↑ Tillbaka till reportage

april 2019

Palm Valley Golf & Country Club – en av 13 golfbanor i Uganda

Afrika och golf, går det verkligen ihop? Är inte Afrika bara fattigdom och elände? 26-årige Gilbert Kiiza arbetar på Palm Valley Golf & Country Club i Ugandas huvudstad Kampala och han berättar här om hur det är att jobba som caddie. Som för så många andra människor i Afrika är vardagen en helt annan än den vi är vana vid i Sverige.

Gilbert Kiiza är 26 år och har arbetat som caddie på Palm Valley Golf & Country Club de senaste tre åren. Cirka 20 andra män arbetar också som caddies vilket kan innebära ett väntande från morgon till kväll innan en spelande gäst dyker upp. De börjar klockan 7 på morgonen då de första spelarna kan komma. Med betoning på ”kan”.

Gilbert och hans kollegor är aldrig säkra på hur dagen blir och får bara betalt om de blir tillfrågade om att hjälpa en spelare under en runda. En sådan kan ta 3-4 timmar. Är spelaren duktig kan den kanske klaras av på 2,5 timmar.

Gilbert Kiiza (t.v) tillsammans med sex av sina totalt 20 kollegor som väntar på att en spelare kan komma. Ett väntande som kan vara från morgon till kväll.

– För varje klient jag har under en dag får jag 50 000 UGX (Ugandan shilling, motsvarar cirka 125 kr). En riktigt, riktigt bra dag kan jag ha tre klienter, andra dagar kanske ingen alls. En del vill spela tidigt på morgonen eftersom det är svalare då, men de flesta spelar på kvällen.

Gilbert tillhör den del av personalen som har lite bättre betalt. En vanlig banarbetare tjänar från 20 000 UGX (50 kr) per dag, men det är sällan ett 7 till 4-jobb…

Maskinell utrustning
De enda maskiner som används, eller rättare sagt som finns att tillgå, är en Massey Fergusontraktor från 1970-talet med ett Ransomes klippaggregat och en Toro GR1000 singelgreenklippare. Inget har köpts in utan är donationer från St. Andrews golfklubb i Skottland.

– Vi har bara en traktor för hela golfbanan, men det är tillräckligt, säger Gilbert. Dessutom har vi en Yamaha golfbil som vi fått från Sydafrika.

En Massey Fergusontraktor från 1970-talet med ett Ransomes klippaggregat är de enda maskinerna som används på golfbanan. Förutom en Toro GR1000 singelgreenklippare

Golfbanan har byggts på ett område som från början var ett träsk och omfattar 120 hektar. En del djurliv finns här också, till exempel mindre apor av rasen grön markatta.

– De brukar ligga och sova i träddungarna på dagarna men kan komma fram på kvällarna. Ibland har jag sett apor som sprungit fram och undersökt golfbollar och undrat varför de inte går att äta. Sen har de sprungit iväg igen.

Golfbanan omfattar 120 hektar och har byggts på ett område som från början var ett träsk.

Tar hand om syskonen
Gilberts entusiasm för sitt jobb går inte att ta miste på. Han riktigt sprudlar av glädje när han berättar.

– Jag älskar golf och jag älskar mitt jobb, fortsätter han. Själv tränar jag närhelst jag får möjlighet till det och har för närvarande 8 i handicap. Dessutom har jag tre ”studenter” som jag lär upp.

Varje litet extrajobb ger lite mer inkomster, vilket verkligen är välkommet. För hans bakgrund är långt ifrån någon rolig historia.

”När du börjar med golf glömmer du alla andra sporter du tyckt om tidigare.”

Båda föräldrarna är döda och även hans far- och morföräldrar. Gilbert har dessutom flera yngre syskon som han tar hand om, vilket innebär att till exempel betala deras skolavgifter. När han hamnade i den här situationen för fyra år sen var det verkligen inte lätt. Men så hittade han en ljusglimt i livet: jobbet som caddie.

– När du börjar med golf glömmer du alla andra sporter du tyckt om tidigare, tillägger Gilbert.

Independence Golf Tournament
Gilbert kan utan vidare namnen på flera storspelare och känner till både Henrik Stenson och Annika Sörenstam. Men att åka utomlands för att titta på en stor golfturnering finns inte på kartan, inte för en vanlig arbetare. Sånt kan han bara följa på tv.

Men en gång om året, i oktober, så hålls en turnering på Palm Valley Golf & Country Club. Runt 200 spelare, varav ungefär 20 personer från andra länder, deltar i Independence Golf Tournament, en golfturnering för proffs.

– Det är helt fantastiskt att få vara här då och följa spelarna från nära håll, säger Gilbert.

13 golfklubbar i Uganda
I Uganda finns det i dagsläget 13 golfklubbar spridda över hela landet. Ingen särskilt hög siffra, men det beror naturligtvis på att den vanlige ugandiern inte har råd att spela golf och dessutom har fullt upp med att försörja sig och sin familj. Motsvarande siffra i Sverige är 454 golfklubbar.

Så golf i Uganda är bara något för överklassen, även om det jämfört med Europa inte är särskilt dyrt att spela här. Men om alternativet är mat på bordet eller barnens skolavgifter, ja då är valet inte särskilt svårt.

Grundades år 2000
Palm Valley Golf & Country Club började byggas år 2000 och är den första golfbanan i Uganda som ägs av en ugandier, entreprenören Amos Nzeyi. Han är en av de rikaste affärsmännen i landet och är bland annat delägare i det företag som säljer Pepsi Cola i Uganda.

Det hela började när han var med på en internationell Pepsikonferens på Hawaii där en av höjdpunkterna var att spela golf med de andra deltagarna. Där var han tvungen att ge upp efter ett tag eftersom han själv, enligt egen utsago, ”knappt visste hur man skulle hålla i en klubba, än mindre hur man spelar golf”. Han skämdes över att vara den enda gästen som inte visste hur man spelade och lovade sig själv att en dag vara en aktiv golfspelare. Grundandet av golfbanan är en del av det löftet.

Eftersom golfklubben ligger mitt i det som från början var ett träsk, så dröjde det ända fram till 2015 innan golfbanan, med sina nio hål, var färdigställd.

Niohålsbanan blev färdigställd 2015.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Nomaco lanserar nya modellprogram

Våra parker betyder mer än vi anat!

Gräsvårdsmaskiner i Malmö och Kungälv levererar allt för grönytorna