. År 2017 hade regionen cirka 4,8 miljoner gästnätter enligt en rapport från SCB/Tillväxtverket.

Siffror visar även att hotellen i Göteborg har den högsta beläggningen av alla svenska storstäder, nästan 70 procent i genomsnitt!

Från uppgång till fall…
Tillsammans med bland annat närbelägna kaféstaden Alingsås, Nääs slott och flera vackra skärgårdsöar i Bohuslän ingår Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal i satsningen Strax utanför Göteborg, som inte bara lockar turister utan även bidrar till att få fler invånare att utforska vackra vyer på hemmaplan.

De vackra omgivningarna bidrar till att många tar en promenad genom parken.

Slottet har fått uppleva både toppar och dalar under de nästan 250 åren det funnits. Historien började år 1778, då handelsmannen John Hall köpte egendomen för att uppföra ett sommarställe. Dock hann familjen bara bo på och äga Gunnebo Slott och Trädgårdar i två generationer.

Generation nummer två fick lämna slottet på grund av dåliga affärer, vilket bidrog till att familjen och egendomen gick i konkurs år 1807. Efter det följde åratal av förfall till följd av bristande underhåll.

…till uppgång igen
Huvudbyggnaden, ekonomibyggnader och trädgårdar befann sig i ett bedrövligt skick när egendomen såldes på auktion 1832. Efter ett antal ägarskiften under årens lopp kom egendomen slutligen att tillhöra friherreparet Carl och Hilda Sparre. Efter Hilda Sparres död köptes slottet av Mölndals stad 1949 och renoverades åren 1949-52 med hjälp av de runt 200 originalritningarna som fanns bevarade. Idag är Gunnebo Slott och Trädgårdar ett populärt utflyktsmål och en levande kulturmiljö.

Slottet renoverades under åren 1949-52 med hjälp av de runt 200 originalritningarna som fanns bevarade.

Huvudbyggnaden har 25 rum och är på 900 kvadratmeter. Det finns även flera andra byggnader på gården, som tjänstefolksbyggnad, orangeri, eremitage och drivhus.

I drivhuset sås fröer av säsongens ömtåliga växter under senvintern. På så sätt kan härdiga plantor planteras ut på friland när våren kommer. I drivhuset vinterförvaras även känsliga träd som lager, citrus och fikon.

I anläggningen finns tre typer av trädgårdar: formell trädgård, engelsk park och köksträdgårdar. De är rikt utsmyckade med statyer, dekorationer, dammar, urnor och växter.

Hela trädgården som arbetsplats
Viola Johansson är trädgårdmästare och florist på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Hon är en av sex anställda som jobbar här året om.

– Det kan vara mycket folk här även på vintern. Parken är öppen året om och det är gratis att gå in här. Många promenerar här med sin hund, eller joggar, eller har det som sin dagliga promenad. Det är mycket fina omgivningar, säger hon.

Viola har hela trädgården som arbetsplats. Runt slottet är det en annan typ av parkskötsel än i köksträdgården, med grus, gräs och häckar. Det kan vara ganska arbetsintensivt.

– Men ofta har vi hjälp av lärlingar med detta, eftersom det också bedrivs en utbildning här, säger hon.

Viola Johansson är trädgårdmästare och florist på Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Trädgårdsmästarutbildning
För nionde året i rad har Gunnebo Slott och Trädgårdar fått grönt ljus av YH-myndigheten att till sommaren starta yrkesutbildningen Trädgårdsmästare – miljö, kultur och hälsa.

Utbildningen, som är på 80 veckor, riktar sig till dem som vill utveckla praktiska såväl som teoretiska kunskaper om allt ifrån odling till skötsel av landskap och kulturmiljöer.

Johnny Mattsson, som är utbildningsansvarig, beskriver detta som ett väldigt glädjande besked. – Vi har nu fått beviljat tre årskullar här på Gunnebo. En med start i juni, en nästa år och ytterligare en 2022. Vi ser mycket positivt på detta, säger han.

Efter genomgången utbildning ska de studerande kunna jobba som trädgårdsmästare inom den gröna sektorn med skötsel och odling inom ”grön hälsa”-projekt, landskapsvård och kulturhistoriska gröna miljöer. Att lösa problem, prioritera och planera arbetsuppgifter i en odlings-, trädgårds- eller parkmiljö är också viktiga beståndsdelar i utbildningen.

FAKTA OM UTBILDNINGEN

”Trädgårdsmästare – hälsa, kultur och miljö” är en 2-årig YH-utbildning som bedrivs på heltid. Den innehåller 24 veckor lärande i arbete (LIA) där den studerande jobbar i skarpt läge på olika arbetsplatser och får kontakter som kan leda till jobb. Utbildningen erbjuder individuellt anpassat stöd till studerande med funktionsnedsättning.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Baroness på frammarsch i Europa

Veksö AB möblerar utemiljön när ny stadsdel växer fram i Lund

Från enmansföretag till en av landets största John Deerehandlare