↑ Tillbaka till reportage

juni 2020

Pärlan vid Vänerns strand strax norr om Lidköping

Flygbild av Läckö Slott. Foto: Tore Hagman

Hitta fram till Lidköping i Västergötland och följ sedan de bruna skyltarna cirka två mil norrut till nordöstra delen av Kållandsö. Sen är du framme vid slottet som är ett av Västsveriges mest besökta turistmål: Läckö Slott. År 2001 valdes det till Sveriges vackraste slott och 2013 vann det Stora Turismpriset.

Slott finns det gott om i Sverige, särskilt i de södra delarna. De flesta slotten och herrgårdarna finns inte i storstäderna utan en bit utanför. Så även när det gäller Läckö Slott.

Slottet, mer känt som det sagolika De la Gardieslottet, har sitt ursprung i medeltiden och är ett arv från Sveriges stormaktstid. Det uppfördes från början som en biskopsborg i slutet av 1200-talet men utvecklades under 1600-talet av Magnus Gabriel de La Gardie till ett barockslott med nästan 250 rum.

Under åren 1925-1932 restaurerades slottet, som är ett statligt byggnadsminne sedan 1935. År 1964 inleddes en ny epok med utställningsverksamhet, och Läckö Slott som kulturturismobjekt etablerades.

Under åren 1925-1932 restaurerades slottet och 1964 påbörjades en utställningsverksamhet och Läckö Slott som kulturturismobjekt etablerades.

Drivs som en stiftelse
År 1990 övertogs verksamheten vid slottet av Stiftelsen Läcköinstitutet, som därefter ombildades till Stiftelsen Läckö Slott. Sedan 1993 förvaltas slottet av Statens Fastighetsverk, som i sin tur förvaltar mer än 2 300 fastigheter i Sverige, däribland ett stort antal slott, borgar, museer, teatrar och parker. Slottet är öppet för allmänheten och här anordnas bland annat utställningar, konserter och operaföreställningar. Under maj till september har slottet många besökare, över 300 000 enligt siffror från 2015, vilket gör det till ett av Västsveriges mest besökta turistmål.

Lilla Slottsträdgården
Något som drar många besökare varje år är Lilla Slottsträdgården, som har gjorts i ordning i den äldre trädgårdens anda. Varje vår grävs och planteras det för att sommarens besökare ska få betrakta bland annat grönsaker och kryddörter men också en hel del prydnadsväxter. Slottsträdgården ligger vackert inramad med slottets väggar på ena sidan och Vänern på den andra.

Slottsträdgården ligger vackert inramad med slottets väggar på ena sidan och Vänern på den andra sidan. Foto: Läckö Slott

Jenny Harder jobbar den här säsongen som trädgårdsmästare på Läckö Slott. När den här artikeln färdigställdes var hon i full färd med att berika och luckra upp jorden i trädgården. Men inte med andra verktyg än grep, spade och egna krafter!

– Det kallas dubbelgrävning, eller djupgrävning, säger hon. Det är jobbigt men jag tycker det är jättekul!

Jenny Harder jobbar som trädgårdsmästare på Läckö Slott den här säsongen.
Slott finns det gott om i Sverige. De flesta slotten och herrgårdarna finns inte i storstäderna utan en bit utanför. Så även när det gäller Läckö Slott.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Svenska Aspen fortsätter expandera – nu står USA på tur!

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal – en levande kulturmiljö

Baroness på frammarsch i Europa