↑ Tillbaka till reportage

december 2018

Kalmar Golfklubb – 70 år av golfspelande vid Kalmarsund

Det är inte Smålands äldsta golfklubb, men gott och väl 70 år är ändå en anmärkningsvärd hög ålder! År 1947 grundades Kalmar Golfklubb i Värsnärsområdet norr om Kalmar, precis intill Kalmarsund. Banan, som idag har 36 hål, kan beskrivas som en skogs- och parkbana där hålen ligger fritt och avskilda från varandra. År 2010 utsågs klubben till årets golfklubb av föreningen Golfjournalisterna.

På en markyta av drygt 150 hektar norr om Kalmar stad ligger golfklubben. Här finns också två övningsområden, en driving range, ett klubbhus och ytterligare 5-7 byggnader som behövs för den verksamhet som bedrivs.

– Klubben är idag Smålands största med över 2 600 medlemmar, varav 10 procent är juniorer och ungdomar. Målsättningen på sikt är att 15 procent av medlemsantalet ska vara juniorer, säger Course Manager Ott Avango.

Kalmar är en universitetsstad och liksom i exempelvis Lunds Akademiska Golf-klubb erbjuds studenter att spela på banorna till mycket förmånliga villkor, något som är mycket uppskattat.

Av medlemsantalet är 35 procent kvinnor och 65 procent män. Klubben har en vision man kallar ”Kalmar Golfklubb – i livets alla skeden”.

Kalmar är en universitetsstad och studenter erbjuds att spela på banorna till mycket förmånliga villkor, något som är mycket uppskattat.

Rik idrottslig historia
Golfklubben har en rik idrottslig historia med flertalet spelare på Europatouren.

Joakim Haeggman är en av de mer kända. Han började spela golf när han var sex år och hade 0 i handicap när han var 16 år. 1989, vid 20 års ålder, blev han professionell och 1990 utsedd till årets nykomling på ovan nämnda tour. Bland Joakims meriter kan nämnas flera segrar i olika proffstävlingar och förste svensk att komma med i Europas Ryder Cup-lag, där han deltog i två matcher.

– Sedan senaste OS i Rio så ingår golf som en av grenarna, och en av Kalmar GK:s spelare är med i SOK:s olympiska satsning på sporten, fortsätter Ott.

Många besökare
Kalmar GK omsätter 20 miljoner kr per år och har 14 heltidsanställda. Klubbens popularitet innebär att det är många som söker sig till Kalmar för att spela golf. År 2014 kom cirka 7 000 gäster för att spela, vilket naturligtvis innebär intäkter för klubben, men också intäkter till Kalmar stad då många bor på hotell och äter på restaurang m.m.

Många gästande spelare besöker klubben. År 2014 hade man cirka 7 000 gäster som kom för att spela, vilket innebär större intäkter.

De många gästande spelarna och klubbens ordinarie medlemmar betyder också att en stor arbetsstyrka behöver sköta banorna året om.

”Av de 2 600 medlemmarna
är 10 procent ungdomar.
Målsättningen på sikt är
att 15 procent ska vara
juniorer”
Course Manager Ott Avango

– Vi har en arbetsgrupp bestående av elva heltidsanställda: två fastighetsskötare, en mekaniker, en bevattningsansvarig och sju greenkeepers. Vintertid jobbar vi mycket med service av maskiner och med både små och stora förbättringsarbeten på banorna och fastigheterna. Banorna tar mycket stryk under högsäsongen i och med att runt 60-70 000 rundor spelas, så vintersäsongen är kanon för oss att kunna göra större och mer tidskrävande jobb, säger Ott. Under högsäsongen utökas personalstyrkan ytterligare, då jobbar cirka 20 personer totalt i banteamet.

I klubbens maskinpark finns många arbetsfordon från bland annat John Deere. Här används en Gator HPX för att samla upp golfbollar.

En Husqvarna Automower laddar batterierna innan det är dags att börja klippa igen!

Stort intresse att hjälpa till
– Vi är dessutom lyckligt lottade med ett stort intresse bland juniorer och ungdomar i klubben som vill vara med och bidra till att banan är fin. På två 18-hålsbanor är det mycket jobb att sköta. Eftersom vi har mycket medlemmar och gäster som spelar från morgon till kväll betyder det tidiga morgnar för oss i banteamet för att kunna jobba effektivt och utan avbrott. I regel kör vi ut med maskinerna när solen går upp på morgonen för att hinna före spelarna, avslutar Ott.

Ott är relativt ny i teamet. Han började förra våren, mitt under pågående klubbhusbyggnation. Den 2 juni förra året invigdes det nya klubbhuset, där större delen av markjobbet utanför och runtom utfördes i egen regi.

I juni 2017 invigdes det nya klubbhuset där större delen av markjobbet utfördes i egen regi.

Fotnot: Smålands äldsta golfklubb är Jönköpings GK som grundades 1936. Sverigs äldsta golfklubb är Göteborgs GK som bildades redan 1902.

© Sagax media / Grönytekontakt

← Föregående

Nästa →

Tidigare reportage


I Linköping sköts utemiljön av tre privata entreprenörer

Hetvatten — viktig del i miljöarbetet på Jönköpings kyrkogårdar

Tullgarns slott – ett av elva kungliga slott i Sverige