↑ Tillbaka till reportage

augusti 2020

Walker Mowers 40 år – ett genuint familjeföretag i tredje generationen

Mycket har hänt på Walker Manufacturing Co sedan den första maskinen rullade ut därifrån för drygt 40 år sedan. Företaget är idag positionerat som en av branschens främsta och ledande tillverkare av spakstyrda Zero-Turnmaskiner med frontmonterat klippaggregat.

Walker konstruerades redan från start som en helt unik maskin olik alla andra. Även idag, 40 år senare, bygger företaget sina maskiner helt utifrån egen konstruktion.

Statistiken ljuger inte. Enligt den amerikanska branschorganisationen OPEI:s senaste siffror står Walker för 8 procent av försäljningen på den amerikanska marknaden av denna produkttyp och har hela 1,6 procent av den totala marknaden för professionella åkgräsklippare. Imponerade siffror för denna 40-åring!

Walker konstruerades redan från begynnelsen som en helt unik maskin olik alla andra – ett riktigt original. Även idag, 40 år senare, bygger företaget sina maskiner helt utifrån egen konstruktion och har aldrig valt att ta genvägar genom att kopiera någon annans produkter. Genomgående arbetar man med högkvalitativa material och komponenter. Kanske just därför var Walker det första fabrikatet på den svenska marknaden som levererade ut sina maskiner med tre års garanti.

Ett rent hantverk
I ett samhälle som blir mer och mer automatiserat blir man ganska förvånad över hur mycket som fortfarande tillverkas för hand hos denna amerikanska tillverkare. Råmaterial matas in i ena änden av fabriken och ut ur den andra kommer en färdig maskin.

En stor del av tillverkningen i Walkerfabriken sker rent hantverksmässigt.

Väljer man att besöka Walker så är det ganska självklart att gå på en fabrikstur, och det är inte helt ovanligt att denna leds av någon från Walkerfamiljen. Man får följa hela tillverkningskedjan, rundturen börjar vid inlastning av råmaterial och avslutas vid utleverans av färdig produkt.

Den familjära och goda stämningen går nästan att ta på, de anställda stannar gärna upp för att hälsa och växla några ord med besökarna medan de arbetar vidare (undantaget de personer som arbetar med svetsning och lackering). Vad man direkt reflekterar över är att inga skyltar om fotoförbud syns på fabriken. Walkers förklaring är enkel:

– Vi räds inte konkurrens och har inget att dölja, säger Wolfgang Loerli, International Sales Channel Manager på Walker. Naturligtvis har företag försökt och försöker kopiera våra maskiner, men ingen har lyckats att komma i närheten av den kvalité och precision vi står för.

Familjeprodukt
Vi måste naturligtvis ställa frågan om varför Walker fortfarande tillverkar så pass mycket för hand, borde det inte finnas effektivare alternativ?

Bob Walker, ordförande för Walker Manufacturing Co. kommenterar:
– Vi på Walker är extremt stolta över vår produkt som bär vårt familjenamn. Vi tänker aldrig kompromissa på kvalitén och därför är vi övertygade om att vi måste fortsätta tillverka en hel del för hand för att säkerställa höga krav och den långa livslängd man kan förvänta sig av våra produkter. En Walkermaskin är annorlunda och skiljer sig från mängden, men av rätt anledning.

Nuvarande ledningen för det 40-årsjubilerande företaget: Ted, Dean, Bob och Ryan Walker.

Imponerande omgivningar
Vid Walker Manufacturing Companys huvudkontor och produktionsanläggning i Ft. Collins i delstaten Colorado möts man av en bedårande vacker utsikt över klippiga bergen.

”Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck”

Det är en otroligt imponerande och välskött anläggning. Mest fascinerad blir man kanske över den enorma arealen med gräsmatta som omger fastigheten. Två säsongsanställda har ansvar för bevattning och gräsklippning för att hålla anläggningen i toppskick, då man i princip dagligen har besök av kunder, återförsäljare och distributörer från USA och övriga världen.

Walker Manufacturing Companys huvudkontor i Colorado ligger alldeles intill Klippiga bergen. Produktionsanläggningen omges av stora gräsytor.

– Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, vår passion är gräs och det budskapet skall vara tydligt, säger Tim Cromley, marknadschef på Walker.

Samma personer bär även ansvaret för att hålla Walkers egna test- och utbildningsanläggning Dodge City Park i toppskick. En nybyggd anläggning där man testar funktioner och utvecklar kommande modeller.

– På anläggningen utbildar vi även våra distributörer och återförsäljare så att de skall besitta den specialistkunskap som man skall kunna förvänta sig som kund till Walker, berättar Tim.

Det är lite av en aha-upplevelse att spatsera kring på området runt fabriken. Utsikten, miljön och finishen. Ja det andas kvalité när man är på besök hos Walker. Är det kanske de över 300 soldagar man har per år eller den annorlunda luften 1 500 meter över havsytan? I vilket fall så lyser företaget och man andas optimism uppe i Ft. Collins inför framtiden.

NÅGRA MILSTOLPAR
1977

Max Walker påbörjar tillsammans med barnen Bob och Dean konstruktionen av en helt ny, unik och innovativ gräsklippare som inte enbart skulle klippa effektivare och bättre, utan även med en högre kvalité än tidigare. Resultatet skulle senare bli en spakstyrd åkgräsklippare, den första i sitt slag som idag drygt 40 år senare används världen över av professionellt yrkesfolk.

1980

Efter tre års produktutveckling producerar företaget sina 25 första maskiner. Vad man inte visste då var att detta bara var början på vad som skulle bli en framgångssaga.

1986

Efter att ha etablerat sig på den inhemska marknaden i USA så började blickarna riktas utanför landets gränser och mot expansion i Europa. Före detta Grönytemaskiner, nuvarande Walker Mowers Sweden AB, blev Walkers första samarbetspartner i Europa och är fortfarande än idag en av Walker absolut största distributörer utanför USA.

1991 En viktigt milstolpe nås då företaget producerar sin 10 000:e maskin.
2020 Efter 40 framgångsrika år tar barnbarnen till grundaren Max Walker, Ryan och Ted, över ägandet av Walker Manufacturing Co. De blir den tredje generationen inom Walkerfamiljen.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


Trånga utrymmen och långa sträckor inga problem för minstingen Goupil G2

Många utmaningar men också många möjligheter för Mölle GK

Raymo elklippare klarar 40 graders lutning utan buller och avgaser