↑ Tillbaka till reportage

december 2020

Här byggs park- och entreprenadmaskiner för hand sedan 35 år

För snart 35 år sen såg den första transportvagnen under namnet K-vagnen dagens ljus. Cirka en halvmil öster om Karlshamn, i Trensum, startade Anders Due 1986 företaget som sedan dess tillverkat över 12 000 vagnar och andra maskiner till grönytesektorn.

Fredrik Due (t.v.) äger K-vagnen tillsammans med Jörgen Olsson (t.h.). Ända sen starten har konceptet varit ”Handbyggd i Karlshamn”.

Från början tillverkades vagnarna i en verkstad på ungefär 80 m2 hemma hos Anders. Produktionen var då rätt så blygsam, ungefär 30-40 vagnar om året, en siffra som numera är betydligt högre! Hela tiden har konceptet varit ”K-vagnen – handbyggd i Karlshamn”.

Sedan 1989 finns verksamheten i Munkahus industriområde, strax väster om Karlshamn. Lokalerna har sedan flytten byggts ut eller förbättrats över 10 gånger under åren.

”Made in Karlshamn”
2004 köpte Anders son Fredrik och mångårige medarbetaren Jörgen Olsson företaget. Jörgen har varit med från allra första början och efter några år kom även Fredrik in i verksamheten. Båda två har hela tiden varit med och borrat, skruvat och monterat.

– Jag har jobbat med detta sedan jag var 15-16 år, säger Jörgen Olsson. Men jag tycker alltid det är lika roligt att gå till jobbet. Särskilt när vi nyligen fick Karlshamns kommuns företagspris ”Made in Karlshamn”. Utmärkelsen innebär att vi får representera kommunen vid Blekinges näringslivsgala i slutet av november, vilket kan resultera i ytterligare ett pris: ”Made in Blekinge”.

Idag används K-vagnens produkter av kommuner, kyrkogårdsförvaltningar, lantbruk, bostadsbolag, golfbanor och entreprenörer över hela Sverige. Med utgångspunkt från Karlshamn har företaget en rikstäckande närvaro och ett nätverk av återförsäljare från norr till söder. I viss utsträckning finns företaget representerat även i Norge, Finland och Danmark.

Behov skapar lösningar
– Under åren har programmet utökats väsentligt så att det idag omfattar bland annat gravlådor, lövsugar, frontlastarcontainrar, produkter för ogräsbekämpning och bevattning och många olika specialmaskiner enligt kundernas önskemål. Vi brukar säga att behov skapar lösningar, säger Jörgen.

En av företagets verkliga storsäljare är K-sugen, en av marknadens kraftigaste lövsugar. Den började tillverkas 2001 och finns i flera olika modeller. Montering kan ske på kundens befintliga vagn eller så kan en komplett lövsugsvagn enligt önskemål levereras beroende på om den ska dras av en ATV, elbil eller traktor.

Robin Svensson och Robert Karlsson är två av alla medarbetare som kan det mesta när det gäller att bygga och montera.

En nyhet som tagits fram under senare år är K-heat, en produkt för ogräsbekämpning och sanering med hetvatten. Den började tillverkas 2014 och har sedan dess utvecklats med nya modeller.

När det gäller vagnar erbjuds ett brett utbud beroende på syfte och användningsområde: högtippande vagnar, bakåt- och trevägstippande vagnar, skåpvagnar, entreprenadvagnar, lättdumpervagnar, ramstyrda vagnar, hydrauliska transportvagnar samt flera olika specialvagnar. Bevattning är ett annat stort område.

– Vi har olika produkter som gör bevattning enkelt och effektivt. Våra bevattningsvagnar är utrustade med tankar i rotationsgjuten plast eller i varmgalvaniserat utförande och har många effektiva och fördelaktiga egenskaper, fortsätter Jörgen.

Från balk till färdig produkt
I lokalerna i Karlshamn tillverkas alla maskiner och alla moment såsom svetsning, bockning, svarvning, fräsning, lackering och montering utförs på plats.
– Vi är experter på nästan varje enskild produkt tack vare att vi har resurser under ett och samma tak. De flesta i personalen kan göra det mesta när det gäller att bygga och montera. Här görs allt från balk till färdig produkt kan man säga! Även om många maskiner har moderniserats under åren så tillverkas de i den gamla tidens verkstad, säger Jörgen.

Nästa år är det 35 år sedan K-vagnen startade i en liten lokal hemma hos Anders Due strax öster om Karlshamn. Hur ser företaget på fortsättningen?
– K-vagnen ser ljust på framtiden. 2021 blir ett viktigt år för oss, det kommer flera nya produkter som vi håller på att ta fram, bland annat inom lövhantering och bevattning, avslutar Jörgen.

Här är hela personalstyrkan på K-vagnen. Fr.v. Robin Svensson, Mikael Jönsson, Filip Olsson, Fredrik Due, Magnus Jönsson, Pierre Pyykkö, Andreas Nilsson, Mattias Svensson, Jörgen Olsson och Robert Karlsson.

© Sagax media / Grönytekontakt

Nästa →

Tidigare reportage


Här är resultatet av önskemål från 400 greenkeepers världen över

De flesta branscher pekar nedåt – men för golfen är det tvärtom!

Inzile AB i Västervik satsar på 1000 svenskbyggda elfordon under 2022